TANYZ ERAS 0,4 mg retard tabletta

Hatóanyag:

tamsulosin

Csak vényre kapható

Kiszerelés:

30x

Tájékoztató ár:

-

Normatív TB-támogatás:

502

Eü. emelt támogatás:

Nem

  • Gyógyszerfőkategória:

    BENIGNUS PROSTATA HYPERTROPHIA GYÓGYSZEREI

  • Törzskönyvi szám:

    OGYI-T-10566/05

  • Gyógyszeralkategória:

    Alfa-adrenoreceptor antagonisták

  • Gyártó:

    KRKA d.d.

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Tanyz ERAS és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Tanyz ERAS hatóanyaga a tamszulozin, ami egy α1A/1D-adrenoreceptor gátló. A tamszulozin ellazítja a prosztata és a húgyutak simaizomzatát, megkönnyíti a vizeletáramlást és elősegíti a vizeletürítést. Ezen kívül a sürgető vizelési ingert is csökkenti.

A Tanyz ERAS-t a férfiak jóindulatú prosztata megnagyobbodásával (benignus prosztata hiperplázia) összefüggő alsó húgyúti panaszainak kezelésére alkalmazzák. Ezek a panaszok lehetnek: vizelési nehézség (gyenge vizeletsugár), vizeletszivárgás, sürgető vizelési inger, gyakori és sürgős vizelési inger éjszaka és nappal is.


2. Tudnivalók a Tanyz ERAS szedése előtt

Ne szedje a Tanyz ERAS-t:
- ha allergiás a tamszulozinra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére. A túlérzékenység a test lágy szöveteinek (pl. a torok vagy a nyelv) hirtelen, helyi duzzanataként, nehézlégzésként és/vagy viszketésként és bőrkiütésként (angioödéma) nyilvánulhat meg;
- ha súlyos májbetegségben szenved;
- ha helyzetváltoztatáskor szédül, mert (leüléskor vagy felálláskor) leesik a vérnyomása.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Tanyz ERAS szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
- Önnek időközönként rendszeres orvosi vizsgálatra van szüksége, hogy ellenőrizzék a kezelt betegsége alakulását.
- Mint az ilyen típusú, más gyógyszerek alkalmazásakor, a Tanyz ERAS szedése során is ritkán ájulás következhet be. A gyengeség vagy a szédülés első jeleinek észlelésekor le kell ülni vagy feküdni, amíg jobban nem lesz.
- Ha súlyos vesebetegsége van, tájékoztassa kezelőorvosát.
- Ha szürkehályog (katarakta) vagy megnövekedett szembelnyomás (glaukóma) miatt szemműtét előtt áll, kérjük, mondja el a szemésznek, hogy tamszulozin-hidrokloridot szed, szedett korábban vagy a szedését tervezi. A szemsebész így a megfelelő elővigyázatossággal tud eljárni mind a gyógyszerelésben, mind a műtéti eljárásban. Kérdezze meg kezelőorvosát, hogy elhalassza-e a gyógyszerszedést vagy ideiglenesen abbahagyja-e a gyógyszer szedését a szürkehályog (katarakta) vagy megnövekedett szembelnyomás (glaukóma) műtét előtt.

Tablettamaradványt észlelhet a székletében. Mivel a hatóanyaga már felszabadult, nincs kockázat, hogy a tabletta kevésbé hatásos lenne.

Gyermekek és serdülők
Ne alkalmazzák ezt a gyógyszert gyermekeknél vagy 18 évnél fiatalabb serdülőkorúaknál, ugyanis ebben a betegcsoportban a gyógyszernek nincs javallata.

Egyéb gyógyszerek és a Tanyz ERAS
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

A Tanyz ERAS más, azonos csoportba tartozó (α1-adrenoreceptor blokkoló) gyógyszerekkel együtt szedve nem várt vérnyomásesést okozhat.

Különösen fontos, hogy tájékoztassa kezelőorvosát arról, ha Önt egyidejűleg olyan gyógyszerekkel kezelik, melyek megnövelhetik a Tanyz ERAS kiürülését a szervezetéből (például: ketokonazol, eritromicin).

A Tanyz ERAS egyidejű bevétele étellel és itallal
A tamszulozin étkezéstől függetlenül bevehető.

Terhesség és szoptatás és termékenység
Nem alkalmazható, mivel a Tanyz ERAS kizárólag férfibetegek részére készült.

Férfiakban rendellenes magömlést (ejakulációt) figyeltek meg. Ez azt jelenti, hogy az ondó nem távozik a húgycsövön keresztül, hanem a húgyhólyagba kerül (retrográd ejakuláció); illetve csökken az ejakulátum mennyisége vagy az hiányzik (ejakulációs zavar). Ez ártalmatlan jelenség.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Nincs bizonyíték arra, hogy a tamszulozin befolyásolná a járművezetéshez vagy a gépek kezeléséhez szükséges képességet. Figyelembe kell vennie, hogy a tamszulozin szédülést és szédülékenységet okozhat. Csak akkor vezessen járművet és kezeljen gépeket, ha jól érzi magát.


3. Hogyan kell szedni a Tanyz ERAS-t?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A készítmény ajánlott adagja 1 tabletta naponta. A tamszulozint beveheti étellel vagy anélkül; ezt lehetőleg nap mint nap ugyanabban az időben tegye.

A tablettát egészben nyelje le. Fontos, hogy ne törje össze vagy rágja szét a tablettát, mert ez befolyásolhatja a tamszulozin hatásosságát.

A Tanyz ERAS-t általában hosszú távú alkalmazásra rendelik. A húgyhólyagra és a vizelésre gyakorolt hatás a hosszú távú kezelés során fennmarad.

Ha az előírtnál több Tanyz ERAS-t vett be
Túl sok Tanyz ERAS bevétele nem várt vérnyomáseséshez és szapora szívveréshez vezethet, amelyet szédülés kísér. Azonnal forduljon kezelőorvosához, ha túl sok Tanyz ERAS-t vett be.

Ha elfelejtette bevenni a Tanyz ERAS-t
Ha elfelejtette az ajánlásnak megfelelően bevenni, ugyanazon a napon később még beveheti a napi tamszulozin tablettáját. Ha kihagyott egy napot, egyszerűen vegye be a következő dózist a szokott időben. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha idő előtt abbahagyja a Tanyz ERAS szedését
Ha a tamszulozin-kezelést idő előtt abbahagyja, eredeti panaszai visszatérhetnek. Ezért szedje a tamszulozint mindaddig, amíg kezelőorvosa felírja Önnek, még akkor is, ha a panaszai már megszűntek. Mindig beszélje meg kezelőorvosával, ha ennek a kezelésnek az abbahagyását mérlegeli.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A súlyos reakciók ritkák. Azonnal forduljon kezelőorvosához, ha súlyos, arc- vagy torokduzzanatot okozó allergiás reakciót (angioödémát) tapasztal.

Gyakori (10 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- szédülés, különösen leüléskor és felálláskor,
- rendellenes magömlés (ejakulációs rendellenesség): retrográd ejakuláció (az ondó nem távozik a húgycsövön keresztül, hanem a hólyag irányába folyik) vagy ejakulációs zavar (csökken az ejakulátum mennyisége vagy az hiányzik). Ez ártalmatlan jelenség.

Nem gyakori (100 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- fejfájás,
- erős szívdobogás-érzés (a szív észrevehetően gyorsabban ver a normálisnál),
- vérnyomásesés, például ülő vagy fekvő testhelyzetből történő hirtelen felálláskor, ami esetenként szédülést okozhat,
- orrdugulás vagy orrfolyás (rinitisz),
- hasmenés, hányinger és hányás, székrekedés,
- gyengeség (aszténia),
- kiütés, viszketés és csalánkiütés (urtikária).

Ritka (1000 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- ájulás,
- a test lágyszöveteinek (pl. torok vagy nyelv) hirtelen helyi duzzadása, nehézlégzés, illetve viszketés és kiütés, gyakran allergiás reakcióként (angioödéma).

Nagyon ritka (10 000 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- fájdalmas hímvessző-merevedés (priapizmus), amely azonnali orvosi beavatkozást igényel,
- bőrkiütések, az ajkak, a szem, a száj, az orrjáratok vagy a nemi szervek bőrének gyulladása és/vagy felhólyagosodása (Stevens-Johnson szindróma).
- kóros szívritmus, rendszertelen szívverés, szaporább szívverés, nehézlégzés

Nem ismert (a gyakoriság nem állapítható meg a rendelkezésre álló adatokból):
- homályos látás, látászavar,
- orrvérzés,
- szájszárazság,
- súlyos bőrkiütések (eritéma multiforme, exfoliatív dermatitisz),

Ha szürkehályog (katarakta) vagy megnövekedett szembelnyomás (glaukóma) miatt megműtik a szemét, és a Tanyz ERAS-t szedi, vagy szedte korábban, lehetséges, hogy a pupillái nehezen tágulnak és a szivárványhártya (szemének kör alakú színes része) petyhüdt lesz a beavatkozáskor.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Tanyz ERAS-t tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A csomagoláson feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

A fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Tanyz ERAS?
- A készítmény hatóanyaga: a tamszulozin-hidroklorid.
0,4 mg tamszulozin-hidrokloridot tartalmaz (egyenértékű 0,367 mg tamszulozinnal) retard tablettánként.
- Egyéb összetevők:
Tablettamag:
mikrokristályos cellulóz, hipromellóz, karbomerek, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, vörös vasoxid (E172), magnézium-sztearát.
Bevonat: mikrokristályos cellulóz, hipromellóz, karbomerek, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát.

Milyen a Tanyz ERAS külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Fehér, kerek tabletta, egyik oldalán "T9SL", másik oldalán "0,4" jelzéssel ellátva.
10, 18, 20, 28, 30, 50, 60, 90, 98 vagy 100 db tabletta buborékcsomagolásban.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2021. 12. 01.

Kategóriák

Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja
Ⓒ Vidal Next kft. 2024.