Jelenlegi hely

Hirdetés

Gyógyszer-élelmiszer kölcsönhatások: mit, mivel ne szedjünk?

Nemcsak bizonyos gyógyszerek nem szedhetők együtt, mert növelhetik vagy csökkenthetika másik hatékonyságát, hanem jónéhány élelmiszert is kerülni kell, ha gyógyszert szedünk. Milyen élelmiszer milyen gyógyszer hatóanyaggal "akadhat össze"?

Hirdetés

A gyógyszerek egymásra hatásához hasonlóan az élelmiszerek és italok fogyasztása is hatással lehet az orvosságokra, főként a hatóanyag felszívódás késleltetése, csökkentése vagy felerősítése révén.

Mi is a gyógyszer-élelmiszer kölcsönhatás?

Gyógyszer-élelmiszer interakció akkor jön létre, mikor az élelmiszer hat az általunk szedett gyógyszer valamely összetevőjére. Ennek következménye, hogy a gyógyszer nem képes elvégezni feladatát az elvárt hatékonysággal. A kölcsönhatás felléphet vényköteles, vénymentes gyógyszerek esetében egyaránt, (pl. a vény nélkül kapható savlekötők, vitaminok vagy vastabletták használatakor is.)

élelmisze - gyógyszer kölcsönhatás
Egyes élelmiszerek megváltoztatják a gyógyszerek felszívódását

Néhány tápanyag károsan befolyásolhatja egyes gyógyszerek összetevőinek megfelelő "emésztését", csökkentheti vagy felgyorsíthatja annak felszívódását.

Például a gyümölcslevek savtartalma csökkentheti az antibiotikumok – pl. penicillin – hatékonyságát.

Tejtermékek fogyasztása tetraciklin hatóanyagú gyógyszerrel mérsékelheti annak fertőzésellenes hatását. Antidepresszánsokat (ún. MAO gátlókat) veszélyes lehet tiramintartalmú ételekkel vagy italokkal keverni. Ilyenek pl. a sör, vörösbor és néhány sajtféle.

…és a grapefruitlé?

Nem biztos, hogy mindenki tudja, hogy a grapefruitlé jelentős mértékben kölcsönhatásba kerülhet egyes (nem kevésszámú) gyógyszer bevételével. Lássuk mi történik ilyenkor!

A grapefruit, és annak általunk fogyasztott leve igen erős gátlószere (a benne lévő furanokumarin-vegyületek révén) a szervezetben az ún. citokróm (CYP450, CYP3A4 enzimrendszernek.

Ez az enzimrendszer felelős sok esetben a gyógyszerek metabolizmusáért, lebontásáért. 1989-ben ismerték fel e hatást, sajnos előzetesen előfordult néhány haláleset is a "túladagolás" miatt, mivel az egyidejűleg fogyasztott grapefruitlé miatt jóval lassabban bomlottak le a gyógyszerek.

A gyógyszerek leírásaiban, betegtájékoztató szövegeiben mindig történik utalás arra, ha az egyidejű grapefruitlé-fogyasztás nem ajánlott, vagy tilos, itt mindig arra kell gondolni, hogy "egy pohárnyi" még nem jelentős, de napi 1-2 l közötti fogyasztása már komoly zavarokat okozhat a gyógyszerhatásokat, lebomlást illetően!

Némely esetben nem ajánlott a gyógyszer étkezéssel egy időben való bevétele, mert a hatóanyagok így "eltűnnek" az emésztőrendszerben. Ugyanakkor léteznek olyan orvosságok, melyek bevétele kifejezetten étkezéskor javasolt. A gyógyszer használata előtt mindig érdemes megkérdezni az orvost vagy a gyógyszerészt e tekintetben.

Nemcsak az élelmiszerere, de a gyógyszerek mellékhatásaira is figyeljünk! Olvasson tovább!

Mire figyeljünk, hogy elkerüljük a lehetséges gyógyszer-élelmiszer interakciót?

- Olvassuk el az összes utasítást, figyelmeztetést és kölcsönhatás előrejelzést, amelyek a betegtájékoztatóban szerepelnek. Amennyiben valamit nem értünk, érdemes megkérdezni az orvost vagy gyógyszerészt.
- A gyógyszert nagy pohár vízzel vegyük be, hacsak az orvos másképpen nem rendeli.
- Soha ne keverjük a gyógyszert ételbe, vagy szedjük szét a kapszulát (hacsak az orvos másképpen nem rendeli), mert ezzel könnyedén megváltozhat a gyógyszer szervezetre gyakorolt hatása.
- Ne szedjünk egy időben vitamint és más típusú gyógyszert, mert a vitaminok és ásványi anyagok néhány orvossággal együtt alkalmazva problémákat okozhatnak.
- Ne keverjük a gyógyszert forró italba, mert a hőhatás miatt elveszítheti hatékonyságát.
- Soha ne fogyasszunk alkoholt gyógyszer bevételét követően.

Táblázatos összefoglalókHatóanyagok, csoportok

Élelmiszerek hatása

Antibiotikumok

Cefalosporinok, penicillinek Éhgyomorra bevéve felgyorsítja a felszívódást.
Eritromicin A gyümölcslé és a vörösbor akadályozza a gyógyszer hatékonyságát.
Szulfonamidok Növeli a B12 vitamin hiány kockázatát.
Tetraciklinek Terjtermékek csökkentik a gyógyszer hatékonyságát. Csökkenti a C-vitamin felszívódását.

Antidepresszánsok

Fluoxetin Csökkentheti az étvágyat, túlzott súlyvesztéshez vezethet.
MAO-gátlók Magas tiramin tartalmú ételek (pl. érett sajtok, feldolgozott húsok, hüvelyesek, bor, sör) magasvérnyomás-krízist idézhetnek elő.
Triciklikus szerek Néhány étel, különösen a hüvelyesek, hús, hal, és magas C-vitamin tartalmú élelmiszerek csökkenthetik a felszívódását.

Vérnyomáscsökkentők, szívgyógyszerek

ACE-gátlók Éhgyomorra bevéve hatékonyabb a felszívódás.
Alfa-blokkolók Folyadékkal vagy étellel bevéve megelőzhető a jelentős vérnyomáscsökkenés.
Antiaritmiás szerek Kerüljük a koffeint, mely megemeli a szabálytalan pulzus kockázatát.
Béta-blokkolók Éhgyomorra vegyük be. Az étel, különösen a húsfélék, megemelik a gyógyszer hatását, mely szédülést és alacsony vérnyomást okozhat.
Digitálisz Kerüljük a tejtermékeket és a magas rosttartalmú élelmiszereket, melyek csökkenthetik a felszívódást.
Vizelethajtók Növelheti a káliumhiány kockázatát.
Káliumkímélő vizelethajtók Hacsak az orvos nem rendeli másképpen, ne alkalmazzunk vizelethatókat káliumtartalmú kiegészítőkkel, vagy sópótlókkal, mert kálium túladagolást okozhat.


Koleszterincsökkentő gyógyszerek

Kolesztiramin Növeli a folsav, A-, D-, E- és K-vitamin kiválasztódását.
Gemfibrozil Kerüljük a szíros ételeket, melyek csökkentik a gyógyszer koleszterincsökkentő hatását.

Gyomorégés-, reflux- és fekélygyógyszerek

Savkötők Számos ásványi anyag zavarja a felszívódását. A megfelelő hatékonyság eléréséhez 1 órával étkezés után vegyük be.
Cimeticlin, famoticlin, szukralfát Kerüljük a magas fehérjetartalmú ételeket, a koffeint és egyéb gyomorsav növelő termékeket.

Hormonkészítmények

Orális fogamzásgátlók A magas sótartalmú ételek növelik a folyadék visszatartását.  Csökkenti a folsav és B6 vitamin felszívódását, ezért ajánlatos ezen táplálékokban gazdag élelmiszereket fogyasztani.
Szteroidok A magas sótartalmú ételek növelik a folyadék visszatartását. Fogyasszunk magas kalcium, K-vitamin, kálium és fehérje tartalmú élelmiszereket.

Pajzsmirigy gyógyszerek

A jódban gazdag élelmiszerek csökkentik a gyógyszer hatását.

Hashajtók

Ásványi olajok Túlzott használatával A-, D-, E- és K-vitamin hiány alakulhat kii.

Fájdalomcsillapítók

Aszpirin és erősebb nem-szteroid tartalmú gyulladáscsökkentők (NSAID-ok) Mindig étkezéssel együtt vegyük be, elkerülendő a gyomor-bélrendszeri irritációt. Kerüljük az alkohol fogyasztását, mely növeli a vérzékenység kockázatát. Gyakori használata csökkenti a folsav és C-vitamin felszívódását.
Kodein Növeljük a folyadék- és rostbevitelt, elkerülendő a székrekedést.

Altatók, nyugtatók

Benzodiazepinek Soha ne fogyassunk mellettük alkoholt. A koffein növeli a szorongásérzést és csökkenti a gyógyszer hatását.

 

 

 

 

 Hirdetés