Jelenlegi hely

Hirdetés!

Betegségek és diéták – gyomorbetegségek

A gyomor-béltraktus felső szakaszát érintő kórképek gyógyításában a megfelelő diétás étrend kiemelkedően fontos szerepet kap. Az elfogyasztott táplálék minősége befolyásolja a gyomorsav elválasztást. Az ételek helyes megválasztása a kellemetlen tünetek mérséklése mellett a gyógyulási folyamatot is felgyorsítja.

Hirdetés

Betegségek és diéták – gyomorbetegségekA következő állapotokhoz köthetően kell speciális diétát tartani:

• heveny gyomorhurut (akut gasztritisz)
• idült gyomorhurut (krónikus gasztritisz)
• savtúltengés (szuperaciditás)
• savhiány (szubaciditás)






• műtét utáni állapotok.

Mindegyik diétára általánosan jellemző a gyakori, kis étkezés, zsír- és cukorszegény ételek fogyasztása, az erős, csípős fűszerek, valamint sok esetben a koffein és az alkohol mellőzése.

Lássuk az egyes diétákat részletesen!

1. Heveny gyomorhurut

A cél kezdetben a gyomor pihentetése, amely koplalással érhető el. Ennek időtartama ne haladja meg a 24 órát. A hányás következtében fellépő fokozott folyadékveszteséget sima víz, esetleg tea bőséges fogyasztásával, az ásványi sókat pedig sós zöldségfőzettel pótoljuk.

Az első nap után fogyasztható ételek: zsírtalan húsleves, száraz rántással készített leves, burgonyapüré, főtt rizs, majd fokozatosan fogyasztható főtt tojás, főtt szárnyas, pirítós kenyér, keksz.

A harmadik naptól kezdhetünk lassan, fokozatosan visszaállni a betegséget megelőző étrendre. Kezdjük sovány tejtermékekkel, sonkával, almapürével, párolt sárgarépával.

2. Idült gyomorhurut


A kezdeti folyékony, pépes táplálék után fokozatosan közelítsünk a normál étrendhez. Fogyasszunk zsírszegény ételeket, ügyelve az alapos rágásra, a napi több, kisebb étkezésre.

Figyelembe kell venni, hogy savhiányban, vagy savtúltengésben szenved-e a beteg.

Savhiány esetén javasolt: friss gyümölcslevek, citromlé (ízesítésre), limonádé, paradicsomlé. Mossuk meg alaposan az alapanyagokat, mert a gyomorsav baktériumölő hatása a betegeknél kevésbé érvényesül. A bor és egyéb alkoholos italok kerülendők.

Savtúltengés (hiperaciditás) esetén a feleslegben lévő gyomorsavat kell lekötni, erre a keményítő- és fehérje tartalmú ételek a legmegfelelőbbek.
Ajánlott élelmiszerek: tej, tejszín, túró (zöldfűszerekkel kikeverve), lágy és félkemény sajtok, krémsajt, sovány felvágottak, nem zsíros tojásételek, szikkadt kenyér és péksütemények, tésztafélék, rizs, burgonya.

Mintaétlap hiperacid beteg részére


• Reggeli: tejszínhabos tejeskávé, másnapos zsömle, baromfi párizsi
• Tízórai: tejfeles túró, pirítós
• Ebéd: almakrémleves, csőben sült karfiol, csokoládés piskóta szelet
• Uzsonna: sonkás habart tojás, burgonyapüré, kompót
• Vacsora: tej, keksz

3. A fekélybetegség diétája

A betegség jellemzője a fájdalmas fellángolások és a panaszmentes időszakok váltakozása, diétája hasonlít a savtúltengés esetén alkalmazotthoz. A zsiradékban szegény és energiában gazdag étrendben elsősorban összetett szénhidrátok (rizs, burgonya, liszt, tészták, kenyér és péksütemények), tojás, és könnyen emészthető zsiradékok (dió, mogyoró, mandula) kapjanak helyet.

Célszerű 2-3 óránként kisebb mennyiségű ételt magunkhoz venni, ami leköti a tünetekért felelős felhalmozódó gyomorsavat. A tej mértékkel fogyasztva kiváló savlekötő, de 15 perc után távozik a gyomorból, a szilárd ételek tartózkodási ideje – így savlekötő hatása - ennél lényegesen hosszabb.

Fehérjét minden étkezéshez fogyasszunk. Zsiradékok közül előnyösebb a margarin és a növényi olaj. Kerüljük a hosszú ideig tartó sütést, mert az erősen hevített olajokban a nyálkahártyát izgató anyagok keletkeznek. Zöldség- és főzelékféléket, gyümölcsöket bátran fogyaszthat a beteg.

Az erős hatású fűszerek (erős paprika, csípős zöldpaprika, mustár, torma, bors, ecet) irritálják a nyálkahártyát és fokozzák a savtermelést. Helyettük ajánlott az édesnemes paprika, zöldfűszerek, fahéj, zeller, szegfűszeg, köménymag. Bánjunk óvatosan a sótartóval is.

Szigorúan kerülni kell az alkoholt, az erősre főzött kávét és teát, javasolt a dohányzás abbahagyása. A diéta kiegészíthető gyógyvizes (pl: Salvus víz) ivókúrával.

Ajánlott ételek és italok:

Italok: tej, tejeskávé, gabonakávé, kakaó, tejes turmixok, gyümölcsteák.

Reggelire fogyasztható: margarin, sajtkrém, párizsi, sonka, virsli, lágytojás, tojáskrém, péksütemények, kekszek.

Levesek: burgonyaleves, zöldségleves, gyümölcsleves, daragaluska leves.

Főzelékek, köretek: tökfőzelék, spenót, burgonyafőzelék, burgonyapüré, párolt rizs, csőben sült karfiol, zöldbab, zöldborsó, sárgarépa.

Húsételek: főtt csirke, vagdalt, alufóliában sült, grillezett sovány húsok, rizses hús, töltött burgonya és karalábé.

Tészták, édességek: piskóta, piskótatekercs, tejberizs, rétes túrós vagy gyümölcsös töltelékkel, gyümölcskenyér, puding, madártej.

Mintaétrend fekélybetegség esetén

• Reggeli: tejeskávé, túrókrém, korpás zsemle
• Tízórai: gyümölcsjoghurt, pirított kalács
• Ebéd: csirkeaprólék-leves, almamártás, főtt burgonya, natúr pulykamell
• Uzsonna: vanília puding
• Vacsora: májrizottó, fejes saláta
• Utóvacsora: gyümölcsturmix, keksz

Betegségek és diéták – gyomorbetegségek4. Gyomorműtéten átesett beteg diétája

A gyomor egy részének eltávolítása után a megmaradt gyomorcsonk befogadóképessége kisebb, ezért a kövezőkre ügyeljünk. Gyakran együnk kisebb mennyiségeket, minden étkezés tartalmazzon szilárd táplálékot, kerüljük a cukrot és az édességeket, valamint átmenetileg a tejet és a tejtermékeket is.

Az étrend alapját a zöldség- és főzelékfélék, a burgonya, rizs és pékáruk képezzék, kiegészítve tojással, húsokkal és húskészítményekkel. A rosszabb emésztés miatt csökken a tápanyag felszívódás, így a változatos, vitaminokban és ásványi anyagokban bővelkedő étkezés szerepe kiemelkedő.

5. A refluxbetegség diétája

A tünetek megfelelő diétával jelentősen enyhíthetők. Heveny fázisban folyékony étrend szükséges, kerülve a savas ivóleveket.

Itt is a sokszor keveset elv érvényesül, a hirtelen elfogyasztott nagyobb mennyiségű táplálék ugyanis fokozott gyomorsav kiválasztást okoz. Nem tanácsos fekve, vagy előre görnyedt tartásban étkezni, evés után lefeküdni, szoros övet, ruházatot hordani, dohányozni. Kerülni kell továbbá az alkoholt, a koffeines italokat, a zsíros ételeket, a csokoládét.

Az ajánlott élelmiszerek és ételek listája valamint a fűszerezésre vonatkozó ajánlások megegyeznek a fekélybetegségben javasoltakkal, kiemelve a rosttartalmú táplálék szerepét.

6. Diéta gyomordaganatok esetén

Az étrend alapját a gabonafélék, zöldségek és gyümölcsök képezzék, a napi zsírbevitelt pedig csökkenteni kell. A pörzsanyagok (égett ételek, többször használt olajok) rákkeltő hatásúak, ezért kerülni kell ezeket, csakúgy mint a penészes sajtok és egyéb ételek fogyasztását.

A betegséggel együtt járó hirtelen testsúlycsökkenés megakadályozása fehérjében és energiában gazdag étrend mellett lehetséges. Hatásos segítséget jelentenek ebben a különböző tápszerek, melyekkel pótolni tudjuk a tápanyag, ásványi anyag és vitaminhiányokat.

forrás: Dr. Jávor-Lindwurm: Gyomorpanaszok



Hirdetés