2015. április 19. vasárnap, Emma napja van
Nyitólap  >  Keresők  >  Betegség- és tünetkereső  >  Betegség adatlap
Továbbküldés
Tartalom címe: Fertőző májgyulladás

  Fertőző májgyulladás

  Hepatitis A vírus (HAV) által okozott heveny, fertőző májgyulladás.

  májgyulladás

  A fertőző májgyulladás előfordulása

  Csecsemőkortól fiatal felnőtt korig gyakori. A populáció 95%-a felnőttkorára, nemritkán tünetmentesen átesik a fertőzésen. Rossz szociális körülmények között élők között fertőzően terjed.

  A fertőző májgyulladás okai

  Vírus okozza (a HAV vírus) széklettel, leggyakrabban szennyezett ivóvízzel, élelmiszerekkel terjed. A rossz higiéné, túlzsúfoltság, rossz szociális körülmények hajlamosítanak a betegségre. Intravénás drogfogyasztókban és homoszexuálisokban gyakrabban fordul elő. A vírus közvetlenül a májsejteket betegíti meg.

  A fertőző májgyulladás tünetei

  Lappangási ideje 15-30 nap. A fertőző májgyulladás bevezető szakaszában általános tünetek, hőemelkedés, hasi panaszok jelentkeznek. Később a májfunkció zavarára utaló panaszok, jobb bordaív alatt fájdalom, hányinger, hányás és sárgaság jelentkezik. A vizelet sötét, a széklet világos. A fertőző májgyulladás nemritkán sárgaság nélkül, sőt teljesen tünetmentesen zajlik.

  A fertőző májgyulladás lefolyása

  Teljes biokémiai gyógyulás a betegség kezdete után 1-2 hónappal várható. Ritkán elhúzódó lefolyású, epepangással járhat. A fertőző májgyulladás jó prognózisú betegség. A betegség spontán gyógyul, speciális kezelés nem szükséges. A fertőzésen való átesés után életre szóló immunitás marad hátra. A fertőzés krónikus (idült) alakba nem megy át, hordozóállapot nem ismert.

  A fertőző májgyulladás diagnózisa

  Fizikális vizsgálattal a megnagyobbodott máj, sárgaság észlelhető. A vér biokémiai vizsgálata, a májfunkciós eltérések igazolják a májgyulladást. A fertőző májgyulladást okozó HAV fertőzést a vérből kimutatható specifikus ellenanyagvizsgálat igazolja. Fontos más kórokú akut májgyulladásoktól elkülöníteni.

  A fertőző májgyulladás terápiája

  Az esetek jelentős részében nincs szükség kezelésre, egyébként tüneti terápia, infúzió adása jön szóba. Alkohol fogyasztása, illetve májkárosító, májban lebomló gyógyszer szedése kerülendő.

  A fertőző májgyulladás megelőzése

  A higiéné kiemelt jelentőségű. A rossz szociális körülmények között általában a gyermekeket érinti. Felnőttek körében jellegzetesen utazási megbetegedésnek számít. Aktív védőoltás az endémiás területre utazók, gyermekosztályokon dolgozó egészségügyi személyzet, nevelőintézetek, drogfogyasztók részére kifejezetten javasolt. Hepatitis A vírussal fertőzött betegek kontaktszemélyeit passzív immunizálásban lehet részesíteni. A beteg elkülönítése a fertőző terjedés miatt szükséges.

  Élet a fertőző májgyulladással

  A higiéné a terjedés szempontjából kulcsfontosságú. A fertőző májgyulladásból felgyógyult beteg speciális gondozást nem igényel.

  Szerző: Dr. Kalocsai Krisztina
  Megjelent: 2010. február 23.
  Legutóbb frissítve: 2014. március 20.
  Hirdetés

  Cukorbetegség a hálószobában

  A szexualitás egyik legfontosabb eleme életünknek. A diabétesz a mindennapok betegsége, mely a hálószobába is elkíséri a férfit és a nőt. Lelki szempontból nehezíti a beteg érzelmi életét a gyakori hangulatváltás, az enyhe vagy erősebb depresszió. Az odabújás, a gyengédség, melynek része a szex is, terápiával ér fel a nehezebb napokban. A deprimált ember viszont elriaszthatja partnerét, aki pedig segítene kilábalni a rosszkedvből.

  Tovább a cikkre

  Fokozza a látásélményt!

  Nem elég hosszú a karja, hogy elolvassa az apró betűs szöveget?

  Tovább a cikkre

  Nem minden gyógyszer, ami annak látszik!

  Nem minden gyógyszer, ami annak látszik!

  Gyógyszer- és étrend-kiegészítő témában beszélgettünk Dr. Ilku Líviával, aki a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) Gyógyszerhamisítás elleni munkacsoportjának vezetője, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének (MAGYOSZ) igazgatója. A hamis gyógyszerek elleni harc lehetőségeiről kérdeztük. Tovább a cikkre