Hirdetés

A colitis ulcerosa kezelése

A colitis ulcerosa kezelése függ a betegség súlyosságától, tehát, hogy a tünetek mennyire érintik a normális mindennapi tevékenységet. Attól is függ, hogy éppen remissziós fázisban van a beteg, vagy pedig a tünet-fellángolás időszakában.

colitis, bélbetegség kezeléseGyógyszeres kezelés
• Kortikoszteroidok (szteroidok)

A fellángolás vagy relapszus kezelése és a gyulladás csökkentése céljából gyakran alkalmaznak szteroidokat, pl. prednizolont. A szteroidok orálisan, tehát szájon át, vagy krém, kúp, beöntés formájában is adhatóak, közvetlenül a végbélbe. Ez utóbbiak pl. enyhébb fellángolások esetén adhatóak. Ha a tünetek erősebbek, vagy a bél hosszabb szakaszát érintik, akkor szisztémás, tehát tablettás kezelés szükséges.

A hosszú távon alkalmazott szteroidok kellemetlen mellékhatásokat okoznak: az ún. holdvilágarc jelenségét, kedélyállapot-romlást, a csontok állományának elvékonyodását (csontritkulás), és szürke hályogot.

Ha a tünetek már súlyosak, elképzelhető a kórházi felvétel, ahol intravénás szteroidok adása történik a tünetek enyhítésére.
• Aminoszalicilátok

Ezek a gyógyszerkészítmények is erős gyulladásgátlók, bár a szteroidok hatásosságát nem érik el. Ilyenek a szulfaszalazin, meszalazin, olszalazin tartalmú szerek. Szerkezetükben hasonlítanak az aszpirinhez, és gyakran alkalmazzák ezeket a visszaesés megelőzésére. Ez az ún. fenntartó kezelés, és az igazolt, hogy a fenntartó kezelésen lévő betegek relapszusai, tehát a tünetek kiújulása csekélyebb mértékű. Esetenként az akut fellángolás idején is alkalmazhatóak, csak akkor a szokásosnál magasabb dózisokban.
• Immunszuppresszív szerek

Ezek a szerek a szervezet immunműködésének elnyomását szolgálják. Ilyen szer pl. az azathioprin. Ezek már csak abban az esetben kerülnek felírásra, ha a szteroid nem hat, illetve ha állandó szteroid szedés lenne szükséges.
• Egyéb gyógyszerek

Gyakran alkalmaznak fájdalomcsillapítókat ill. hasmenésgátlókat tüneti szerként.
• Műtéti eljárások

Ha a fenntartó kezelés nem hatásos, gyakori a tünetek kiújulása és a betegség komolyabban érinti a szokásos napi tevékenységet, vagy az orvos úgy véli, hogy rákos daganat alakulhat ki a vastagbélben, célszerű a műtét elvégzése.
Ez a colitises esetek csak kis részében indokolt.

Ha mégis indokolt lenne a műtét elvégzése, akkor az alábbi szempontok kerülnek mérlegelésre:
• Proctocolectomia ileostomiával

 • Ha a vastagbél és a végbél kerül eltávolításra, akkor ún. ileostomiás műtétről beszélünk. Ez azt jelenti, hogy az ileum (csípőbél) stomaképzéssel fog végződni, azaz tartalmát a hasfalon ejtett metszésen át a szabadba (értsd zsákba) üríti majd. Ez a zsák az ún. stoma, vagy sztóma, amely rendszeresen cserélendő, és az egész sztómaviselés megfelelő higiéniás előírások betartásával jár.
 • • Proctocolectomia, kontinens ileostomiával

  colitis, bélbetegség kezelése Ez a fenti műtét variációja, amikor a vastag- és végbél eltávolításra kerül, de az ileumot nem vezetik ki, hanem a hasfalon belül egy kvázi zsebet képeznek. Az ezen levő kis nyíláson át a zseb kiürítésére egy cső vezethető be, amelyen keresztül rendszeresen kiüríthető annak tartalma.
  • Ileoanalis anastomosis

  • Ez a műtéti eljárás szükségtelennél teszi a sztóma viselést, vagy a fent vázolt hasfalon belüli zseb kiürítését is. Az ileum alsó vége és a végbélnyílás között képeznek közvetlen összeköttetést, így normális lehet a székletürítés. Annyi a változás, hogy a több lépésben végzett műtétet követően gyakoribb a napi székletek száma.

  • Bár a végső döntést a beteg és orvosa hozza meg hosszabb konzultáció után, az várható, hogy a műtétet követően nem lesz már colitises kiújulás.
   Önsegítő módszerek

   Bár az orvosok szerint nem jellemző, hogy a colitis ulcerosa összefüggene a táplálékallergiával, bizonyos ételek általában is ronthatják a tüneteket, pl. a különösen fűszeres, vagy zsíros ételek, vagy a rostban gazdag gyülmölcsök. Ezek fogyasztását tehát célszerű elkerülni. Természetesen ez nem jelent teljesen rostmentes diétát! Ha tünetfellángolás időszaka van éppen, akkor kerülni kell a nagyobb mértékű rostfogyasztást.

   Egyes betegek fogynak, és igen nehezen képesek normál testsúlyuk megtartására. Az orvos ez esetben javasolhatja étrendkiegészítők alkalmazását, és általában is fontos, hogy a colitises beteg egészségesen táplálkozzon.

   A colitises beteg vérvesztesége vérszegénységhez vezethet. Ez esetben vaspótlás válik szükségessé.

   Bár a betegség fellángolásos, aktív időszakai nehezítik a normál életvitelt, ha éppen remisszió időszaka van, a beteg gyakorlatilag teljesen normális életet élhet. A kezelés révén az életminőség jelentősen javítható, és az újabb gyógyszerek kifejlesztése is folyamatos kutatás tárgyát képezi.

További tartalmak bélbetegség témában

További tartalmak terápia témában

További tartalmak colitis ulcerosa témában

További tartalmak gyulladásos bélbetegség témában

Aktuális hírek

Anyajegye miatt jár orvoshoz a Barátok közt sztárja

 Mára ez lett a védjegye, ugyanakkor orvosnak is legalább évente megmutatja. Miért aggódik R. Kárpáti Péter?

Trombózis vagy embólia: melyik a veszélyesebb?

A rossz keringéssel és a vénás betegségekkel kapcsolatban gyakran lehet hallani a trombózis, illetve az embólia fogalmakat. Melyik mit jelent? Mi a különbség közöttük? Melyik a veszélyesebb? 

Új szívgyógyszereket fejlesztenek Debrecenben

Ironheart: ez a projekt neve, amelynek keretében új gyógyszereket és diagnosztikai eljárásokat fejlesztenek a Debreceni Egyetem szív- és érrendszeri betegségek kutatásával foglalkozó központjában...

Mi a tüdőfibrózis?

A napokban megjelent hírekből sokan felfigyelhettek rá, hogy évről évre nő az ismeretlen eredetű tüdőfibrózisos esetek száma Magyarországon. Melyek a betegség tünetei és hogyan ismerhetjük fel?

Fájdalom, görcs, zsibbadás: csillapíthatjuk gyógyszer nélkül?

Most egy olyan gyógyszermentes terápiát mutatunk be, amely fájdalomcsillapításra, gyulladáscsökkentésre, ideg- és izomstimulációra, diabétesz kezelésére is alkalmas, ráadásul mellékhatások nélkül...

Hogyan előzhető meg a trombózis?

A trombózisnak – vagyis a vérereinkben kialakuló vérrögöknek – időnként súlyos, sőt életveszélyes szövődményei is lehetnek, ezért érdemes mindent megtenni azért, hogy megelőzzük ezt a betegséget....

további cikkek >>