Hirdetés

H1N1: a legkisebbeket is beoltják

Három év alatti gyerekek Fluval-B-oltását engedélyezte az Országos Gyógyszerészeti Intézet: a H1N1 - influenza elleni vakcinát már az egészen kicsik is megkaphatják– jelentette be az egészségügyi miniszter.

Hirdetés

A fél év alattiakat leszámítva gyakorlatilag minden korosztály kaphat az Omninvest Kft. által forgalmazott oltóanyagból – így döntött hétfőn az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI), jelentette be hétfőn Székely Tamás egészségügyi miniszter. A várandósok és babák számára készített, elölt kórokozókat tartalmazó vakcinatípust korábban a veszprémi kórház gyermekosztályán tesztelték – önként jelentkező családok gyermekein. A Magyar Rádió Online úgy tudja, a hetven beoltott kisgyerek között tízen voltak három év alattiak, az oltás pedig egyiküknél sem okozott számottevő mellékhatást – a legkomolyabb tünet levertség, illetve egy napos alacsony láz volt.

A teljesen elölt vírust egyébként -szezonális influenzajárványok esetében – nem használják három év alattiak esetében, az erősebb mellékhatások kockázata és a tesztek vizsgálata miatt. Ezt a korosztályt inkább a split (hasított) típusú vírusvakcinával kezelik, melyek bizonyítottan beváltak – ám ezeket csak külföldi, nyugati gyártók forgalmazzák. Jelenleg már nem lehet beszerezni hasított típusú oltóanyagot, a nagy kereslet miatt – értesült a közrádió – azonban korábban lett volna rá mód; egy megkérdezett gyógyszerforgalmazó cég tudott volna ilyet beszerezni, ha erre időben kapnak megrendelést.
[Forrás: OrientPress Hírügynökség]

Hivatalos információk a H1N1-ról (magyar oldalak):
Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ)
Egészségügyi Minisztérium
Országos Epidemiológiai Központ
Országos Gyógyszerészeti Intézet
Pandémiás Prevenciós Bizottság

Nemzetközi információ a H1N1-ről:
WHO (Egészségügyi Világszervezet)
European Centre for Disease Prevention and Control
Centers for Disease Control and Prevention (CDC, USA)
Google Flu Trends

Aktuális hírek

10 fehérjeforrás - a húson túl

Egy átlagos felnőtt napi fehérjeszükséglete aktivitástól függően 70-100g. Ez a mennyiség húsevőkre és vegetáriánusokra egyaránt érvényes. Talán nem is gondolnánk, milyen értékes és ízletes...

Szívelégtelenség kezelése: az életmódnál kezdődik

A szívelégtelenségben szenvedő betegnek csaknem mindig életmód változtatásra van szüksége, melyet a kezelőorvosa tanácsai alapján kell végrehajtania a sikeres gyógyulás érdekében. 

Hirtelen eszméletvesztés: nem biztos, hogy a meleg az oka

Biztosan sokan érezték már, hogy mindjárt elájulnak, ha valami miatt túl sokáig kellett állniuk a napon. Sokszor ilyen nyilvánvaló okok állnak a jelenség mögött, azonban dr. Sztancsik Ilona, a...

Mit árul el az egészségünkről az izzadságunk?

Tudta, hogy a kávétól is izzadhatunk? Vagy hogy egyes betegségek is nyomot hagynak az izzadságunkban? Mire következtethetünk mennyiségéből, szagából?

Új meggyfajta lehet a magyar superfood

Teljes C-vitamin bevitelünket kiválthatjuk egy nemrég bemutatott magyar meggyfajtával, a Pipacs 1-gyel. 

Úti tippek nyaraláshoz

Nincs annál rosszabb, mint amikor egy váratlan betegség beárnyékolja az oly rég várt családi nyaralást vagy kirándulást. Némi felkészüléssel azonban nagy eséllyel megelőzhetjük, hogy a...

további cikkek >>