2014. december 22. hétfő, Zénó napja van
Nyitólap  >  Keresők  >  Betegség- és tünetkereső  >  Betegség adatlap
Továbbküldés
Tartalom címe: Vashiány

  Vashiány

  A vashiány a leggyakoribb hiánybetegségek közé tartozik. A vas az emberi szervezet valamennyi sejtjében jelen van, az élet szempontjából nélkülözhetetlen elem.

  Vashiány

  A vas legfontosabb feladatai


  A vashiány előfordulása és okai

  A szervezetből a vasat kiszorító idült nehézfém mérgezés (ólom, kadmium)


  A vashiány tünetei

  A vashiány vezető tünetei lehetnek:

  Nem specifikus tünetek: fizikai és szellemi teljesítőképesség csökkenése, fertőző betegségekkel szemben csökkent ellenálló képesség, stb.

  Vashiányos vérszegénység tünetei.

  • Sápadtság
  • Fáradtság, gyengeség
  • Hajhullás
  • Vékony, törékeny körmök
  • Szapora szívverés, ritkán szívizom-károsodás

  3. A vashiányhoz vezető alapbetegség tünetei

  Csecsemőknél utólagos vaspótlással nem korrigálható IQ-hiány


  A vashiány lefolyása

  A vashiány lefolyása a kiváltó ok függvénye. Egyszerű diétahiba komoly következményekkel nem jár, de pl. idült vérvesztést okozó béldaganat végzetes lehet.


  A vashiány diagnózisa

  A vashiányos vérszegénységre a kicsi és vashiányos vörösvérsejtek jellemzőek. Így csökken a vörösvérsejtek átlagos térfogata (MCV), az átlagos hemoglobintartalma (MCH, az átlagos hemoglobin koncentrációja (MCHC). Ez közönséges laboratóriumi analízissel könnyen igazolható. Természetesen csökken a szérum vastartalma, de vashiányra a legspecifikusabb laboratóriumi paraméter a megnövekedett ún. látens vaskötő kapacitás (= a vérben keringő vasmentes transzferrin vaskötő kapacitása, ill. telítettsége). Enélkül a vaspótlás értelmetlen, sőt, veszélyes is lehet.

  A diagnózis felállítás orvosilag nem elfogadható a vashiányt okozó alapbetegség megnevezése nélkül, ami részletes belgyógyászati kivizsgálást tesz szükségessé.


  A vashiány terápiája

  A legfontosabb az alapbetegség felkutatása és gyógyítása.

  A második legfontosabb a vas pótlása, ami nem könnyű, mert:

  A vas a gyomor-bélrendszerből nehezen szívódik fel, a kezelésre használt ásványi sói legtöbbször gyomor-bélpanaszokat okoznak a vasháztartás befolyásolása nélkül.

  A vas felszívódását számos gyógyszer, tápanyag gátolja (ld. fentebb).

  Az injekció formájában történő pótlás a szervezet fokozott oxidációs károsodásával járhat.

  A vas könnyen felszívódó formái az ún. természetes kelátok (legkönnyebben a hemoglobin "hem" kötéséből szívódik fel – vörös húsok, máj, stb.). Hatékonyan adagolható huminsavas kelát formájában is. A huminsav a cellulóz 9-10.000 éves bomlásterméke, mely legnagyobb koncentrációban a tőzegben található. Az ásott kutak vizének huminsav tartalma mellett táplálkozási eredetű vashiány nem fordul elő. A vaspótlás szájon át is hatékony bármilyen vaspótló gyógyszer és huminsav táplálékkiegészítő együttes fogyasztásával. Ily módon már napi 15 mg vas teljesen kielégítő az emberi szervezet számára.


  Egyéb tudnivalók a vashiányról

  Mivel a vas húsféleségekből szívódik fel leghatékonyabban, és a csecsemő számára, az agyfejlődés szempontjából a vasbevitel nagyon fontos, terhesség és szoptatás alatt vegetáriánus életmód nem javasolt. Az anyatej egyébként is meglehetősen vasszegény, ezért a 4. hónaptól a szoptatás mellé (és nem helyett) kiegészítő táplálás is indokolt.

  Szerző: Dr. Elek Csaba
  Megjelent: 2010. november 22.
  Legutóbb frissítve: 2014. március 20.
  Hirdetés

  SZENT-GYÖRGYI ALBERT C-VITAMIN

  A környezeti változások kedvezőtlen eredménye, hogy az élelmiszerek nem képesek biztosítani a számunkra szükséges mennyiségű és minőségű tápanyagokat. Ilyen a C-vitamin is, melyet Szent-Györgyi Albert professzor izolált 1937-ben, aki egész életében elszántan kutatta a hosszú élet titkát. A C-vitamin nélkülözhetetlen segédanyag a sejtlégzés folyamatában, ezért felhasználása az egészséges szervezetben is folyamatos.