2015. május 27. szerda, Hella napja van
Nyitólap  >  Keresők  >  Gyógyszer / gyógytermék kereső  >  Gyógyszer adatlap
Továbbküldés
Tartalom címe: Gyógyszer adatlap

DIPROPHOS injekció

DIPROPHOS injekció
Hatóanyag(ok):  betamethasone dipropionate, betamethasone disodium phosphate
Forgalmazó: MSD Pharma Hungary
Címkék:  DIPROPHOS injekció
Doppingszernek minősülő készítmény Fokozott óvatosságot igényel azon betegek atorvasztatin kezelése, akik kórtörténetében májbetegség szerepel. Aktív májbetegség esetén alkalmazása ellenjavallt. Mivel a Diprophos injekciónak nemkívánatos mellékhatásai lehetnek szoptatott újszülöttekben, el kell dönteni, hogy a szoptatást vagy a kezelést kell megszakítani, figyelembe véve a gyógyszer fontosságát az anya számára. Mivel ellenőrzött humán reprodukciós vizsgálatokat kortikoszteroidokkal nem végeztek, a Diprophos injekciónak terhes vagy szülőképes korban lévő nőkben történő alkalmazásakor mérlegelni kell, hogy a gyógyszer várható előnye nagyobb-e, mint az anya, illetve a magzat potenciális veszélyeztetettsége. Gondosan meg kell figyelni azokat az újszülötteket, akiknek anyja a terhesség alatt jelentős mennyiségű kortikoszteroidot kapott, hogy a hypoadrenalismus tünetei nem alakultak-e ki.
Kiszerelés Kiadhatóság Fogyasztói ár Fizetendő ár
5x1 ml vényköteles Orvosi rendelvényhez kötött készítmények. 3 275 Ft 3 275 Ft Tájékoztató jellegű ár
1. Milyen típusú gyógyszer az Diprophos injekció és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A kortizontípusú gyógyszerek helyi és általános gyulladás, valamint allergia kezelésére alkalmasak. Csökkentik a gyulladást kísérő duzzanatot, bőrpírt, fájdalmat, ill. az allergiás reakciókat és a viszketést. A készítmény alkalmazható különböző reumatológiai betegségek, például arthritisek (ízületi gyulladások), bursitisek (nyáktömlőgyulladások), lumbágó és isiász, valamint allergiás állapotok, mint pl. légúti asztma, szénanátha, hörghurut, gyógyszerreakciók, rovarcsípés; egyéb bőrelváltozások, mint a gyulladás, viszketés, bőrkiütés, hajhullás, psoriasis, hegek, akne (cisztikus forma) és más, az orvos által meghatározott állapotok kezelésére.
2. Tudnivalók a Diprophos injekció alkalmazása előtt
Ne alkalmazza a Diprophos injekciót:
- ha allergiás a hatóanyagra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
A gyógyszer szintén nem használható gombás fertőzés esetén.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
Az Diprophos alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Tájékoztatnia kell a kezelőorvost a Diprophos-kezelés előtt:
Közölje orvosával, amennyiben:
- terhes vagy szoptat,
- cukorbeteg, epilepsziás, pajzsmirigy-, máj-, vese-, vérnyomás-, gyomor- vagy bélproblémái vannak, izomgyengeségben, kalciumvesztésben szenved, vagy pszichiátriai problémái voltak korábban,
- bármilyen oltásra van szüksége.
Egyéb gyógyszerek és a Diprophos injekció
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Ilyen gyógyszerkészítmények lehetnek: cukorbetegség elleni gyógyszerek, vízhajtók vagy a szív- és érrendszer kezelésére használatos egyéb gyógyszerek, barbiturátok, antibiotikumok, hormontípusú gyógyszerek.
Gyomor- vagy bélpanaszok léphetnek fel - főleg szájon át szedett - kortikoid-típusú gyógyszerek és nemszteroid gyulladáscsökkentők együttes alkalmazásakor vagy alkoholos italokkal történő egyidejű alkalmazáskor.
Laboratóriumi vizsgálat előtt feltétlenül tájékoztassa orvosát, ha Diprophos injekciót kap.
Terhesség és szoptatás
A Diprophos injekciónak terhes vagy szülőképes korban lévő nőkben történő alkalmazásakor mérlegelni kell, hogy a gyógyszer várható előnye nagyobb-e, mint az anya, illetve a magzat potenciális veszélyeztetettsége.
Mivel a Diprophos injekciónak nemkívánatos mellékhatásai lehetnek szoptatott újszülöttekben, el kell dönteni, hogy a szoptatást vagy a kezelést kell megszakítani, figyelembe véve a gyógyszer fontosságát az anya számára.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Nem ismert.
3. Hogyan kell alkalmazni a Diprophos injekciót?
A gyógyszer adagját az orvos állapítja meg az egyéni szükségletnek megfelelően.
A Diprophos injekciót egészségügyi szakember adhatja be.
Ha az előírtnál több Diprophos injekciót alkalmazott
Kezelőorvosa rendszeresen ellenőrzi, hogy Ön a megfelelő mennyiségű gyógyszert kapja.
Ha elfelejtette alkalmazni a Diprophos injekciót
Forduljon kezelőorvosához.
Ha idő előtt abbahagyja a Diprophos injekció alkalmazását
Tartós használat után nem szabad hirtelen abbahagyni ezt a gyógyszert; az orvos fokozatosan csökkentheti az adagot.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A kortizontípusú gyógyszerek - mint amilyen a Diprophos - mellékhatásai általában függnek az adag nagyságától és a gyógyszer alkalmazásának időtartamától. A lehetséges mellékhatások az alábbiak: az arc átmeneti kivörösödése, a bőr elvékonyodása vagy sérülékennyé válása, szívritmuszavarok, folyadék-visszatartás, magas vérnyomás, izomgyengeség vagy izomfájdalom, kalciumvesztés, lassú sebgyógyulás, allergiás bőrreakciók, gyomorfekély vagy más gyomor-, ill. bélpanasz, csuklás, görcsös rohamok, eufória (felfokozott érzelmi állapot), alvászavar, szédülés, fejfájás, hangulatváltozás, szembetegségek (pl. glaukóma), arcduzzanat, akne, szabálytalan menstruáció.
További mellékhatások gyermekeknél
Általában a kortikoszteroid gyógyszerek folyamatos alkalmazása gyermekek esetében a növekedés visszamaradását okozhatják.
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a szakszemélyzetet. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
5. Hogyan kell a Diprophos injekciót tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
A dobozon feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Diprophos injekció
- A készítmény hatóanyagai: 2,63 mg betametazon-nátrium-foszfát (2 mg betamezonnal egyenértékű) és 6,43 mg betametazon-dipropionát (5 mg betametazonnal egyenértékű) ampullánként (1 ml).
- Egyéb összetevők: nNátrium-edatát, propil-parahidroxibenzoát, poliszorbát 80, metil-parahidroxibenzoát, dinátrium-hidrogén-foszfát-dihidrát, nátrium-klorid, karmellóz-nátrium, benzil-alkohol, makrogol 3350, sósav, injekcióhoz való víz.
Milyen a Diprophos injekció készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Enyhén opaleszkáló, csaknem fehér szuszpenzió. 1 ml szuszpenzió színtelen törőgyűrűvel és zöld színű kódgyűrűvel ellátott színtelen üvegampullába töltve. 5x1 ampulla műanyag tálcában, dobozban.
Információ

Hogyan juthatok több információhoz? A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a (beteg)tájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Információ

Egészségügyi szakemberek a gyógyszer hivatalos alkalmazási előírását a www.pharmindex-online.hu oldalon találják!

Hirdetés

Szénanátha? Csökkentsük a gyógyszer mennyiségét természetes módszerekkel!

Mi okozza az allergiát? Egy hisztamin nevű anyag felszabadulása a vérben. Ezért a kezelés bevett módszere, hogy antihisztamingyógyszert szedünk, de vajon tudjuk, hogy működik az antihisztamin? Milyen természetes módszerekkel segíthetjük szervezetünket allergiás időszakban?

Tovább a cikkre

Megtalálták az asztma okát?

A szenzációsnak tűnő cikk mögött rejlő állatkísérletes munkáról számoltak be brit és amerikai kutatók a neves Science Translational Medicine hasábjain. A közlemény lényege, hogy közvetlen kapcsolatot találtak a környezeti tényezők, triggerek okozta légúti gyulladás és a légúti szűkület között, valamint újrafelfedeztek egy gyógyszercsoportot, amely alkalmas lehet e probléma megoldására.
Tovább a cikkre