2014. szeptember 21. vasárnap, Máté, Mirella napja van
Nyitólap  >  Keresők  >  Gyógyszer / gyógytermék kereső  >  Gyógyszer adatlap
Továbbküldés
Tartalom címe: Gyógyszer adatlap

PICOPREP por belsőleges oldathoz

PICOPREP por belsőleges oldathoz
Hatóanyag(ok):  összetett
Forgalmazó: Ferring Magyarország
Nincs tapasztalat a Picoprep alkalmazásáról szoptató anyákban. Azonban az aktív hatóanyag farmakokinetikai tulajdonságai miatt a szoptató nők Picoprep-pel történő kezelését fontolóra lehet venni. Mivel a pikoszulfát izgató hashajtó, biztonságossági megfontolások miatt alkalmazását terhesség alatt ajánlatos elkerülni.
Kiszerelés Kiadhatóság Fogyasztói ár Fizetendő ár
2x tasakban vényköteles Szakorvosi/kórházi diagnózist követően, folyamatos szakorvosi ellenőrzés mellett alkalmazható készítmények. 4 209 Ft 4 209 Ft Tájékoztató jellegű ár
1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A PICOPREP ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?
A Picoprep egy por, amely nátrium-pikoszulfátot tartalmaz, mely a belek működésének fokozásával fejti ki hashajtó hatását. A Picoprep tartalmaz még magnézium-citrátot, amely egy másik típusú hashajtó, mely a bélben visszatartja a folyadékot, így segítve elő az átmosó hatást.
A Picoprep-et a bél kitisztítására használják röntgen vizsgálat, endoszkópos vizsgálat vagy műtét előtt.
2. Tudnivalók a PICOPREP alkalmazása előtt
Ne alkalmazza a Picoprep-et
- ha allergiás (túlérzékeny) a nátrium-pikoszulfátra, vagy a Picoprep egyéb összetevőjére,
- ha gyomrának lelassult a kiürülési képessége (ételmaradék van a gyomorban),
- ha gyomor- vagy bélfekélye van,
- ha súlyos vesebetegsége van,
- ha bélelzáródása vagy bélátfúródása van,
- ha jelenleg hányingere van vagy hány,
- ha olyan betegségben szenved, hogy hasi műtétre van szükség, pl. vakbélgyulladás esetén,
- ha orvosa tájékoztatta, hogy Önnek pangásos szívelégtelensége van (a szív nem képes a vért hatékonyan a testbe pumpálni),
- ha aktív gyulladásos bélbetegsége van, mint pl. Crohn-betegség vagy fekélyes vastagbélgyulladás,
- ha orvosa tájékoztatta, hogy vérének magnézium szintje magas,
- ha nagyon szomjas, vagy lehetséges hogy súlyosan ki van száradva,
- ha orvosa tájékoztatta, hogy izmai sérültek, amelynek következtében bizonyos anyagok átkerülhetnek a vérbe,
- ha az alábbi betegségek valamelyikében szenved:
- bélelzáródás vagy a normális bélmozgások hiánya (ileusz)
- a bélfal károsodása (toxikus kólitisz)
- a vastagbél kitágulása (toxikus megakolon).
Ezekben a betegségekben a bél tartalmának a bélben történő haladása nem megfelelő vagy gátolt. Tünetei a hányinger, hányás, hasmenés, hasi fájdalom, a has nyomásérzékenysége vagy felpuffadása, görcsös fájdalom és láz.
A Picoprep fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
A Picoprep bevétele előtt közölje orvosával, ha az alábbiak közül bármelyik igaz Önre vagy bizonytalan annak megítélésében:
- ha a közelmúltban hasi műtéten esett át,
- ha szív- vagy vesebetegsége van,
- ha gyulladásos bélbetegsége van, mint pl. fekélyes vastagbélgyulladás (kólitisz ulceróza) vagy Crohn-betegség,
- ha 18 évnél fiatalabb, ha időskorú, vagy fizikailag legyengült. Önnek feltétlenül megfelelő mennyiségű folyadékot és elektrolitot kell fogyasztani a kezelés alatt.
- ha a Picoprep-et a beleit érintő műtét előtt alkalmazza.
Ha ezek közül bármelyik vonatkozik Önre, vagy ha bizonytalan valamiben, kérdezze meg orvosát, mielőtt beveszi a Picoprep-et.
A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
Különösen fontos, hogy tájékoztassa kezelőorvosát:
- ha térfogatnövelő hashajtókat szed, pl. korpát,
- ha orvosi rendelvényre kiadható, rendszeresen alkalmazott szájon át szedhető gyógyszereket szed, mert hatásuk a kezelés alatt módosulhat, pl. fogamzásgátlók, antibiotikumok, cukorbetegség elleni gyógyszerek, vas, penicillinamin vagy epilepszia ellenes gyógyszerek. Ezeket a gyógyszereket legalább 2 órával a Picoprep bevétele előtt és 6 órával a Picoprep bevétele után vegye be.
- ha olyan orvosi rendelvényre kiadható gyógyszereket szed, amelyek befolyásolhatják a folyadék- és/vagy az elektrolit egyensúlyt pl. vízhajtók, szteroidok, lítium, digoxin, depresszió elleni gyógyszerek, karbamazepin, vagy kóros lelki tünetek (pszichózis) elleni gyógyszerek.
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes, terhességet tervez, vagy szoptat, kérje ki kezelőorvosa vagy gyógyszerésze tanácsát a Picoprep alkalmazása előtt.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Picoprep nem befolyásolja a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket. Azonban minden adag bevétele után bizonyosodjon meg arról, hogy mindig van elérhető közelségben mellékhelyiség, amíg a hatás el nem múlik.
Fontos információk a Picoprep egyes összetevőiről
A készítmény 5 mmol (195 mg) káliumot tartalmaz tasakonként, amit figyelembe kell venni csökkent vesefunkció vagy kontrollált kálium diéta esetén.
A készítmény laktózt (tejcukrot) is tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi alkalmazni ezt a gyógyszert.
3. Hogyan kell alkalmazni a PICOPREP-et?
A Picoprep-et mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
A Picoprep port egy pohár (kb. 150 ml) hideg vízben oldja fel. Keverje 2-3 percig, majd igya meg az oldatot. Néha a Picoprep feloldásakor az oldat felmelegszik. Amennyiben ezt tapasztalja, az oldat megivása előtt várjon addig, amíg az oldat megfelelő hőmérsékletűre lehűl.
Felnőttek (az időskorúakat is beleértve) és 9 éves vagy 9 éves kor feletti gyermekek:
A készítmény szokásos adagja egy tasak a vizsgálatot megelőző napon reggel és egy tasak a vizsgálatot megelőző napon délután.
Az első tasak tartalmát reggel 8 óra előtt, a második tasakét 6 vagy 8 órával később igya meg.
Gyermekek (9 éves kor alatt):
1éves kor felett és 2 éves kor alatt: 1/4 tasak reggel, 1/4 tasak délután
2 éves kor felett és 4 éves kor alatt: 1/2 tasak reggel, 1/2 tasak délután
4 éves kor felett és 9 éves kor alatt: 1 tasak reggel, 1/2 tasak délután
9 éves kor és 9 éves kor felett: a felnőtteknek előírt adagolás.
A Picoprep bevételétől kezdve bármikor számítania kell gyakori, laza székletürítésre. Bizonyosodjon meg arról, hogy az adagok bevétele után a hatás megszűnéséig mindig van elérhető közelségben mellékhelyiség.
Azért, hogy a szervezetében kialakuló folyadékveszteséget pótolja, fontos, hogy a Picoprep-pel végzett kezelés alatt egészen a bélmozgások megszűnéséig bőséges mennyiségű üres folyadékot fogyasszon. Általánosságban óránként igyon meg egy pohár (kb. 250 ml) vizet vagy más üres folyadékot mindaddig, amíg a Picoprep hatása tart.
Az elvégzendő kórházi vizsgálat sikere azon múlik, hogy belei mennyire tiszták. Ha belei nem elég tiszták, lehet hogy a vizsgálatot meg kell ismételni.
Mindig kövesse az orvosa által adott étrendi utasításokat.
Ha az előírtnál több Picoprep-et vett be
Ha az előírtnál több Picoprep-et vett be, azonnal keresse fel kezelőorvosát vagy a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát.
Ha elfelejtette bevenni a Picoprep-et
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására. Tanácsért forduljon kezelőorvosához, gyógyszerészéhez vagy az ápolóhoz.
4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK
Mint minden gyógyszer, így a Picoprep is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Egyedi esetekben, néhány betegnél súlyos, hosszan tartó hasi fájdalmat jelentettek, amely súlyos állapotra utalhat és sürgős orvosi ellátást igényelhet. Egyedi esetekben előfordult súlyos túlérzékenységi (allergiás) reakció, amely nehézlégzést okozhat.
Egyedi esetekben jelentettek a vékonybélben előforduló enyhe fekélyeket is.
Túlérzékenységi (allergiás) reakció vagy súlyos, hosszan tartó hasi fájdalom esetén azonnal keresse fel kezelőorvosát, vagy a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát.
A Picoprep ismert mellékhatásai alább kerülnek leírásra:
Gyakori mellékhatások (10 kezelt betegből kevesebb mint egy, de 100 kezelt betegből több mint egy beteget érint):
- fejfájás
- hányinger
- végbéltáji fájdalom.
Nem gyakori mellékhatások (100 kezelt betegből kevesebb mint egy, de 1000 kezelt betegből több mint egy beteget érint):
- kiütések és/vagy viszketés
- hányás és súlyos hasmenés, amely megfelelő folyadék és só pótlás nélkül fejfájással és zavartsággal járó kiszáradáshoz vezethet
- hasi fájdalom
- hányás
- a vér alacsony nátrium vagy kálium szintje (epilepsziás görcsökkel társulva, vagy görcsök nélkül). Görcsöket esetenként epilepsziás betegek esetén jelentettek.
Egyéb mellékhatások, amelyeknek gyakorisága nem ismert:
- Nagyon gyakori, laza székletürítés vagy hasmenés fordulhat elő, amely a gyógyszer elsődleges klinikai hatásának következménye. Azonban ha bélmozgása aggasztóvá válik, vagy gondot okoz, keresse fel kezelőorvosát.
Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.
5. Hogyan kell a PICOPREP-et tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolási hőmérsékletet.
A nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
Kizárólag egyszeri alkalmazásra. A fel nem használt mennyiséget dobja ki!
A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza a Picoprep-et. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK
Mit tartalmaz a Picoprep
A készítmény hatóanyagai 10 mg nátrium-pikoszulfát, 3,5 g könnyű magnézium-oxid és 12 g vízmentes citromsav.
Egyéb összetevők: kálium-hidrogén-karbonát granulátum (5 mmol (195 mg) káliumnak felel meg); szacharin-nátrium; porlasztva szárított, természetes narancs aroma, amely arabmézgát, laktózt, aszkorbinsavat, butil-hidroxianizolt tartalmaz.
Milyen a Picoprep készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás
A gyógyszer neve Picoprep por belsőleges oldathoz.
A doboz kettő vagy száz tasakot tartalmaz.
Nem feltétlenül kerül mindegyik kiszerelés forgalomba.
Információ

Hogyan juthatok több információhoz? A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a (beteg)tájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Információ

Egészségügyi szakemberek a gyógyszer hivatalos alkalmazási előírását a www.pharmindex-online.hu oldalon találják!

Hirdetés