TRITACE HCT 10 mg/12,5 mg tabletta

Hatóanyag:

ramipril, hydrochlorothiazide

Csak vényre kapható

Kiszerelés:

30x

Tájékoztató ár:

-

Normatív TB-támogatás:

943

Eü. emelt támogatás:

Nem

  • Gyógyszerfőkategória:

    ACE-INHIBITOROK, KOMBINÁCIÓKBAN

  • Törzskönyvi szám:

    OGYI-T-9094/03

  • Gyógyszeralkategória:

    ACE-inhibitorok és diureticumok

  • Gyártó:

    sanofi-aventis

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Tritace HCT és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Tritace HCT ramipril és hidroklorotiazid hatóanyagokat tartalmazó kombinált gyógyszer.

A ramipril az úgynevezett ACE-gátlók (angiotenzin-konvertáló enzim-gátlók) csoportjába tartozik, és az alábbi hatásokkal rendelkezik:
- csökkenti az Ön szervezetében azoknak az anyagoknak a termelését, amelyek emelhetik a vérnyomást;
- ellazítja és tágítja az ereket;
- megkönnyíti a szív számára a vér keringtetését a szervezetében.

A hidroklorotiazid az úgynevezett tiazid-típusú diuretikumok vagy vízhajtók csoportjába tartozik. Hatására fokozódik a kiválasztott vizelet mennyisége. Ezáltal csökken az Ön vérnyomása.

A Tritace HCT magas vérnyomás kezelésére alkalmazzák olyan betegeknél, akiknek a vérnyomása az azonos adagban, de külön tablettában adott ramiprillel és hidroklorotiaziddal megfelelően beállított.


2. Tudnivalók a Tritace HCT szedése előtt

Ne szedje a Tritace HCT-t:
- ha allergiás a ramiprilre, a hidroklorotiazidra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;
- ha allergiás a Tritace HCT-hez hasonló gyógyszerekre (egyéb ACE-gátlók vagy szulfonamid-származékok).
Az allergiás reakció tünetei lehetnek a kiütés, a nyelési vagy légzési nehézség, ajkainak, arcának, nyelvének vagy torkának duzzanata.
- ha Önnél már jelentkezett olyan súlyos allergiás reakció amit angioödémának neveznek. Ennek jelei lehetnek a viszketés, csalánkiütés, vörös foltok a kezén, lábán és a torkán, a torok, nyelv és a szem körüli terület és az ajkak duzzanata, a nyelési vagy légzési nehézség.
- ha korábban szedte, vagy jelenleg szedi a szakubitril/valzartán kombinációs gyógyszert, amely a hosszabb ideje fennálló (krónikus) szívelégtelenség kezelésére szolgál felnőttek esetében.
- amennyiben Ön művese-kezelésben vagy bármely vérszűrő eljárásban részesül. Az alkalmazott berendezéstől függően a Tritace HCT-kezelés nem biztos, hogy megfelelő Önnek.
- ha súlyos májkárosodása van;
- ha a vérben lévő egyes sók mennyisége (kalcium, kálium, nátrium) a normál értéktől eltérő;
- ha súlyos vesekárosodása van, vagy olyan vesebetegségben szenved, amikor a vese vérellátása csökkent (veseartéria szűkület);
- a terhesség utolsó 6 hónapjában (lásd szintén "Terhesség és szoptatás");
- ha szoptat (lásd szintén "Terhesség és szoptatás" című részt);
- ha cukorbetegségben szenved vagy károsodott a veseműködése és aliszkirén hatóanyag-tartalmú vérnyomáscsökkentő gyógyszert kap.

Ne szedje a Tritace HCT-t, ha Önre illik valamelyik a fent felsoroltak közül. Amennyiben bizonytalan, kérdezze meg kezelőorvosát, mielőtt beveszi a Tritace HCT-t.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Tritace HCT szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:
- ha Önnek szívrendellenessége van;
- ha Ön jelentős folyadék- vagy sóveszteséget szenvedett a szokásosnál is hevesebb hányás, hasmenés vagy izzadás miatt, ha Ön sószegény diétán van, hosszabb ideje vízhajtókat (diuretikumokat) szed vagy művesekezelésben (dialízis) részesül;
- ha Ön rovarmérgekkel szembeni deszenzibilizáló kezelésben fog részesülni;
- ha érzéstelenítést fognak Önnél alkalmazni. Ezt vagy operáció, vagy fogászati beavatkozás esetén alkalmazzák. Lehet, hogy egy nappal a beavatkozás előtt fel kell függeszteni a Tritace HCT-kezelést; kérje ki kezelőorvosa tanácsát.
- ha magas vérének a káliumszintje (vérvizsgálattal igazolható);
- ha olyan gyógyszereket szed, vagy olyan betegségben szenved, amelynek következtében csökkenhet a vér nátriumszintje. Ilyen esetben kezelőorvosa rendszeres vérvizsgálatot írhat elő a nátriumszint ellenőrzése érdekében, különösen abban az esetben, ha Ön idős.
- ha Ön egyidejűleg olyan gyógyszereket szed, amelyek fokozhatják az angioödéma, egy súlyos allergiás reakció kialakulásának kockázatát, mint pl az mTOR-gátlók (pl. temszirolimusz, everolimusz, szirolimusz), vildagliptin vagy neprilizin (NEP)-gátlók (mint pl. a racekadotril) vagy szakubitril/valzartán. A szakubitril/valzartán kombinációra vonatkozó információkat lásd a "Ne szedje a Tritace HCT-t" pontot is.
- ha a múltban a hidroklorotiazid bevételét követően légzési vagy tüdőt érintő problémát tapasztalt (beleértve a tüdőgyulladást vagy a tüdőben felgyülemlő folyadékot is). Ha a Tritace HCT bevételét követően súlyos légszomj vagy légzési nehézség jelentkezik Önnél, azonnal forduljon orvoshoz!
- ha úgynevezett kollagén-betegségben szenved, mint például szkleroderma vagy a szisztémás lupusz eritematózus betegség;
- Tájékoztatnia kell kezelőorvosát, ha úgy gondolja, hogy terhes (vagy teherbe eshet). A Tritace HCT nem ajánlott a terhesség első 3 hónapjában és súlyos rendellenességet okozhat a magzatnak a terhesség első 3 hónapját követően (lásd szintén a "Terhesség és szoptatás" című részt).
- ha romlik a látása és szemfájdalmat érez. Ezek a tünetek a szem érhártyáján belüli folyadék-felhalmozódásra (koroideális effúzió vagy folyadékgyülem) vagy a szembelnyomás emelkedésére utalhatnak, és a Tritace HCT bevételét követően órákon heteken belül jelentkezhetnek. Kezelés hiányában ez tartós látásvesztéshez vezethet. Ha korábban már volt penicillin- vagy szulfonamid-allergiája, akkor nagyobb a kockázata annak, hogy ez kialakul Önnél. A Tritace HCT-kezelést abba kell hagynia, és azonnal orvoshoz kell fordulnia.
- ha Ön a következő, magas vérnyomás kezelésére szolgáló gyógyszerek bármelyikét szedi:
-- angiotenzin II-receptor-blokkoló (ARB) (zartánok néven is ismertek - például valzartán, telmizartán, irbezartán), különösen akkor, ha cukorbetegséggel összefüggő vesebetegségben szenved;
-- aliszkirén.
Kezelőorvosa rendszeresen ellenőrizheti az Ön veseműködését, vérnyomását és az elektrolitszinteket (pl. kálium) a vérben.
Lásd még a "Ne szedje a Tritace HCT-t" pontban szereplő információkat.
- ha volt már bőrrákja, vagy ha a kezelés során váratlan bőrelváltozást tapasztal. A hidroklorotiaziddal, különösen a nagy dózissal történő hosszú távú kezelés növelheti a bőr- és ajakrák egyes típusainak (nem melanóma típusú bőrrák) kockázatát. Védje bőrét a napsugárzástól és az UV-sugaraktól a Tritace HCT szedése alatt.

Amennyiben a fent felsoroltak közül valamelyik vonatkozik Önre (vagy nem biztos benne) kérdezze meg kezelőorvosát, mielőtt elkezdi szedni a Tritace HCT-t.

Gyermekek és serdülők
A Tritace HCT nem ajánlott 18 éven aluli gyermekeknek és serdülőknek, mivel ebben a betegcsoportban soha nem alkalmazták ezt a gyógyszert.

Egyéb gyógyszerek és a Tritace HCT
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről. Ez azért fontos, mert a Tritace HCT befolyásolhatja más gyógyszerek hatását. Ugyanakkor más gyógyszerek is befolyással lehetnek a Tritace HCT hatására.

Jelezze kezelőorvosának, ha az alábbiakban felsorolt gyógyszerek valamelyikét szedi. Csökkenthetik a Tritace HCT hatását:
- Fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentők (nem-szteroid gyulladásgátlók (NSAID-ok), pl. ibuprofén, indometacin, acetilszalicilsav).
- Az alacsony vérnyomás, sokk, szívelégtelenség, asztma vagy allergiás állapotok kezelésére szolgáló gyógyszerek, pl. efedrin, noradrenalin vagy adrenalin. Kezelőorvosának ellenőriznie kell a vérnyomását.

Jelezze kezelőorvosának, ha az alábbiakban felsorolt gyógyszerek valamelyikét szedi. Ezek a gyógyszerek fokozhatják a valószínűségét, hogy Önnél mellékhatás jelentkezik, ha együtt szedi a Tritace HCT-val.
- Szakubitril/valzartán - hosszabb ideje fennálló (krónikus) szívelégtelenség kezelésére, felnőtteknél alaklmazott készítmény (további információkat lásd a "Ne szedje a Tritace HCT-t" pontot).
- Fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentők (nem-szteroid gyulladásgátlók (NSAID-ok), pl. ibuprofén, indometacin, acetilszalicilsav).
- Gyógyszerek, amelyek csökkentik a vér káliumszintjét. Ezek között találhatók a székrekedés kezelésére szolgáló gyógyszerek, a vízhajtók, az amfotericin B (gombás fertőzések kezelésére) és az ACTH (mellékvese vizsgálatára használják, hogy az megfelelőképpen működik-e).
- Daganatellenes gyógyszerek (kemoterápiás gyógyszerek).
- Szívrendellenességek kezelésére szolgáló gyógyszerek, beleértve a szívritmust szabályozó gyógyszereket.
- A beültetett szervek kilökődését gátló gyógyszerek, pl. ciklosporin.
- Vízhajtók, pl. furoszemid.
- Gyógyszerek, amelyek emelhetik a vér káliumszintjét, pl. spironolakton, triamteren, amilorid, káliumsók, trimetoprim önmagában vagy fix dózisú kombinációban szulfametoxazollal (fertőzések kezelésére), heparin (vérhígító).
- Gyulladásos betegségek kezelésére szolgáló szteroidok, pl. prednizolon.
- Kalciumpótlók.
- Allopurinol (a húgysav csökkentésére szolgál a vérben).
- Prokainamid (szívritmus rendellenességek kezelésére).
- Kolesztiramin (csökkenti a vér zsírtartalmát).
- Karbamazepin (epilepszia kezelésére).
- Heparin (véralvadás gátlására).
- Temszirolimusz (daganatos betegségek kezelésére).
- Szirolimusz, everolimusz (átültetett szerv kilökődésének megelőzésére).
- Vildagliptin (2-es típusú cukorbetegség kezelésére).
- Racekadotril (hasmenés kezelésére).
- Lehet, hogy orvosának meg kell változtatnia a gyógyszerek adagját, és/vagy egyéb óvintézkedéseket tehet, ha Ön angiotenzin II-receptor-blokkolót (ARB) vagy aliszkirént szed (lásd még a "Ne szedje a Tritace HCT-t" és a "Figyelmeztetések és óvintézkedések" pontok alatti információt).

Jelezze kezelőorvosának, ha az alábbiakban felsorolt gyógyszerek valamelyikét szedi. A Tritace HCT befolyásolhatja hatásukat.
- Cukorbetegség kezelésére szolgáló gyógyszerek, pl. szájon át alkalmazandó vércukorszint csökkentők és az inzulin. A Tritace HCT csökkentheti a vércukorszintet. Fokozottan ellenőrizze a vércukorszintjét, ha Tritace HCT-t szed.
- Lítium (mentális betegségek kezelésére). A Tritace HCT növelheti a lítium mennyiségét a vérben. Az Ön lítiumszintjét fokozottan kell ellenőriznie kezelőorvosának.
- Izomlazítók.
- Kinin (malária kezelésére).
- Jódtartalmú gyógyszerek, ezeket a képalkotó diagnosztikai eljárások vagy röntgenfelvétel készítése során alkalmazzák a kórházakban.
- Penicillin (fertőzések kezelésére).
- Szájon át alkalmazott vérhígítók (orális antikoagulánsok), mint pl. a warfarin.

Amennyiben a fent felsoroltak közül valamelyik vonatkozik Önre (vagy nem biztos benne), kérdezze meg kezelőorvosát, mielőtt elkezdi alkalmazni a Tritace HCT-t.

Vizsgálati eredmények
Ellenőrizze kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, mielőtt beveszi ezt a gyógyszert:
- amennyiben a mellékpajzsmirigy vizsgálatát tervezik Önnél. A Tritace HCT befolyásolhatja a vizsgálati eredményt.

A Tritace HCT egyidejű bevétele étellel és itallal
- Ha a Tritace HCT-kezelés során alkoholt fogyaszt, szédülhet, vagy kábult lehet. Amennyiben nem biztos, hogy mennyi alkoholt fogyaszthat a Tritace HCT-kezelés alatt, kérdezze meg kezelőorvosát, mivel a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek és az alkohol egymás hatását erősíthetik.
- A Tritace HCT étellel együtt vagy anélkül is bevehető.

Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A Tritace HCT nem ajánlott a terhesség első 12 hetében, a 13. héttől kezdődően pedig tilos a terhesség ideje alatt szednie, mivel súlyos magzati rendellenességet okozhat.
Azonnal jelezze kezelőorvosának ha terhes lesz a Tritace HCT-kezelés alatt. Tervezett terhesség esetén egy megfelelő alternatív kezelési módra ajánlott áttérni.
Nem szedheti a Tritace HCT-t, ha szoptat.
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Néhány mellékhatás (pl. a vérnyomás csökkenésének tüneteként jelentkező szédülés) befolyásolhatja a koncentráló- és reakciókészséget, ami veszélyt jelenthet azokban a helyzetekben, amikor ezek a képességek különösen fontosak (gépjárművezetés, gépek kezelése). Szédülhet a Tritace HCT-kezelés során. Ez gyakoribb a Tritace HCT-kezelés megkezdésekor vagy az adag emelésekor. Ha ez a tünet jelentkezik, ne vezessen gépjárművet és ne kezeljen gépeket.

A Tritace HCT nátriumot tartalmaz
Ez a gyógyszer kevesebb mint 1 mmol nátriumot (23 mg) tartalmaz tablettánként, azaz gyakorlatilag "nátriummentes".


3. Hogyan kell szedni a Tritace HCT-t?

Ezt a gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

Mennyi gyógyszert vegyen be?
Magas vérnyomás kezelésére
A kezelőorvosa addig fogja módosítani az adagot, amíg a megfelelő vérnyomásértéket be nem sikerül állítani.

Idős betegek esetén
Kezelőorvosa csökkenteni fogja a kezdőadagot és lassabban fogja módosítani a kezelés során az adagot.

A gyógyszer szedése
- Mindennap, ugyanabban az időben, általában reggel, szájon át vegye be a gyógyszert.
- Folyadékkal nyelje le a tablettát.
- Ne törje össze vagy rágja össze a tablettát.

Ha az előírtnál több Tritace HCT-t vett be
Azonnal beszéljen kezelőorvosával vagy menjen a legközelebbi kórház sürgősségi osztályára. Ne vezessen a kórházba, kérjen meg valakit, hogy vigye el, vagy hívja a mentőket. Vigye magával a gyógyszerét, ebből fogja a kezelőorvosa pontosan tudni, hogy milyen gyógyszert vett be.

Ha elfelejtette bevenni a Tritace HCT-t
- Ha elfelejtett bevenni egy adagot, vegye be a következő normál adagját, amikor az legközelebb esedékes.
- Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Azonnal hagyja abba a Tritace HCT szedését és keresse fel kezelőorvosát, ha az alábbi súlyos mellékhatások valamelyikét tapasztalja magán, mivel lehetséges, hogy sürgős orvosi beavatkozásra lesz szükség:
- az arc, az ajkak vagy a torok duzzanata, emiatt nehezített lehet a nyelés vagy a légzés, viszketés és kiütések. Ezek a Tritace HCT által kiváltott súlyos allergiás reakció jelei lehetnek.
- súlyos bőrreakciók, beleértve a kiütést, a fekélyképződést a szájban, meglévő bőrbetegségének rosszabbodását, a bőr vörösödését, hólyagosodását vagy leválását (az úgynevezett Stevens-Johnson-szindróma, toxikus epidermális nekrolízis vagy eritéma multiforme néven ismert betegség).

Azonnal jelezze kezelőorvosának, ha az alábbiak valamelyikét tapasztalja:
- gyorsabb szívverés, szabálytalan vagy heves szívdobogás (úgynevezett palpitáció), mellkasi fájdalom, szorító érzés a mellkasban vagy ennél is súlyosabb problémák, beleértve a szívinfarktust vagy a szélütést (sztrók);
- légszomj vagy köhögés, 2-3 napig tartó láz, az étvágy csökkenése. Ezek tüdőrendellenességek jelei lehetnek, beleértve a gyulladást is.
- könnyebben kialakuló véraláfutás, hosszabb ideig tartó vérzés vagy a vérzésre utaló bármilyen jel (pl. ínyvérzés), lila tűszúrásszerű pöttyök a bőrön, vagy ha a szokásosnál könnyebben kap el fertőző betegségeket, torokfájás és láz, fáradtság, ájulás, szédülés vagy sápadt bőr. Ezek a tünetek a vérképzőszervi és csontvelő rendellenességek jelei lehetnek.
- súlyos gyomorfájdalom, amely a hátba is kisugárzik. Ez a hasnyálmirigy-gyulladás (pankreatitisz) jele lehet.
- láz, hidegrázás, fáradtság, étvágytalanság, gyomorfájdalom, hányinger, a bőr vagy a szemek sárgás elszíneződése (sárgaság). Ezek olyan májbetegség jelei lehetnek, mint a hepatitisz (májgyulladás) vagy a májkárosodás.
- Súlyos szemfájdalom, homályos látás vagy fények körüli fényudvar látása, fejfájás, erős könnyezés, vagy hányás és hányinger, amely a zöldhályog kialakulására utalhat, látáscsökkenés, rövidlátás, amely miopia kialakulására utalhat; látásromlás vagy szemfájdalom a magas szembelnyomás miatt (a szem érhártyáján belüli folyadék-felhalmozódás (koroideális effúzió vagy folyadékgyülem) vagy akut zárt zugú zöldhályog lehetséges jelei).

Egyéb mellékhatások lehetnek még:
Jelezze kezelőorvosának ha az alábbiakban felsorolt bármely mellékhatás súlyossá válik vagy néhány napnál tovább fennáll.

Gyakori (10 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- Fejfájás, gyengeség vagy fáradtság érzése.
- Szédülés. Ez a tünet gyakrabban jelentkezik a Tritace HCT-kezelés kezdetén, illetve az adag emelése esetén.
- Száraz, ingerlő köhögés vagy hörghurut.
- A vérvizsgálati eredmények a szokásosnál magasabb vércukorszintet jelezhetnek. Amennyiben Ön cukorbeteg, ez ronthatja a cukorbetegségét.
- A vérvizsgálati eredmények a szokásosnál több húgysavat vagy zsírt jelezhetnek a vérében.
- Fájdalmas, vörös és duzzadt ízületek.

Nem gyakori (100 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- Kiütés, mely lehet kiemelkedő vagy nem kiemelkedő is.
- Kipirulás, gyengeség, hipotónia (rendellenesen alacsony vérnyomás), különösen gyors felállásnál vagy felülésnél.
- Egyensúly problémák (vertigo).gett
- Viszketés vagy rendellenes bőrérzékelés, mint pl. zsibbadás, bizsergés, szúró vagy égő érzés, lúdbőrös érzés (perifériás idegbántalom).
- Az ízérzés elvesztése vagy megváltozása.
- Alvászavarok.
- Depressziós állapot, szorongás, feszültebbnek érzi magát a szokásosnál vagy nyugtalanság.
- Orrdugulás, arcüreggyulladás (szinuszitisz), légszomj.
- Ínygyulladás (gingivitisz), duzzadt száj.
- Vörös, viszkető, duzzadt vagy vizenyős szemek.
- Fülcsengés.
- Homályos látás.
- Hajhullás.
- Mellkasi fájdalom.
- Izomfájdalom.
- Székrekedés, gyomor- és bélfájdalom.
- Emésztési problémák, hányinger.
- A szokásosnál több vízelet ürítése.
- A szokásosnál fokozottabb izzadás, szomjúság.
- Csökkent étvágy vagy étvágytalanság (anorexia), éhségérzet csökkenése.
- Szaporább vagy szabálytalan szívverés.
- Duzzadt karok és lábak. Ezek a fokozott vízvisszatartás jelei lehetnek.
- Láz.
- Szexuális működési zavar férfiaknál.
- A vérvizsgálati eredmények a vörösvértestek, fehérvérsejtek vagy a vérlemezkék számában és a hemoglobin mennyiségében csökkenést jeleznek.
- A vérvizsgálati eredmények a máj-, hasnyálmirigy- és a veseműködés változására utalnak.
- A vérvizsgálati eredmények a szokásosnál alacsonyabb káliumszintet mutatnak a vérben.

Nagyon ritka (10 000 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- Hányás, kezdődő hasmenés vagy gyomorégés.
- Vörös és duzzadt nyelv, szájszárazság.
- A vérvizsgálati eredmények a szokásosnál magasabb káliumszintet mutatnak a vérben.
- Akut légzési nehézség (tünetei lehet többek között a súlyos nehézlégzés, láz, gyengeség, zavartság).

Egyéb jelentett mellékhatások:
Jelezze kezelőorvosának, ha az alábbiakban felsorolt bármely mellékhatás súlyossá válik vagy néhány napnál tovább fennáll.
- Koncentrációzavar, nyugtalanság vagy zavartság.
- A kéz- és a lábujjak színe a hidegben megváltozik és bizsergő vagy fájdalmas érzés jelentkezik amikor újra felmelegednek (Raynaud-jelenség).
- A mell megnagyobbodása férfiakban.
- Vérrögök.
- Hallászavar.
- Szemszárazság.
- A tárgyak sárga színűnek látszanak.
- Kiszáradás.
- A torka duzzadt, fájdalmas és vörös (a nyálmirigy gyulladása).
- Duzzanat a beleiben, amelyet bélrendszeri angioödémának neveznek, mely hasi fájdalommal, hányással és hasmenéssel jár.
- A szokásosnál fokozottabb fényérzékenység.
- Erőteljes bőrleválás vagy hámlás, viszkető göbös kiütés vagy egyéb bőrreakciók, mint pl. vörös kiütés az arcon vagy a homlokon.
- Bőrkiütés vagy bevérzések a bőrön.
- Foltok a bőrön és hideg végtagok.
- Körömmel kapcsolatos problémák (a köröm elválása vagy leválása a körömágyról).
- Izom és ízületi mereveség vagy az állkapocs mozgatásának képtelensége (tetánia).
- Izomgyengeség vagy görcsök.
- Csökkent szexuális vágy férfiakban és nőkben.
- Vér a vizeletben. Ez veseproblémát jelezhet (intersticiális nefritisz).
- Magasabb vizeletcukorszint.
- Bizonyos fehérvérsejt-típus megnövekedett száma (eozinofília) a vérvizsgálati eredményben.
- A vérvizsgálati eredmények túlzottan kevés vérsejtet mutatnak (pancitopénia).
- A vérvizsgálat rendellenes eredményt mutathat bizonyos sók mennyiségét illetően a vérében (nátrium, kalcium, magnézium és klorid).
- Koncentrált vizelet (sötét színű), hányinger vagy hányás, izomgörcsei vannak, zavart és görcsrohamai vannak, amelyeket a nem megfelelő ADH (antidiuretikus hormon) kiválasztás okozhat. Ha ezeket a tüneteket tapasztalja, akkor a lehető leghamarabb forduljon kezelőorvosához.
- Lelassult vagy gátolt reakciók.
- A szaglás megváltozása.
- Légzési nehézség vagy asztmájának rosszabbodása.
- Bőr- és ajakrák (Nem melanóma típusú bőrrák).

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ, Postafiók 450, H-1372 Budapest, honlap: www.ogyei.gov.hu
elektronikus bejelentő form: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Tritace HCT-t tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható/EXP:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Tritace HCT?
Tritace HCT 10 mg/12,5 mg tabletta: 10 mg ramiprilt és 12,5 mg hidroklorotiazidot tartalmaz tablettánként.
Tritace HCT 10 mg/25 mg tabletta: 10 mg ramiprilt és 25 mg hidroklorotiazidot tartalmaz tablettánként.

Egyéb összetevők:
Tritace HCT 10 mg/12,5 mg tabletta:
Hipromellóz 5mPa.s, hidegen duzzadó kukoricakeményítő, mikrokristályos cellulóz, vörös vas-oxid (E172), sárga vas-oxid (E172), nátrium-sztearil-fumarát.
Tritace HCT 10 mg/25 mg tabletta:
Hipromellóz 5mPa.s, hidegen duzzadó kukoricakeményítő, mikrokristályos cellulóz, vörös vas-oxid (E172), nátrium-sztearil-fumarát.

Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Tritace HCT 10 mg/12,5 mg tabletta:
Narancssárga, hosszúkás, 8 mm × 4,4 mm méretű tabletta, mindkét oldalán lapos, mindkét oldalán bemetszéssel, egyik oldalán "42/AV" jelöléssel.
A tablettán lévő bemetszés csak a széttörés elősegítésére és a lenyelés megkönnyítésére szolgál, nem arra, hogy a tablettát egyenlő adagokra ossza.

Tritace HCT 10 mg/25 mg tabletta:
Rózsaszín, hosszúkás, 10 mm × 5,6 mm méretű tabletta, mindkét oldalán lapos, mindkét oldalán bemetszéssel, egyik oldalán "39/AV" jelöléssel.
A tablettán lévő bemetszés csak a széttörés elősegítésére, és a lenyelés megkönnyítésre szolgál, nem arra, hogy a tablettát egyenlő adagokra ossza.

Tabletták fehér, átlátszatlan PVC//Al buborékcsomagolásban és dobozban.
Kiszerelések: 10 db, 14 db, 28 db, 30 db, 56 db, 60 db, 100 db tabletta.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2023. 08. 01.

Kategóriák

Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja
Ⓒ Vidal Next kft. 2024.