2014. december 23. kedd, Viktória napja van
Nyitólap  >  Betegségek - tünetek  >  Idegrendszeri betegségek
Továbbküldés
Tartalom címe: Migrén - és a táplálkozás

    Migrén - és a táplálkozás

    Gyilkos fejfájás: nem mindegy, mit eszünk. Melegfrontok idején sokak életét keserítheti meg az akár napokig is elhúzódó migrén. A panaszok ellen sokat tehetünk, ha a tányérunkra kerülő ételeket helyesen válogatjuk össze.

    Migrén - és a táplálkozás

    Nem mindegy azonban, hogy milyen összetevőket zárunk ki étrendünkből, a legújabb kutatások ugyanis azt mutatják, hogy a hagyományosan javasolt sajtok, csokoládék és alkoholos italok mellőzése sem jelent mindenki számára garanciát a rohamok elkerülésére.

    Nyáron gyakoribb panasz

    A migrénes fejfájást jellegzetes tünetei alapján könnyű felismerni. Jellemzően a fej egyik oldalán jelentkezik, lüktető fájdalom formájában. A fájdalom fizikai aktivitás hatására fokozódik, gyakran társul hozzá rosszullét, hányinger, fénytúlérzékenység. A panaszok kezelésére a legjobb gyógyír, ha a betegek a fájdalom megszűnéséig csendes, elsötétített, hűvös szobában tartózkodnak. De mit tegyünk, ha a nyaralás idejét mégsem ehhez hasonló környezetben szeretnénk eltölteni?

    Gyógyszerek és életmódváltoztatás

    A migrénes panaszok kezelésében bizonyos esetekben a relaxációs technikák, a rendszeres fizikai aktivitás, elegendő alvás és megfelelő étkezés is segíthet - olvasható az összeállításban.

    Egyénre szabott étkezések

    Vizsgálataik alapján ugyanis az ún. immunmodulált ételintolerancia adhat magyarázatot arra kérdésre, hogy egyéntől függően, milyen ételek fogyasztása okozhat rohamokat. A közölt kutatásban egy évek óta fejfájásos panaszokkal küzdő hölgyet is vizsgáltak, akinél az addigi eredmények alapján a tüneteket a gyermeke születését követő hormonális változásoknak tulajdonították.

    A teszt eredményei azonban azt mutatták, hogy panaszait valójában a búza, tehén- és szójatej fogyasztása okozta. A felvetést igazolta, hogy a felsorolt összetevőket tartalmazó ételeket elhagyva a hölgy panaszai napokon belül enyhültek, majd végül teljesen megszűntek.

    Az eredmények felhívják a figyelmet, hogy itt sem a "klasszikus tiltólistás" ételek kerülése hozott javulást. Általánosítás helyett célszerű tehát utána járnunk, pontosan milyen összetevőktől kell tartózkodnunk annak érdekében, hogy a panaszokat eredményesen kezelhessük.

     
    Megjelent: 2010. szeptember 19.
    Forrás: Napidoktor
    Legutóbb frissítve: 2014. március 20.
    Hirdetés

    SZENT-GYÖRGYI ALBERT C-VITAMIN

    A környezeti változások kedvezőtlen eredménye, hogy az élelmiszerek nem képesek biztosítani a számunkra szükséges mennyiségű és minőségű tápanyagokat. Ilyen a C-vitamin is, melyet Szent-Györgyi Albert professzor izolált 1937-ben, aki egész életében elszántan kutatta a hosszú élet titkát. A C-vitamin nélkülözhetetlen segédanyag a sejtlégzés folyamatában, ezért felhasználása az egészséges szervezetben is folyamatos.