2015. szeptember 2. szerda, Rebeka, Dorina napja van
Nyitólap  >  Keresők  >  Gyógyszer / gyógytermék kereső  >  Gyógyszer adatlap
Továbbküldés
Tartalom címe: Gyógyszer adatlap

FRONTIN 0,5 mg tabletta

FRONTIN 0,5 mg tabletta
FRONTIN 0,5 mg tabletta
Hatóanyag(ok):  alprazolam
Forgalmazó: EGIS
Címkék:  FRONTIN 0, 5 mg tabletta
A benzodiazepinek, köztük az alprazolam koncentrációja az anyatejben alacsony. Ugyanakkor, az alprazolam alkalmazása alatt nem javasolt szoptatni. Az alprazolamot nem javasolt alkalmazni a terhesség alatt, kivéve, ha a beteg klinikai állapota indokolttá teszi az alprazolam-kezelést. Ha az alprazolamot terhesség alatt alkalmazzák, vagy ha a beteg az alprazolam-kezelés alatt esik teherbe, tájékoztatni kell a beteget a magzati károsodás veszélyéről. Ha az alprazolám-kezelés a terhesség késői szakaszában szükséges, kerülni kell a magas dózisok alkalmazását, továbbá az elvonási tüneteket és/vagy az ún. floppy-baby szindrómát monitorozni kell az újszülöttnél. Súlyos vesekárosodásban szenvedő betegeknek (kreatinin clearance < 30 ml/perc) alkalmazva az adagolás módosítása ajánlott. Mivel a pszichomotoros teljesítményt befolyásolja, alkalmazásának első szakaszában - egyénileg meghatározandó ideig - gépjárművet vezetni, vagy baleseti veszéllyel járó munkát végezni tilos. A továbbiakban egyedileg határozandó meg a tilalom mértéke.
Kiszerelés Kiadhatóság Fogyasztói ár Fizetendő ár
30x vényköteles Orvosi rendelvényhez kötött készítmények. 412 Ft 412 Ft Forint összeggel még nem támogatott, de a támogatotti körbe már bekerült szer.
30x vényköteles Orvosi rendelvényhez kötött készítmények. 412 Ft 64 Ft Bizonyos betegségekben 90%-os OEP támogatással rendelhető szer.
100x vényköteles Orvosi rendelvényhez kötött készítmények. 1 288 Ft 1 288 Ft Forint összeggel még nem támogatott, de a támogatotti körbe már bekerült szer.
100x vényköteles Orvosi rendelvényhez kötött készítmények. 1 288 Ft 129 Ft Bizonyos betegségekben 90%-os OEP támogatással rendelhető szer.
1. Milyen típusú gyógyszer a Frontin tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Frontin tabletta hatóanyaga, az alprazolam egy triazolo-benzodiazepin típusú vegyület, amely szorongásoldó, nyugtató-altató, izomlazító és görcsgátló hatással rendelkezik.
A Frontin tabletta a következő betegségek esetén alkalmazható:
- Szorongásos állapotok.
- Depresszióval társult szorongás.
- Depresszió
- Az előbbi betegségek szervi vagy más betegségekkel társulva
- Pánikbetegség
2. Tudnivalók a Frontin tabletta szedése előtt
Ne szedje a Frontin tablettát
- ha allergiás az alprazolamra, vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére, vagy más benzodiazepin típusú gyógyszerre.
- ha Ön autoimmun folyamat következtében kialakult izomgyengeségben (miaszténia gravisz)
- szenved.
- ha Ön súlyos légzési elégtelenségben szenved.
- ha Ön súlyos májelégtelenségben szenved.
ha Önnél alvás közbeni légzéskimaradás (alvási apnoe-szindróma) jelentkezett.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Frontin tabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával, vagy gyógyszerészével.
- Ha Ön enyhe vagy közepesen súlyos májkárosodásban és/vagy vesekárosodásban szenved.
- Ha Ön időskorú és/vagy legyengült állapotú.
- Ha az Ön kórelőzményében alkohol- vagy gyógyszerfüggőség szerepel, mivel ilyen esetekben különösen hosszú távon és nagy dózisban vagy egyéb hasonló hatású gyógyszer együttes szedése esetén hozzászokás alakulhat ki.
- Ha Ön súlyos depresszióban vagy pánikbetegségben szenved és öngyilkossági hajlamot mutat.
A kezelés alatt alkoholt fogyasztani tilos!
A kezelés során hozzászokás és gyógyszerfüggőség, úgynevezett pszichés-szomatikus dependencia alakulhat ki. Esélye a gyógyszer adagjának és a kezelés időtartamának emelésével növekszik.
A Frontin-kezelés megszakításakor jelentkező hatások:
A kezelést nem szabad hirtelen megszakítani, hanem az orvos irányításával fokozatosan kell abbahagyni. A Frontin kezelés megszakításakor elvonási tünetek jelentkezhetnek köztük fejfájás, izomfájdalom, extrém szorongás, feszültség, nyugtalanság, zavartság, ingerlékenység és álmatlanság. Súlyos esetben a következő tünetek jelentkezhetnek: realitásérzék elvesztése, személyiségvesztés, rendkívül érzékeny hallás, zsibbadtság és bizsergő érzés a végtagokban, fokozott érzékenység fényre, zajokra, és a fizikai kontaktusra, hallucináció vagy epilepsziás görcsök megjelenése. Kérjük, értesítse orvosát, ha ezeket a tüneteket észleli.
A kezelés hirtelen felfüggesztése a tünetek kiújulását vagy az állapot rosszabbodását eredményezheti.

Pszichés zavarok a Frontin szedése alatt:
A Frontin szedése során érezhet nyugtalanságot, ingerlékenységet, kialakulhat düh, aggresszív magatartás, téveszme, rémálmok, hallucináció, elmezavar, szokatlan magatartás. Ha ezeket a tüneteket észleli, kérjük, azonnal értesítse orvosát.

A Frontin szedése során emlékezetkiesés fordulhat elő a gyógyszer bevételét követő néhány órán belül.
Ismételt kezelések az altató-hatás elmaradását okozhatják.
Gyermekek és serdülők
Az alprazolam biztonságosságát és hatásosságát 18 éves kor alatti gyermekeknél nem igazolták, ezért alkalmazása 18 éves kor alatt nem javasolt.
Egyéb gyógyszerek és a Frontin tabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Fokozódhat a Frontin tabletta hatása az alábbi gyógyszerekkel együtt adva:
- máj gyógyszer-metabolizáló enzimeit gátló gyógyszerekkel
- alkoholt tartalmazó készítményekkel vagy
- egyéb olyan gyógyszerekkel együtt alkalmazva, amelyek maguk is tompítják az agyműködést (azaz a központi idegrendszer depresszióját okozzák).
Az alábbi gyógyszerekkel való együttadásakor orvosa módosíthatja a Frontin tabletta adagolását:
- nefazodon, fluvoxamin, fluoxetin, szertralin (depresszió elleni gyógyszerek),
- propoxifen (fájdalomcsillapító),
- cimetidin (gyomorfekély kezelésére szolgáló gyógyszer),
- szájon át alkalmazandó (úgynevezett orális) fogamzásgátlók,
- szertralinnal
- diltiazem (magas vérnyomás elleni gyógyszer),
- bizonyos, úgynevezett makrolid antibiotikumok,
- ritonavir (HIV vírus-ellenes gyógyszer).
Nem ajánlott a Frontin tabletta együttadása imidazol típusú gombaellenes szerekkel (például ketokonazol, itrakonazol, metronidazol).

A Frontin tabletta egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal
Frontin szedés ideje alatt az alkohol fogyasztása tilos!
Terhesség, szoptatás és termékenység
Az alprazolámot nem ajánlott alkalmazni a terhesség alatt, kivéve az orvosa kifejezett utasítására.
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A Frontin tabletta szedése a terhesség alatt káros hatással lehet a magzatra, illetve az újszülöttre. Alkalmazása a terhesség utolsó három hónapjában vagy a szülés alatt az újszülöttnél elvonási tüneteket okozhat, valamint egyes esetekben átmeneti fejlődés lassulást tapasztaltak. Ezért ha Ön terhes vagy terhességet tervez, tájékoztassa erről kezelőorvosát.
Ha az alprazolám kezelés a terhesség késői szakaszában szükséges, kerülni kell a magas dózisok alkalmazását és az újszülöttet monitorozni kell.
Az alprazolam kis mennyiségben jelenik meg az anyatejben. A gyógyszer alkalmazása alatt nem ajánlott szoptatni.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A szedáció, az emlékezetkiesés, a csökkent koncentrációs képesség, vagy a károsodott izomműködés hátrányosan befolyásolhatja a gépjárművezetéssel, vagy gépek kezeléséhez szükséges képességeket. Kialvatlanság esetén, a csökkent éberség valószínűsége megnövekszik.

A Frontin tablettánként 96,0 mg laktóz-monohidrátot tartalmaz
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
3. Hogyan kell szedni a Frontin tablettát?
A gyógyszert mindig kezelőorvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A készítmény ajánlott adagja:
Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Az adagolást orvosa mindig az Ön betegségének, életkorának, egészségi állapotának megfelelően, valamint az Ön által szedett más gyógyszerek figyelembevételével határozza meg. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Alkalmazása felnőtteknél:
Az optimális adagot egyénenként, a tünetek súlyossága és a beteg egyéni válasza alapján az orvos határozza meg.
Szorongásos állapotokban a készítmény ajánlott adagja: A kezdő napi adag a tablettából 3-szor 0,25-0,5 mg, amit orvosa szükség esetén csökkenthet, vagy emelhet. A fenntartó napi adag 0,5-4,0 mg között változhat több részletben bevéve.
Depresszióval társult szorongásos állapotokban a készítmény ajánlott adagja:
A kezdő napi adag a tablettából 3-szor 0,5 mg, amit orvosa szükség esetén csökkenthet, vagy emelhet. A fenntartó napi adag 1,5-4,5 mg több részletben bevéve.
Pánikbetegségekben a készítmény ajánlott adagja:
A kezdő adag a tablettából naponta 0,5 mg - 1 mg lefekvéskor vagy naponta 3-szor 0,5 mg. A továbbiakban a napi adag általában magasabb, a növekedés mértékét az orvos határozza meg. Az emelt adagot napi 3-4 részletben kell bevenni, az orvos utasítása szerint.
Alkalmazása idős vagy legyengült betegeknél:
A napi kezdő adag a tablettából 2-3-szor 0,25 mg, amit orvosa szükség esetén emelhet. A napi adag a továbbiakban 0,5-0,75 mg több részletben bevéve.
Alkalmazása vese- vagy májkárosodásban szenvedő betegeknél:
Vese- és májkárosodás esetén orvosa a szokásosnál kisebb dózist javasolhat.
A kezelés időtartama klinikai vizsgálatok alapján szorongásos kórképben és depresszióval társult szorongásos állapotokban 6 hónap, pánikbetegségben 8 hónap lehet.
Ha az előírtnál több Frontin tablettát vett be
Forduljon azonnal kezelőorvosához. Az előírtnál több tabletta bevételekor enyhébb esetekben, a tünetek közé tartozik az elmosódott beszéd, az álmosság, a mentális zavar, a levertség, súlyosabb esetekben mozgáskoordináció zavarai, alacsonyvérnyomás, légzéscsökkenés, néha kóma és nagyon ritkán halál fordul elő.
Súlyos következmények ritkán fordulnak elő, hacsak nem vett be egyidejűleg más gyógyszert vagy alkoholt nem fogyasztott.

Ha elfelejtette bevenni a Frontin tablettát
A soron következő előírt adagolási időpontban ne alkalmazzon kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására. A szedési időn kívül a készítményt ne vegye be, folytassa szedést a szokásos időben az Ön részére előírt adaggal.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a szakszemélyzetet.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A mellékhatások általában a kezelés kezdetén jelentkeznek, de a későbbiek folyamán vagy az adag csökkentésekor többnyire fokozatosan megszűnnek.
Nagyon gyakori mellékhatások (10-ből több, mint 1 beteget érint):
Szedáció/kábultság, aluszékonyság.

Gyakori mellékhatások
(100-ból 1-10 beteget érint):
Étvágycsökkenés, zavart állapot, depresszió, tájékozódó képesség zavara, , járás-és egyensúlyzavarok, koordinációs zavarok, memóriakárosodás, elmosódott beszéd, figyelemzavar, kóros álmosság, illetve kórosan mély alvás (hiperszomnia), levertség, szédülés, fejfájás, ájulásérzet, homályos látás, székrekedés, szájszárazság, émelygés, kimerültség, ingerlékenység.

Nem gyakori mellékhatások
(1000-ből 1-10 beteget érint):
Szorongás, álmatlanság, idegesség, feledékenység, remegés, izomgyengeség, testtömeg-változás, nemi vágy változása, megnövekedett prolaktinszint, mánia, hipománia, hallucináció, düh, agresszió, ellenséges magatartás, agitáció, , rendellenes gondolkodás, ingerlékenység, túlzott pszichomotoros aktivitás, rendellenes mozgások, emésztőrendszeri betegségek, kóros májműködés, sárgaság, bőrgyulladás, vizelet visszatartási és vizeletürítési zavarok, szexuális zavarok, menstruációs zavarok, szembelnyomás-fokozódás.
Nem ismert gyakoriságú mellékhatások (a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg): Autonóm (az akaratlan működéseket szabályozó) idegrendszeri zavarok, májgyulladás (hepatitisz), duzzanat az arcon és a végtagokban.
A gyógyszer szedése (még terápiás dózisokban is) fizikai függőség kialakulását eredményezheti.
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a szakszemélyzetet. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
5. Hogyan kell a Frontin tablettát tárolni?
Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon feltüntetett lejárati idő után ne szedje a gyógyszert. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Frontin tabletta
A készítmény hatóanyaga: 0,25 mg, ill. 0,5 mg, ill. 1 mg alprazolám tablettánként.
Egyéb összetevők:
0,25 mg tabletta: kolloid szilicíum-dioxid, nátrium-lauril-szulfát, kukoricakeményítő, magnézium-sztearát, mikrokristályos cellulóz, laktóz-monohidrát (96 mg).
0,5 mg tabletta: sárga vas-oxid (E 172), kolloid szilicíum-dioxid, nátrium-lauril-szulfát, kukoricakeményítő, magnézium-sztearát, mikrokristályos cellulóz, laktóz-monohidrát (96 mg).
1 mg tabletta: vörös vas-oxid (E 172), kolloid szilicíum-dioxid, nátrium-lauril-szulfát, kukoricakeményítő, magnézium-sztearát, mikrokristályos cellulóz, laktóz-monohidrát (96 mg).
Milyen a Frontin tabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Frontin 0,25 mg tabletta: fehér vagy sárgásfehér színű, szagtalan, ovális alakú, egyik oldalán mélynyomású bemetszéssel, másik oldalán stilizált "E" és "311" kódjelzéssel ellátott, mindkét oldalán domború tabletta. Törési felülete fehér vagy sárgásfehér színű. A tabletta egyenlő adagokra osztható.
Frontin 0,5 mg tabletta: halványsárga színű, szagtalan, ovális alakú, egyik oldalán mélynyomású bemetszéssel, másik oldalán stilizált "E" és "312" kódjelzéssel ellátott, mindkét oldalán domború tabletta. Törési felülete halványsárga színű. A tabletta egyenlő adagokra osztható

Frontin 1 mg tabletta:
halvány rózsaszín, szagtalan, ovális alakú, egyik oldalán mélynyomású bemetszéssel, másik oldalán stilizált "E" és "313" kódjelzéssel ellátott, mindkét oldalán domború tabletta. Törési felülete halvány rózsaszín. A tabletta egyenlő adagokra osztható
Kiszerelés:
Frontin 0,25 mg tabletta, és Frontin 0,5 mg tabletta:
30 , 100 db tabletta, garanciazáras fehér színű műanyag kupakkal lezárt barna üvegben, dobozban.
Frontin 1 mg tabletta:
30, 100 db tabletta, garanciazáras fehér színű műanyag kupakkal lezárt barna üvegben, dobozban
vagy 6x15 (90) db tabletta buborékcsomagolásban, dobozban.
A
Információ

Hogyan juthatok több információhoz? A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a (beteg)tájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Információ

Egészségügyi szakemberek a gyógyszer hivatalos alkalmazási előírását a www.pharmindex-online.hu oldalon találják!

Hirdetés

Ha ezt Kleopátra tudta volna!

Tegye fel a kezét, aki ragyogó, feszes és fiatalosan üde arcbőrre vágyik! Az Önök számára fantasztikus hírünk van! A TIENS két olyan innovatív arcmaszkot hozott a piacra, amely a SPA kényeztető simogatását nyújtja az otthoni környezet nyugalmában. 15 perc relaxáció és bőre ujjá éled. Járjon bőre kedvében és helyezzen fel egy TIENS Time Shadow Arcmaszkot!

Tovább a cikkre