Jelenlegi hely

Hirdetés

Pajzsmirigy gyógyszert szed? Ezt olvassa el!

Már visszafordíthatatlanul beköszöntöttek a hűvösebb hónapok- és ezzel együtt a betegeskedésekkel teli időszakok. Azonban a megfázás mellett az esetleges pajzsmirigyzavarra is nagy figyelmet kell fordítani.

Hirdetés

Jó pajzsmirigy funkciók=jó közérzet

A pajzsmirigy működési zavarai számtalan problémákat okozhatnak, melyek befolyásolhatják a beteg közérzetét és mindennapjait. Éppen ezért, amennyiben a szerv hormontermelésében valamilyen probléma adódik, azt mielőbb kezelni szükséges, hiszen megfelelő terápiával hamar visszaállítható a T3 és a T4 normál szintre, melynek hatására a kellemetlen tünetek csökkennek vagy megszűnnek.

A pajzsmirigy működéséről laborvizsgálattal lehet megbizonyosodni, melynek során ellenőrzésre kerül a TSH, T3 és a T4 szintje is. Amennyiben a referenciatartományon kívül esnek az értékek, úgy fontos endokrinológushoz fordulni, aki a legtöbbször gyógyszeres kezelést javasol a betegnek.

Sokszor a páciens élete végéig tartó terápiában részesül (általában pajzsmirigy alulműködés esetén), ám előfordulhat, hogy olykor a dózis módosítására van szükség- pl. évszakváltáskor.

Figyelembe kell venni a dózisokat is.

Hűvösebb időben több pajzsmirigy hormonra lehet szükség

Jellemzően elmondható, hogy míg nyáron az átlagos TSH szint 9.37±5.53 μUI/ml, télen ez 18.68±2.31 μUI/ml körüli értékre módosul abban az esetben, ha alulműködéssel állunk szemben. A pajzsmirigy túlműködése esetén nyári érték 0.148±0.76 μUI/ml, a téli pedig 0.23±0.021 μUI/ml.

Tehát a betegek esetében a nyári és téli értékek eltérnek egymástól, amikor a TSH szintről van szó. Ez azonban az egészségesek esetében is igaz, aminek oka egyszerűen az, hogy a téli hidegben lelassul az anyagcsere, de több energiát használunk el, míg nyáron az anyagcsere felgyorsul, így a pajzsmirigy hormonok szintje is értelem szerűen magasabb lesz.

Ezt az egészséges szervezet könnyedén megoldja, a pajzsmirigy betegek esetében azonban már más a helyzet- mondja dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája. 

Tünetek, melyekre érdemes odafigyelni 

Forrás: Budai Endokrinközpont

www.endokrinkozpont.hu

 Hirdetés