PYROSCINT 60 mg por oldatos injekcióhoz

Hatóanyag:

összetett: nátrium-dihidrogén-foszfát

Csak vényre kapható

Kiszerelés:

6x8 ml

Tájékoztató ár:

-

Normatív TB-támogatás:

Nem

Eü. emelt támogatás:

Nem

  • Gyógyszerfőkategória:

    CSONTRENDSZER

  • Törzskönyvi szám:

    OGYI-T-8817/01

  • Gyógyszeralkategória:

    Technetium (99mTc) vegyületek

  • Gyártó:

    Medi-Radiopharma

Betegtájékoztató

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A PYROSCINT KÉSZLET ÉS A BELŐLE KÉSZÜLT 99mTc-PYROSCINT INJEKCIÓ ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?
A Pyroscint készletből készített 99mTc-Pyroscint injekció 99mTc-technecium izotópot tartalmazó diagnosztikus radiogyógyszer (radioaktív steril injekció intravénás beadásra). Felhasználása csak nukleáris medicina osztályokon engedélyezett.
A 99mTc-Pyroscint injekció színtelen oldat, melyet intravénásan juttatnak a szervezetbe. Intravénás injektálását követően alkalmas Csontszcintigráfiás vizsgálatokra, a szívfunkciók, a szervek vérátáramlásának vizsgálatára, az érrendszer rendellenességeinek felderítésére, lép leképezésére, vértérfogat meghatározására alkalmas. Akut miokardiális infarctus képi megjelenítésére.
Mivel az injekció kis mennyiségben gamma-sugárzó radioaktív anyagot tartalmaz, gamma kamerákkal kívülről detektálható és az idő függvényében képsorozat készíthető. Ezek a képek pontosan megmutatják a szervekben és a testben, a bejuttatott radioaktív izotóp eloszlását, illetve vándorlását.
Ezek a képek értékes információkat adhatnak az orvos számára a csont, a szív és a lép struktúrájáról és működéséről.
Ez a gyógyszer kizárólag diagnosztikai célra alkalmazható.
2. TUDNIVALÓK A 99mTc-PYROSCINT ALKALMAZÁSA ELŐTT
Nem alkalmazható a 99mTc-Pyroscint injekció,
- ha allergiás (túlérzékeny) a nátrium-difoszfátra vagy az Pyroscint egyéb összetevőjére,
- ha ön terhes vagy szoptat, kivéve, ha orvosa másként dönt,
- ha még nem múlt el 18 éves, kivéve, ha orvosa másként dönt.
A Pyroscint fokozott elővigyázatossággal alkalmazható.
Fontos, hogy pontosan betartsa az orvosa utasításait mind a vizsgálat előtt, mind a vizsgálat után. Ezzel elkerülhető más személyek sugárveszélynek való kitétele, valamint a környezet radioaktív izotóppal való szennyezése. A radioaktív izotóp a vizeleten, székleten, izzadságon és egyéb testváladékokon keresztül távozik a szervezetből és ezáltal a környezetet időlegesen szennyezi.
A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
Bizonyos gyógyszerek hatást gyakorolhatnak a Pyroscint készítménnyel végzett vizsgálatok során kapott eredményekre. A vörösvértestek jelzési hatásfokát befolyásolhatja a heparin, az ón túl magas koncentrációja, továbbá alumínium, prazosin, metildopa, hidralazin, kinidin, β-adrenerg blokkolók (pl. propranolol), kalcium-csatorna blokkolók (pl. verapamil, nifedipin), nitrátok (pl. nitroglicerin), jódozott kontrasztanyagok és teflon-katéter jelenléte is.
A 99mTc-Pyroscint egyidejű alkalmazása bizonyos ételekkel vagy italokkal
Bármilyen ételt vagy italt fogyaszthat
Terhesség és szoptatás
Az orvosnak meg kell mondania, ha Ön terhes vagy csecsemőt szoptat.
Ha Ön terhes vagy szoptat, az orvosnak kell eldöntenie, hogy a radioizotópos vizsgálat feltétlenül szükséges-e vagy más nem izotópos módszert kell alkalmazni az Ön vizsgálatára, ugyanis a szervezetébe bekerülő radioizotóp veszélyeztetheti a magzatot, valamint a csecsemőt is, mivel a radioizotóp egy része az anyatejbe is bekerül. Bízzon orvosában, mert nagyon szigorú előírások betartásával hozza meg a döntését.
Ha Ön szoptat, és az orvos a vizsgálat mellett dönt, a szoptatást be kell szüntetni arra az időre, amit az orvos megjelöl. Ez idő alatt a szervezetben levő radioaktív izotóp kiürül.
A szoptatás szüneteltetése idején a csecsemőt mesterségesen kell táplálni.
A szoptatás újra kezdhető, amikor a tejben levő sugárdózis a gyerekre nézve nem nagyobb, mint
1 mSv. A szoptatás újrakezdésének lehetőségéről az orvosnak kell döntenie.
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A 99mTc-Pyroscint injekció nem változtatja meg gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket.
Fontos információk a 99mTc-Pyroscint injekció egyes összetevőiről
A Technecium-Pyroscint injekció használata kis sugárdózisnak teszi ki Önt. Annak ellenére, hogy ez a hatás kisebb, mint egyes Röntgen-sugár (X-sugár) vizsgálatok esetén, az orvos mindig figyelembe fogja venni a lehetséges kockázatokat és előnyöket.
Ha kétségei támadnak, fontos, hogy konzultáljon az orvosával, mielőtt megkapná a készítményt.
3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A 99mTc-PYROSCINT INJEKCIÓT?
A 99mTc-Pyroscint injekciót a felhasználás helyén (klinikai, kórházi izotóplaboratóriumban) állítják elő a Pyroscint készlet és 99mTc-pertechnetát eluátum elegyítésével. A diagnosztikumot intravénás injekcióként alkalmazzák. A beadott aktivitás mennyiségét, a leképzés módját és ennek a beadása utáni időpontját az Ön betegségének és a vizsgálat céljának függvényében az orvos határozza meg.
Mivel szigorú törvények írják elő a radioaktív anyagok használatát, kezelését és megsemmisítését, a 99mTc-Pyroscint injekció mindig csak kórházban vagy megfelelő intézményben használható. Csak olyan személyek kezelhetik, használhatják és adhatják be az injekciót, akik erre szakosodtak, és megfelelő képzést kaptak a radioaktív anyagok kezelésére vonatkozóan. Ezek a személyek utasítást adnak Önnek mindennemű elővigyázatosság tekintetében, amit a legszigorúbban be kell tartani.
Mit kell tennie, ha túladagolják az Önnek adott gyógyszert
Mivel a 99mTc-Pyroscint injekciót szigorúan ellenőrzött feltételek mellett alkalmazza az orvos, bármilyen túladagolás valószínűsége kicsi. Ha mégis túladagolják a készítményt, az orvos azt tanácsolja, igyon sok folyadékot, hogy felgyorsuljon a radiofarmakon kiürülése a szervezetből. Az így kiürülő radioaktív anyagokkal való szennyezés elkerülése érdekében fokozott elővigyázatra van szükség, kövesse pontosan orvosa utasításait. Az időlegesen a szervezetben levő és az onnan kiürülő 99mTc-Pyroscint természetes úton veszíti el radioaktivitását.
4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK
Mint minden gyógyszer, így a Pyroscint is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A Pyroscint készítmény beadását követően rendszerint nem tapasztalhatók mellékhatások.
Gyakoriság nem ismert (A rendelkezésre álló adatokból nem becsülhető):
Szívritmuszavar, öröklött hiányosság, fejfájás, szédülés, hányinger, hányás, bőrkiütés, izületi fájdalom, tumor indukálás, vérnyomás csökkenés és az alacsony vérnyomás tünetei, bőr alatti értágulat, arc ödéma, lokális reakciók az injektálás helyén, túlérzékenységi, allergiás reakciók.
Az a radioaktív anyagmennyiség, amelyet a 99mTc-Pyroscint injekció beadásakor kap, elenyésző, és pár nap alatt kiürül a szervezetből mindennemű beavatkozás nélkül.
Minden egyes betegnél az ionizáló sugárzás alkalmazásának indokolt alapja kell legyen a valószínűsíthető diagnosztikai előny. Az adagolt aktivitásnak olyannak kell lennie, hogy az elvárt diagnosztikai vagy terápiás eredmény függvényében a sugárdózis a lehető legalacsonyabb legyen.
Az ionizáló sugárzás alkalmazása összefüggésben van a rák keletkezésével és örökletes károsodások kialakulásának lehetőségével. A diagnosztikai célú nukleáris medicina vizsgálatoknál a jelenlegi bizonyítékok azt mutatják, hogy az alkalmazott alacsony sugárdózis miatt ezek a nem kívánt mellékhatások alacsony gyakorisággal fordulnak elő.
Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.
5. HOGYAN KELL A PYROSCINT KÉSZLETET ÉS A BELŐLE KÉSZÜLT INJEKCIÓT TÁROLNI?
A kórházi szakszemélyzet biztosítja, hogy a készítmény tárolása megfelelő körülmények között történjen, és ne használják fel a lejárati időn túl.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Pyroscint készítmény legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
99mTc-Pyroscint injekció legfeljebb 25 °C-on tárolandó, a sugárvédelmi szabályok betartása mellett. A készítmény a jelzés időpontjától számított 6 órán belül felhasználandó.
Bármilyen fel nem használt készítmény, illetve hulladékanyag megsemmisítését a helyi előírások szerint kell végrehajtani.
A készítményt tartalmazó üveg címkéjén fel vannak tüntetve a megfelelő tárolási feltételek és a lejárat időpontja.
6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK
Mit tartalmaz a Pyroscint készítmény
- A készítmény hatóanyaga: 60,0 mg nátrium-difoszfát dekahidrát injekciós üvegenként.
- Egyéb összetevők: ón(II)-klorid-dihidrát, L-aszkorbinsav
Milyen a Pyroscint készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás
A Pyroscint fehér liofilizált por készítmény. Ebből az injekciót közvetlenül a beadás előtt állítják elő.
Csomagolás: Steril, 1-es típusú boroszilikát üvegből készült injekciós üveg; klórbutil gumidugóval és lila színű védőlappal ellátott rollnizott alumínium kupakkal lezárva 6 db port tartalmazó injekciós üveg dobozban.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2010. 10. 15.

Kategóriák

Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja
Ⓒ Vidal Next kft. 2024.