Hirdetés

A túlsúly jelentősen növeli a nyelőcsőrák kialakulásának esélyét

Ausztrál kutatók adatai szerint az elhízottak körében hatszor nagyobb a nyelőcsődaganat előfordulásának esélye, mint a normál testtömeg indexű embereknél.

Hirdetés

Ausztrál kutatók adatai szerint az elhízottak körében hatszor nagyobb a nyelőcsődaganat előfordulásának esélye, mint a normál testtömeg indexű embereknél.

A Gut című tudományos folyóiratban megjelent cikk szerint az elhízás egyértelmű rizikófaktort jelent a nyelőcsőrák kialakulásában, amely daganat előfordulása az utóbbi években jelentősen megnőtt.

A Queenslandi Egészségügyi Kutatóintézet és a Queenslandi Egyetem tudósai 800 daganatos és 1600 egészséges embert vizsgáltak meg. Az eredmények szerint azoknak a pácienseknek, akiknek testtömeg indexe 40 vagy ennél több volt, hatszor nagyobb az esélyük, hogy nyelőcsőrákot kapjanak, mint azoknak, akiknek 18,5 és 25 - ez az egészséges tartomány -között volt, függetlenül attól, hogy van-e refluxbetegségük vagy nincs.

A refluxbetegség és a nyelőcsőrák kapcsolatát már korábban több kutatás is bizonyította. A refluxbetegségben szenvedőknél a gyomortartalom - és így a gyomorsav is - visszaáramlik a nyelőcsőbe, és ott az állandó irritáció talaján daganat alakulhat ki. A kezeletlen reflux megnégyszerezi a nyelőcsőrák kialakulásának esélyeit, de ha emellé túlsúly is társul, akkor az esélyek még rosszabbak.

medipress

 

További tartalmak elhízás témában

Aktuális hírek

Egyszerű módszerek szájszag ellen

A legtöbb esetben a kellemetlen szájszag ellen viszonylag könnyen tehetünk, de előfordulhat az is, hogy a rossz lehelet kialakulásáért komolyabb probléma a felelős, ennek pedig a megoldása is...

Szívelégtelenség: hogyan kezelhető?

A gyógyszeres kezelésektől az eszközös kezeléseken át a szívátültetésig. Mikor, melyik lehet a megfelelő terápia?

Nem kívánom a szexet, mi a bajom?

A szexuális együttlétek igen fontosak egy párkapcsolatban, ám olykor előfordulhat, hogy a pár egyik tagja összebújás helyett inkább mással töltené az időt. Amennyiben a libidó hiánya túlságosan is...

5 nyári tanács szívbetegeknek

A szívbetegeknek fokozottan érdemes vigyázniuk magukra a kánikulai időszakban, különösen, ha 50 év felettiek, társbetegségeik is vannak és/vagy túlsúlyosak.

Gyógyszerkivitel és behozatal: mit kell tudni az utazóknak?

Egy-egy utazás alkalmával előfordulhat, hogy igazolást kell beszerezni ahhoz, hogy a krónikus betegségükre vagy az akut problémáikra szedett gyógyszereiket gond nélkül magukkal vihessék az utazók...

Betegségek a strandról: így nem szedi össze

A nyár a napozás, a strandolás időszaka. Ám a szünidő és a hőség beköszöntével nemcsak a fürdőzők száma nő ugrásszerűen, hanem sajnos a fertőzéseké és a tipikus strandbetegségeké is. Mit tegyünk,...

további cikkek >>