TARKA 240 mg/4 mg filmtabletta

Hatóanyag:

verapamil, trandolapril

Csak vényre kapható

Kiszerelés:

28x

Tájékoztató ár:

-

Normatív TB-támogatás:

Nem

Eü. emelt támogatás:

Nem

  • Gyógyszerfőkategória:

    ACE-INHIBITOROK, KOMBINÁCIÓKBAN

  • Törzskönyvi szám:

    OGYI-T-10032/05

  • Gyógyszeralkategória:

    Angiotensin-konvertáló enzim (ACE) gátlók és calcium-csatorna blockolók

  • Gyártó:

    Viatris Healthcare

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Tarka filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A gyógyszer magas vérnyomás csökkentésére alkalmas.
Két hatóanyagot tartalmaz, az elhúzódó hatóanyag-felszabadulású verapamil-hidrokloridot és a trandolaprilt, melyek önmagukban is vérnyomáscsökkentő hatású szerek.


2. Tudnivalók a Tarka filmtabletta szedése előtt

Ne szedje a Tarka filmtablettát:
- ha allergiás a gyógyszer hatóanyagaira (a verapamil-hidrokloridra vagy a trandolaprilra), más úgynevezett ACE-gátló gyógyszercsoportba tartozó gyógyszerre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha Önnek veleszületett vagy később kialakult szívbetegsége, szívritmuszavara, pangásos szívelégtelensége van, vagy a szív veleszületett elektromos tevékenységének zavarát igazolták Önnél.
- ha súlyos ingerületvezetési blokkja van és Önnek nincs működő ritmusszabályzó készüléke (pészméker).
- ha Önnek nemrégiben szövődményes szívinfarktusa volt.
- ha Önnél veleszületetten, vagy korábbi kezelés során bőr- és nyálkahártya-duzzanat jelentkezett az arc, a nyelv vagy a gége duzzanatával. Ilyen esetben sürgős orvosi beavatkozásra van szükség.
- ha Önnél vagy családtagjánál az arc, a nyelv vagy a gége érintettségével szövetduzzanat következett be más, ACE-gátló-típusú vérnyomáscsökkentő gyógyszer adagolása során.
- ha vérnyomása szív eredetű sokkos állapot (kardiogén sokk) miatt túlzottan alacsony.
- ha Önnek primer aldoszteronizmus nevű hormonális betegsége van, amikor a mellékvesekéreg kóros működése folytán túl sok aldoszteron nevű hormon termelődik.
- ha súlyos vesekárosodása van, vagy művese-kezelést kap.
- ha súlyos májbetegségben szenved, és emiatt hasüregében folyadék halmozódott fel.
- ha egyidejűleg intravénásan béta-blokkolót kapott (kivéve kórházi /intenzív osztályos/ kezelés).
- NE szedje a Tarka filmtablettát, amennyiben több mint 3 hónapja terhes. (Azonban a terhesség korai szakaszában sem ajánlott szedni a Tarka-t). (lásd a "Terhesség és szoptatás" című részt).
- ha cukorbetegségben szenved vagy károsodott a veseműködése és aliszkirén hatóanyag-tartalmú vérnyomáscsökkentő gyógyszert kap.
- ha gyermek vagy serdülőkórú, azaz 18 évesnél fiatalabb.
- ha ivabradin-tartalmú gyógyszert szed bizonyos szívbetegségek kezelésére.
- ha Ön szakubitril/valzartán-t (a krónikus szívelégtelenség kezelésére felnőtteknél alkalmazott gyógyszert) szed vagy szedett, mivel ilyenkor fokozott a kockázata az angioödéma (hirtelen fellépő duzzanat a bőr alatt, olyan területen, mint például a torok) kialakulásának.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Tarka filmtabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Kezelőorvosa az Ön kezelését fokozott figyelemmel kísérheti, vérmintát vehet a kezelés kezdetén, vagy az adagolás módosításakor, ha:
- Ön 65 évesnél idősebb;
- Önnél hirtelen vagy túlzott mértékű vérnyomáscsökkenésre utaló tünetek jelentkeznek;
- Önnél korábban szívinfarktus, vagy agyi érkatasztrófa (sztrók) alakult ki;
- Önnek szívritmuszavara van, vagy szívverése lassú (bradikardia);
- Önnek ingerületvezetési zavara vagy a szívének balkamrai eredetű működési zavara van;
• Önnek izombetegsége (például miaszténia grávisz), vagy izomsorvadása van;
- Ön cukorbeteg;
- Ön sószegény diétát folytat(ott), hány(t), vagy hasmenése volt, illetve vízhajtót szed, vagy olyan más gyógyszert, amely a kálium mennyiségét befolyásolja a szervezetben;
- Ön májbetegségben szenved;
- Ön vesebeteg, ha veseartériái beszűkültek (veseartéria-sztenózis), vagy csak egy működő veséje van, vagy veseátültetésen esett át;
- Ön tervezett műtét előtt áll tájékoztassa sebészét, fogorvosát, altatóorvosát, hogy Ön Tarka filmtablettát szed, mivel az érzéstelenítés során nagyobb valószínűséggel alakulhat ki Önnél alacsony vérnyomás;
- az Ön magas koleszterinszintjét vértisztító beavatkozással (LDL-aferezis) csökkentik;
- Ön allergiás reakciók jelentkezésének megakadályozására injekciós kezelésben részesül (például méhcsípés ellen);
- Ön a következő, magas vérnyomás kezelésére szolgáló gyógyszerek bármelyikét szedi:
-- angiotenzin II-receptor-blokkoló (ARB) (zartánok néven is ismertek - például valzartán, telmizartán, irbezartán), különösen akkor, ha cukorbetegséggel összefüggő vesebetegségben szenved,
-- aliszkirén,
- Ön egyidejűleg béta-blokkolót szed, beleértve a timololtartalmú szemcseppeket is (a zöld hályog - glaukóma - kezelésére alkalmazott gyógyszerek, melyek csökkentik a nyomást a szemben).
- Ha Ön az alábbi gyógyszerek valamelyikét szedi, az angioödéma (gyorsan kialakuló bőr alatti vizenyő olyan testtájakon, mint a torok) kockázata fokozódik:
-- racekadotril, a hasmenés kezelésére alkalmazott gyógyszer.
-- olyan gyógyszerek, amelyeket az átültetett szervek kilökődésének megakadályozására, valamint daganatok kezelésére alkalmaznak (mTOR-gátlók osztályába tartozó gyógyszerek, például temszirolimusz, szirolimusz, everolimusz).
-- vildagliptin, a cukorbetegség kezelésére alkalmazott gyógyszer.
-- neprilizin (NEP)-gátlók, mint például a szakubitril (valzartánnal való fix kombinációban kapható), melyet szívelégtelenségben alkalmaznak, továbbá az akut hasmenés kezelésére alkalmazott racekadotril.

Kezelőorvosa rendszeresen ellenőrizheti az Ön veseműködését, vérnyomását és az elektrolitszinteket (például kálium) a vérben.

Kérjük, olvassa el a "Ne szedje a Tarka filmtablettát" pontban szereplő információkat is.

Feltétlenül közölje kezelőorvosával, ha úgy gondolja, hogy terhes, vagy teherbe eshet. A Tarka filmtabletta szedése a korai terhesség időszakában nem ajánlott. Nem szabad szedni a gyógyszert, ha több mint 3 hónapja terhes, minthogy súlyos károkat okozhat a magzatnak, ha a terhességnek ebben a szakaszában szedi (lásd a Terhesség" című részt).

- Néhány betegnél allergiás tünetek jelentkezhetnek ACE-gátló hatóanyagot tartalmazó gyógyszer szedésekor. Ilyen hatóanyagot tartalmaz a Tarka filmtabletta is. Ezek a tünetek (viszketés, száj, nyelv, gége duzzanata, légutak elzáródása, hányinger/hányás, hasi fájdalom) gyakrabban jelentkeznek színes bőrűeknél (feketéknél), mint fehér bőrű embereknél. Ha ilyen tünetek az arcon, gégében, légutakban, hasi területen (bélben) jelentkeznek, azonnal orvosi segítséget kell kérnie.
• A Tarka filmtabletta szedésekor fokozott kockázata állhat fenn annak, hogy a fehérvérsejtek száma lecsökken a vérben, különösen, ha Önnek vesekárosodása van, vagy az immunrendszer működését befolyásoló egyéb gyógyszereket is szed. Előfordulhat, hogy immunrendszeri betegség, mint például az ízületek fájdalmával, bőrkiütéssel és lázzal járó betegség (szisztémás lupusz eritematózusz), vagy a bőr keményedését, vagy elvékonyodását, a haj kihullását okozó betegség (szkleroderma) alakul ki.

Gyermekek és serdülők
A készítmény alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél (18 év alatt) ellenjavallt.

Egyéb gyógyszerek és a Tarka filmtabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Különösen fontos, hogy az alábbi gyógyszerek szedését közölje kezelőorvosával:
- káliumpótlók (beleértve a sópótlókat), káliummegtakarító diuretikumok és a vér káliumtartalmának emelkedését okozó egyéb gyógyszerek (például bakteriális fertőzések kezelésére alkalmazott trimetoprim és ko-trimoxazol; ciklosporin, amely az átültetett szerv kilökődésének megakadályozására alkalmazott immunszuppresszív gyógyszer; és a heparin, ami a vérrögök kialakulásának megelőzésére szolgáló gyógyszer);
- szívritmusra ható (például digoxin) és más vérnyomáscsökkentő gyógyszerek. Ezek a gyógyszerek túlságosan csökkenthetik a vérnyomását, vagy a szívverését;
- központi idegrendszer működését befolyásoló gyógyszerek (például nyugtatók, depresszió kezelésére szolgáló gyógyszerek, vagy más mentális betegség kezelésére szolgáló gyógyszerek, mint például imipramin, midazolám, buspiron);
- egyéb vérnyomáscsökkentő gyógyszerek;
- daganatellenes gyógyszerek;
- cukorbetegség kezelésére szolgáló gyógyszerek (antidiabetikumok, például vildagliptin).
A verapamil mérsékelheti a metformin vércukorszint-csökkentő hatását.
- olyan gyógyszerek, amelyeket az átültetett szervek kilökődésének megakadályozására alkalmaznak (szirolimusz, everolimusz, temszirolimusz és az mTOR-gátlók osztályába tartalmazó egyéb gyógyszerek), lásd a "Figyelmeztetések és óvintészkedések" pontot;
- gyulladáscsökkentő hormonokat tartalmazó gyógyszerek (kortikoszteroidok);
- láz- és fájdalomcsillapítók, vagy gyulladáscsökkentő gyógyszerek (úgy nevezett nem-szteroid gyulladáscsökkentők - NSAID-ok);
- koleszterin- vagy lipidszintcsökkentők, úgynevezett "sztatinok" (például atorvasztatin);
- epilepszia elleni gyógyszerek (például fenobarbitál, karbamazepin);
- opioid fájdalomcsillapítók;
- izomlazítók, dantrolén;
- lítiumot tartalmazó gyógyszerek;
- köszvény kezelésére szolgáló allopurinol vagy kolhicin;
- olyan gyógyszerek, amelyek gátolják a vérrögképződést (direkt orális antikoagulánsok, DOAC-ok, például dabigatrán és rivaroxabán);
- egyéb szívbetegségek és szívvel kapcsolatos tünetek kezelésére ható készítmények, például ivabradin;
- asztma kezelésére szolgáló teofillin;
- gyomorsavcsökkentő gyógyszerek, antacidok, például a cimetidin;
- rifampicin, klaritromicin nevű antibiotikumok;
- HIV-fertőzés kezelésére alkalmazott gyógyszerek, például ritonavir;
- "arany injekció" (nátrium-aurotiomalát), egy reumás ízületi gyulladás kezelésére szolgáló gyógyszer.
- A NEP-gátlók, például a szakubitril (mely valzartánnal való fix kombinációban kapható), továbbá a racekadotril: fokozódhat az angioödéma (gyorsan kialakuló bőr alatti vizenyő olyan testtájakon, mint a torok) kockázata.

Lehet, hogy a kezelőorvosának meg kell változtatnia az Ön gyógyszereinek adagját, és/vagy egyéb óvintézkedéseket tehet:
- ha Ön angiotenzin II-receptor-blokkolót (ARB) vagy aliszkirént szed (lásd még a "Ne szedje a Tarka filmtablettát" és a "Figyelmeztetések és óvintézkedések" pontok alatti információt).

A Tarka filmtabletta egyidejű alkalmazása étellel, itallal és alkohollal
A Tarka filmtabletta felszívódását a táplálékok befolyásolhatják, ezért ajánlatos a tablettát naponta mindig ugyanabban az időben, lehetőleg legalább fél órával étkezés előtt bevenni.

Grépfrútlé:
A Tarka filmtabletta egyik összetevőjének, a verapamilnak a vérnyomáscsökkentő hatását a grépfrútlé fokozza. A mellékhatások kockázata fokozódhat, ezért fogyasztása Tarka-kezelés alatt nem javasolt.

Alkohol:
Az alkohol a vérnyomáscsökkentő hatást fokozza, ezért az alkoholfogyasztást mellőzni kell. A verapamil ezzel egyidejűleg csökkenti az alkohol kiürülését a szervezetből, így az alkohol elhúzódó hatásával kell számolni.

Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Terhesség
Feltétlenül közölje kezelőorvosával, ha úgy gondolja, hogy terhes, vagy terhes lehet. Az orvos azt fogja tanácsolni Önnek, hogy hagyja abba a gyógyszer szedését, mielőtt teherbe esik, vagy amint megtudja, hogy terhes, és hogy a Tarka filmtabletta helyett egy másik gyógyszert kezdjen el szedni. A Tarka filmtabletta szedése nem ajánlott a terhesség időszakában. Nem szabad szedni a gyógyszert a 3. terhességi hónap után, mert súlyos károkat okozhat a magzatnak.

Szoptatás
Közölje kezelőorvosával, amennyiben szoptat, vagy el szeretné kezdeni a szoptatást. Tarka alkalmazása nem javasolt szoptató anyáknak. Amennyiben szoptatni szeretne, kezelőorvosa valószínűleg másik készítményt fog Önnek javasolni, különösen abban az esetben, ha gyermeke újszülött vagy koraszülött.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Nem áll rendelkezésre elegendő információ arról, hogy a készítmény hogyan befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket. A gyógyszer szedése alatt nemkívánatos hatásként szédülés és fáradtság léphet fel. A Tarka növelheti a vér alkoholszintjét és lassíthatja a kiválasztását, ezért az alkohol hatásai felerősödhetnek. Amíg nem győződött meg arról, hogy képességeit a Tarka filmtabletta befolyásolja-e, ne vezessen gépjárművet, ne kezeljen veszélyes eszközöket, vagy munkagépeket.

A Tarka filmtabletta nátriumot tartalmaz
Ez a gyógyszer 37,3 mg nátriumot (a konyhasó fő összetevője) tartalmaz tablettánként, ami megfelel a nátrium ajánlott maximális napi bevitel 1,9%-ának felnőtteknél.

A Tarka filmtabletta laktózt tartalmaz
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.


3. Hogyan kell szedni a Tarka filmtablettát?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A készítmény ajánlott adagja:
Amennyiben a kezelőorvos másképp nem rendeli, ajánlott adagja:
- naponta 1 tabletta reggelente, amit étkezés előtt fél órával kell bevenni.
- A filmtablettát egy pohár vízzel, szopogatás, szétrágás nélkül, egészben kell lenyelni.
A gyógyszer adagolását pontosan tartsa be!

Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél
A Tarka filmtabletta alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél (18 év alatt) ellenjavallt.

Ha az előírtnál több Tarka filmtablettát vett be
Ha azt hiszi, hogy túl sok Tarka filmtablettát vett be, azonnal értesítse kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ha túl sokat vett be, az erős vérnyomásesés és a szívműködés lelassulása miatt elálmosodhat és szédülhet. Ilyen esetben helyezze magát nyugalomba és hívjon azonnal orvosi segítséget, mert az ilyen állapotok kezelést igényelhetnek.

Ha elfelejtette bevenni a Tarka filmtablettát
Ha mindig ugyanabban az időben veszi be a Tarka filmtablettát, kisebb a valószínűsége, hogy elfelejti bevenni. Ha mégis elfelejtette volna, aznap még pótolhatja. Ha kimaradt egy nap, másnap ne vegyen be kétszeres adagot az elfelejtett filmtabletta pótlására. Folytassa a kezelést az előírtak szerint.

Ha idő előtt abbahagyja a Tarka filmtabletta szedését
Beszélje meg a kezelőorvosával, ha a kezelést abba akarja hagyni. Saját elhatározásból ne hagyja abba a készítmény szedését!

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát, vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Gyakori mellékhatások (10 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet):
- köhögés,
- fejfájás,
- szédülés, forgó jellegű szédülés (vertigo),
- székrekedés,
- hőhullámok,
- sokk,
- kipirulás,
- alacsony vérnyomás, vérnyomásesés (például hirtelen felálláskor),
- pitvar-kamrai átvezetési blokk (első fokú), ami egyfajta szívritmuszavar.

Nem gyakori mellékhatások (100 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet):
- túlérzékenységi reakciók,
- magas vérzsírszint,
- álmosság,
- reszketés,
- szívdobogásérzés,
- mellkasi fájdalom,
- gyomorfájás, hasmenés, hányinger, egyéb gyomor-bélrendszeri tünetek,
- izzadás, arcduzzanat, viszketés, bőrkiütés,
- túlzott mértékű vizeletürítés,
- rendellenes májfunkció.

Ritka mellékhatások (1000 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet):
- étvágytalanság, eszméletvesztés,
- szapora szívverés, a szívizom oxigén-ellátásának zavara,
- bőrbetegségek,
- hajhullás,
- ajak kisebesedése (herpesz),
- kórosan magas bilirubinszint a vérben,
- nitrogéntartalmú vegyületek felhalmozódása a vérben.

Nagyon ritka mellékhatások (10 000 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet):
- gyakori fertőzéses megbetegedések (a fehérvérsejtek számának csökkenése miatt),
- véraláfutások, bevérzések (a vérlemezkeszám csökkenése miatt),
- a vér valamennyi sejtféleségének kóros csökkenése,
- agresszió, szorongás, depresszió, izgatottság,
- egyensúlyzavar, álmatlanság, érzészavarok (az érzésszervek érzékelési zavara, érzésfokozódás), eszméletvesztés, ízérzészavar, agyvérzés,
- látáscsökkenés, homályos látás,
- mellkasi fájdalom a szív oxigénellátási zavara miatt (angina pektorisz), pitvarfibrillációnak nevezett szívritmuszavar és egyéb szívverési, szapora vagy lassú szívverés, szívelégtelenség, vérnyomás ingadozás, szívmegállás,
- asztma, hörghurut (felső légúti gyulladás), légszomj (nehézlégzés), orrdugulás,
- száj és torokszárazság, hasnyálmirigy-gyulladás, hányás,
- bőr vagy a szem besárgulása (sárgaság), májgyulladás, epepangás,
- súlyos allergiás reakciók, melyek az arc, a szemhéjak, nyelv vagy a gége (torok) duzzanatát okozzák, allergiás reakciók, melyek a bőrön hólyagos elváltozásokat okoznak, bőrgyulladás, pszoriázis, csalánkiütés,
- izom- vagy ízületi fájdalom, izomgyengeség,
- veseműködés gyors és váratlan csökkenése*,
- merevedési zavarok, emlő-megnagyobbodás,
- fáradtság, gyengeségérzés,
- folyadékgyülem a lábszárakon és a karokon, (perifériás ödéma), ödéma,
- egyéb kóros vérvizsgálati eredmények.

Nem ismert gyakoriságú mellékhatások (a rendelkezésre álló adatokból a gyakoriság nem állapítható meg)
- arcüreggyulladás*, orrmelléküreg-gyulladás*, nyelvgyulladás*, felső légúti fertőzés, garatgyulladás, húgyúti fertőzés,
- vérképzőszervi betegségek (fehérvérsejtszám-csökkenés, alacsony hemoglobinszint, alacsony hematokritérték, vérlemezke-betegség*),
- hiperkalémia (magas káliumszint a vérben), fokozott étvágy, a vércukor- illetve a koleszterinszint emelkedése, kórosan alacsony nátriumszint a vérben, túl sok húgysav a vérben, enzimeltérések,
- köszvény,
- álmatlanság, alvászavar*, hallucinációk, zavartság*
- csökkent libidó,
- az agyi keringés rövid ideig tartó átmeneti zavara (TIA) *, agyi keringészavar, migrén,
- szembetegség, szemhéjgyulladás, kötőhártya-ödéma,
- fülcsengés
- szivinfarktus, szívritmuszavarok, EKG-eltérések, ingerületátvezetési zavarok, teljes AV-blokk, szapora szívverés, a szívizom oxigén-ellátásának zavara, magas vérnyomás,
- érbetegség, perifériás érbetegség, visszértágulat,
- hörgőgörcs, felső légúti duzzanat, felső légúti gyulladás, produktív köhögés, száj-garat fájdalom, orrvérzés, légúti kórképek,
- hasi diszkomfort, emésztési zavar, gyomor- és bélgázképződés, bélelzáródás,
- fogínygyulladás, a fogíny megvastagodása**,
- hányingerrel vagy hányással kísért, illetve azokkal nem járó hasi fájdalommal jelentkező ödéma (intestinalis angioödéma)*, gyomorhurut, vérhányás,
- epepangással társult sárgaság*,
- nyálkahártya- és bőrtünetekkel járó kórkép (Stevens-Johnson-szindróma), életveszélyes bőrbetegség (toxikus epidermális nekrolízis)*,
- gyakori vizelési inger,
- tejcsorgás**,
- láz,
- laborvizsgálati eredmények eltérései (emelkedett kreatinin-, húgysav-, prolaktinszint**),
- bizonyos ideg- és vázizom-megbetegedések (például miaszténia grávisz, Lambert-Eaton szindróma, Duchenne-féle izomsorvadás, végtagok bénulása, gyengesége)**,
- úgynevezett extrapiramidális tünetek (mozgászavarok)**,
- hátfájás, izomgörcs, végtagfájdalom, csontfájdalom, fájdalommal járó csontbetegség,
- rossz közérzet.

* Az ACE-gátló mellékhatásai (ilyen típusú vegyület a trandolapril összetevő).
** A Tarka alkalmazása esetén még nem jelentett, de általánosan a fenilalkilamin-típusú kalciumcsatorna-blokkolóknak tulajdonítható mellékhatások

Bizonyos hatások vér- vagy más orvosi vizsgálattal állapíthatók meg.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Tarka filmtablettát tárolni?

Legfeljebb 25 °C-on, az eredeti csomagolásban tárolandó.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne szedje a Tarka filmtablettát. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Tarka filmtabletta?
- A készítmény hatóanyagai: Egy filmtabletta 240 mg verapamil-hidrokloridot és 4,00 mg trandolaprilt tartalmaz.
- Egyéb összetevők:
tablettamag: nátrium-sztearil-fumarát, hipromellóz (6 mPas), povidon K25, kukoricakeményítő, laktóz-monohidrát, magnézium-sztearát, tisztított víz, povidon K30, mikrokristályos cellulóz, nátrium-alginát.
filmbevonat: Opadry light brown OY-S-26518: fekete vas-oxid (E 172), sárga vas-oxid (E 172), vízmentes kolloid szilícium-dioxid, dokuzát-nátrium, vörös vas-oxid (E 172), makrogol 6000, hipromellóz (15 mPas), hidroxipropilcellulóz (7 mPas), makrogol 400, talkum, titán-dioxid (E 171), hipromellóz (6 mPas).

Milyen a Tarka 240 mg/4 mg filmtabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Vörösbarna, ovális, mindkét oldalán domború, egyik oldalán "244" jelöléssel ellátott kétrétegű filmtabletta.

Csomagolás: 28 db filmtabletta színtelen, átlátszó PVdC/PVC//Aclar/Al buborékcsomagolásban és dobozban.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2022. 09. 01.

Kategóriák

Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja
Ⓒ Vidal Next kft. 2024.