Ezeket látta már?

A grapefruitlé javíthatja a kemoterápia hatékonyságát

Napi egy pohár grapefruitlé mellett harmadára csökkenthető a rákbetegeknél alkalmazott kemoterápiás szer mennyisége - állapították meg klinikai tanulmányukban a Chicagói Egyetem orvosi karának kutatói.

A szakemberek azt vizsgálták, hogy miként változtatják meg a gyümölcsben lévő vegyületek a sirolimus elnevezésű rákellenes hatóanyag lebontását.

A grapefruitlé javíthatja a kemoterápia hatékonyságát

Az orvosok a legtöbb gyógyszer mellett nem ajánlják a grapefruitlé fogyasztását, mert bizonyos enzimekkel kölcsönhatásba lépve csökkenti a szerek hatékonyságát. Egyes rákellenes szerek mellett a savanykás gyümölcs leve azonban azt a hatást éri el, hogy lelassul a páciens anyagcseréje, így lassabban bomlik le a kemoterápiás szer is.

A klinikai vizsgálatok eredményei azt mutatták, hogy a hatóanyag szintje 3,5-ször nagyobb volt a páciensek vérében 2,4 deciliter grapefruitlé elfogyasztása után, vagyis jóval kisebb gyógyszerdózissal elérhető ugyanaz a daganatölő hatás - írták az egyetem honlapján megjelent közleményükben

Ezra Cohen és kutatócsoportja 138 gyógyíthatatlannak nyilvánított rákbeteget vont be a vizsgálatba, akik számára már nem találtak hatékony terápiát. Megállapításaikról a Clinical Cancer Research című szakfolyóiratban számoltak be részletesen.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához