Hirdetés

A túlsúly jelentősen növeli a nyelőcsőrák kialakulásának esélyét

Ausztrál kutatók adatai szerint az elhízottak körében hatszor nagyobb a nyelőcsődaganat előfordulásának esélye, mint a normál testtömeg indexű embereknél.

Ausztrál kutatók adatai szerint az elhízottak körében hatszor nagyobb a nyelőcsődaganat előfordulásának esélye, mint a normál testtömeg indexű embereknél.

A Gut című tudományos folyóiratban megjelent cikk szerint az elhízás egyértelmű rizikófaktort jelent a nyelőcsőrák kialakulásában, amely daganat előfordulása az utóbbi években jelentősen megnőtt.

A Queenslandi Egészségügyi Kutatóintézet és a Queenslandi Egyetem tudósai 800 daganatos és 1600 egészséges embert vizsgáltak meg. Az eredmények szerint azoknak a pácienseknek, akiknek testtömeg indexe 40 vagy ennél több volt, hatszor nagyobb az esélyük, hogy nyelőcsőrákot kapjanak, mint azoknak, akiknek 18,5 és 25 - ez az egészséges tartomány -között volt, függetlenül attól, hogy van-e refluxbetegségük vagy nincs.

A refluxbetegség és a nyelőcsőrák kapcsolatát már korábban több kutatás is bizonyította. A refluxbetegségben szenvedőknél a gyomortartalom - és így a gyomorsav is - visszaáramlik a nyelőcsőbe, és ott az állandó irritáció talaján daganat alakulhat ki. A kezeletlen reflux megnégyszerezi a nyelőcsőrák kialakulásának esélyeit, de ha emellé túlsúly is társul, akkor az esélyek még rosszabbak.

medipress

 

További tartalmak elhízás témában

Aktuális hírek

Pattanást és rosaceát is okozhat a bőratka

A pattanásoktól, rosaceától szenvedők közül sokan már beazonosítani vélték, hogy bőratka okozza a problémájukat, esetleg már be is szerezték az otthoni kezelésre alkalmas szereket. Miért veszélyes...

Így jelzi a szervezete, ha vashiányos

Úgy érzi nincs elég energiája a napi feladatokhoz? Fáradékony, gyenge, gyakran fázik ok nélkül? Valószínűleg a vashiány kellemetlen tüneteitől szenved. Íme a legfontosabb tudnivalók a nők...

Mellkasi fájdalom? Ezek a szükséges vizsgálatok!

Szorító, szúró vagy bizonytalan fájdalom a mellkasban? Számos betegségre utalhat az ilyen jellegű tünet, amelynek kivizsgálási lehetőségeiről Dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont szakorvosa...

Laktózmentes vagy vegán fagyi? Nem mindegy!

Az áruházak mélyhűtőiben egyre több különböző jelölésű fagylaltot találhatunk: vegán, laktózmentes, paleo, cukormentes. Melyik típust válasszuk ételintolerancia vagy diéta esetén?

Tényleg nehezebb 35 éves kor után teherbe esni?

Ma sok nő a harmincas évei közepére jut el oda, hogy megszülje első gyermekét, míg a babát tervező 35 év feletti párok másik fele hiába próbálkozik. Ketyeg az a bizonyos biológiai óra, de vajon...

5 betegség, ami fehér foltokat okozhat a mandulákon

Milyen esetben fontos mindenképp orvoshoz fordulni, ha fehér foltokat látunk a mandulánkon?  

további cikkek >>