Jelenlegi hely

Hirdetés

Egy lépéssel közelebb a placebóhatás megértéséhez…

A placebó közismerten a hatóanyag nélküli tabletta, gyógyszervizsgálatokban "üres" kontrollként szolgál, amikor két betegcsoportot hasonlítanak össze, új gyógyszerek vizsgálatakor. Megfigyelés, hogy a placebónak is van jótékony hatása, általában csekélyebb, mint az aktív hatóanyagé. Így tehát fontos kérdés, mitől, miért, és kinél hat a placebó?

Hirdetés

Egy lépéssel közelebb a placebóhatás megértéséhez…Az nem tisztázott, hogy egy betegség objektív, tehát mérhető paramétereit valóban javítja-e a placebó adása. Most egy asztma-vizsgálat zajlott, ahol két különböző placebó, és egy szokásos hörgtágító alkalmazása (albuterol) mellett figyelték, hogy a hörgőkre valóban hatnak-e a hatóanyagmentes készítmények.

A megfigyelések lényege, hogy magára a tüdőfunkcióra (értsd itt a hörgők tágulására) nem hatott a placebó, viszont a betegek véleménye szerint csökkentette a diszkomfortérzést, és a szubjektív, beteg által megélt tüneteket.

A vizsgálatot a Harvard Medical School klinikusai a Brigham and Women's Hospital (BWH) és a Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC) kórházakban végezték, a tanulmány a neves New England Journal of Medicine (NEJM) hasábjain jelent meg.

Négy csoportot alakítottak ki: egy kapta az aktív gyógyszert (inhalátorban), egy placebó-inhalációt, egy csoport akupunktúrás kezelést, az utolsó pedig nem kapott semmilyen aktív kezelést. A megfigyelések szerint az aktív csoportban az ún FEV1-érték (légzésfunkciós paraméter) 20%-kal javult, a placebós és az akupunktúrás csoportban mintegy 7%-kal.

A betegek úgy írták le tapasztalataikat, hogy kiderült: a placebó és az akupunktúrás csoportban is jelentős tüneti javulást észleltek saját magukon. (A nem kezeltben viszont nem.)

Dr. Wechsler, a kutatás vezetője szerint érdemes újragondolni a placebó-kezelések szerepét a gyógyításban. Állítása szerint sok minden függ a betegek kórtörténetétől, a betegség lefolyásától is, amikor placebóhatást értékel az orvos.

A vizsgálat másik klinikusa Dr. Kaptchuk véleménye, hogy a terápiában mindig nagyon fontos a "kezelés rítusa" tehát maga a beteggel való foglalkozás, a beteg mindig nagyra értékeli, ha foglalkoznak vele, meghallgatják, ápolják, gondozzák… "Ez számunkra igen fontos lecke, a továbbiakra nézve is" – teszi hozzá a kutató.

Forrás: sciencedaily.comHirdetés