TAMSUDIL 0,4 mg módosított hatóanyagleadású kemény kapszula

Hatóanyag:

tamsulosin

Csak vényre kapható

Kiszerelés:

14x

Tájékoztató ár:

-

Normatív TB-támogatás:

Nem

Eü. emelt támogatás:

Nem

Hatóanyag:

tamsulosin

Csak vényre kapható

Kiszerelés:

30x

Tájékoztató ár:

-

Normatív TB-támogatás:

Nem

Eü. emelt támogatás:

Nem

  • Gyógyszerfőkategória:

    BENIGNUS PROSTATA HYPERTROPHIA GYÓGYSZEREI

  • Törzskönyvi szám:

    OGYI-T-20047/03

  • Gyógyszeralkategória:

    Alfa-adrenoreceptor antagonisták

  • Gyártó:

    Teva B.V.

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Tamsudil és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Tamsudil módosított hatóanyagleadású kapszulát a jóindulatú prosztata megnagyobbodás (benignus prosztata hiperplázia, rövidítve BPH) által okozott tünetek kezelésére alkalmazzák.
A prosztata körülveszi a húgycsövet (amin keresztül a vizelet távozik a húgyhólyagból). Amikor a prosztata megnagyobbodik, nyomja a húgycsövet, és annak szűkületét okozva megnehezíti a vizelet ürítését.
A Tamsudil módosított hatóanyagleadású kapszula ellazítja a prosztata (dülmirigy) és a húgycső izmait, amivel megnöveli a húgycső keresztmetszetét és így megkönnyíti a vizelést.
2. Tudnivalók a Tamsudil szedése előtt
Ne szedje a Tamsudil kapszulát:
- ha túlérzékeny a tamszulozinra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére. A túlérzékenység tünetei többek között a kéz vagy a láb hirtelen jelentkező vizenyős duzzanata, nehézlégzés és/vagy viszketés, illetve kipirulás (úgynevezett angioödéma).
- ha előfordult már Önnel, hogy hirtelen felüléskor vagy felálláskor megszédült, vagy elájult a gyors vérnyomásesés miatt (ortosztatikus hipotónia).
- ha súlyos májműködési zavara van.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Tamsudil szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:
- ha súlyos veseműködési zavara van,
- ha a tamszulozin szedése következtében szédül vagy elájul. Ilyen esetben azonnal üljön vagy feküdjön le, amíg a tünetek elmúlnak. Ha továbbra sem érzi jól magát, forduljon orvoshoz.
- ha szürkehályogja van.
Gyermekek és serdülők
Ne adja ezt a gyógyszert 18 év alatti gyermekeknek vagy serdülőknek, mert ebben a korcsoportban a készítmény nem hatásos.
Egyéb gyógyszerek és a Tamsudil
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Ez különösen fontos a következő gyógyszerek esetében:
- alfa 1A-gátlók, pl. doxazozin, prazozin és indoramin. Ha ezeket a Tamsudil-lal együtt szedi, lecsökkenhet a vérnyomása.
- diklofenák (gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító), warfarin (vérhígító) és ketokonazol (gombaelleni szer), melyek befolyásolhatják a Tamsudil kapszula hatását az Ön szervezetére.
Terhesség, szoptatás és termékenység
A Tamsudil kizárólag férfiak kezelésére alkalmazható.
A Tamsudil ejakulációs zavarokat okozhat, beleértve azt is, amikor a beteg képtelen az ejakulációra.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Tamsudil nem befolyásolja gépjárművezetéshez és a gépkezeléshez szükséges képességeket. Egyes betegeknél azonban a Tamsudil szédülést okozhat. Ha ilyesmi előfordul Önnél, ne vezessen, és ne kezeljen gépeket.
Tamsudil nátriumot tartalmaz
A készítmény kevesebb, mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz tablettánként, azaz gyakorlatilag "nátriummentes".
3. Hogyan kell szedni a Tamsudil-t?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A kapszulát egészben kell lenyelni egy teljes pohár vízzel, ülő vagy álló helyzetben (nem szabad feküdni).
A készítmény ajánlott adagja:
Naponta egy kapszula a reggeli, vagy a napi első étkezés után.
Ha az előírtnál több Tamsudil-t vett be
A túladagolás tünetei az alacsony vérnyomás, hányás és hasmenés. Ha Ön vagy (bárki más) egyidejűleg több kapszulát vett be, vagy feltehetőleg egy gyermek nyelt le kapszulákat, azonnal forduljon orvoshoz és vegye fel a kapcsolatot a legközelebbi kórház sürgősségi osztályával.
Ha elfelejtette bevenni a Tamsudil-t
Ne vegyen be kétszeres adagot az kihagyott adag pótlására. Ha elfelejti bevenni az adagot a napi első étkezés után, a gyógyszer egy későbbi étkezést követően is bevehető. Ha az egész nap folyamán elmulasztotta a Tamsudil kapszula bevételét, a következő esedékes alkalomtól folytassa a gyógyszer szedését az előírás szerint.
Ha idő előtt abbahagyja a Tamsudil szedését
Orvosa a megfelelő adagot írta fel az Ön betegségére, és meghatározta a kezelés időtartamát. Kezelőorvosával való megbeszélés nélkül ne változtasson önkényesen az adagoláson.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Azonnal hagyja abba Tamsudil szedését, és forduljon orvoshoz, ha a keze vagy lába hirtelen megdagad, nehézlégzés és/vagy viszketés, illetve kipirulás lép fel, amit allergiás reakció idéz elő (úgynevezett angioödéma).
Közölje kezelőorvosával, ha az alábbi mellékhatások bármelyikét észleli, vagy egyéb, a felsorolásban nem szereplő mellékhatást észlel:
- Gyakori (10-ből 1-nél kevesebb betegnél fordul elő): szédülés, nehezített magömlés.
- Nem gyakori (100-ból 1-nél kevesebb betegnél fordul elő): fejfájás, szívdobogás-érzés, szédülés, különösen felüléskor vagy felálláskor, orrfolyással járó nátha, székrekedés, hasmenés, hányinger, hányás, bőrkiütés, viszketés, gyengeség érzés.
- Ritka: (1000-ből 1-nél kevesebb betegnél fordul elő): ájulás, kezek, lábak dagadása, légzési nehézség, viszketés, bőrpír (ún. angioödéma).
- Nagyon ritka (10 000-ből 1-nél kevesebb betegnél fordul elő): fájdalmas, tartós, akaratlan hímvessző-merevedés (priapizmus), súlyos bőrkiütés, bőrvörösség (Stevens-Johnson szindróma)
- Nem ismert gyakoriságú mellékhatás (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg): a tamszulozin alkalmazásával összefüggésben beszámoltak szabálytalan szívverésről/ szapora szívverésről és nehézlégzésről, orrvérzésről, szájszárazságról, bőrvörösségről, enyhétől súlyos fokig terjedő hámló bőrkiütésről és homályos látásról, illetve látászavarról.
Szürkehályog műtét alkalmával a pupilla eltéréseit figyelték meg.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: www.ogyei.gov.hu
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Tamsudil-t tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Az eredeti csomagolásban tárolandó.
A címkén feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:/EXP:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Tamsudil
- A készítmény hatóanyaga (a kapszula hatásáért felelős összetevő) a tamszulozin-hidroklorid.
- Egyéb összetevők a mikrokristályos cellulóz, metakrilsav-etakrilát kopolimer, poliszorbát 80, nátrium-lauril-szulfát, trietil-citrát, talkum. A kapszulatok összetevői a zselatin, indigókármin (E132), titán-dioxid (E171), sárga vas-oxid (E172), vörös vas-oxid (E172) és fekete vas-oxid (E172)
Milyen a Tamsudil külleme és mit tartalmaz a csomagolás
A Tamsudil módosított hatóanyag-leadású kapszulának narancssárga kapszulateste és olívazöld kapszulateteje van. A kapszula fehér vagy törtfehér pelleteket tartalmaz.
Kiszerelések: 10, 14, 20, 28, 30, 50, 56, 60, 90, 100 vagy 200 db kapszula.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2020. 08. 01.

Kategóriák

Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja
Ⓒ Vidal Next kft. 2024.