2015. szeptember 1. kedd, Egyed, Egon napja van
Nyitólap  >  Keresők  >  Betegség- és tünetkereső  >  Betegség adatlap
Továbbküldés
Tartalom címe: Vulva rák

  Vulva rák

  A vulva (szeméremtest) rákos betegsége az összes nőgyógyászati rákos megbetegedések kb. 4%-át teszik ki. Az Egyesült Államokban évente kb. 3.700 új eset kerül felismerésre és 880 haláleset következik be vulva karcinóma miatt. A betegség tehát hosszú ideig hatékonyan gyógyítható. A későn felismert esetek azonban beszűrik a hólyagot és a végbelet, először a lágyéki nyirokcsomókba, később távolabbi szervekbe is áttéteket képezve halálos lehet.

  vulva

  A vulva rákja az esetek döntő többségében laphámrák, melyet sok esetben rákmegelőző állapotok (kraurosis, leukoplakia, Paget-kór, Bowen-kór, Queyrat-féle eritroplázia – ld. prékancerózisok) előzik meg.

  A vulva rák előfordulása

  A vulva rákja elsősorban idős nők betegsége. Korábban akár gyermekkorban is előfordult magzati ártalom következtében. Ez utóbbi ma már nem fordulhat elő.
  A vulva rákja az esetek 5%-ában festékes rák (melanoma), mely jóval fiatalabb korban is előfordul.

  Egyéb típusú rosszindulatú daganat a női szeméremtesten ritka.

  A vulva rák okai

  A vulva rákjának oka az esetek többségében ismeretlen. Hajlamosító tényező lehet a humán papillómavírus fertőzés, bizonyos hormonhatások (akár gyermekkorban a méhen belül elszenvedett dietilstilbösztrol expozíció – erre utaltunk pár sorral feljebb), a szeméremtest autoimmun eredetű sorvadása (kraurosis). A többi prékancerózis valójában már hámra lokalizálódó valódi ráknak felel meg.

  A vulva rák tünetei

  A tünetek legtöbbször csak akkor nyilvánvalóak, amikor már a tájéki nyirokcsomókban áttétek találhatók. A vulva rákja lehet „fungózus” (karfiolszerű növedék), „exulceratív” (fekély), vagy a kettő kombinációja (kifekélyesedő karfioszerű növedék). A rák, mint általában, porckemény, környezetével összekapaszkodott, alapján el nem mozdítható növedék.

  Késői stádiumra jellemző az akaratlan vizeletcsorgás vagy széklettávozás. Ez akkor következik be, ha a vulva karcinómája már mélyen beszűrte a környezetét és sipolyokat képezett.

  A vulva rák lefolyása

  A vulva rákjának lefolyását klinikai stádiumok meghatározása útján lehet nyomon követni. A vulvarák stádiumai:


  I. A daganat nagysága a 2 cm-t nem haladja meg, nyirokcsomóáttét nincs
  I/A A kötőszöveti invázió mértéke 1 mm-nél kisebb
  I/B A kötőszöveti invázió mértéke 1 mm-nél nagyobb
  II. A daganat nagysága a 2 cm-t meghaladja
  III. A daganat ráterjed a húgycsőre, a hüvelyre vagy a végbélnyílásra és/
  vagy egyoldali regionális nyirokcsomó áttétet okozott
  IV/A A daganat ráterjed a hólyag nyálkahártyájára, a húgycső felső
  szakaszára, a medencecsontra, a végbélnyálkahártyára, és/vagy
  kétoldali regionális áttéteket okozott
  IV/B A daganat távoli áttéte(ke)t okozott

  A vulva rák diagnózisa

  A diagnózis céljai

  1. A rák diagnózisának felállítása
  2. Szövettani típusának meghatározása
  3. A klinikai stádium meghatározása – jellemzően ettől függ a kezelés megválasztása.


 • A 1-2. pontnak eleget tenni a daganat kimetszésével és szövettani vizsgálatával lehetséges.

 • A stádium meghatározásában leghatékonyabb az MRI, mellyel az egész szervezet feltérképezhető az áttétek felismerése végett.

 • A nyirokcsomó áttétek kimutatására ma még gyakorta végzik a nyirokerek kontrasztanyaggal való feltöltését és röntgenvizsgálatát (limfográfia) is.

 • A vulva rák terápiája

 • A terápia gerincét a szeméremtest teljes eltávolítása adja a kötőszövetekkel, bőr alatti zsírszövettel és lágyéki nyirokcsomókkal együtt. A jellemzően előrehaladott életkor miatt a hashártya mögötti és kismedencei összes nyirokcsomó eltávolítására általában nincs lehetőség.

 • A műtétet külsőmezős sugárkezeléssel és citosztatikus kemoterápiával egészítik ki.

 • A betegség teljes ötéves túlélési aránya 75% körül van. I-es stádiumban ez a 90%-ot is meghaladja, nyirokcsomó áttétek esetében a várható ötéves túlélés azonban legfeljebb 20%. Mindez a korai diagnózis és mielőbbi beavatkozás fontosságát támasztja alá.

 • A vulva rák megelőzése

 • Megelőzéshez nagyon fontos idős korban is a rákszűrő vizsgálat a rákot megelőző állapotok korai felismerése érdekében. A legkisebb gyanú is szövettani vizsgálatot indokol.

 • A megelőzés fontos eleme a kraurosis szakszerű gondozása.

 • A vulva a testfelületnek mindössze 1%-a, míg az összes melanoma 5% erről a területről indul ki. Ennek oka az, hogy a szeméremtest VALAMENNYI festékes anyajegye a magas kockázatú szövettani csoportba tartozik. A festékes anyajegyeket tehát a szeméremtestről el kell távolítani, olyan szakintézetben, ahol ennek szabályait jól ismerik és a beavatkozást naponta gyakorolják.
 • Szerző: Dr. Elek Csaba
  Megjelent: 2010. június 11.
  Legutóbb frissítve: 2014. március 20.
  Kapcsolódó témáink:
  További tartalmak vulva rák témában
  Hirdetés

  Ha ezt Kleopátra tudta volna!

  Tegye fel a kezét, aki ragyogó, feszes és fiatalosan üde arcbőrre vágyik! Az Önök számára fantasztikus hírünk van! A TIENS két olyan innovatív arcmaszkot hozott a piacra, amely a SPA kényeztető simogatását nyújtja az otthoni környezet nyugalmában. 15 perc relaxáció és bőre ujjá éled. Járjon bőre kedvében és helyezzen fel egy TIENS Time Shadow Arcmaszkot!

  Tovább a cikkre