2015. augusztus 30. vasárnap, Rózsa napja van
Nyitólap  >  Keresők  >  Gyógyszer / gyógytermék kereső  >  Gyógyszer adatlap
Továbbküldés
Tartalom címe: Gyógyszer adatlap

ELOCOM 0,1% krém

ELOCOM 0,1% krém
Hatóanyag(ok):  mometasone
Forgalmazó: MSD Pharma Hungary
Címkék:  ELOCOM 0, 1% krém
Doppingszernek minősülő készítmény A glükokortikoidok kiválasztódnak az anyatejbe. Ennek megfelelően nagy dózisú vagy hosszú távú kezelés esetén mellőzni kell a szoptatást. Nem bizonyított, hogy a terhesség időszakaiban biztonságos-e az Elocom alkalmazása. Terhes nők kizárólag orvosi javaslatra használhatnak Elocom-készítményeket. Mindazonáltal, a terhesség ideje alatt nem szabad ezeket kiterjedt testfelületekre vagy hosszabb időn keresztül alkalmazni. Nem adható beszűkült veseműködésű betegeknek (a kreatinin clearance <50 ml/perc, vagy a szérumkreatinin >150 µmol/l).
Kiszerelés Kiadhatóság Fogyasztói ár Fizetendő ár
15 g vényköteles Orvosi rendelvényhez kötött készítmények. 1 111 Ft 987 Ft OEP által fix összeggel támogatott szer.
20 g vényköteles Orvosi rendelvényhez kötött készítmények. 1 475 Ft 1 310 Ft OEP által fix összeggel támogatott szer.
1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER AZ ELOCOM ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

Az Elocom egy erős hatású kortikoszteroidot (mellékvesekéreg-hormon) tartalmazó, bőrgyógyászati alkalmazásra szánt gyógyszer. Gyulladással és/vagy viszketéssel járó bőrbetegségek pl. pszoriázis (pikkelysömör), irritáció és/vagy allergia okozta bőrgyulladás kezelésére szolgál.

Gyermekeknek
2 éves kortól: bőrgyulladás, illetve kortikoszteroid-érzékeny, gyulladás nélküli bőrbetegség rövid időtartamú kezelésére alkalmazható.
2. TUDNIVALÓK AZ ELOCOM ALKALMAZÁSA ELŐTT

Ne alkalmazza az Elocomot
- Ha allergiás (túlérzékeny) a hatóanyagra vagy az Elocom egyéb összetevőjére.
- Kizárólag orvosa kifejezett utasítására használja ezt a készítményt, ha a mometazon-furoát bármikor korábban szokatlan vagy súlyos lefolyású allergiás reakciót okozott.
- Kezelőorvosának kell eldöntenie, hogy Ön használhatja-e ezt a készítményt acne, rosacea (az orron hajszálértágulattal járó bőrelváltozás) kezelésére.
- Az Elocom krémet nem szabad a szájnyílás körüli bőr gyulladására, a végbélnyílás és nemi szervek tájékán megjelenő viszketésre, védőoltás beadásának helyén kialakult szöveti reakció, bárányhimlő, övsömör, ajak herpesz ill. vírus, baktérium, parazita vagy gomba okozta egyéb bőrfertőzések kezelésére alkalmazni. Az Elocomot nem szabad sebeken vagy fekélyes bőrön alkalmazni.
- A felsorolt kórképek fennállásának lehetőségét kezelőorvosa zárhatja ki.

Az Elocom fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
Hacsak orvosa ezt kifejezetten nem tanácsolja Önnek, ne fedje kötéssel az Elocom krémmel kezelt bőrfelületet. Ne használjon Elocom készítményt hosszú időn keresztül vagy nagy kiterjedésű bőrfelületeken, az arcbőrén, vagy a testhajlatokban (pl. hónalj, lágyékhajlat bőrén).
Ezeket az óvintézkedéseket gyermekek kezelésekor különösen fontos betartani.
Zöld hályog, szürke hályog, cukorbetegség esetén a készítmény használatakor fokozott elővigyázatosság szükséges.
Ne hagyja abba hirtelen az Elocom krém alkalmazását! Ezzel kapcsolatban kérjen részletesebb tájékoztatást orvosától.
Ügyeljen arra, hogy a készítmény ne kerüljön a szemébe!
Ha néhány napos kezelés után sem enyhülnek, sőt inkább súlyosbodnak a panaszai, forduljon orvosához.

A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
Terhesség és szoptatás
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével. Kezelőorvosának kell eldöntenie, hogy a terhesség vagy a szoptatás ideje alatt biztonságos-e az Elocom krém alkalmazása.

Gyermekkor
Gyermekek esetében 2 éves kortól alkalmazható.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Nem ismert.

3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI AZ ELOCOMOT?

Az Elocomot mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Az Elocom krém szokásos alkalmazása felnőttek és gyermekek (2 éves kortól) esetében a gyógykezelés ideje alatt a következő: az érintett bőrfelületet naponta egyszer vékony filmszerű rétegben kenje be.
Az Elocom használata során tartsa be az alábbiakat:
- A krémet ne használja arcán 5 napnál tovább!
- Ne tegye a krémet gyermeke pelenkája alá, mert ez megkönnyíti a hatóanyag bőrbe jutását, felszívódását és könnyen nem kívánt mellékhatások kialakulásához vezethet!
- Nem javasolt a krémet nagy mennyiségben hosszú ideig alkalmazni (pl. több héten, akár hónapokon keresztül).
- A krém szemészeti megbetegedésekben nem használható. Ha véletlenül a krémből nagyobb mennyiség a szemébe kerülne, keressen fel szemész szakorvost!
- Javasolt alkalmazási ideje általában legfeljebb 3 hét.
Ha az előírtnál több Elocomot alkalmazott
Ha Ön (vagy bárki más) véletlenül lenyeli a krémet, az elvileg nem okozhat mellékhatásokat.
Ha azonban emiatt nyugtalan, keresse fel orvosát és kérje tanácsát.
Ha a krémet a szükségesnél gyakrabban használják vagy a test nagykiterjedésű, illetve sebes bőrfelületein, hajlatokban, az - a felszívódás nagyobb mértéke miatt - bizonyos fokig hatással lehet a hormonháztartásra. Tartós alkalmazása gyermekekben befolyással lehet a növekedésre és fejlődésre.
Ha nem követi az adagolási útmutatót vagy orvosa tanácsát, ezt feltétlenül tudassa orvosával!
Ha elfelejtette alkalmazni az Elocomot
Ha elfelejti a krémet a megfelelő időben használni, a soron következő előírt kezelési időpontban ne alkalmazzon dupla adagot a kimaradt kezelés pótlására, hanem
folytassa a kezelést, amint eszébe jut, majd a továbbiakban a megszokott rend szerint alkalmazza a készítményt.
Ne alkalmazzon kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így az Elocom is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A következő mellékhatások jelentkezhetnek: csiklandozó érzés, viszketés, a bőr elvékonyodása - emiatt feltűnőbbé válhatnak a bőr kis erei -, a feszülésnek kitett helyeken csíkos rajzolat (stria) keletkezhet a bőrön, bőrpír (erythema), a bőr bíbor-vörösesbarna elszíneződése, bőrgyulladás, szőrtüszőgyulladás, a bőr festékanyagának csökkenése, túlzott szőrnövekedés.
Az Elocom készítmények (mindenekelőtt az oldat) alkalmazása égő érzést válthat ki és bőrirritációt okozhat.
További, szisztémás (a szervezet egészét érintő) mellékhatások is felléphetnek, ha a kezelt bőrfelszínt a bőr szellőzését akadályozó módon befedi és/vagy nagy kiterjedésű bőrfelszínt kezel hosszú időn keresztül. Ezekben az esetekben kérje orvosa tanácsát.
Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.
5. HOGYAN KELL AZ ELOCOMOT TÁROLNI?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.
A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza az Elocomot. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK
Mit tartalmaz az Elocom

- A készítmény hatóanyaga: 1,00 mg mometazon-furoát 1 g krémben.
- Egyéb összetevők: titán-dioxid (E171), tisztított víz, fehér viasz, alumínium-keményítő-oktenil-szukcinát, hexilén-glikol, hidrogénezett szójaleticin (foszfatidilkolin), fehér vazelin, foszforsav.
Milyen az Elocom krém külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Fehér vagy csaknem fehér, sima, homogén, idegen részecskéktől mentes krém.
Csomagolás:
15 g vagy 20 g krém alumínium tubusban és dobozban.
Információ

Hogyan juthatok több információhoz? A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a (beteg)tájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Információ

Egészségügyi szakemberek a gyógyszer hivatalos alkalmazási előírását a www.pharmindex-online.hu oldalon találják!

Hirdetés

Ha ezt Kleopátra tudta volna!

Tegye fel a kezét, aki ragyogó, feszes és fiatalosan üde arcbőrre vágyik! Az Önök számára fantasztikus hírünk van! A TIENS két olyan innovatív arcmaszkot hozott a piacra, amely a SPA kényeztető simogatását nyújtja az otthoni környezet nyugalmában. 15 perc relaxáció és bőre ujjá éled. Járjon bőre kedvében és helyezzen fel egy TIENS Time Shadow Arcmaszkot!

Tovább a cikkre