2015. szeptember 1. kedd, Egyed, Egon napja van
Nyitólap  >  Keresők  >  Gyógyszer / gyógytermék kereső  >  Gyógyszer adatlap
Továbbküldés
Tartalom címe: Gyógyszer adatlap

GYNOFLOR hüvelytabletta

GYNOFLOR hüvelytabletta
GYNOFLOR hüvelytabletta
Hatóanyag(ok):  lactobacillus acidophilus, estriol
Forgalmazó: PharmaSwiss Ceská
Kiszerelés Kiadhatóság Fogyasztói ár Fizetendő ár
6x vény nélküli Orvosi rendelvény nélkül is kiadható készítmények. 2 976 Ft 2 976 Ft Tájékoztató jellegű ár
12x vény nélküli Orvosi rendelvény nélkül is kiadható készítmények. 3 420 Ft 3 420 Ft Tájékoztató jellegű ár
1. Milyen típusú gyógyszer a Gynoflor hüvelytabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Gynoflor hüvelytabletta két hatóanyagot tartalmaz: az emberi hüvelyben természetesen előforduló, nem kórokozó baktériumot, az acidofil (azaz savas közeget kedvelő) laktobacillust (latinul Lactobacillus acidophilus) és egy ösztriol nevű női nemi hormont. Mindkét hatóanyag a hüvelyben fejti ki hatását.
Az egészséges, biológiai egyensúlyi állapotban lévő hüvely természetes védőmechanizmusokkal rendelkezik a fertőzések kivédésére. Ezt a védő hatást többek között a laktobacillusok fejtik ki azáltal, hogy tejsavat és egyéb, fertőzéseket kivédő anyagokat termelnek. A tejsavtermelés savas környezetet eredményez, ami elősegíti a laktobacillusok növekedését, ugyanakkor a kórokozók elszaporodását gátolja. Bizonyos gyógyszeres kezelések (pl. antibiotikumok), helyi fertőzések, súlyos betegségek, ill. nem megfelelő higiénés körülmények (pl. túlzott hüvelyöblítés, tusolás) a laktobacillusok számának csökkenését vagy teljes pusztulását eredményezhetik. A készítmény nagy mennyiségben tartalmaz laktobacillust, ami segít a hüvely természetes közegét helyreállítani.
A hüvely természetes védőmechanizmusai közé tartozik a hüvely felszínét borító hámréteg is, ami fizikai akadályt képez a kórokozók behatolása ellen. Ennek a védelemnek a károsodásához vezethet, ha a női nemi hormonok szintje ingadozó vagy elégtelen (különösen a menstruáció vége előtt). Ebben segít a Gynoflor hüvelytabletta másik hatóanyaga az ösztriol, ami a természetes női nemi hormonok egyike. Az ösztriol a készítményben nagyon alacsony adagban található, biztosítja a jó vérkeringést a hüvely hámszövetében, valamint, hogy a hámréteg megfelelően vastag, rugalmas és nedves legyen. Ez fontos a laktobacillusok szaporodásához is, mert a hámsejtek biztosítják a tejsavtermelés alapanyagát.
A hüvelytabletta tartalmaz még tejcukrot (laktózt), amit a laktobacillusok szintén gyorsan tejsavvá alakítanak. A laktobacillusok elszaporodása és újratelepedése tehát már az első kezelés után elkezdődik.
A kezelőorvos utasításának megfelelően az alábbi esetekben alkalmazható:
- a laktobacillus állomány és ezzel a hüvelyflóra helyreállítása bizonyos gyógyszeres kezelések után (pl. antibiotikumok);
- a menstruáció vége előtti vagy után kialakuló helyi, hüvelyi panaszok (hüvelyi szárazság, viszketés, égő érzés, fájdalom nemi közösülés alatt) kezelése, vagy az egész testre ható hormonpótló kezelés esetén kiegészítő szerként;
- ismeretlen eredetű hüvelyváladék képződése, vagy enyhe ill. közepes súlyosságú baktérium- vagy gombás fertőzés, amelyekben általános fertőzés ellenes kezelés nem szükséges.
További lehetséges alkalmazása a kiújuló hüvelyi fertőzések megelőző kezelése.
2. Tudnivalók a Gynoflor hüvelytabletta alkalmazása előtt
Ne alkalmazza a Gynoflor hüvelytablettát
- ha allergiás a laktobacillusra, az ösztriolra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;
- ha rosszindulatú elváltozások (ösztrogénfüggő daganatok) vannak a mellében, méhében, vagy hüvelyében;
- ha méhnyálkahártyája feltételezetten vagy igazoltan rendellenesen helyezkedik el (endometriózisa van);
- ha ismeretlen eredetű hüvelyvérzést tapasztal,
- ha még nem érte el a nemi érettséget (nem menstruál).
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Gynoflor hüvelytabletta alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával a korábban vagy jelenleg fennálló betegségeiről, különösen, ha allergiás valamire, ill. az alábbiak valamelyikében szenved vagy korábban szenvedett.
- Véralvadási zavarok, vérrög elmozdulása és beékelődése (tromboembólia), súlyos szívbetegség, vesebetegség, májbetegség;
- magasvérnyomás, rángógörcs (epilepszia), rohamokban jelentkező féloldali fejfájás (migrén);
- a vörös vérfesték lebontásának zavara, amikor többek között a bőr érzékeny lehet fényre (porfíria);
- magas vérzsírszinttel járó betegségek, cukorbetegség, az emlő szöveti állományának elváltozásai, korábbi terhesség alatt kialakuló halláskárosodás további romlása (otoszklerózis).
Amennyiben a készítmény alkalmazása után kiütések jelennek meg, súlyos égő érzést, vagy váratlan hüvelyi vérzést tapasztal, függessze fel a kezelést, és azonnal forduljon orvosához.
Egyéb gyógyszerek és a Gynoflor hüvelytabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, mert bizonyos hatóanyagú készítményekkel esetleg egymás hatását befolyásolhatják (pl. antibiotikumok).
Más hatóanyagot tartalmazó nőgyógyászati gyógyszerekkel egyidejűleg csak kifejezett orvosi utasításra alkalmazható.
Terhesség és szoptatás
Terhességre vonatkozó adatok szerint az ösztriol és a laktobacillus nincs káros hatással a terhességre vagy a magzat illetve az újszülött egészségére. Mind a két hatóanyag (a laktobacillus és az ösztriol) természetesen megtalálható az emberi szervezetben, és ezen hatóanyagok szintje a vérben a Gynoflor hüvelytabletta alkalmazása után sem magasabb, mint az egészséges nőké.
Ezért a Gynoflor hüvelytabletta terhesség és szoptatás alatt mint minden gyógyszer, az előnyök és kockázatok gondos orvosi mérlegelése után alkalmazható.
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A készítmény hatása a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Gynoflor hüvelytabletta nem befolyásolja ezeket a képességeket.
3. Hogyan kell alkalmazni a Gynoflor hüvelytablettát?
A gyógyszert mindig kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A készítmény ajánlott adagja:
Hüvelyi váladékképződés, fertőzések, valamint a normál hüvelyi környezet helyreállító kezelése:
Napi 1-2 hüvelytabletta 6-12 napig. A hüvelytablettát esténként lefekvés előtt kell felhelyezni mélyen a hüvelybe. Ehhez legjobb hátra dőlni, miközben a lábakat enyhén hajlított helyzetben tartjuk.
A kezelést a menstruáció ideje alatt abba kell hagyni, majd újra kell kezdeni.
Menstruáció vége előtti vagy után fellépő rendellenességek (hüvelyszárazság, viszketés, égő érzés, nem közösülés alatti fájdalom, hormonpótló kezelés során kiegészítőként:
Az ajánlott adag napi 1 hüvelytabletta a kezelés első hetében, majd heti 1-2 hüvelytabletta fenntartó adagként. Ha hüvely nagyon száraz, a hüvelytablettát felhelyezés előtt meg lehet nedvesíteni egy kis csapvízzel.
Gyakorlati tanácsok:
A Gynoflor tartalmaz olyan segédanyagokat, amelyek nem oldódnak fel teljesen, ezért esetenként tablettamaradványok találhatók a fehérneműn. Ennek semmi jelentősége nincs a gyógyszer hatásossága szempontjából. Ajánlatos egészségügyi betétet hordani a kezelés ideje alatt.
Ritka esetben a hüvely nagyfokú szárazsága miatt a hüvelytabletta egyáltalán nem oldódik fel, és a tabletta egészben kilökődik. Ekkor természetesen nem tudja kifejteni a hatását, a hüvelyfalat azonban nem károsítja. Ilyen esetekben a feloldási gondok megelőzése érdekében célszerű a tablettát egy kis csapvízzel megnedvesíteni a felhelyezés előtt.
Ha az előírtnál több Gynoflor hüvelytablettát alkalmazott
Ha az előírtnál több tabletta került hüvelyi alkalmazásra, értesítse kezelőorvosát.
Ha elfelejtette alkalmazni a Gynoflor hüvelytablettát
Ne alkalmazzon kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
Ha idő előtt abbahagyja a Gynoflor hüvelytabletta alkalmazását
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Általános tünetek, az alkalmazás helyén fellépő reakciók
Röviddel a készítmény alkalmazása után enyhe szúró vagy égő érzés előfordulhat (kb. a betegek 1,0%-ában). Ritkán túlérzékenységre utaló tüneteket, kivörösödést és viszketést tapasztaltak. Egy esetben allergiás reakciót figyeltek meg a készítményben lévő laktobacillus liofilizátummal szemben.
Ha a Gynoflor hüvelytablettát tévedésből szájon át alkalmazzák, nem várható mellékhatás.
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
5. Hogyan kell a Gynoflor hüvelytablettát tárolni?
Hűtőszekrényben (2 °C - 8 °C) tárolandó.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon feltüntetett lejárati idő ("Felhasználható:") után ne alkalmazza a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Gynoflor hüvelytabletta
- A készítmény hatóanyagai: minimum 10 millió csíra Lactobacillus acidophilus (50,0 mg Lactobacillus acidophilus liofilizátum formájában), és 0,03 mg ösztriol hüvelytablettánként.
- Egyéb összetevők: dinátrium-hidrogén-foszfát, nátrium-karboxi-metil-amilopektin, laktóz-monohidrát, magnézium-sztearát, mikrokristályos cellulóz.
Milyen a Gynoflor hüvelytabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás
6 db, ill. 12 db hüvelytabletta buborékcsomagolásban és dobozban.
Információ

Hogyan juthatok több információhoz? A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a (beteg)tájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Információ

Egészségügyi szakemberek a gyógyszer hivatalos alkalmazási előírását a www.pharmindex-online.hu oldalon találják!

Hirdetés

Ha ezt Kleopátra tudta volna!

Tegye fel a kezét, aki ragyogó, feszes és fiatalosan üde arcbőrre vágyik! Az Önök számára fantasztikus hírünk van! A TIENS két olyan innovatív arcmaszkot hozott a piacra, amely a SPA kényeztető simogatását nyújtja az otthoni környezet nyugalmában. 15 perc relaxáció és bőre ujjá éled. Járjon bőre kedvében és helyezzen fel egy TIENS Time Shadow Arcmaszkot!

Tovább a cikkre