Tovita + D3-vitamin csonterősítő tabletta

Hatóanyag:

Vény nélkül kapható

Kiszerelés:

60x

Tájékoztató ár:

-

Normatív TB-támogatás:

Nem

Eü. emelt támogatás:

Nem

  • Gyógyszerfőkategória:

    EGYÉB ÁSVÁNYI ANYAGOK

  • Törzskönyvi szám:

    919/04

  • Gyógyszeralkategória:

  • Gyártó:

    Osteofit

Betegtájékoztató

Betegtájékoztató

TOVITA® +D3-vitamin Csonterősítő tabletta
Mielőtt elkezdené a gyógyhatású készítményt alkalmazni, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót! E recept nélkül kapható gyógyhatású szerrel Ön panaszait kezelheti orvosi felügyelet nélkül. Az optimális hatás érdekében azonban, elengedhetetlen a készítmény körültekintő, előírásszerű alkalmazása.
Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
A TOVITA®+D3-vitamin Csonterősítő tabletta "gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény", amely a csontképzéshez nélkülözhetetlen, természetes, jól felszívódó tojáshéj-kalciumot, makro- és nyomelemeket, valamint ezek beépülését segítő D3-vitamint tartalmaz a csontritkulás megelőzésére és kiegészítő kezelésére. Elősegíti az egészséges csontozat és fogazat kialakulását, fenntartását.
Milyen adatok igazolják a TOVITA®+D3-vitamin hatásosságát?
A tyúktojáshéjból és a tojás hártyájából mikrobiológiailag ellenőrzött eljárással előállított tojáshéjpor sajátos, speciális összetételben tartalmazza a csontozat és fogazat építőanyagait. A tojáshéj-terápia pozitív hatását magyar kutatócsoport által végzett tudományos vizsgálatok eredménye, és a több mint 20 éves felhasználói tapasztalat igazolja. A D3-vitamin napfény hatására a bőrben keletkezik, amelyből a májban és a vesében - a szervezetünk átalakítása révén - képződik az aktív hatóanyag (1,25-dihidroxi-colecalciferol). A D-vitamin az ásványi- anyagcsere fontos tényezője, amely mindenekelőtt a kalcium- és foszfor-anyagcsere szabályozásában játszik központi szerepet. Serkenti a kalcium csontokba való beépülését és tápcsatornából történő felszívódását, továbbá csökkenti a foszfát vizelettel való kiürülését.
:
Mi a TOVITA®+D3-vitamin tabletta hatóanyaga?
Egy tabletta (1000 mg tojáshéjpor) 340-380mg tojáshéj-kalciumot (Ca-ion), 300 NE D3-vitamint (cholecalciferolum) tartalmaz. További összetevők: bór, foszfor, kén, réz, stroncium, szilícium, továbbá 17 makro- és nyomelem, valamint a kollagént tartalmazó tojáshártya.
Mit tartalmaz még a TOVITA®+D3-vitamin tabletta?
A készítmény ízesítőként keserű édeskömény termésolajat tartalmaz. Továbbá tartalmaz még tablettázási segédanyagokat: povidon, karboximetilkeményítő-nátrium, magnézium-sztearát, talkum.
Mikor ajánlott a TOVITA®+D3-vitamin szedése?
Kalcium és D-vitamin hiányállapot megelőzésére. Csontritkulás és csontlágyulás megelőzésére, valamint kiegészítő kezelésére.
Mikor ne szedje a TOVITA®+D3-vitamin tablettát?
Nem alkalmazható a készítmény ható- és segédanyaggal szembeni túlérzékenység (allergia) esetén, továbbá vesekőképződésre való hajlam, veseműködési zavar, vizelettel történő nagyfokú kalciumvesztés, gyomorsavhiány, más D-vitamin-származék szedése, mellékpajzs-mirigy-túlműködés, D-vitamin túladagolás, illetve bármilyen egyéb ok miatt megemelkedett vérkalcium- és vérfoszfátszint, valamint a csontképződés vese eredetű zavara esetében.
Mit kell tudnia a TOVITA®+D3-vitamin szedés elkezdése előtt?
A csont- és fogazatképzéshez, a normális csontanyagcseréhez, a fiziológiás csontátépüléshez, a megfelelő csonttömeg fenntartásához nélkülözhetetlen a kalcium, és a D3-vitamin. Megnövekedhet az igény a kalcium és a D3-vitamin iránt serdülő- és fiatalkorban, klimaktériumban és azt követően a menopauzában, időseknél és tartósan napfénytől elzártan élőknél (lakásból ki nem mozdulóknál), várandósság és szoptatás idején, csonttörés esetén, diétázóknál és kevés tejterméket fogyasztóknál. Az egészséges csontképződés, és ezzel összefüggésben az egészséges vörös csontvelőképződés az immunrendszer megfelelő működéséhez feltétlenül szükséges.
A tojáshéj a szerves kötésben található kalciumon és D-vitaminon kívül nyomelemek egész sorát tartalmazza, és ezek legnagyobb része az emberi csontokban is megtalálható.
Szedhetik-e a TOVITA®+D3-vitamin tablettát gyermekek is?
Gyermekeknek 10 éves életkortól adható.
Szedhető-e a TOVITA®+D3-vitamin más gyógyszerekkel együtt?
Más D-vitamint és D-vitamin-származékot tartalmazó készítménnyel, thiazid típusú diuretikumokkal, digitalis glikozidokkal nem szedhető együtt. Más kalciumot tartalmazó készítménnyel óvatosan szedhető együtt (a bevitt össz kalciummennyiség ne haladja meg a 2000 mg-ot)! Savlekötők, illetve a fluorokinolont, tetraciklint, fenitoint, penicillamint, biszfoszfonátot tartalmazó gyógyszerek és a készítmény bevétele között legalább 3 órának kell eltelnie (lehetséges hatáscsökkenés miatt).
Mire kell ügyelni várandósság és szoptatás ideje alatt?
A készítmény várandósság és szoptatás alatt is alkalmazható, ha más kalcium- és D3-vitamin-tartalmú készítményt nem szed.
Mikor és hogyan kell a TOVITA®+D3-vitamin tablettát bevenni?
A tablettát étkezés után egy-másfél órán belül, folyadékkal javasolt bevenni.
Mennyi az ajánlott adag?
• Felnőtteknek hiányállapot megelőzésére és a csúcs-csonttömeg kialakulásának elősegítésére
ősztől tavaszig 1 tabletta naponta.
• Változókorban és időskorban a szokásos adag 2 x 1 tabletta / nap.
• Csontritkulás és csontlágyulás kiegészítő kezelésére 2 x 1 tabletta naponta.
• Várandósság és szoptatás idején ősztől tavaszig a napi adag 1 tabletta.
• Csonttörés esetén 2 x 1 tabletta a napi adag.
• Tíz évnél idősebb gyermekeknek ősztől tavaszig napi 1 tabletta. Tíz életév alatt az orvos
határozza meg az adagolást.
(A tablettát étkezés után egy-másfél órán belül, folyadékkal javasolt bevenni.)
Milyen nem kívánt hatást válthat ki a TOVITA®+D3-vitamin?
A készítmény szedése esetén székrekedés előfordulhat, elegendő (2-3 liter) folyadék és székletlazító táplálék fogyasztásával a tünetek megszüntethetők. Amennyiben egyéb kedvezőtlen hatást észlel, hagyja abba a készítmény szedését!
Mire fontos még ügyelni a TOVITA®+D3-vitamin szedése során?
A készítményt gyermekek elől mindig gondosan el kell zárni!
Az előírásban szereplő adagolást ne lépje túl! Magas adagokkal, hosszú ideig történő alkalmazás esetén a túladagolás veszélye megnőhet.

Mi a teendő túladagoláskor?
A túladagolás korai tünetei: étvágytalanság, kimerültség, hányinger, hányás, hasmenés, gyakori vizelés, izzadás, fejfájás, szomjúság, szédülés. Később megjelenő tünetek: csontfájdalom, zavaros vizelet, magas vérnyomás, a szem növekedett fényérzékenysége, szemgyulladás, szabálytalan szívverés, bőrviszketés, letargia, izomfájdalom, erős gyomorfájdalom, zavartság, ritkán súlyvesztés.
Amennyiben a fenti tünetek fennállnak (túladagolás veszélye), a készítményt ne szedje tovább, keresse fel kezelő orvosát!
Mennyi ideig szedhető a TOVITA® +D3-vitamin?
A készítmény a kalcium- és D-vitamin-pótlást indokoló állapotokban (pl. növekedés időszaka, változókor, várandósság, csonttörés, stb.) vagy csontritkulás megelőzésére ősztől tavaszig folyamatosan szedhető.
Hogyan kell tárolni a TOVITA® +D3-vitamin tablettát?
Legfeljebb 25 °C-on, felbontás után jól lezárva.
Meddig használható fel a TOVITA® +D3-vitamin?
A csomagoláson jelzett időpontig használható fel a készítmény.
Nyilvántartási szám: OGYI-919/2004
Csomagolási egység: 60 db
Gyártja és a forgalomba hozatali engedély jogosultja: Osteofit Kft.
1131 Budapest, Reitter Ferenc u. 132.

Kategóriák

Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja
Ⓒ Vidal Next kft. 2024.