2014. szeptember 16. kedd, Edit napja van
Nyitólap  >  Keresők  >  Gyógyszer / gyógytermék kereső  >  Gyógyszer adatlap
Továbbküldés
Tartalom címe: Gyógyszer adatlap

ERIGON szirup

ERIGON szirup
Hatóanyag(ok):  összetett
Forgalmazó: ExtractumPharma
Nem bizonyított, hogy a gyógyszerkombináció az anyatejbe kerül, de a csecsemőt érő potenciális veszély miatt a szoptatás ideje alatt szedése nem ajánlott. A kodein átjut a placentán, a készítmény szedése a terhesség alatt (különösen az első trimeszter idején) kerülendő. Az újszülöttben légzésdepresszió jelentkezhet a szülés előtt adott kodein hatására. A készítmény előírás szerinti alkalmazás esetén is ronthatja a reakciókészséget, befolyásolhatja a gépjárművezetéshez, gépek üzemeltetéséhez szükséges képességeket. Alkohol vagy a központi idegrendszert gátló egyéb más szer egyidejű alkalmazása a reakciókészséget tovább rontja.
Kiszerelés Kiadhatóság Fogyasztói ár Fizetendő ár
200 g vény nélküli Orvosi rendelvény nélkül is kiadható készítmények. 994 Ft 994 Ft Tájékoztató jellegű ár
1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER AZ ERIGON SZIRUP ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ!
Komplex hatású köhögéscsillapító.
Fő hatóanyaga a kodein és a kálium-guaiakolszulfonát. A készítmény a köhögés- és légzőközpont ingerlékenységét csökkenti. A kínzó, köpetet nem ürítő, száraz köhögés rövid távú csillapítására szolgál.
2. TUDNIVALÓK AZ ERIGON SZIRUP ALKALMAZÁSA ELŐTT
Ne alkalmazza az Erigon szirupot, ha a következő állapotok állnak fenn (ellenjavallatok):
- túlérzékenység (allergia) a készítmény hatóanyagaival, vagy bármely segédanyagával szemben;
- súlyos székrekedés;
- súlyos légzészavar;
- asztma és/vagy tüdőtágulás;
- fejsérülés;
- terhesség;
- 2 év alatti életkor;
- cukorbetegség.
Az Erigon szirup fokozott elővigyázatossággal alkalmazható:
- A köhögés megszüntetésére, vagy mérséklésére irányuló gyógyszeres kezelés megkezdése előtt fontos tisztázni a köhögés okát, továbbá, hogy a köhögés módosulása nem okoz-e klinikai komplikációkat, illetve az elsődleges - fertőzésre alkalmazott- kezelés megfelelő-e.
- Az Erigon-kezelés alatt alkoholtartalmú italokat fogyasztani tilos!
- A készítmény szacharóztartalma miatt a ritkán előforduló örökletes glükóz-galaktóz felszívódási zavarban, fruktóz-intoleranciában, vagy szacharáz-izomaltáz enzimhiányban nem alkalmazható. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, kérjük a gyógyszer alkalmazása előtt kérje orvosa tanácsát!
A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek:
Az Erigon-kezelés alatt az alábbi gyógyszerekkel történő együttes alkalmazás során léphetnek fel gyógyszerkölcsönhatások: cimetidin (fekély ellenes szer); elsőgenerációs antihisztaminok (allergia ellenes szerek); altatók és nyugtatók, szorongáscsökkentők, antipszichotikumok; fájdalomcsillapítók; naltrexon; antikolinerg szerek (ezekkel kombinálva bélelzáródást okozhat). Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is!
Terhesség és szoptatás:
A készítmény alkalmazása a terhesség alatt (különösen annak első harmadában) kerülendő. Az újszülöttben légzésdepresszió jelentkezhet a szülés előtt adott kodein hatására.
Nem bizonyított, hogy a gyógyszerkombináció az anyatejbe kerül, de a csecsemőt érő potenciális veszély miatt a szoptatás ideje alatt a gyógyszer nem ajánlott.
Kérdéseivel bármely gyógyszer szedése előtt forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez!
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek üzemeltetéséhez szükséges képességekre:
A járművezető-képességet és a balesetveszéllyel járó munkavégzést befolyásolja, előírás szerinti alkalmazás esetén is ronthatja a reakciókészséget, ezért ameddig nincs meghatározva a betegnek a gyógyszerre történő reakciója, addig tilos gépjárművet vezetni illetve gépekkel, balesetveszéllyel járó munkát végezni. Alkohol vagy a központi idegrendszert gátló egyéb más szer egyidejű alkalmazása a reakciókészséget tovább rontja. Az Erigon szirup alkalmazásának illetve hatásának tartama alatt szeszes italt fogyasztani tilos!
3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI AZ ERIGON SZIRUPOT!
Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, vagy a készítmény hatását túl erősnek, vagy esetleg csekélynek érzi, forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez!
Ha az orvos másképpen nem rendeli, a készítmény szokásos adagja:
Felnőtteknek: naponta 3-szor 1 evőkanál.
Gyermekeknek:
- 2-6 év között naponta 1-2 kávéskanál.
- 7-14 év között naponta 3-szor 1 kávéskanál.
2 év alatti gyermekeknek a gyógyszer nem adható!
Az alkalmazás időtartama:
A kezelés teljes ideje alatt beadható adag maximuma nem ismert, de a hozzászokás veszélye miatt alkalmazását a legkisebb hatásos adagra és szükséges legrövidebb időre kell korlátozni. Amennyiben a köhögés 5 napon belül nem javul, orvoshoz kell fordulni!
Ha az előírtnál több Erigon szirupot alkalmazott (véletlen, vagy szándékos túladagolás):
Forduljon időben orvoshoz a rutin sürgősségi vizsgálatok elvégzése végett!
Tünetek: aluszékonyság, pupillaszűkület, bőrkiütések, viszketés, hányás, mozgáskoordinációs és légzési rendellenességek.
Kezelése: gyomormosás, szükség esetén aktív szén alkalmazása, a légzési zavarok és az egyéb fellépő tünetek orvosi kezelése.
Ha elfelejtette alkalmazni gyógyszerét:
A soron következő adagolási időpontban ne alkalmazzon dupla adagot!
4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK
Mint minden gyógyszernek, az Erigon szirupnak is lehetnek mellékhatásai.
Főleg hosszabb ideig tartó alkalmazása esetén: székrekedés, a bélmozgások csökkenése, gyermekeknél aluszékonyság vagy nyugtalanság. Továbbá: légzészavarok, alacsony vérnyomás, gyors szívverés, fejfájás, szédülés, gyengeség, kipirulás, bőrkiütés, viszketés, vizeletürítési nehézség, étvágytalanság, szájszárazság, émelygés, hányinger, hányás, hasmenés, zavartság, bágyadtság, pupillaszűkület, homályos látás. Súlyos esetben: időleges eszméletvesztés léphet fel. Ha mellékhatást, vagy az itt felsoroltakon túl bármilyen egyéb szokatlan tünetet észlel, értesítse kezelőorvosát, aki dönt a szükséges teendőkről!
5. HOGYAN KELL AZ ERIGON SZIRUPOT TÁROLNI?
Legfeljebb 25 °C-on, száraz helyen, fénytől védve, lezárt palackban, az eredeti csomagolásban tárolandó.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható) után ne szedje a Erigon szirupot. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK
A készítmény hatóanyagai:
Egy műanyag palack (200 g) szirupban van:
0,044 g Kodein-hidroklorid-dihidrát (Codeini hydrochloridum dihydricum),
0,618 g Nátrium-hipofoszfit (Natrii hypophosphis),
2,564 g Kalcium-hipofoszfit (Calcii hypophosphis) és
6,18 g Kálium-guaiakolszulfonát-hemihidrát (Kalii guaiacolsulfonicum hemihydricum).
Egyéb összetevők, segédanyagok: Vanillin, pirított szacharóz (karamell szirup), szacharóz,
hígított sósav 10%, etanol 96%, tisztított víz.
Információ

Hogyan juthatok több információhoz? A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a (beteg)tájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Információ

Egészségügyi szakemberek a gyógyszer hivatalos alkalmazási előírását a www.pharmindex-online.hu oldalon találják!

Hirdetés