Jelenlegi hely

Hirdetés!

Nyiroködéma gyógytorna gyakorlatai karon, lábon

A nyirokrendszer egyik sajátossága, hogy nincs úgynevezett keringető rendszere, mint a vér esetében a szív, a nyirokfolyadék a szövet közti térben így felszaporodhat, ha a nyirokcsomókat, az izmokat, vagy a szöveteket valamilyen káros hatás éri.

Hirdetés

Legfőbb, a nyiroködémát előidéző okok:

- a nyirokcsomók működési zavara (fertőzés, tumor, egyéb betegség)
- tumorműtéttel kapcsolatos eltávolító műtét (nyirokcsomó eltávolítás, emlő teljes vagy részleges eltávolítása, hasi műtétek)
- középsúlyos és súlyos vénás panaszok következményeként
- inaktivitás, izompumpa működésének teljes vagy részleges leállása

A nyirokfolyadékot a szövet közti térből aktív és passzív beavatkozásokkal segítjük eltváolítani:

- aktív : gyógytorna, mozgásterápia, masszázs
- passzív: bandázs, tekercselés, kineziológiai taping (bár ez utóbbi részben aktívnak is tekinthető)

Az ödéma súlyosságától függően a bandázsolás és a gyógytorna erőssége is változik. A szövetekre gyakorolt nyomást a bandázs által okozott szorító erővel szabályozhatjuk, a gyógytorna pedig az izompumpa erősségét szabja meg.

A gyógytorna elengedhetetlen eleme a kezelésnek. A nyirokfolyadék legfőbb áramoltatója a szövetek mozgása és az izompumpa. Ezért logikus, hogy aktív mozgatás nélkül nem érhető el tartós és hatékony eredmény!

Javaslok egy alternatív technikát is az ödéma kezelésére, ez pedig a Kineziológiai taping. A tape (ejtsd:tép) egyik oldalán ragasztóval, másik oldalán textilborítással ellátott rugalmas anyag. Szerepe a szövetek megemelésében van és az anyagáramlás javításában. Aszerint hogy a tape bázisát, illetve szálait hogyan helyezzük el, a folyadék áramlása irányítható a centrum, vagyis a nyirokcsomók felé. A kezelés látványos, akár néhány órán belül jelentős "apadás" érhető el.

Aktivitásban gazdag szép napokat kívánva:

Pap Andrea – GyógytornaHirdetés