POLLEZIN 5 mg filmtabletta

Hatóanyag:

levocetirizine

Vény nélkül kapható

Kiszerelés:

28x

Tájékoztató ár:

-

Normatív TB-támogatás:

Nem

Eü. emelt támogatás:

Nem

  • Gyógyszerfőkategória:

    SYSTEMÁS ANTIHISTAMINOK

  • Törzskönyvi szám:

    OGYI-T-21067/02

  • Gyógyszeralkategória:

    Piperazine-származékok

  • Gyártó:

    EGIS

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Pollezin és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Pollezin allergia kezelésére szolgáló szer, hatóanyaga a levocetirizin-dihidroklorid, a hisztamin- (H1) receptorokat gátló gyógyszerek csoportjába tartozik.

Az alábbi allergiás betegségek tüneteinek (tüsszentés, orrfolyás, orrdugulás, szem- és bőrtünetek) kezelésére szolgáló készítmény felnőttek és 6 éves kor feletti gyermekek részére:
- szénanátha
- egész éven át tartó allergiás nátha
- csalánkiütés (urtikária).


2. Tudnivalók a Pollezin szedése előtt

Ne szedje a Pollezint
- ha allergiás a levocetirizin-dihidrokloridra, cetirizinre, hidroxizinre vagy az úgynevezett "piperazin származékokra", vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;
- ha veseelégtelenségben szenved, amely dialízist igényel.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Pollezin szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Ha Önnél valamilyen, a hólyag kiürítési zavarára hajlamosító tényező áll fenn (mint például a gerincvelő sérülése vagy prosztata-megnagyobbodás), kérjen tanácsot kezelőorvosától.

Ha Önnél allergiavizsgálat elvégzését tervezik, kérdezze meg kezelőorvosát, hogy az allergiavizsgálat elvégzése előtt néhány napig abbahagyja-e a Pollezin szedését. Ez a gyógyszer befolyásolhatja az Ön allergiatesztjének eredményeit.

Ha epilepsziában szenved vagy görcsrohamok kialakulásának veszélye áll fenn Önnél, kérjen tanácsot kezelőorvosától, mivel a Pollezin alkalmazása a görcsrohamok erősödését okozhatja.

Gyermekek
A Pollezin szedése nem ajánlott 6 éves kor alatti gyermekeknek, mivel a filmtablettával nem lehetséges az adagok megfelelő módosítása. Ilyen esetben a levocetirizin gyermekgyógyászati kezelésre alkalmas gyógyszerformájának alkalmazása javasolt.

Egyéb gyógyszerek és a Pollezin
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Az Pollezin egyidejű alkalmazása étellel, itallal és alkohollal
A gyógyszer szedésének ideje alatt az alkoholfogyasztás, illetve a központi idegrendszerre ható szerek együttes alkalmazása tekintetében ajánlatos az óvatosság. Arra érzékeny betegeknél a Pollezin és alkohol vagy más, a központi idegrendszerre ható szer együttes alkalmazása tovább csökkentheti az éberséget és ronthatja a teljesítményt. A Pollezin bevehető étkezés közben vagy attól függetlenül.

Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Egyes Pollezinnel kezelt betegek aluszékonyságot/álmosságot, fáradtságot és kimerültséget tapasztalhatnak. Óvatosan vezessen gépjárművet, illetve kezeljen gépeket, amíg nem tapasztalja ki, hogy ez a gyógyszer hogyan hat Önre. Speciális vizsgálatokkal ugyanakkor kimutatták, hogy egészséges személyeknél nem károsodott a szellemi éberség, a reakciókészség és a gépjárművezetési képesség, ha a levocetirizint az ajánlott adagban szedték.

A Pollezin tejcukrot (laktóz-monohidrátot) tartalmaz
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.


3. Hogyan kell szedni a Pollezint?

Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A filmtablettát folyadékkal együtt, egészben kell lenyelni, étkezés közben vagy attól függetlenül.
A kezelés időtartama függ az Ön panaszainak típusától, fennállásuk idejétől és lefolyásuktól, és azt kezelőorvosa határozza meg.

A készítmény ajánlott adagja:

Felnőtteknek és 12 éven felüli serdülőknek: naponta 1×1 filmtabletta (1×5 mg).
6-12 év közötti gyermekeknek: naponta 1×1 filmtabletta (1×5 mg).
2-6 év közötti gyermekek esetében a filmtabletta alkalmazása nem ajánlott, mivel ez a gyógyszerforma nem teszi lehetővé az adag megfelelő módosítását. Ezen korcsoport biztonságos kezelésére más levocetirizin tartalmú gyógyszerforma alkalmas (például a Pollezin belsőleges oldatos csepp).
A levocetirizin alkalmazása csecsemőknek és 2 éven aluli kisgyermekeknek nem ajánlott.

Különleges betegcsoportokra vonatkozó adagolási utasítások
Vese- és májkárosodás
Vesekárosodásban szenvedő betegeknek − vesebetegségük súlyosságától függően − a szokásosnál alacsonyabb adag alkalmazására kerülhet sor. Gyermekek esetében a dózis megválasztásánál a testtömeget is figyelembe kell venni. Az adagolást az Ön kezelőorvosa határozza meg.

Dialízist igénylő veseelégtelenségben nem alkalmazható a Pollezin.

A csak májkárosodásban szenvedő betegek esetében a szokásos adag alkalmazható.

A máj- és vesekárosodásban egyaránt szenvedő betegeknek − vesebetegségük súlyosságától függően − a szokásosnál alacsonyabb adag alkalmazására kerülhet sor. Gyermekeknél a dózis megválasztásánál a testtömeget is figyelembe kell venni. Az adagolást az Ön kezelőorvosa határozza meg.

65 éves és afeletti idősek
Idősek esetében nincs szükség a dózis csökkentésére, amennyiben a vesefunkció nem károsodott.

Ha az előírtnál több Pollezint vett be
Ha az előírtnál több Pollezint vett be, felnőttek esetében aluszékonyság, gyermekeknél pedig először izgatottság és nyugtalanság, majd aluszékonyság jelentkezhet.
Amennyiben az előírtnál több Pollezint vett be, tájékoztassa erről kezelőorvosát, aki ezek után dönteni fog a szükséges tennivalókról.

Ha elfelejtette bevenni a Pollezint
Ha elfelejtette bevenni a Pollezint vagy az előírtnál kisebb adagot alkalmazott, ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására. A következő adagot a szokásos időpontban vegye be.

Ha idő előtt abbahagyja a Pollezin szedését
A Pollezin kezelésnek az abbahagyása valószínűleg nem okoz káros hatásokat. Ugyanakkor, a Pollezin kezelés abbahagyásakor ritkán viszketés fordulhat elő, abban az esetben is, ha ezek a tünetek a kezelés megkezdése előtt nem voltak tapasztalhatók. A tünetek spontán megszűnhetnek. Egyes esetekben a tünetek súlyosak lehetnek, és a kezelés ismételt megkezdése válhat szükségessé. A kezelés újrakezdésekor a tünetek megszűnhetnek.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Gyakori mellékhatások (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
Szájszárazság, fejfájás, fáradtság, aluszékonyság/álmosság.

Nem gyakori mellékhatások (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet):
Kimerültség, hasi fájdalom.

Nem ismert gyakoriságú mellékhatások (a rendelkezésre álló adatokból a gyakoriság nem állapítható meg):
Fokozott étvágy, agresszivitás, nyugtalanság, hallucináció, depresszió, álmatlanság, visszatérő vagy állandó öngyilkossági gondolatok, rémálmok, az izmok akarattól független, görcsös összehúzódása, kóros bőrérzékelés (paresztézia), szédülés, ájulás, remegés (tremor), az ízérzékelés zavara, látászavarok, homályos látás, a szem akaratlan, körkörös mozgása (okulogíria), forgás- vagy mozgásérzés, szívdobogásérzés (palpitáció), szapora szívverés, nehézlégzés, émelygés, hányás, hasmenés, májgyulladás, súlyos bőrkiütés (erupció), viszketés (pruritusz), bőrkiütés, csalánkiütés (duzzadt, vörös és viszkető bőr), izomfájdalom, ízületi fájdalom, fájdalmas vagy nehéz vizeletürítés, képtelenség a hólyag teljes kiürítésére, vizenyő (ödéma), testtömegnövekedés, kóros májfunkciós vizsgálati eredmények. Bőrviszketés (erős bőrviszketés) a kezelés abbahagyásakor.

Túlérzékenységi reakcióra utaló tünetek legelső jeleinek fellépésekor azonnal hagyja abba a Pollezin szedését és azonnal keresse fel kezelőorvosát!
Túlérzékenységi reakció tünetei lehetnek a következők: a száj, a nyelv, az arc és/vagy a torok megduzzadása, légzési vagy nyelési nehézség (mellkasi szorító érzés, zihálás), csalánkiütéssel együtt (angioödéma), hirtelen vérnyomásesés, ami ájuláshoz vagy esetleg végzetes kimenetelű sokkhoz vezethet.

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ, Postafiók 450, H-1372 Budapest, honlap: www.ogyei.gov.hu
elektronikus bejelentő form: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Pollezint tárolni?

Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Pollezin 5 mg filmtabletta?
- A készítmény hatóanyaga: 5 mg levocetirizin-dihidroklorid, amely megfelel 4,21 mg levocetirizinnek filmtablettánként.
- Egyéb összetevők:
Mag: mikrokristályos cellulóz, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, laktóz-monohidrát (37,9 mg), hidroxipropilcellulóz, magnézium-sztearát.
Bevonat: Opadry II-33G28523 White, makrogol 3350, titán-dioxid, hipromellóz, laktóz-monohidrát (1,05 mg), triacetin.

Milyen a Pollezin külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Fehér vagy csaknem fehér színű, kerek, enyhén domború filmtabletta, egyik oldalán stilizált E jelzéssel, másik oldalán 281 felirattal ellátva.
10, 20, 30, 7 vagy 28 darab filmtabletta buborékcsomagolásban és dobozban. Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2023. 07. 01.

Kategóriák

Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja
Ⓒ Vidal Next kft. 2024.