PHOSPHO-SODA CASEN RECORDATI 24,4 g/10,8 g belsőleges oldat

Hatóanyag:

disodium phosphate dodecahydrate, sodium dihydrogen phosphate

Csak vényre kapható

Kiszerelés:

2x45 ml HDPE tartályban

Tájékoztató ár:

-

Normatív TB-támogatás:

Nem

Eü. emelt támogatás:

Nem

  • Gyógyszerfőkategória:

    SZÉKREKEDÉS ELLENI SZEREK

  • Törzskönyvi szám:

    OGYI-T-8207/01

  • Gyógyszeralkategória:

    Ozmotikusan ható hashajtók

  • Gyártó:

    Casen Recordati, S.L.

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Phospho-soda Casen Recordati 24,4 g/10,8 g belsőleges oldat és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Phospho-soda Casen Recordati 24,4 g/10,8 g belsőleges oldat a széklet folyadéktartalmának növelésével ható, béltisztító készítmény, mely különböző vastagbél vizsgálatokat vagy műtétet megelőzően a vastagbél kitisztítására szolgál. Székrekedés kezelésére nem alkalmas.

2. Tudnivalók a Phospho-soda Casen Recordati 24,4 g/10,8 g belsőleges oldat alkalmazása előtt
Ne alkalmazza a Phospho-soda Casen Recordati 24,4 g/10,8 g belsőleges oldatot
- Ha allergiás a nátrium-dihidrogén-foszfát-dihidrátra, a dinátrium-hidrogén-foszfát-dodekahidrátra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- Gyomor-bélrendszeri elzáródás, perforálódás, bélelzáródás esetén.
- Pangásos szívelégtelenségben.
- Veleszületett vagy szerzett vastagbéltágulat esetén.
- Veseelégtelenségben.
- Hasvízkór (aszcitesz, kóros folyadékgyülem a hasüregben) esetén.
- Aktív gyulladásos vastagbélbetegségben.
- Mellékpajzsmirigy túlműködés (hiperparatireoidizmus) következtében kialakuló magas vér kalciumszint esetén.
- Hányinger, hányás és hasi fájdalom esetén.
- 18 év alatti gyermekkorúaknál.
- Terhesség, illetve szoptatás ideje alatt.
- Mielőtt a Phospho-soda Casen Recordati 24,4 g/10,8 g belsőleges oldat alkalmazását elkezdené, az esetleg előforduló fenti tünetekről, ill. állapotokról minden esetben tájékoztassa kezelőorvosát.
- A Phospho-soda Casen Recordati 24,4 g/10,8 g belsőleges oldatot nem szabad egyéb nátrium-foszfátot tartalmazó hashajtóval együtt alkalmazni.
- Figyelmeztetések és óvintézkedések
- A Phospho-soda Casen Recordati 24,4 g/10,8 g belsőleges oldat alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:
- Vékony- vagy vastagbél hasfalra történő műtéti kivezetését követően (ileosztóma, kolosztóma).
- Alacsony zsírtartalmú étrend esetén.
- Bármilyen olyan állapot esetén, amely a bél mozgászavarát (csökkent motilitását) okozhatja.
- Sószegény diéta elrendelése esetén
- Elektrolitegyensúly zavara vagy annak fokozott kockázata esetén.
- Legyengült állapotban és idős korban.
- Szív- és érrendszeri, valamint veseműködési zavarok esetén.
- Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát és kérje tanácsát, ha az Ön esetében a fenti állapotok valamelyike fennáll.
- A Phospho-soda Casen Recordati 24,4 g/10,8 g belsőleges oldat az elektrolitegyensúly-zavar következtében kissé megváltoztathatja a szívritmust, de ezek a változások nem valószínű, hogy problémát okoznak.
- Ritkán (főként idős nőbetegeknél vagy gyógyszereket, pl. magas vérnyomás kezelésére szolgáló, illetve nem-szteroid gyulladáscsökkentő szereket szedőknél) a veseműködés átmeneti károsodásával vagy elégtelenségével társuló nefrokalcinózis (kalcium lerakódás a veseszövetekben) fordult elő olyan betegeknél, akik vastagbél-tisztításra nátrium-foszfát-kezelést alkalmaztak.
- A Phospho-soda Casen Recordati 24,4 g/10,8 g belsőleges oldat bevétele után kiváltott hashajtó hatás minden embernél másként jelentkezhet. A hashajtó hatás (gyakori és híg székletürítés) a készítmény bevétele után 30 perccel jelentkezhet és 6 órán át tarthat. Amennyiben a Phospho-soda Casen Recordati 24,4 g/10,8 g belsőleges oldat bevétele után 6 órán belül nem tapasztalható székletürítés, a gyógyszer alkalmazását abba kell hagyni és azonnal fel kell keresni kezelőorvosát.
- Bármely hashajtó alkalmazása esetén a nem megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása megnövekedett folyadékveszteséget okozhat, amely kiszáradáshoz és ritkán akut veseelégtelenséghez vezethet.
- Nagyon ritkán egy vagy több aftához hasonló pontszerű elváltozás alakulhat ki a végbél-szigmabél szakaszon, amely endoszkópos vizsgálattal figyelhető meg. Ezek az elváltozások nem okoznak problémát, spontán módon, kezelés nélkül megszűnnek.
- Gyermekek
- Gyermekeknek 18 éves kor alatt nem adható.
- Egyéb gyógyszerek és a Phospho-soda Casen Recordati 24,4 g/10,8 g belsőleges oldat
- Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről
- Ha bármilyen más gyógyszert szed (pl. bizonyos vérnyomáscsökkentő szerek, ún. kalciumcsatorna-blokkolók, vízhajtók, lítium, a vér ionkoncentrációját (nátrium, kálium, kalcium, foszfor) befolyásoló készítmények, mellékpajzsmirigy hormon-tartalmú gyógyszerek) arról minden esetben tájékoztassa kezelőorvosát, mert minden gyógyszer befolyásolhatja a másik hatását.
- Figyelembe kell venni azt, hogy a Phospho-soda Casen Recordati 24,4 g/10,8 g belsőleges oldat a vastagbelet tisztító hatása révén a rendszeresen szedett gyógyszerek (szájon át szedett fogamzásgátlók, epilepszia ellenes szerek, vércukorszint csökkentő gyógyszerek, antibiotikumok) felszívódását késleltetheti vagy teljesen meggátolhatja.
- Kóros EKG elváltozást okozó gyógyszerek szedése esetén ajánlott óvatosan eljárni.
- Terhesség, szoptatás és termékenység
- Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
- Terhesség
- Terhesség ideje alatt a készítményt nem szabad alkalmazni, kivéve, ha erre egyértelműen szükség van, ezért állapotáról tájékoztassa kezelőorvosát.
- Szoptatás
- Nem ismert, hogy a Phospho-soda Casen Recordati 24,4 g/10,8 g belsőleges oldat az anyatejbe kiválasztódik-e. Megbízható adatok hiányában szoptatás alatt nem alkalmazható.
- Amennyiben a Phospho-soda Casen Recordati 24,4 g/10,8 g belsőleges oldat alkalmazása szoptatás alatt elkerülhetetlen, az anyatejet ki kell fejni, és ki kell önteni az első adag bevételétől a második adag bevétele utáni 24 órás időtartamig, mivel a nátrium-foszfát az anyatejbe átjuthat. A második adag bevétele utáni 24 órás időtartam alatt szoptatni nem szabad.

- A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
- A Phospho-soda Casen Recordati 24,4 g/10,8 g belsőleges oldat szédülést okozhat, ami valószínűleg a kiszáradás következménye, és ez kis vagy közepes mértékben befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.
- Nem vezessen gépjárművet és ne kezeljen gépeket, ha fáradtnak érzi magát, vagy úgy érzi, hogy kiszáradt a Phospho-soda Casen Recordati 24,4 g/10,8 g belsőleges oldat bevétele után.
- A Phospho-soda Casen Recordati 24,4 g/10,8 g belsőleges oldat 5,0 g nátriumot tartalmaz tartályonként (45 ml oldatonként), amit kontrollált nátrium diéta esetén figyelembe kell venni.
- 3. Hogyan kell alkalmazni a Phospho-soda Casen Recordati 24,4 g/10,8 g belsőleges oldatot?

- A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
- A Phospho-soda Casen Recordati 24,4 g/10,8 g belsőleges oldatot a vastagbélvizsgálatot vagy műtétet megelőző napon kell bevenni.
- A Phospho-soda Casen Recordati 24,4 g/10,8 g belsőleges oldat első bevételétől kezdve a vizsgálat befejezéséig csak ún. "üres folyadékot" szabad inni és semmilyen szilárd táplálék nem fogyasztható. A Phospho-soda Casen Recordati 24,4 g/10,8 g belsőleges oldat hasmenéshez hasonló vastagbélmozgásokat okozhat. A készítmény hatása 30 perccel a bevétel után elkezdődhet és 6 órán keresztül tarthat. Ezalatt az idő alatt lehetőleg olyan helyen tartózkodjon, ahol könnyen elérheti a mellékhelyiséget.
- Az "üres folyadék" lehet szűrt leves, gyümölcshús nélküli gyümölcslé (nem lehet piros vagy vörös színű gyümölcslé), fekete tea, kávé, tiszta szénsavas vagy szénsavmentes folyadék pl. limonádé.
- A koplalás és a Phospho-soda Casen Recordati 24,4 g/10,8 g belsőleges oldat szedése hányingert okozhat, amelyet úgy tud megelőzni, hogy annyi folyadékot fogyaszt, amennyit csak bír.
- A nagymennyiségű folyadék fogyasztása is segít abban, hogy a vastagbél a beavatkozás előtt tiszta legyen.
- A Phospho-soda Casen Recordati 24,4 g/10,8 g belsőleges oldatot csak felnőttek alkalmazhatják.
- Alkalmazása gyermekeknél
- Gyermekeknek 18 éves kor alatt nem adható.
- A készítmény ajánlott adagja

- Ha a vizsgálat vagy a műtét déli 12 óra előtt történik, akkor a "Délelőtti alkalmazás" utasításait kell követni, ha a vizsgálat déli 12 óra után történik, akkor a "Délutáni alkalmazás" utasításait kell követni.
- DÉLELŐTTI ALKALMAZÁS

- A műtétet vagy vizsgálatot megelőző nap reggel 7 óra:
- Reggeli helyett legalább egy pohár "üres folyadékot" kell inni. A folyadék mennyisége nincs korlátozva.
- A Phospho-soda Casen Recordati 24,4 g/10,8 g belsőleges oldat első adagját közvetlenül ezután kell bevenni. Egy üveg tartalmát (45 ml) fél pohár (kb. 1 dl) hideg vízzel kell hígítani. Az így elkészített folyadék után még legalább egy pohár (kb. 2-2,5 dl) hideg vizet kell inni. A készítmény bevétele után fogyasztott "üres folyadék" mennyisége nincs korlátozva.
- A műtétet vagy vizsgálatot megelőző nap délután 1 óra:
- Ebéd helyett legalább három pohár "üres folyadékot" vagy vizet kell inni. A délután folyamán annyi folyadékot ihat, amennyit csak bír, a folyadék mennyisége nincs korlátozva.
- A műtétet vagy vizsgálatot megelőző nap este 7 óra:
- Vacsora helyett legalább egy pohár "üres folyadékot" kell fogyasztani. A folyadék mennyisége nincs korlátozva.
- A Phospho-soda Casen Recordati 24,4 g/10,8 g belsőleges oldat második adagját közvetlenül ezután kell bevenni. A második üveg tartalmát (45 ml) fél pohár (kb. 1 dl) hideg vízzel kell hígítani. Az így elkészített folyadék után még legalább egy pohár (kb. 2-2,5 dl) hideg vizet kell inni. A készítmény bevétele után fogyasztott "üres folyadék" mennyisége nincs korlátozva.
- Az este folyamán, lefekvés előtt éjfélig vizet vagy "üres folyadékot" lehet még fogyasztani.
- Az éjfél után elfogyasztott folyadék hatására ismét megindul a székletürítés, ami nyugtalan alvást eredményezhet.
- DÉLUTÁNI ALKALMAZÁS

- A műtétet vagy vizsgálatot megelőző nap délután 1 óra:
- Egy könnyű ebédet (szendvics, leves) lehet enni. Ezután a vizsgálat befejezéséig szilárd táplálék nem fogyasztható, az "üres folyadék" mennyisége nincs korlátozva.
- A műtétet vagy vizsgálatot megelőző nap este 7 óra:
- Vacsorára legalább egy pohár "üres folyadékot" vagy vizet kell inni. A folyadék mennyisége nincs korlátozva.
- A Phospho-soda Casen Recordati 24,4 g/10,8 g belsőleges oldat első adagját közvetlenül ezután kell bevenni. Egy üveg tartalmát (45 ml) fél pohár (kb. 1 dl) hideg vízzel kell hígítani. Az így elkészített folyadékot meg kell inni, majd utána még legalább egy pohár (kb. 2-2,5 dl) hideg vizet kell inni. A készítmény bevétele után fogyasztott üres folyadék mennyisége nincs korlátozva.
- Az este folyamán, lefekvés előtt legalább három pohár vizet vagy "üres folyadékot" kell még inni.
- A műtét vagy vizsgálat napja:
- Reggeli helyett reggel 7 órakor legalább egy pohár "üres folyadékot" vagy vizet kell inni. A folyadék mennyisége nincs korlátozva.
- A Phospho-soda Casen Recordati 24,4 g/10,8 g belsőleges oldat második adagját közvetlenül ezután kell bevenni. A második üveg tartalmát (45 ml) fél pohár (kb. 1 dl) hideg vízzel kell hígítani. Az így elkészített folyadékot meg kell inni, majd utána még legalább egy pohár (kb. 2-2,5 dl) hideg vizet kell inni.
- A készítmény bevétele után fogyasztott "üres folyadék" mennyisége nincs korlátozva.
- További "üres folyadék" fogyasztása reggel 8 óráig megengedett.
- A reggel 8 óra után elfogyasztott folyadék hatására ismét megindul a székletürítés, ami megnehezítheti a kórházba való eljutást.
- A beavatkozásra történő előkészítés során elvesztett folyadék pótlása érdekében fogyasszon minél több "üres folyadékot" vagy vizet.
- A nagymennyiségű folyadék fogyasztása is segít abban, hogy a vastagbél a beavatkozás előtt tiszta legyen.
- Ha az előírtnál több Phospho-soda Casen Recordati 24,4 g/10,8 g belsőleges oldatot alkalmazott
- Az előírtnál nagyobb mennyiségű Phospho-soda Casen Recordati 24,4 g/10,8 g belsőleges oldat bevétele esetén azonnal orvoshoz kell fordulni, vagy kórházba kell menni. (Mivel a csomagolásban összesen két adag van, a túladagolás csak a két adag egyszerre történő bevételéből adódhat.)
- Ha elfelejtette bevenni a Phospho-soda Casen Recordati 24,4 g/10,8 g belsőleges oldatot
- Kérjen tanácsot kezelőorvosától. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
- Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
- 4. Lehetséges mellékhatások

- Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
- Ha a következő mellékhatások közül bármelyiket észleli, azonnal forduljon orvoshoz vagy menjen kórházba.
- Nagyon ritka mellékhatások (10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- túlérzékenység: hirtelen fellépő zihálás, légzési nehézség vagy szédülés, a szemhéj, arc, ajak, nyelv vagy torok duzzanata légzési és nyelési nehézséggel.
- kalciumhiány okozta görcsös roham (tetánia)
- öntudatvesztés
- szívinfarktus.
- További mellékhatások:
- Nagyon gyakori mellékhatások (10-ből több, mint 1 beteget érinthet)
- szédülés
- hányinger, hasi fájdalom, haspuffadás, hasmenés
- hidegrázás, gyengeség.

- Gyakori mellékhatások (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- fejfájás
- hányás, a vastagbél nyálkahártyán endoszkópos vizsgálattal megfigyelhető aftaszerű elváltozások
- mellkasi fájdalom.

- Nem gyakori mellékhatások (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet)
- kiszáradás.

- Ritka mellékhatások
- kalcium-lerakódás a veseszövetekben (nefrokalcinózis)

- Nagyon ritka mellékhatások (10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- a folyadék és az ionegyensúly felborulása (a vér foszfát-, nátrium szintjének csökkenése, kalcium-, kálium szintjének növekedése)
- zsibbadás
- szívritmuszavar
- allergiás eredetű bőrgyulladás
- izomgörcs
- veseelégtelenség
- alacsony vérnyomás (hipotenzió).
- Mellékhatások bejelentése
- Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
- 5. Hogyan kell a Phospho-soda Casen Recordati 24,4 g/10,8 g belsőleges oldatot tárolni?
- Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
- A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
- A dobozon és a tartályon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
- Felbontást követően azonnal fel kell használni. A fel nem használt oldatot meg kell semmisíteni.
- Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
- 6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
- Mit tartalmaz a Phospho-soda Casen Recordati 24,4 g/10,8 g belsőleges oldat?
- A készítmény hatóanyaga: 542 mg nátrium-dihidrogén-foszfát-dihidrát és 240 mg dinátrium-hidrogén-foszfát-dodekahidrát milliliterenként.
- 24,4 g nátrium-dihidrogén-foszfát-dihidrátot és 10,8 g dinátrium-hidrogén-foszfát-dodekahidrátot tartalmaz tartályonként (45 ml).
- Segédanyagok: nátrium-benzoát (E211), gyömbér-citrom aroma (gyömbér oleorezin, alkohol, citromolaj, részlegesen terpentén mentesített citromolaj, citromsav, víz), szacharin-nátrium, glicerin és tisztított víz.

Milyen a Phospho-soda Casen Recordati 24,4 g/10,8 g belsőleges oldat külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Tiszta, színtelen, gyömbéres-citromos szagú oldat, mely kicsapódott szennyezésektől és zavarosságtól mentes.
45 ml oldat HDPE tartályba töltve, amely biztonsági zárófóliával és PP csavaros kupakkal van lezárva. 2 tartály dobozban.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2015. 08. 01.

Kategóriák

Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja
Ⓒ Vidal Next kft. 2024.