2015. május 27. szerda, Hella napja van
Továbbküldés
Tartalom címe: Stroke kockázatok: kávé, szex, orrfújás?

  Stroke kockázatok: kávé, szex, orrfújás?

  Stroke-ot okozhat a kávé és a szex... (?) Holland kutatók szerint a kávé, a szex és az orrfújás is megnövelheti a stroke egyik típusának kockázatát.

  Stroke kockázatok: kávé, szex, orrfújás?

  A Stroke folyóiratban megjelent, 250 résztvevővel készült tanulmány az agyi érkatasztrófa nyolc kockázati tényezőjét azonosította, melyek mindegyike megnöveli a vérnyomást, ami a vérerek szétrobbanását okozhatja.

  A brit Stroke Társaság azonban úgy véli, további kutatásokra lesz szükség annak kiderítéséhez, hogy ezek a kiváltó tényezők okozzák-e a ruptúrát.

  Nagy-Britanniában több mint 150 ezer ember kap stroke-ot évente, amelyek közül közel 29 ezer esetet agyvérzés okoz. Vérzés akkor következik be, amikor egy meggyengült ér kireped, ami agykárosodást vagy halált okozhat.

  Az Utrechti Orvostudományi Egyetem kutatói 250 beteget vizsgáltak három évig a ruptúrák kiváltó okainak azonosítása érdekében. Kiderítették, hogy az agyi aneurizmák több mint 10 százalékáért a kávé volt felelős. Bár a kávét fogyasztó személyekben csak 1,7-szer nagyobb volt a kockázat, a többi kockázati tényezőnél gyakoribbnak számít. Az ijedtség több mint 23-szorosával növelte a kockázatot, ez azonban az esetek csupán 2,7 százalékáért volt felelős.

  Néhány szó az agyi aneurizmákról

  Az agyi artériás aneurizmák (kóros értágulatok) legtöbbször az agy alapján található ún. Willis-körön fordulnak elő.

  Mi lehet az aneurizma oka?
  Veleszületett rendellenesség, magas vérnyomás, érelmszesedés, koponyasérülés. Felnőttkorban gyakoribb, és nőkben valamivel többször fordul elő.

  Főb tünetek: kis aneurizma nem okoz tünetet. Nagyobb aneurzoma megrepedése esetében jellemző a hirtelen, igen erős fejfájás, hányinger/hányás, látászavar, eszméletvesztés, de előadódhat tünetmentes ruptúra (repedés) is.

  Szövődménye: vazospazmus, azaz érgörcs, amely stroke-ba torkollhat.

  Ellátás: sürgősségi diagnosztika - és terápia.
  Legjobb diagnosztikus módszer az agyi angiográfia (érfestéses képalkotás).

  Terápia: kórházi/klinikai sürgősséggel: légzésbiztosítás, koponyaűri nyomás csökkentése, a megrepedt artéria "klippelése" (eszközös elszorítása), gyógyszeres erőteljesebb vérnyomáscsökkentés.

  forrás: wikipedia

  Dr. Monique Vlak, a tanulmány vezetője így nyilatkozott: „Mindegyik kiváltó tényező hirtelen és rövid időre megnöveli a vérnyomást, ami az aneurizma kiszakadásának egyik lehetséges közös oka lehet.”

  A szerzők hangsúlyozták, hogy bár minden ötvenedik emberben kialakul agyi aneurizma, csupán néhány esetben történik ruptúra. A szakértők azt javasolják, hogy a koffeinfogyasztás csökkentésével, vagy a nem kiszakadt agyi aneurizmával rendelkező, székrekedéses betegek laxatívumokkal történő kezelésével csökkenteni lehet a koponyaűri vérzés kockázatát.

   
  Megjelent: 2011. május 10.
  Forrás: Medipress
  Legutóbb frissítve: 2014. március 20.
  Hirdetés

  Szénanátha? Csökkentsük a gyógyszer mennyiségét természetes módszerekkel!

  Mi okozza az allergiát? Egy hisztamin nevű anyag felszabadulása a vérben. Ezért a kezelés bevett módszere, hogy antihisztamingyógyszert szedünk, de vajon tudjuk, hogy működik az antihisztamin? Milyen természetes módszerekkel segíthetjük szervezetünket allergiás időszakban?

  Tovább a cikkre

  Megtalálták az asztma okát?

  A szenzációsnak tűnő cikk mögött rejlő állatkísérletes munkáról számoltak be brit és amerikai kutatók a neves Science Translational Medicine hasábjain. A közlemény lényege, hogy közvetlen kapcsolatot találtak a környezeti tényezők, triggerek okozta légúti gyulladás és a légúti szűkület között, valamint újrafelfedeztek egy gyógyszercsoportot, amely alkalmas lehet e probléma megoldására.
  Tovább a cikkre