2014. április 25. péntek, Márk napja van
Nyitólap  >  Keresők  >  Gyógyszer / gyógytermék kereső  >  Gyógyszer adatlap
Továbbküldés
Tartalom címe: Gyógyszer adatlap

MEFORAL 1000 mg filmtabletta

MEFORAL 1000 mg filmtabletta
MEFORAL 1000 mg filmtabletta
Hatóanyag(ok):  metformin
Forgalmazó: Laboratori Guidotti
Szoptató patkányokban a metformin kiválasztódik az anyatejbe. Nem állnak rendelkezésre hasonló humán adatok, ezért el kell dönteni, hogy az anya a szoptatást hagyja abba, vagy a metformin szedését, természetesen figyelembe véve a gyógyszer fontosságát az anyára nézve. Mostanáig nem rendelkezünk lényeges epidemiológiai adatokkal. Állatkísérletekben nem bizonyult károsnak a terhesség, embrionális és fetalis fejlődés, szülés és postnatalis fejlődés tekintetében. Amennyiben a páciens terhességet tervez, valamint a terhesség időszaka alatt a diabétesz nem metforminnal, hanem inzulinnal kezelendő. A vércukorszintet lehetőség szerint a normális, vagy ahhoz nagyon közeli tartományban kell tartani, hogy elkerülhetők legyenek a kóros vércukorszint következtében kialakuló fetalis malformatiok.
Kiszerelés Kiadhatóság Fogyasztói ár Fizetendő ár
60x vényköteles Orvosi rendelvényhez kötött készítmények. 909 Ft 434 Ft OEP által fix összeggel támogatott szer.
1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A MEFORAL 1000 ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?
Milyen típusú gyógyszer a Meforal 1000?
A Meforal hatóanyaga a metformin, a cukorbetegség kezelésére alkalmazott készítmény, a gyógyszerek biguanidoknak nevezett csoportjához tartozik.
Az inzulin a hasnyálmirigy által termelt hormon, mely lehetővé teszi, hogy a szervezet szövetei a cukrot (glukózt) felvegyék a vérből. A szervezet a glukózt energiatermelésre használja fel, vagy elraktározza későbbi felhasználás céljára.
Ha Önnek diabétesze (cukorbetegsége) van, akkor a hasnyálmirigye nem termel elegendő inzulint, vagy szervezete nem képes megfelelően felhasználni a saját maga által előállított inzulint. Ez a vércukorszint emelkedéséhez vezet. A Meforal 1000 elősegíti a vércukoszintnek a normálishoz lehető legközelebbi értékre való csökkentését.
Ha Ön a túlsúlyos felnőttek közé tartozik, a Meforal 1000 hosszabb távú szedése segíti a diabétesszel összefüggő szövődmények kockázatának csökkentését is.
Milyen betegségek esetén alkalmazható a Meforal 1000?
A Meforal 1000 a 2-es típusú diabéteszben (más néven nem-inzulin-dependens cukorbetegségben) szenvedő betegek kezelésére alkalmas, amikor a diéta és a testmozgás nem elegendő a vércukorszint megfelelő szabályozásához. Különösen túlsúlyos betegek kezelésére alkalmazzák.
A felnőttek a Meforal 1000-et szedhetik önmagában, vagy diabétesz kezelésére alkalmas egyéb szerekkel (szájon át szedhető gyógyszerekkel vagy inzulinnal) együtt.
10 év feletti gyermekek és serdülők szedhetik a Meforal 1000-et önmagában, vagy inzulinnal való kombinációban.
2. TUDNIVALÓK A MEFORAL 1000 ALKALMAZÁSA ELŐTT
Ne szedje a Meforal 1000-et ha:
- túlérzékeny vagy allergiás a metforminra vagy a termék bármely segédanyagával szemben (lásd a 6. pont "Mit tartalmaz a Meforal 1000" című részt),
- vese-, vagy májbetegsége van,
- kontrollálatlan cukorbetegsége (diabétesze) van, például súlyos hiperglikémiával (magas vércukorszinttel) vagy ketoacidózissal., A ketoacidózis egy olyan állapot amikor a "keton-testeknek" nevezett anyagok felszaporodnak a vérben. Ennek tünetei közé tartozik a gyomorfájdalom, a gyors és felületes légzés, aluszékonyság, vagy a szokatlan, gyümölcsös szagú lehelet,
- szervezete túl sok vizet vesztett (dehidráció), például tartós vagy súlyos fokú hasmenés, ismétlődően előforduló hányás miatt. A dehidráció veseműködési zavarokhoz vezethet, amely fokozza a tejsavacidózis kockázatát (lásd alább az "A Meforal fokozott elővigyázatossággal alkalmazható" című részt).
- súlyos fertőzésben szenved pl. tüdő vagy hörgőrendszeri, illetve veséket érintő fertőzés. A súlyos fertőzések veseműködési zavarokhoz vezethetnek, fokozva a tejsavacidózis kialakulásának kockázatát (lásd alább az "A Meforal 1000 fokozott elővigyázatossággal alkalmazható" című részt),
- szívbetegség miatt kezelik, vagy a közelmúltban szívrohama volt, súlyos keringési problémája (mint például sokk) vagy légzési nehézsége van. Ezek az állapotok a szöveti oxigénellátás zavara révén növelhetik a tejsavacidózis kialakulásának kockázatát (lásd alább az "A Meforal 1000 fokozott elővigyázatossággal alkalmazható" című részt),
- ha nagymértékben fogyaszt alkoholt
Ha a fent említett tényezők bármelyike fennáll Önnél, a gyógyszer alkalmazásának megkezdése előtt értesítse kezelőorvosát.
Feltétlenül kérje ki kezelőorvosa tanácsát, ha
- Önnél kontrasztanyagos röntgenvizsgálatot vagy más képalkotó vizsgálatot terveznek, amelynek során vérkeringésébe jódtartalmú kontrasztanyagot juttatnak
- Önnek nagyobb műtétre van szüksége
A vizsgálat, vagy a műtét előtt és után bizonyos időre fel kell függesztenie a Meforal 1000 szedését. Kezelőorvosa dönt arról, hogy ezen idő alatt szükség van-e bármilyen egyéb kezelésre. Fontos, hogy pontosan betartsa a kezelőorvos utasításait.
A Meforal 1000 fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
A Meforal 1000 hozzájárulhat egy nagyon ritka, de súlyos szövődmény, az úgynevezett tejsavacidózis kialakulásához, különösen károsodott veseműködés esetén. A tejsavacidózis tünetei: hányás, hasi fájdalom izomgörcsökkel és súlyos fáradtságérzéssel járó általános rosszullét, valamint légzési nehézség. Ha ez előfordul, Önnek azonnali kórházi kezelésre lehet szüksége, mivel a tejsavacidózis kómához vezethet. Azonnal hagyja abba a Meforal 1000 szedését és vegye fel a kapcsolatot egy orvossal vagy azonnal keresse fel a legközelebbi kórházat.
A Meforal 1000 önmagában nem okoz hipoglikémiát (túl alacsony vércukorszint). Ha azonban a Meforal 1000-et más, a cukorbetegség kezelésére alkalmas olyan gyógyszerekkel (például szulfonilureákkal, inzulinnal, glinidekkel) együtt alkalmazza, melyek hipoglikémiát okozhatnak, akkor fennáll a hipoglikémia kialakulásának veszélye. A hipoglikémia bármely tünetének - gyengeség, szédülés, fokozott verejtékezés, szapora szívverés, látászavarok vagy koncentrálási nehézségek - jelentkezése esetén cukortartalmú étel vagy ital fogyasztása segíthet.
A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek
Amennyiben Önnél kontrasztanyagos röntgenvizsgálatot vagy más képalkotó vizsgálatot terveznek, amelynek során vérkeringésébe jódtartalmú kontrasztanyagot juttatnak, a vizsgálat előtt és után bizonyos ideig fel kell függesztenie a Meforal 1000 szedését (lásd feljebb a "Feltétlenül kérje ki kezelőorvosa tanácsát" című részt).
Közölje orvosával, ha a Meforal 1000-rel egyidejűleg az alábbi gyógyszerek bármelyikét szedi. Gyakoribb vércukorszint-ellenőrzésekre lehet szüksége, illetve lehet, hogy kezelőorvosa módosítja a Meforal 1000 dózisát:
- diuretikumok (amelyek több vizelet ürítése révén kihajtják a felesleges vizet a szervezetből)
- béta-2 agonisták, például a salbutamol vagy terbutalin (az asztma kezelésében alkalmazott szerek)
- kortikoszteroidok (számos különféle állapot, például súlyos bőrgyulladás vagy asztma kezelésére)
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
A Meforal 1000 egyidejű alkalmazása bizonyos ételekkel vagy italokkal
Ne fogyasszon alkoholt a gyógyszer szedése idején. Az alkohol megnövelheti a tejsavacidózis előfordulásának lehetőségét, különösen májműködési zavar vagy alultápláltság esetén. Ez az alkoholtartalmú gyógyszerekre is vonatkozik.
Terhesség és szoptatás
Terhesség ideje alatt a cukorbetegség kezelésére inzulint alkalmaznak. Közölje orvosával, ha gyermeket vár, úgy gondolja, hogy terhes, vagy terhességet tervez, hogy az orvos változtathasson a kezelésen.
A Meforal 1000 szedése nem ajánlott a szoptatás időszaka alatt. Orvosa fogja eldönteni, hogy abba kell-e hagynia a szoptatást mialatt Ön Meforal 1000 kezelésben részsül.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Meforal 1000 önmagában nem okoz hipoglikémiát (túlságosan alacsony vércukorszint). Ez azt jelenti, hogy a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket nem befolyásolja.
Azonban legyen különösen óvatos amennyiben a Meforal 1000-et olyan cukorbetegség kezelésére szolgáló gyógyszerrel szedi együtt mely hipoglikémiát okozhat (pl. szulfonilureák, inzulin, glinidek). A hipoglikémia tünetei: gyengeségérzet, szédülés, fokozott verejtékezés, gyors szívverés, látászavarok vagy a koncentráló-képesség csökkenése. Ha ilyen tüneteket észlel, ne vezessen, és ne kezeljen gépeket.
3. HOGYAN KELL SZEDNI A MEFORAL 1000-et?
A Meforal 1000-et mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
A Meforal 1000 nem helyettesíti az egészséges életmód előnyeit. Továbbra is tartsa be az orvosa által adott étrendi tanácsokat és rendszeresen végezzen testmozgást.
Szokásos adagja
10 év feletti gyermekek és serdülők szokásos kezdő adagja naponta 1-szer 1/2 Meforal 1000 mg filmtabletta (ez megfelle 500 mg metformin-hidrokloridnak) vagy 850 mg metformin-hidroklorid naponta 1-szer (ez az adagolás Meforal 1000-rel nem lehetséges).
A maximális napi adag 1 tabletta Meforal 1000 naponta kétszer. 10-12 éves korú gyermekek kezelése, csak orvosa különleges ajánlása alapján javasolt, mivel a ebben a korcsoportban korlátozott tapasztalat áll rendelkezésre.
A felnőtteknél a szokásos kezdő adag naponta 2-3-szor 1/2 Meforal 1000 mg filmtabletta (mely 500 mg metformin-hidrokloridnak felel meg) vagy 850 mg metformin-hidroklorid 2-3-szor naponta (ez az adagolás Meforal 1000-rel nem lehetséges).
A maximális napi adag 1 tabletta Meforal 1000 naponta 3-szor.
Amennyiben inzulint is használ, kezelőorvosa el fogja mondani, hogyan kezdje el szedni a Meforal 1000-et.
Ellenőrzés
- Kezelőorvosa a Meforal 1000 adagolását a vércukorszintjéhez fogja igazítani. Beszéljen rendszeresen kezelőorvosával. Ez különösen fontos gyermekek, serdülőkorúak esetében, illetve ha Ön idősebb korú.
- Kezelőorvosa legalább évente egyszer ellenőrzi az Ön veseműködését is. Gyakoribb ellenőrzésekre lehet szükség ha Ön idősebb, vagy ha veséje nem működik rendesen.
Hogyan felezze meg a Meforal 1000 mg filmtablettát
A Meforal 1000 tabletta formájának köszönhetően könnyen és pontosan felezhető a filmtabletta. A filmtablettát egyaránt lehet felezni két kézzel, vagy úgy, hogy a nagyobb bemélyedéssel lefelé egy kemény egyenletes felületre helyezi a tablettát és hüvelykujjával megnyomva felezi el (lásd az ábrát).

Hogyan kell szedni a Meforal 1000-et?
A tablettát étkezés közben vagy étkezés után vegye be. Így elkerülhető, hogy emésztést érintő mellékhatások lépjenek fel Önnél. A tablettákat ne törje össze vagy ne rágja szét. A tablettákat egy pohár vízzel nyeljen le.
- Amennyiben egy adagot vesz be, vegye be reggel (reggeli után)
- Amennyiben naponta két részre osztott adagot vesz be, vegye be reggel (reggeli után) és este (vacsora után)
- Amennyiben naponta három részre osztott adagot vesz be, vegye be reggel (reggeli után), délben (ebéd után) és este (vacsora után)
Ha bizonyos idő múltán úgy ítéli meg, hogy a Meforal 1000 hatása túlságosan erős, vagy túlságosan gyenge, beszélje meg orvosával vagy gyógyszerészével.
Ha az előírtnál több Meforal 1000-et vett be
Ha az előírt mennyiségnél több Meforal 1000-et vett be, tejsavacidózis alakulhat ki. A tejsavacidózis tünetei: hányás, hasi fájdalom izomgörcsökkel és súlyos fáradtságérzéssel járó általános rosszullét, valamint légzési nehézség. Azonnal vegye fel a kapcsolatot egy orvossal vagy gyógyszerésszel.
Ha elfelejtette bevenni a Meforal 1000-et
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására. Vegye be a következő adagot a szokásos időben.
Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát, vagy gyógyszerészét.
4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK
Mint minden gyógyszer, így a Meforal 1000 is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. Az alábbi mellékhatások léphetnek fel:
Nagyon gyakori mellékhatások (10 betegből több mint egynél lépnek fel)
- emésztési zavarok, mint például hányinger, hányás, hasmenés, hasi fájdalom és étvágycsökkenés. Ezek a mellékhatások leggyakrabban a Meforal 1000 kezelés megkezdésekor jelentkezhetnek. Segít, ha elosztja az adagokat a nap folyamán, illetve ha étkezések közben, vagy közvetlenül étkezés után veszi be a tablettát. Ha a tünetek továbbra is fennállnak, hagyja abba a Meforal 1000 szedését és beszéljen kezelőorvosával.
Gyakori mellékhatások (10 betegből kevesebb, mint egynél lépnek fel)
- ízérzékelési zavarok
Nagyon ritka mellékhatások (10 000 betegből kevesebb, mint egynél lépnek fel):
- tejsavacidózis. Nagyon ritka, de súlyos szövődmény, különösen károsodott veseműködésű betegeknél. Amennyiben ez a szövődmény fellépne Önnél, azonnali kezelés szükséges.
A tejsavacidózis tünetei: hányás, hasi fájdalom izomgörcsökkel, általános rossz közérzet súlyos fáradtságérzéssel, valamint légzési nehézség. Ha ez előfordul, azonnal hagyja abba a Meforal 1000 szedését és vegye fel a kapcsolatot orvosával.
- bőrtünetek, mint a bőrvörösség (eritéma), viszketés vagy viszkető bőrkiütés (csalánkiütés).
- a vér csökkent B12-vitamin szintje
- májfunkciós eltérések, valamint hepatitis (májgyulladás; amely fáradságot, étvágytalanságot, súlyvesztést okozhat, a bőr illetve a szem sárgulásával vagy anélkül).Ha ez előfordul Önnél, hagyja abba a gyógyszer szedését.
Gyermekek és serdülőkorúak
A gyermekekre és serdülőkorúakra vonatkozóan rendelkezésre álló korlátozott számú adatok azt mutatták, hogy a nemkívánatos hatások természetükben és gyakoriságukban hasonlóak a felnőttek esetében jelentett adatokkal.
Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.
5. HOGYAN KELL A MEFORAL 1000-ET TÁROLNI?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó! Amennyiben egy gyermeket kezelnek a Meforal 1000-el tanácsos a szülőknek, gondviselőknek felügyelni a gyógyszer szedését.
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
A dobozon vagy buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza a Meforal 1000-et. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK
Mit tartalmaz a Meforal 1000 mg filmtabletta
A készítmény hatóanyaga: 1000 mg metformin-hidroklorid (megfelel 780 mg metforminnak) filmtablettánként.
Egyéb összetevők:
Tabletta mag: Hipromellóz, povidon K25, magnézium-sztearát (Ph.Eur.),
Filmbevonat: Hipromellóz, makrogol 6000, titán-dioxid (E 171).
Milyen a Meforal 1000 mg filmtabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Fehér, hosszúkás filmtabletta, egyik oldalán törővonallal, másik oldalán törőbemetszéssel ellátva.
A tabletta két egyenlő adagra osztható (lásd 3. pontot a felezésre vonatkozó útmutatást).
Csomagolás:
10 db, 30 db, 60 db, 90 db vagy 120 db filmtabletta átlátszó PVC//Al buborékcsomagolásban, dobozban.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
Információ

Hogyan juthatok több információhoz? A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a (beteg)tájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Információ

Egészségügyi szakemberek a gyógyszer hivatalos alkalmazási előírását a www.pharmindex-online.hu oldalon találják!

Hirdetés

Érdekli a XXI. század legkíméletesebb és leghatékonyabb edzési módszere?

Most Ön is ingyen kipróbálhatja! Flabélos nyílt napok 2014. április 22-27. között országszerte a Minősített Flabélos Partnerek körében!
Mi is a FLABéLOS? A FLABéLOS orvostechnikai eszköz, mely a testvibrációs technológia elvén működik. A módszer az űrkutatásból szivárgott át a háztartásokba, mert a módszer nagyon hatékony, ugyanakkor kíméletes.

Trombózishajlammal erre figyeljen, ha kisbabát szeretne

Trombózishajlammal erre figyeljen, ha kisbabát szeretne

Azok, akiknek genetikailag fokozott hajlamuk van a trombózisra, azaz trombofíliások, természetesen ugyanúgy vállalhatnak gyereket, mint bárki más, viszont fontos, hogy náluk a terhesség megtervezett legyen, hiszen vannak olyan gyógyszerek, melyek nagyban veszélyeztethetik a baba egészségét. Hogy pontosan mi mindenre kell ügyelni, arról prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája beszélt.