2014. szeptember 21. vasárnap, Máté, Mirella napja van
Nyitólap  >  Keresők  >  Gyógyszer / gyógytermék kereső  >  Gyógyszer adatlap
Továbbküldés
Tartalom címe: Gyógyszer adatlap

LEVOXA 500 mg filmtabletta

LEVOXA 500 mg filmtabletta
Hatóanyag(ok):  levofloxacin
Forgalmazó: Actavis Group
A Levoxa filmtabletta szoptató nők számára ellenjavallt. A levofloxacint tilos terhes nőknél alkalmazni. Néhány mellékhatás (pl. szédülés/vertigo, álmosság, látászavarok)  csökkentheti a koncentráló- és reakciókészséget, ami viszont kockázatot jelent azokban a helyzetekben (pl. gépjárművezetés, gépek kezelése),, ahol ezek a képességek kiemelten fontosak.
Kiszerelés Kiadhatóság Fogyasztói ár Fizetendő ár
5x vényköteles Orvosi rendelvényhez kötött készítmények. 1 542 Ft 1 185 Ft OEP által fix összeggel támogatott szer.
7x vényköteles Orvosi rendelvényhez kötött készítmények. 2 160 Ft 1 660 Ft OEP által fix összeggel támogatott szer.
1. Milyen típusú gyógyszer a Levoxa és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Levoxa a fluorokinolonok gyógyszerosztályába tartozó szintetikus, baktériumellenes szer.
A Levoxa baktériumok által előidézett olyan fertőzések kezelésére szolgál, amelynek okozói ellen a készítmény hatásos. A tablettákkal kezelhető fertőzések pl. a melléküregek fertőzései, a tüdő- és a húgyúti fertőzések, továbbá bőr- és a prosztata fertőzései.
2. Tudnivalók a Levoxa szedése előtt
Ne szedje a Levoxa-t
- ha Ön allergiás (túlérzékeny) a levofloxacinra, egyéb kinolon antibiotikumokra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha Ön epilepsziában szenved.
- ha fluorokinolon típusú antibiotikum kezelés alkalmával bármikor ínproblémái (pl. íngyulladás) jelentkeztek.
- ha Ön terhes vagy szoptat.
- ha Ön gyermek vagy serdülőkorú.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
Beszéljen orvosával vagy gyógyszerészével a Levoxa szedése előtt.
A Levoxa-val végzett kezelés alatt ne tartózkodjon feleslegesen hosszú ideig a napon és ne használjon kvarclámpát vagy szoláriumot. Ez azért fontos, mert néhány betegnél fokozott fényérzékenység alakulhat ki a Levoxa szedése alatt. A Levoxa ritkán íngyulladást és fájdalmat okozhat, különösen időskorú betegeknél és azoknál, akik kortikoszteroidokat szednek. Amennyiben inakat érintő panaszai jelentkeznek a tabletta szedése alatt vagy röviddel utána, azonnal kérjen orvosi segítséget és az ínsérülés elkerülése érdekében a fájdalmas végtagot helyezze nyugalomba.
Fokozódhat a görcsrohamok előfordulásának kockázata, ha Önnél előzőleg bármikor agykárosodás (pl. szélütés vagy súlyos agysérülés) következett be.
Azonnal tájékoztassa orvosát, ha véres hasmenést tapasztal a Levoxa-val végzett kezelés alatt vagy után. Ez a tünet súlyos bélfertőzés (álhártyás vastagbélgyulladás avagy pszeudomembrános kolitisz) jele lehet, amely antibiotikus kezelés után előfordulhat.
Szívproblémák: Körültekintés szükséges az ilyen típusú gyógyszerek alkalmazása során, ha Ön veleszületett QT-szakasz megnyúlásban szenved vagy ez a betegség (ami az EKG-n, vagyis a szívműködés elektromos jeleinek rögzítésén észlelhető) előfordult a családjában, felborult a sóháztartása a vérében (főként, ha alacsony a vér kálium- vagy magnéziumszintje), nagyon lassú a szívverése (úgynevezett "bradikardia"), gyenge a szíve (szívelégtelenség), a kórtörténetében szívroham (miokardiális infarktus) szerepel, ha Ön nőbeteg vagy idős beteg, illetve olyan más gyógyszereket szed, amelyek EKG változásokat idéznek elő (lásd a "Kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek" című pont).
Egy bizonyos enzim, a glükóz-6-foszfát-dehidrogenáz (G6-PD) rendellenességében (amely ritka, örökletes betegség) a vörösvérsejtek pusztulása (hemolízis) következhet be a kinolon baktériumellenes szerekkel végzett kezelés alatt, ezért a Levoxa csak kellő elővigyázatossággal használható ezeknél a betegeknél.
Mivel a levofloxacin főként a veséken keresztül választódik ki, vesebetegeknél a Levoxa adagját ennek megfelelően kell beállítani.
Fennállhat az alacsony vércukorszint (hipoglikémia) veszélye azoknál a cukorbetegnél, akik a Levoxa-val egyidejűleg inzulint vagy szájon át alkalmazott vércukorcsökkentő szert is kapnak. Ezen betegek esetében a vércukorszint gondos, rendszeres ellenőrzése ajánlott.
A Levoxa-val történő kezelés okozhat bizonyos típusú, hirtelen kialakuló idegkárosodást. Ha részleges érzéskiesést vagy csökkent érzékelést tapasztal, kérjük, forduljon kezelőorvosához, és hagyja abba a kezelését, hogy elkerülhető legyen a visszafordíthatatlan állapot kialakulása.
Egyéb gyógyszerek és a Levoxa
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint a szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Ez különösen vonatkozik az alábbi készítményekre:
- vas-sók (vérszegénység kezelésére használatos), magnézium- vagy alumínium-tartalmú savlekötők (gyomorégés, gyomorfájdalom-elleniszerek) és szukralfát (a gyomorfal nyálkahártyáját védő készítmény) kizárólag a Levoxa bevétele előtt vagy után két órával alkalmazható. Ellenkező esetben csökkenthetik a levofloxacin felszívódását és hatásosságát.
- Mindenképpen tájékoztatnia kell orvosát arról, ha más, olyan gyógyszereket szed, amelyek megváltoztathatják a szívritmust: az úgynevezett antiarritmikumok csoportjába tartozó gyógyszerek (pl. kinidin, hidrokinidin, dizopiramid, amioadron, szotalol, dofetilid, ibutilid), triciklikus antidepresszánsok, egyes baktérium ellenes szerek (amelyek a makrolidok csoportjába tartoznak), bizonyos antipszichotikumok.
- a teofíllin (asztma kezelésére szolgáló készítmény), a fenbufen és hasonló nem szteroid gyulladásgátlók a levofloxacinnal együtt adva fokozhatják a görcsrohamokra való hajlamot.
- a probenecid (ízületi gyulladás kezelésére szolgáló szer) és a cimetidin (visszafogja a gyomorsavtermelést) csökkenti a veséken kiválasztódó levofloxacin mennyiségét, főként a vesekárosodásban szenvedőknél.
- ciklosporin (a beültetett szerv kilökődését megakadályozó készítmény) - a levofloxacin elnyújthatja a ciklosporin hatását.
- K-vitamin antagonisták (pl. a warfarin véralvadásgátló szer) és a levofloxacin együttes alkalmazása fokozott vérzékenységet okozhat. A K-vitamin antagonistákkal kezelt betegeknél ellenőrizni kell a véralvadási értékeket.
- ritkán előfordul, hogy bizonyos antibiotikumok csökkentik a fogamzásgátlók hatásosságát.
- a levofloxacinnal kezelt betegeknél az ópiátok vizeletből történő meghatározása hamis pozitív eredményt adhat.
A Levoxa egyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal
A Levoxa táplálékkal együtt, vagy attól függetlenül is bevehető.
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Ne szedje a Levoxa-t, ha Ön terhes vagy szoptat.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Néhány mellékhatás, pl. a szédülés, álmosság és a látászavarok csökkenthetik a koncentráló- és reakcióképességet. Ne vezessen gépjárművet és ne kezeljen gépeket, ha úgy érzi, hogy koncentráló- és reakcióképessége ezt nem teszi lehetővé.
A Levoxa laktózt tartalmaz
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, mivel a Levoxa tejcukrot (laktóz) tartalmaz.
3. Hogyan kell szedni a Levoxa-t?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. A kezelés időtartama a fertőzés típusától és súlyosságától függ. A készítmény ajánlott adagja naponta l vagy 2 tabletta. A kezelés időtartama rendszerint nem hosszabb, mint 28 nap.
Csökkent veseműködésű (veseelégtelenségben szenvedő) betegek számára a normál veseműködésűeknél alkalmazott adagnál kisebb adagot írhat fel az orvos.
A tablettákat étkezés alatt vagy az étkezések között bármikor be lehet venni. A tablettákat egy pohár vízzel kell lenyelni. A tabletták egyenlő adagokra oszthatók.
Ha az előírtnál több Levoxa-t vett be
Ha túl sok Levoxa tablettát vett be, erről azonnal értesítse orvosát, vagy keresse fel a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát.
A túladagolás tünetei közé tartozhat a szédülés, a zavartság, az eszméletzavar, a görcsrohamok és az émelygés.
Ha elfelejtette bevenni a Levoxa-t
Ha elfelejtette bevenni a soron következő Levoxa-t, a lehető leghamarabb pótolja a hiányt, kivéve, ha már nagyon közel van a következő adag bevételi idejéhez.
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott Levoxa adag pótlására.
Ha idő előtt abbahagyja a Levoxa szedését
Igen fontos, hogy akkor fejezze be a filmtabletták szedését, amikor azt orvosa előírta. Ne hagyja abba a kezelést, még akkor sem, ha már az összes tabletta beszedése előtt jobban érzi magát. Amennyiben túl hamar fejezi be a kezelést, állapota rosszabbodhat. Ha a kezelést mellékhatások miatt szakítja meg, erről tájékoztassa orvosát, aki a következő adag bevétele előtt megfelelő tanáccsal látja el Önt.
Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A megfigyelt mellékhatások gyakoriságuk szerint kerülnek felsorolásra az alábbiakban:
Gyakori (100-ból egynél több, de 10-ből egynél kevesebb betegnél előforduló) mellékhatások:
- Hányinger, hasmenés
- Rendellenes májműködésre utaló változások a vérvizsgálati eredményekben.
Nem gyakori (1000-ből egynél több. de 100-ból egynél kevesebb betegnél előforduló) mellékhatások:
- A készítménynek ellenálló mikroorganizmusok számának növekedése, pl. gombás fertőzés megjelenése.
- A fehérvérsejtek számának csökkenését vagy emelkedését jelző változások a vérképben.
- Fejfájás, szédülés, álmosság, álmatlanság.
- Étvágytalanság, hányás, gyomorfájdalom, és emésztési zavarok.
- A májműködés zavarára utaló változások a vérvizsgálati eredményekben (a bilirubin nevű salakanyag emelkedett szintje a vérben)
- Viszketés, bőrkiütés.
- A veseműködés zavarára utaló változások a vérvizsgálati eredményekben.
- Gyengeség, erőtlenség.
Ritka (1000-ből egynél kevesebb, de 10 000-ből 1-nél több betegnél előforduló) mellékhatások:
- Egy bizonyos fehérvérsejt típus (neutrofilek) számának csökkenése a vérben.
- Csökkent vérlemezkeszám.
- Érzéketlenség vagy szurkáló, zsibbadó érzés
- Akaratlan remegés.
- Generalizált félelem (szorongás).
- Szélsőséges rosszkedv érzése (depresszió)
- Hangulatváltozások.
- Szélsőséges érzelmi zavarok.
- Zavartság.
- Fékezhetetlen izomrángás (görcsroham)
- Szapora szívverés.
- Alacsony vérnyomás.
- Légutak szűkülete, pl. asztma, légzési nehézség.
- Véres hasmenés, amely nagyon ritkán a vékony és vastagbelek súlyos, fájdalmas hasmenéssel járó gyulladását jelezheti.
- Viszkető bőrkiütések.
- Ízületi fájdalom.
- Izomfájdalom.
- Ínrendellenességek, ideértve az íngyulladást is.
Nagyon ritka (10 000-ből egynél kevesebb betegnél előforduló) mellékhatások:
- Egy bizonyos fehérvérsejt típus (neutrofilek) számának súlyos, akut csökkenése. A tünetek közé tartozik többek között a lázas állapot, a száj és torok területén megjelenő fekélyek.
- Allergiás reakciók, ideértve az arc, az ajkak, a torok vagy a nyelv duzzanatát, alacsony vérnyomás és egyéb súlyos allergiás válaszreakciók, tüdőgyulladás.
- Részleges érzékvesztés, csökkent (fizikai) érzékenység, látás- és hallászavarok, ízlelési- és szaglászavarok, képzelgések (nem létező dolgok észlelése, hallása).
- A keringés összeomlása (anafilaxiás sokkhoz hasonló jelenség).
- A vércukorszint túlságosan alacsony szintre csökkenése (hipoglikémia), amelynek főként cukorbetegeknél van megkülönböztetett jelentősége.
- Májgyulladás.
- Előfordulhat a bőr túlzott érzékenysége napfényre és ultraibolya sugarakra.
- Ínszakadás (pl. Achilles-ín). Ez a mellékhatás már a kezelés elkezdése után 48 órával is jelentkezhet, és előfordulhat mindkét végtagon.
- Izomgyengeség, amely különösen fontos tünet lehet egy ritka idegrendszeri betegségben (miaszténia grávisz) szenvedő betegeknél.
- Allergiás vesereakció miatt kialakuló akut veseelégtelenség (intersticiális nefritisz).
- Láz
Elszigeteltó esetek:
- Súlyos, hólyagosodással járó bőrtünetek, pl. Stevens-Johnson szindróma, toxikus epidermális nekrolízis (Lyell szindróma, amely a bőr hólyagosodásával és hámlásával jár együtt) és eritéma exszudatívum multiforme (hólyagok vagy sebek). A bőrt és a nyálkahártyát együttesen érintő (pl. csalánkiütés, börpír), anafilaxiaszerű (rendkívül súlyos allergiás) reakciók néha már az első adag beadása után bekövetkezhetnek.
- A vérsejteket ért károsodás miatt kialakuló vörösvértestszám-csökkenés (vérszegénység).
- Minden vérsejttípus számának csökkenése.
- Izomsejt-károsodással járó izom reakciók (rabdomiolízis).
Nem ismert gyakoriságú mellékhatások (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
- Kórosan gyors szívverés, életveszélyes szívritmuszavar, a szívritmus változásai (amit "QT-szakasz megnyúlásnak" neveznek és a szív elektromos aktivitását mérő EKG_n lehet látni)
- Beszámoltak a levofloxacin kezelése során kialakuló, súlyos májkárosodásról, beleértve akut májelégtelenséggel járó esteket is, elsősorban súlyos alapbetegségekben (pl. septikémia) szenvedő betegeknél.
Egyéb, a fluorokinolonok alkalmazásával kapcsolatba hozható mellékhatások:
Érbetegségek és tüneteik
A kis erek sejtjeinek változásai (hiperszenzitív vaszkulitisz)
Idegrendszeri betegségek és tünetek
Idegrendszeri (extrapiramidális) tünetek és egyéb izom-koordinációs zavarok.
Általános tünetek. az alkalmazás helyén fellépő reakciók
Porfiriás rohamok (az anyagcserét érintő betegség) a porfiriában szenvedő betegeknél.
Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.
5. Hogyan kell a Levoxa-t tárolni?
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A címkén, dobozon és tartályon feltüntetett lejárati idő (Felh:) után ne szedje a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy a már nem használt gyógyszereit miként dobja el. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Levoxa filmtabletta:
- A készítmény hatóanyaga a levof1oxacin. 250 mg levofloxacin (ami 256,23 mg levofloxacin-hemihidrátnak felel meg), illetve 500 mg levofloxacin (ami 512,46 mg levofloxacin-hemihidrátnak felel meg) filmtablettánként.
- Egyéb összetevők:
Tablettamag: nátrium-sztearil-fumarát, kroszpovidon, vízmentes kolloid szilicium-dioxid, kopovidon, szililezett mikrokristályos cellulóz (98% mikrokristályos cellulóz és 2% kolloid szilícium dioxid).
Tablettabevonat: Opadry II rózsaszín (laktóz-monohidrát, hipromellóz 15 cP, titán-dioxid (E171), triacetin, vörös vas-oxid (E 172), sárga vas-oxid (E 172).
Milyen a Levoxa külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Levoxa 250 mg filmlabletta
Rózsaszínű, mindkét oldalán domború tabletta, egyik oldalán törővonallal, másik oldalán "L" jelölésseI. Körülbelül 13 mm hosszú és 6 mm széles.
A tabletta egyenlő adagokra osztható.
Levoxa 500 mg filmtabletta
Rózsaszínű, mindkét oldalán domború tabletta, egyik oldalán törővonallal, másik oldalán "L" jelölésseI. Körülbelül 16 mm hosszú és 8 mm széles.
A tabletta egyenlő adagokra osztható.
Kiszerelés:
1, 3, 5, 7, 10, 14, 50, 200 db filmtablettát tartalmazó Al/PVC buborékcsomagolás.
50 vagy 100 db filmtablettát tartalmazó, LDPE kupakkal ellátott fehér HDPE tartály.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
Információ

Hogyan juthatok több információhoz? A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a (beteg)tájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Információ

Egészségügyi szakemberek a gyógyszer hivatalos alkalmazási előírását a www.pharmindex-online.hu oldalon találják!

Hirdetés