2014. augusztus 22. péntek, Menyhért, Mirjam napja van
Nyitólap  >  Keresők  >  Betegség- és tünetkereső  >  Betegség adatlap
Továbbküldés
Tartalom címe: Kólika csecsemőknél

  Kólika csecsemőknél

  A csecsemők vagy újszülöttek kólikája gyakran használt fogalom a kisbabák olykor szívszorítóan keserves sírásának magyarázatára. Ezt a jelenséget néha "3 hónapos hasfájásnak" is nevezik. A kólika elnevezés olyan görcsös típusú hasi fájdalmat jelöl, mely hullámokban jelentkezik és múlik el. Őszintén szólva - mivel a babák nem tudnak beszélni - senki sem tudja százszázalékos bizonyossággal, miért sírnak a kisbabák. Ám ha semmilyen más ok nem valószínűsíthető - úgymint éhség, nedves pelenka vagy láz - a kétségbeesett sírást a hasfájáshoz rendelik.

  A kólika csecsemőknél tünetei


  Hangos sírás, elsősorban az esti órákban etetés után vagy ébredésnél. (A baba a nap többi részében boldog és eleven.)
  A "roham" időtartalma alatt nehezen nyugtatható.
  - Kivörösödhet és felhúzza a lábát.
  A has feszes lehet.


  A kólika csecsemőknél kiváltó okai


  Nem teljesen ismertek. Feltevések szerint a bélfal izomgörcse, a szelek (bélgázok) és a rossz emésztés játszhatnak szerepet a jelenségben.


  Mit tehet Ön kólika csecsemőknél esetén


  Ellenőrzi, hogy a baba nem éhes, nedves, hideg vagy lázas-e. Szükség esetén kielégíti a különféle igényeket, ellátja a babát.
  Próbálja büfiztetni a babát, ha szelek bántják!
  Ha ez nem segít, nyugtassa meg a kicsit az Önöknél bevált, megszokott módon, pl. öleléssel, ringatással, fürdetéssel, cumival, énekkel!
  Adjon orvosságot, ha a doktor úgy rendeli!
  Menjen el a gyermekorvoshoz, ha a kólika állandósul (és nem csak este jelentkezik), vagy az ismétlődő esti rohamok gyötrelmesen súlyosak!


  Mit tehet az orvos kólika csecsemőknél esetén


  Kizár minden egyéb betegséget.
  Tanácsokat ad, és görcsoldó gyógyszereket rendel.


  A kólika csecsemőknél megelőzése


  A megelőzésnek nincs biztos útja, de a szülők megkísérelhetik megszüntetni a lehetséges kiváltó okokat.
  Győződjön meg arról, hogy a cumisüveg cumijának lyuka megfelelő átmérőjű-e, tehát biztosítva van-e, hogy a gyermek ne nyeljen túl sok levegőt az etetés alatt!
  Büfiztesse meg jól a gyereket minden etetés után!
  Ne hagyja, hogy a baba megéhezzen, vagy, hogy túl sokáig várakozzon az etetésre!
  A szülőknek felváltva kell gondoskodniuk a kicsiről, és megfelelően kipihentnek kell lenniük. A kisbabák érzékenyek a szülőkben dúló feszültségekre és megmagyarázhatatlan sírással reagálhatnak.

   
  Megjelent: 2009. október 8.
  Legutóbb frissítve: 2014. március 20.
  Hirdetés

  Ha megmondod az igazat – jobban érzed magad!

  Erről a témáról szóló előadásom hangzott el az APA (Amerikai Pszichológus Társaság) legutóbbi ülésén, ahol egy vizsgálat eredményeiről számoltunk be, amelyben összehasonlítottuk két csoport munkáját. Az egyik folyamatosan „igazat” mondott mindennel kapcsolatosan, a másik – a kontroll pedig úgy viselkedett, mint szokásos módon bármelyikünk. Lássuk milyen eredmények születtek!

  Ígéretes lehet az agyi érkatasztrófa kezelésében az őssejtterápia

  A páciensek csontvelejéből nyert őssejtek alkalmazása ígéretes eredményekkel kecsegtet az agyi érkatasztrófa (stroke) esetén, az Imperial College London kutatói által alkalmazott kezelés jelentősen csökkentette a károsodás mértékét és javította a betegek életminőségét.