Hirdetés

Egy lépéssel közelebb a placebóhatás megértéséhez…

A placebó közismerten a hatóanyag nélküli tabletta, gyógyszervizsgálatokban "üres" kontrollként szolgál, amikor két betegcsoportot hasonlítanak össze, új gyógyszerek vizsgálatakor. Megfigyelés, hogy a placebónak is van jótékony hatása, általában csekélyebb, mint az aktív hatóanyagé. Így tehát fontos kérdés, mitől, miért, és kinél hat a placebó?

Egy lépéssel közelebb a placebóhatás megértéséhez…Az nem tisztázott, hogy egy betegség objektív, tehát mérhető paramétereit valóban javítja-e a placebó adása. Most egy asztma-vizsgálat zajlott, ahol két különböző placebó, és egy szokásos hörgtágító alkalmazása (albuterol) mellett figyelték, hogy a hörgőkre valóban hatnak-e a hatóanyagmentes készítmények.

A megfigyelések lényege, hogy magára a tüdőfunkcióra (értsd itt a hörgők tágulására) nem hatott a placebó, viszont a betegek véleménye szerint csökkentette a diszkomfortérzést, és a szubjektív, beteg által megélt tüneteket.

A vizsgálatot a Harvard Medical School klinikusai a Brigham and Women's Hospital (BWH) és a Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC) kórházakban végezték, a tanulmány a neves New England Journal of Medicine (NEJM) hasábjain jelent meg.

Négy csoportot alakítottak ki: egy kapta az aktív gyógyszert (inhalátorban), egy placebó-inhalációt, egy csoport akupunktúrás kezelést, az utolsó pedig nem kapott semmilyen aktív kezelést. A megfigyelések szerint az aktív csoportban az ún FEV1-érték (légzésfunkciós paraméter) 20%-kal javult, a placebós és az akupunktúrás csoportban mintegy 7%-kal.

A betegek úgy írták le tapasztalataikat, hogy kiderült: a placebó és az akupunktúrás csoportban is jelentős tüneti javulást észleltek saját magukon. (A nem kezeltben viszont nem.)

Dr. Wechsler, a kutatás vezetője szerint érdemes újragondolni a placebó-kezelések szerepét a gyógyításban. Állítása szerint sok minden függ a betegek kórtörténetétől, a betegség lefolyásától is, amikor placebóhatást értékel az orvos.

A vizsgálat másik klinikusa Dr. Kaptchuk véleménye, hogy a terápiában mindig nagyon fontos a "kezelés rítusa" tehát maga a beteggel való foglalkozás, a beteg mindig nagyra értékeli, ha foglalkoznak vele, meghallgatják, ápolják, gondozzák… "Ez számunkra igen fontos lecke, a továbbiakra nézve is" – teszi hozzá a kutató.

Forrás: sciencedaily.com

További tartalmak gyógyszer témában

További tartalmak terápia témában

További tartalmak pszichológia témában

További tartalmak általános egészségügyi téma témában

Aktuális hírek

Izomfájdalom - lazítsunk gyógynövényekkel!

Még egy könnyű mozdulat is pokolian fáj - ugye ismerős? Az izomfájdalom kellemetlen tud lenni, de gyógynövény krémekkel, fürdőkkel is segíthetünk magunkon.

Dobd fel a szürke őszt különleges masszázsélményekkel! (X)

Képzeld el, hogy minden fárasztó, stresszes nap után egy profi masszőr vár az otthonodban, hogy különböző masszázsélményekkel kényeztessen. Fáradt izmaid felfrissülnek, a feszültséged elillan,...

Ezek a szén-monoxid mérgezés tünetei

Miért veszélyes a szén-monoxid és honnan ismerhetjük fel a szén-monoxid-mérgezés tüneteit? Íme!

Igazgatónak lenni káros az egészségre?

Steve Tappin, a "The Secrets of CEOs" című könyv szerzője szerint a felsőszintű vezetők nagy többségének életét a stressz, frusztráció, csalódottság, ingerültség és túlhajszoltság érzései uralják...

Női betegség a gyulladásos bélbetegség?

Összefügghet a Crohn-betegség és a vastagbélgyulladás megnövekedett kockázatával az endometriózis. Az endometriózisban szenvedő nőkben akár 80 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakulhatnak ki...

Szexuális zavarokat okozhat a cukorbetegség

A legtöbb ember a cukorbetegséget a látásromlással, az érszűkülettel és a lábfekéllyel kapcsolja össze, azonban kutatások szerint a szexuális életre és a nemzőképességre is hatással van a...

további cikkek >>