Operáció nélküli refluxműtét?

Gyomorműtét operáció nélkül... A reflux nevű betegség (GERD) kezelése mindeddig még műtéti úton sem mindig vezetett sikerre. Amerikai orvoskutatók a közelmúltban olyan technikát mutattak be, amely beavatkozással jár, de hasi bemetszés nélkül segíthet a refluxosok panaszain.

Refluxműtét - operáció nélkül?Az angol rövidítéséből GERD-nek (gastro-esophageal reflux disease) nevezett állapotot a gyomorszáj záróizmának elégtelen működése okozza. A tünetei rendkívül változatosak: vannak, akik gyomorpanaszuk miatt belgyógyászatra kerülnek, másoknál tüdő- vagy szívbetegségre gyanakszanak, ám a változatos panaszok hátterében a nyelőcsőbe visszakerülő, savas gyomortartalom maró hatása miatt kialakuló gyulladás található.

A GERD a gyomorégés leggyakoribb magyarázata. Többféle gyógyszerrel kezelhető, ezek közül a protonpumpa-gátló vegyületek (PPI) a panaszokat általában enyhítik, de egyfelől folyamatos szedésük nem olcsó, másfelől krónikus szedést követően fokozhatják a csontritkulás kockázatát. A szakorvosok évek óta dolgoztak olyan megoldáson, mely biztonságosabban javítaná a betegek életminőségét.

A tünetcsoport igen gyakori: amerikai statisztikák szerint minden tizedik felnőtt szenved a gyakori köhögéstől, szívtáji fájdalomtól, a savas visszaáramlás miatt bekövetkező erőteljes fogszuvasodástól. A Surgical Innovation című folyóirat legújabb kiadásában Kevin Hoddinott számol be arról az eljárásról, mely hasi bemetszés, tehát hasi műtét nélkül oldja meg a bonyolult panaszcsoportot.

A máris magánklinikák sora által ajánlott TIF (transoral incisionless fundoplication) módszer lényege, hogy a nyelőcsövön keresztül levezetett endoszkópos eszköz és annak toldata segítségével a nyelőcső-gyomor átmenetbe olyan billentyűt ültetnek be, mely akadálytalanul beengedi az ételt a nyelőcsőből a gyomorba, de a savas gyomortartalmat nem hagyja visszaáramlani a nyelőcsőbe.

Az új technikával már két éve is kísérleteztek, ám azóta tökéletesítették az eljárást. A betegek arról számolnak be, hogy a TIF beavatkozás óta úgy tudnak újra táplálkozni, mint valaha. Az eddigi eredmények szerint az eddig folyamatos gyógyszerszedésre szoruló emberek 80 százalékának már nincs szüksége a tablettákra.

További tartalmak terápia témában

További tartalmak reflux betegség témában

További tartalmak műtét témában

További tartalmak gyomorbetegségek témában

További tartalmak orvosi beavatkozások témában

Sources: