2015. szeptember 4. péntek, Rozália napja van
Nyitólap  >  Keresők  >  Betegség- és tünetkereső  >  Betegség adatlap
Továbbküldés
Tartalom címe: Spontán vetélés

  Spontán vetélés

  Spontán vetélésnek nevezzük az 1000 g súly (betöltött 27 hét előtt) alatti magzat elvesztését, amennyiben az életjelenséget nem mutat, és a magzat elvesztésére kézenfekvő magyarázat nincs.

  A spontán vetélés tünetei

  A vetélés stádiumai szerint az alábbi tünetek észlelhetők:
  1./ Fenyegető vetélés (abortus imminens): alhasi fájdalom, ill. vérzés, de a nyakcsatorna zárt, megtartott. A magzat él.
  2./ Kezdődő vetélés (abortus incipiens): alhasi fájdalom, ill. vérzés, a nyakcsatorna nyitott. A magzat többnyire nem él, részben vagy teljesen levált a méhfalról.
  3./ Tökéletlen vetélés (abortus incompletus): A nyakcsatornán át magzati részek távoztak, de a méh kiürülése nem tökéletes.
  4./ Tökéletes vetélés (abortus completus): A méh teljes mértékben kiürül.
  5./ Megkésett vetélés (missed abortion): A magzat elhalt, de kilökődése nem indult be.
  A terheség 16. hetéig a vetélés egyszakaszos (a magzat és lepény egy időben távozik), utána kétszakaszos, vagyis előbb a magzat, majd a méhlepény távozik.

  A spontán vetélés esetleges komplikációi

  Jelentős vérzés, fertőzés (PID), méhkaparás során a méhizom perforációja fordulhat elő.

  A spontán vetélés kiváltó okai

  A magzat genetikai vagy környezeti ártalma, sárgatest-elégtelenség, ivarcsatorna-fertőzés, a méh fejlődési rendellenessége, daganata a leggyakoribb okok. A valódi okot az esetek jelentős részében nem lehet azonosítani.

  Mit tehet Ön spontán vetélés esetén

  Alhasi fájdalom, vérzés esetén haladéktalanul forduljon orvoshoz.

  Mit tehet az orvos spontán vetélés esetén

  Abortus imminens mellett van esély a terhesség megmentésére. Szigorú ágynyugalom, progeszteron kezelés gyakran segít. Később már csak a terhesség eszközös befejezése és méhkaparás jöhet szóba.

  A spontán vetélés megelőzése

  Már az első terhesség előtt is érdemes tervezni, orvosi vizsgálattal kizárni a terhesség kiviselését akadályozó tényezőket. Különösen igaz ez vetélés után. A méhkaparást követően egy hónapig nem szabad házaséletet élni és 3 hónapig nem tanácsos ismételten teherbe esni. A vetélés lehetséges okainak kizárására, a következő terhességre való felkészülésre ez a három hónap jól kihasználható. Célszerű a fogamzás előtti gondozásban jártas szakorvost felkeresni.

  >

   
  Megjelent: 2009. október 8.
  Legutóbb frissítve: 2014. március 20.
  Hirdetés

  Ha ezt Kleopátra tudta volna!

  Tegye fel a kezét, aki ragyogó, feszes és fiatalosan üde arcbőrre vágyik! Az Önök számára fantasztikus hírünk van! A TIENS két olyan innovatív arcmaszkot hozott a piacra, amely a SPA kényeztető simogatását nyújtja az otthoni környezet nyugalmában. 15 perc relaxáció és bőre ujjá éled. Járjon bőre kedvében és helyezzen fel egy TIENS Time Shadow Arcmaszkot!

  Tovább a cikkre