2014. április 25. péntek, Márk napja van
Nyitólap  >  Keresők  >  Betegség- és tünetkereső  >  Betegség adatlap
Továbbküldés
Tartalom címe: Spontán vetélés

  Spontán vetélés

  Spontán vetélésnek nevezzük az 1000 g súly (betöltött 27 hét előtt) alatti magzat elvesztését, amennyiben az életjelenséget nem mutat, és a magzat elvesztésére kézenfekvő magyarázat nincs.

  A spontán vetélés tünetei


  A vetélés stádiumai szerint az alábbi tünetek észlelhetők:
  1./ Fenyegető vetélés (abortus imminens): alhasi fájdalom, ill. vérzés, de a nyakcsatorna zárt, megtartott. A magzat él.
  2./ Kezdődő vetélés (abortus incipiens): alhasi fájdalom, ill. vérzés, a nyakcsatorna nyitott. A magzat többnyire nem él, részben vagy teljesen levált a méhfalról.
  3./ Tökéletlen vetélés (abortus incompletus): A nyakcsatornán át magzati részek távoztak, de a méh kiürülése nem tökéletes.
  4./ Tökéletes vetélés (abortus completus): A méh teljes mértékben kiürül.
  5./ Megkésett vetélés (missed abortion): A magzat elhalt, de kilökődése nem indult be.
  A terheség 16. hetéig a vetélés egyszakaszos (a magzat és lepény egy időben távozik), utána kétszakaszos, vagyis előbb a magzat, majd a méhlepény távozik.


  A spontán vetélés esetleges komplikációi


  Jelentős vérzés, fertőzés (PID), méhkaparás során a méhizom perforációja fordulhat elő.


  A spontán vetélés kiváltó okai


  A magzat genetikai vagy környezeti ártalma, sárgatest-elégtelenség, ivarcsatorna-fertőzés, a méh fejlődési rendellenessége, daganata a leggyakoribb okok. A valódi okot az esetek jelentős részében nem lehet azonosítani.


  Mit tehet Ön spontán vetélés esetén


  Alhasi fájdalom, vérzés esetén haladéktalanul forduljon orvoshoz.


  Mit tehet az orvos spontán vetélés esetén


  Abortus imminens mellett van esély a terhesség megmentésére. Szigorú ágynyugalom, progeszteron kezelés gyakran segít. Később már csak a terhesség eszközös befejezése és méhkaparás jöhet szóba.


  A spontán vetélés megelőzése


  Már az első terhesség előtt is érdemes tervezni, orvosi vizsgálattal kizárni a terhesség kiviselését akadályozó tényezőket. Különösen igaz ez vetélés után. A méhkaparást követően egy hónapig nem szabad házaséletet élni és 3 hónapig nem tanácsos ismételten teherbe esni. A vetélés lehetséges okainak kizárására, a következő terhességre való felkészülésre ez a három hónap jól kihasználható. Célszerű a fogamzás előtti gondozásban jártas szakorvost felkeresni.

   
  Megjelent: 2009. október 8.
  Legutóbb frissítve: 2014. március 20.
  Hirdetés

  Érdekli a XXI. század legkíméletesebb és leghatékonyabb edzési módszere?

  Most Ön is ingyen kipróbálhatja! Flabélos nyílt napok 2014. április 22-27. között országszerte a Minősített Flabélos Partnerek körében!
  Mi is a FLABéLOS? A FLABéLOS orvostechnikai eszköz, mely a testvibrációs technológia elvén működik. A módszer az űrkutatásból szivárgott át a háztartásokba, mert a módszer nagyon hatékony, ugyanakkor kíméletes.

  Trombózishajlammal erre figyeljen, ha kisbabát szeretne

  Trombózishajlammal erre figyeljen, ha kisbabát szeretne

  Azok, akiknek genetikailag fokozott hajlamuk van a trombózisra, azaz trombofíliások, természetesen ugyanúgy vállalhatnak gyereket, mint bárki más, viszont fontos, hogy náluk a terhesség megtervezett legyen, hiszen vannak olyan gyógyszerek, melyek nagyban veszélyeztethetik a baba egészségét. Hogy pontosan mi mindenre kell ügyelni, arról prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája beszélt.