2014. december 18. csütörtök, Auguszta napja van
Nyitólap  >  Keresők  >  Gyógyszer / gyógytermék kereső  >  Gyógyszer adatlap
Továbbküldés
Tartalom címe: Gyógyszer adatlap

TEPERIN filmtabletta

TEPERIN filmtabletta
TEPERIN filmtabletta
Hatóanyag(ok):  amitriptyline
Forgalmazó: ExtractumPharma
Címkék:  TEPERIN filmtabletta
Az anyatejbe kiválasztódik, szoptatás alatt alkalmazása ellenjavalt. Mivel egyes esetekben triciklikus antidepresszívumok és magzati fejlődési rendellenességek között lehetséges összefüggést észleltek, terhességben adása ellenjavalt. Az amitriptilin szedatív hatású antidepresszívum, ezért - különösen alkalmazásának első szakaszában - a gépjárművezető képességet, illetve baleseti veszéllyel járó munka végzését hátrányosan befolyásolhatja. Az ezektől való eltiltás időtartama és mértéke egyedi elbírálást igényel.
Kiszerelés Kiadhatóság Fogyasztói ár Fizetendő ár
50x vényköteles Szakorvosi/kórházi diagnózist követően, folyamatos szakorvosi ellenőrzés mellett alkalmazható készítmények. 601 Ft 451 Ft Orvosi vényre 25%-os OEP támogatással rendelhető szer.
50x vényköteles Szakorvosi/kórházi diagnózist követően, folyamatos szakorvosi ellenőrzés mellett alkalmazható készítmények. 601 Ft 60 Ft Bizonyos betegségekben 90%-os OEP támogatással rendelhető szer.
50x vényköteles Szakorvosi/kórházi diagnózist követően, folyamatos szakorvosi ellenőrzés mellett alkalmazható készítmények. 601 Ft 60 Ft Bizonyos betegségekben 90%-os OEP támogatással rendelhető szer.
1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A TEPERIN FILMTABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?
Különböző eredetű depressziós állapotok, idült idegi fájdalmak kezelésére valamint a migrén profilaxisára szolgáló készítmény. Terápiás hatása általában csak 1-3 hetes kezelés után jelentkezik.
2. TUDNIVALÓK A TEPERIN FILMTABLETTA ALKALMAZÁSA ELŐTT
Jelenleg, illetve a közelmúltban szedett receptköteles vagy recept nélkül kiváltott gyógyszerekről, valamint bármely ható- vagy segédanyagra való túlérzékenységéről tájékoztassa kezelőorvosát!
A gyógyszert kizárólag a kezelőorvos által meghatározott adagolásban és ideig szabad használni!
Nem szedheti a gyógyszert, ha az alábbi körülmények közül bármelyik fennáll:
A ható- vagy bármely segédanyaggal szembeni túlérzékenység.
- Szívritmuszavar
- Infarktus utáni lábadozási időszak
- Zöldhályog
- Súlyos máj- ill. vesekárosodás
- 12 év alatti életkor
- Terhesség, szoptatás
- Túlérzékenység amitriptilinre, egyéb dibenzoheptadién csoportba tartozó triciklikus antidepresszívumra (lehangolt lelkiállapot kezelésére szolgáló gyógyszercsoport) ill. a készítmény segédanyagaira.
- MAO-bénítóval való kezelés
Egyedi orvosi elbírálás alapján szedhető
- Szívbetegségben,
- cukorbetegségben,
- prosztata betegségben, vizeletürítési nehézség esetén,
- keringési betegségekben,
- alkohol betegségben,
- magas vérnyomás esetén,
- epilepsziás betegségben,
- pajzsmirigy-betegségben,
- asthma, légzési problémák esetén.
A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek:
A Teperin hatását számos egyidejűleg szedett gyógyszer (pl. nyugtatók, altatók, egyéb pszihiátriai szerek, epilepszia kezelésére használt gyógyszerek, egyes vérnyomáscsökkentők, fogamzásgátlók, szteroidok) befolyásolhatja, depresszáns hatását fokozhatja.
Terhesség és szoptatás:
A terhesség és szoptatás teljes ideje alatt ellenjavallt, ezek fennállásáról is tájékoztassa kezelőorvosát!
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléshez szükséges képességekre:
A Teperin a gépjárművezető képességet, illetve baleseti veszéllyel járó munka végzését hátrányosan befolyásolhatja különösen alkalmazásának első szakaszában.
Az ezektől való eltiltás időtartamát és mértékét kezelőorvosa egyedileg fogja elbírálni.
Fontos információk a Teperin filmtabletta egyes összetevőiről
A készítmény segédanyagként 79 mg laktóz-monohidrátot is tartalmaz.
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
Alkalmazásának és hatásának ideje alatt szeszes italt fogyasztani tilos!
3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A TEPERIN FILMTABLETTÁT?
A gyógyszer teljes hatása fokozatosan 1-3 hét alatt alakul ki. A kívánt javulás elérése után pedig fokozatosan kell csökkenteni a legkisebb, megfelelő hatást biztosító fenntartó adagra.
Felnőtt járóbetegeknek: a kezdő adag napi 75 mg (3x1filmtabletta). Ezt a dózist kezelőorvosa szükség esetén fokozatosan emelheti naponta 150 mg-ig (célszerű elsősorban az esti adagot emelni).
Felnőtt kórházi betegeknek: adható 100 mg kezdőadag több részletben (célszerű este beadni a legnagyobb mennyiséget), mely fokozatosan napi 200 mg-ig (ritkán, ha szükséges 300 mg-ig) emelhető. Az optimális terápiás hatás kifejlődése általában egy hónapot vesz igénybe.
Idős korúaknak: általában alacsony adag ajánlott. Napi 2-szer 25 mg (2x1 filmtabletta, reggel-este) mennyiség elég lehet a magasabb adagokat nem tűrő betegeknek.
Fenntartó kezelés: a kívánt klinikai javulás után a fenti dózisokat kezelőorvosa fokozatosan csökkentheti a minimálisan szükséges fenntartó adagig, ami általában 2-4 filmtabletta naponta. Az egész napi mennyiség adható este egy dózisban.
A kezelés időtartama:
A kezelés maximális időtartamára vonatkozó adatok nincsenek, azonban a fenntartó kezelést minimum 6 hónapig célszerű folytatni.
Az adagolás módosítása:
Beszűkült vese-, májfunkció, idős, legyengült beteg esetében a szokottnál alacsonyabb napi adag válhat szükségessé.
Laboratóriumi kontroll:
A kezelés megkezdése előtt, valamint annak folyamán az alábbiak rendszeres ellenőrzése javasolt: vérnyomás, májfunkció, minőségi vérkép, EKG.
Ha az előírtnál több Teperin filmtablettát vett be:
Forduljon azonnal kezelőorvosához vagy jelentkezzen a legközelebbi kórház ügyeletén!
Kezelése: gyomormosás, aktív szén adása. A keringés és légzés monitorozása, tüneti kezelés javasolt.
Tünetek túladagolás esetén:
Eleinte aluszékonyság, később izgatottság, nyugtalanság, szájszárazság, pupillatágulat, bélrenyheség, vizelési nehézségek. Súlyos esetekben öntudatvesztés, keringési és légzési elégtelenség.
Ha elfelejtette bevenni a Teperin filmtablettát:
Amennyiben elfelejti bevenni a gyógyszert, vegye be a javasolt adagot minél hamarabb. Ha ez kevesebb, mint 8 órával a következő adag bevétele előtt esedékes, akkor vegye be a kifelejtett adagot, de a következőt hagyja ki. Ezután folytassa a megszokott rend szerint.
4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK
Mint minden gyógyszer, így a Teperin filmtabletta is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Leggyakoribbak: fáradtság, álmosság, fejfájás, hirtelen felálláskor jelentkező megszédülés, szapora szívverés, émelygés, szájszárazság, székrekedés, vizeletürítési zavar, látászavar, láz.
Ritkán előfordulhat: remegés, szédülés, epilepsziás betegek esetén görcsroham, zavartság, feszültség, nyugtalanság, alvászavar, szívritmuszavar, vérnyomásemelkedés, hányinger, hányás, hasmenés, bőrkiütés, a bőr fényérzékenysége, vércukorszint-emelkedés, szexuális funkciózavar.
Öngyilkossági gondolatok és depressziójának vagy szorongásos betegségének súlyosbodása
Ha Ön depresszióval és/vagy szorongással járó betegségben szenved, előfordulhatnak önkárosító vagy öngyilkos gondolatai. Ezek gyakoribbak lehetnek az antidepresszáns kezelés kezdeti szakaszában, mert ezeknél a gyógyszereknél a hatás kialakulásához időre van szükség. Ez általában két hét, de olykor hosszabb időbe is telhet.
Nagyobb valószínűséggel lehetnek ilyen gondolatai:
- ha korábban voltak már öngyilkossági vagy önkárosító gondolatai
- ha Ön egy fiatal felnőtt. Klinikai vizsgálatokból származó információk szerint az antidepresszánsokkal kezelt, pszihiátriai betegségben szenvedő fiatal felnőttek (25 évnél fiatalabbak) esetén magasabb az öngyilkos magatartás kialakulásának veszélye.
Ha bármikor önkárosító vagy öngyilkossági gondolatai támadnak, azonnal keresse fel orvosát.
Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tüneteket is észlel, kérjük értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.
5. HOGYAN KELL A TEPERIN FILMTABLETTÁT TÁROLNI?
Legfeljebb 25 °C-on, a fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
A gyógyszert csak a csomagoláson feltüntetett lejárati időn belül szabad felhasználni!
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK
Mit tartalmaz az Teperin filmtabletta:
- A készítmény hatóanyaga: amitriptilin
- Egyéb összetevők: laktóz-monohidrát (79, 0 mg), kukoricakeményítő, Povidon (PVP K-25), magnézium-sztearát, talkum, Opadry II Pink
Milyen a Teperin filmtabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Rózsaszín színű, kerek, bikonvex filmtabletta.
50 db filmtabletta PVC/Alu buborékcsomagolásban és dobozban.
Információ

Hogyan juthatok több információhoz? A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a (beteg)tájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Információ

Egészségügyi szakemberek a gyógyszer hivatalos alkalmazási előírását a www.pharmindex-online.hu oldalon találják!

Hirdetés

SZENT-GYÖRGYI ALBERT C-VITAMIN

A környezeti változások kedvezőtlen eredménye, hogy az élelmiszerek nem képesek biztosítani a számunkra szükséges mennyiségű és minőségű tápanyagokat. Ilyen a C-vitamin is, melyet Szent-Györgyi Albert professzor izolált 1937-ben, aki egész életében elszántan kutatta a hosszú élet titkát. A C-vitamin nélkülözhetetlen segédanyag a sejtlégzés folyamatában, ezért felhasználása az egészséges szervezetben is folyamatos.