Hirdetés

Crohn-betegség kezelése

A Crohn-betegség krónikus betegség. Ez azt is jelenti, hogy jelenleg még nem tudjuk gyógyítani. Helyes táplálkozással és gyógyszeres kezeléssel karbantartható, és a betegek normális mindennapi tevékenységüket folytathatják.

Hirdetés

Szteroidok

A Crohn-betegség tüneti kezelésében fontos szerephez jutnak a szteroidok. Ezek nemcsak a gyulladás gátlására alkalmasak, hanem javítják az étvágyat, csökkentik a lázat és a hasmenést, megszüntetik a hasi fájdalmat is.

Hosszú távon mégsem ajánlatos a szteroidok folyamatos szedése, alkalmazása. Tartós adáskor számos kellemetlen mellékhatásuk lehet: súlygyarapodás, holdvilágarc, cukor a vizeletben, vérnyomásemelkedés, alvászavarok, csontritkulás. Egyes betegeken elkerülhetetlen a szteroidok alkalmazása, ez esetben a lehető legalacsonyabb dózist kell adni. A gyógyszer abbahagyását is meg kell beszélni a kezelőorvossal.

Szulfaszalazinok

A hosszútávú szulfaszalazin terápia hasznos a vastagbelet érintő mérsékeltebb gyulladás kezelésében. Az akut fellángolások kezelésére e szerek kevésbé alkalmasak. Bélműtét utáni kiújulás meggátlására viszont nem alkalmasak.

Bár a Crohn-betegség „alapállapotban” csak enyhe tüneteket okozhat, az időnkénti fellángolásai igen hevesek lehetnek. A gyógyszerek mérséklik a gyulladást, elnyomják az immunrendszert és hatnak a fertőzésre is. Súlyos esetekben infúziós kezelés válhat szükségessé kórházi körülmények között.

Milyen egyéb gyógyszeres kezelés lehetséges még?

• Immunszuppresszív szerek

E szerek terápiás hatása azonban csak hosszabb idő után alakul ki (3-6 hónap). A mellékhatások súlyosak lehetnek, ezért a betegek rendszeres ellenőrzése szükséges. A ciklosporin hatásának vizsgálata e kórképben jelenleg van folyamatban.

Az immunrendszer működését elnyomó szerek, mint pl. az azathioprine és a mercaptopurine hatásos a vastagbelet érintő Crohn-betegségben. Az immunműködés mérséklése révén jelentősen javítják a beteg állapotát, és csökken a szteroidigény is. Gyakran még a bélen keletkezett tályogok is gyógyulnak.

• Antibiotikumok

Szélesspektrumú antibiotikumok (pl. metronidazole) adása is eredménnyel járhat, különösen a fertőzéses szövődményen kezelésében, mint a tályogok, fisztulák.

• Monoklonális antitestek (biológiai terápia)

A legújabb terápiás megközelítés a monoklonális antitest-készítményekkel történő kezelés. Ennek példája az infliximab hatóanyagú készítmény alkalmazása. A „legyártott” antitestek, hatásosan nyomják el a TNF-alfa (tumor-nekrózis faktor-alfa) nevű mediátor anyag hatását a szervezetben. Ez az anyag is szerepel Crohn-betegségben a gyulladás kiváltásában. Olyan betegeken alkalmazzák, akiknek közepesek-súlyosak a tüneteik, és fisztulák is kialakultak náluk.

A gyógyszert néhány héten keresztül injekciós formában kell beadni, a tünetek súlyosságától függően. Ha a következő mellékhatások valamelyike fellépne, a kezelést abba kell hagyni: túlérzékenység, viszketés, fertőzések kialakulása, fejfájás, légzészavarok, csont- és izomfájdalmak.

• Vitaminpótlás

Az alapbetegség miatt kialakuló felszívódási zavarok következtében vitaminhiány is létrejöhet, ennek pótlására vitaminkészítményeket kell fogyasztani.

Speciális étrend, mesterséges táplálás

A Crohn-betegségben szenvedő betegek egy része javulást mutat a rövidtávon végzett hiperalimentációs kezelésre (ekkor vénán át, vagyis parenterális úton juttatják be az aminosavakat, fehérjéket, zsírokat stb.) A táplálás lehet enterális, ún szondatáplálás, orrszondán át. Gyermekek esetén ez a forma jó erdményeket ad, a növekedés támogatásában pl. Műtét előtt, vagy más kezelések mellett érdemes meggondolni a mesterséges táplálás időleges alkalmazását.

Műtéti eljárások

Műtét Crohn-betegségben akkor válik indokolttá, ha a vastagbél működése tartósan gátolt, vagy a bélfalon fisztulák, lyukak keletkeznek. A beteg bélszakasz műtéti eltávolítása javítja a tüneteket, de a betegséget nem képes elmulasztani.

A műtét, és az ép bélszakaszok egyesítése után a kiújulási arány mintegy 60-95%. Az esetek mintegy felében újabb műtét végzése válik szükségessé. A műtét addig nem jön szóba, mint eshetőség, ameddig a szövődmények, vagy a gyógyszeres kezelés eredménytelensége ezt nem teszik szükségessé. Műtét után a betegek szubjektíve úgy érzik, hogy életminőségük javult.

A diagnosztizált Crohn-betegség élethosszig tartó kiújulásokkal járhat. A gyermekkori betegség sok esetben a növekedés, fejlődés el- ill. visszamaradásával jár.

A vékonybél krónikus Crohn-betegsége esetén nagyobb a vékonybél daganatos elfajulásának kockázata, hasonlóképpen a csak vastagbélre korlátozódó betegségtípus esetén (Crohn colitis).

További tartalmak bélbetegség témában

További tartalmak terápia témában

További tartalmak Crohn-betegség témában

További tartalmak gyulladásos bélbetegség témában

Aktuális hírek

Hasra hízik? Ez az oka!

A hason megjelenő zsírpárnák nemcsak esztétikai problémát okoznak, egyre több tudományos bizonyíték van arra, hogy a hasi típusú elhízás jelentősen növeli néhány súlyos betegség rizikóját is....

Milyen gyógytorna jó fájó, sérült térdre?

Egy térdsérülés után, ha az alsó végtagot rögzítésbe teszik, legyen az gipsz, brace vagy csak fáslis támasztás, a rögzítési idő letelte után elengedhetetlenül fontos, hogy ne csak a hétköznapi...

A vesekő típusa mondja meg, mi a helyes étrend

Vesekő esetén az életmódra vonatkozóan vannak általános szabályok, például a bőséges vízfogyasztás, a helyes étrend azonban nagyban függ attól, mitől képződött a nemkívánt kő. Ezeket tekintjük...

Ez a fekély a bokáról indul

Fájdalmas, nehezen gyógyul és nemcsak az életminőségen ront, hanem az egész szervezet számára veszélyt jelent a lábszárfekély, amely továbbterjedéssel megfertőzhet más testrészt is. A betegség,...

Ha eldugul a vese: az kávéfőzés filter nélkül

A vesék szerepe létfontosságú: a szervezet szűrőjeként kiválasztják a salakanyagokat és fontos szerepük van a szervezet só- és folyadékegyensúlyának fenntartásában. A vesebetegségek eleinte nagyon...

Lassan, biztosan gyilkolnak a vérrögök

Akár az artériában, akár a vénában alakulnak ki vérrögök, mindkét esetben életveszélyes állapotról van szó, melynél nagy hangsúly van mind az akut ellátáson, mind pedig a prevención. A...

további cikkek >>