2014. szeptember 30. kedd, Jeromos napja van
Nyitólap  >  Betegségek - tünetek  >  Gyógyszerterápia
Továbbküldés
Tartalom címe: Harcban a fájdalom ellen: mit kell tudni a nem-szteroid gyulladásgátlókról?

  Harcban a fájdalom ellen: mit kell tudni a nem-szteroid gyulladásgátlókról?

  Bármilyen fájdalom kezelésének, gyógyításának igénye az emberiség történetének kezdete óta fennáll… A fűzfa kérgének, és az ópiátoknak a fájdalomcsillapító hatását már az ókorban ismerték. A 20. században gyors tempóban követték egymást a különféle fájdalom- és gyulladásgátló szerek, e cikkben az ún. NSAID-okat, azaz a nem-szteroid gyulladásgátlókat mutatjuk be röviden.

  Egy kis történelem…


  Az aszpirinnal a kémikusok a 19. század közepe óta foglalkoztak, míg 1899-ben e néven a Bayer gyógyszergyár forgalomba hozta, fájdalomcsillapítóként. Innentől vette kezdetét igazán a „modern” fájdalomcsillapító éra, mely természetesen napjainkig tart, és igen sokféle gyógyszert eredményezett. A címbeli NSAID-ok neve angol eredetű: non-steroidal antiinflammatory drugs, azaz nem-szteroid (típusú) gyulladásgátló gyógyszerek. Ezzel is elkülönítették őket a hagyományos, már korábban forgalmazott szteroidoktól, melyek a legnagyobb hatású gyulladáscsökkentők, bizonyos fájdalmakra azonban kevésbé hatnak.

  Kémia, hatásmód


  A NSAID-ok ma világszerte a leggyakrabban alkalmazott fájdalomcsillapítók közé tartoznak, számos előnyös tulajdonságok miatt. Diadalútjuk a múlt század hatvanas éveinek elején az ibuprofennel indult, majd 1973-ban került piacra a máig igen gyakran használt diclofenac, és sorban még legalább húszegynéhány vegyület, származék. Kémiailag több csoportból eredeztethetőek, melyek mutatnak egymással szerkezeti rokonságot. Hatásuk, hatásmódjuk leírásáért John Vane kutató Nobel-díjat is kapott. A hatás lényege egy enzim, az ún. COX, azaz ciklo-oxigenáz 1- és -2 izoenzim gátlása, melynek következtében gátlódik a gyulladás kialakulásában szerepet játszó prosztaglandinok és tromboxánok szintézise, azaz gyulladáskeltő hatásukat nem tudják kifejteni.

  Milyen betegségekben adhatóak?


  A NSAID-okat a klinikai gyakorlat igen kiterjedten alkalmazza, mondhatjuk a világ legnépszerűbb gyógyszerei közé tartoznak. A nagyhatású opiátokkal szemben előnyös, hogy nincsen kábító, álmosító, vagy légzészavart keltő hatásuk, tehát alkalmazásuk lényegesen kevesebb veszéllyel jár.
  Főbb javallataik: enyhe-közepes erősségű fájdalommal és gyulladással járó kórképek esetében adhatóak. (Súlyos, igen erős fájdalom kezelésére nem, és görcsökkel járó fájdalmak kezelésére nem vagy kevéssé alkalmasak.)
  Mozgásszervi betegségekkel járó fájdalom és gyulladás:
  • reumatoid artritisz
  • pszoriázissal társult artritisz, spondilitisz ankilopoetika
  • oszteoartritisz
  • akut köszvény
  • lágyrész-fájdalmak (izomfájdalom)

 • Egyéb fájdalmas állapotok:
  • csontfájdalmak,
  • műtéteket követő fájdalmas állapotok
  • menstruációt kísérő fájdalmak
  • fejfájás, migrén
  • fogászati fájdalmak
  • vesekövességgel járó fájdalom


  Mellékhatások, biztonságosság?


  A szerek nagyobb része vényköteles az NSAID-ok közül, tehát alkalmazásuk jól kontrollálható. Mellékhatásaik főleg a hosszú távú kezelésben érvényesülnek, hiszen a mozgásszervi betegségekben az esetek nagy részében hosszú távon kell csökkenteni a fájdalmat és a gyulladást. Főképpen a gyomor-bélrendszert, és a veseműködést érintő mellékhatásaik fontosak.
  Gyomor-bélrendszer: főleg a fent említett COX-1 gátlók erélyesen károsíthatják a gyomornyálkahártyát (éppen a védő hatású prosztaglandinok gátlása révén). Hányingert, emésztési zavarokat okozhatnak és fekélyesedést provokálhatnak, esetleg vérzést is. Ha hosszú távon kell alkalmazni NSAID-ot, általában felmerül, hogy mellé valamely fekélygátló szert is adni kell.
  Veseműködés: ronthatják a vesekeringést, és kis százalékban ugyan, de veseelégtelenséget okozhatnak.

  Terhes nő kaphat NSAID-kezelést?


  Célszerű terhesség esetén elkerülni alkalmazásukat. Mindkét COX-gátlóként említett csoport hat a vesére, így károsíthatja a magzatot is. Közvetlenül nem teratogének, de magzati érproblémákat okozhatnak, ezért a terhesség utolsó harmadában nem adhatóak. Egyes esetekben koraszüléssel is összefüggésbe hozhatóak voltak.


  Újabb NSAID-származékok


  A kutatás kiterjedt később az ún. COX-2 gátlókra, is, melyeknek tényleges előnye a korábban kifejlesztett szerekkel szemben, hogy kevésbé irritálják a gyomor-bélrendszert.

  Milyen gyógyszerformáik érhetőek el?


  Az NSAID-ok szinte minden formában „léteznek”. A gyors hatás elérésére egyes származékok injekcióban is, általában a legtöbb szer tabletta, bevont tabletta, kapszula formájában, de elérhetőek NSAID-tartalmú kúpok is, valamint számos krém, gél, kenőcs stb. a helyi kezelések számára. Létezik szemcseppben szemészeti alkalmazásuk is (egyes szemgyulladások kezelése).

  Megjelent: 2010. május 18.
  Legutóbb frissítve: 2014. március 20.
  Hirdetés