2014. szeptember 16. kedd, Edit napja van
Nyitólap  >  Keresők  >  Gyógyszer / gyógytermék kereső  >  Gyógyszer adatlap
Továbbküldés
Tartalom címe: Gyógyszer adatlap

TIMONIL 300 mg retard tabletta

TIMONIL 300 mg retard tabletta
TIMONIL 300 mg retard tabletta
Hatóanyag(ok):  carbamazepine
Forgalmazó: Desitin Arzneimittel
A karbamazepin átjut az anyatejbe (a plazmakoncentráció kb. 25-60%-a). Ezért az anyatejjel történő táplálás előnyét mérlegelni szükséges, összevetve az újszülöttben később bekövetkező mellékhatások lehetőségével. A Timonil-kezelésben részesülő anyák akkor szoptathatják gyermekeiket, ha a gyermekeknél biztosítható a lehetséges mellékhatások folyamatos ellenőrzése (túlzott aluszékonyság, allergiás bőrreakciók). Ha Timonil-kezelésben részesülő nő terhes lesz, vagy ha a Timonil-kezelés igénye a terhesség alatt áll elő, az előny/kockázat arányt igen alaposan kell mérlegelni, különösen a terhesség első trimeszterében. Terhesség alatt nem szabad a hatékony antiepileptikus kezelést abbahagyni, mivel a betegség rosszabbodása káros lehet mind az anya, mind a magzat számára. Az adagot a beszűkült vesefunkcióhoz kell igazítani. Hacsak lehet, a szérumkoncentrációt monitorozni kell. Az adagolási táblázat útmutatóként szolgálhat, ha a szérumszint monitorozása nem megvalósítható. Ilyenkor a szérum kreatinin és a kreatinin clearance a leginkább megbízható, könnyen meghatározható jelzője a vesefunkció-csökkenés mértékének. Szokásos egyszeri adag nyújtott időközökkel: Ezzel a módszerrel az adagolási időintervallum növelhető. A karbamazepin mellékhatásaként fellépő álmosság és szédülés - különösen a kezelés kezdeti időszakában vagy a dózis emelése esetén - ronthatja a beteg reakciókészségét, ezért fel kell hívni a figyelmét, hogy csak fokozott óvatossággal vezethet járművet vagy végezhet baleseti veszéllyel járó munkát.
Kiszerelés Kiadhatóság Fogyasztói ár Fizetendő ár
50x vényköteles Orvosi rendelvényhez kötött készítmények. 1 786 Ft 1 339 Ft Orvosi vényre 25%-os OEP támogatással rendelhető szer.
50x vényköteles Orvosi rendelvényhez kötött készítmények. 1 786 Ft 179 Ft Bizonyos betegségekben 90%-os OEP támogatással rendelhető szer.
50x vényköteles Orvosi rendelvényhez kötött készítmények. 1 786 Ft 179 Ft Bizonyos betegségekben 90%-os OEP támogatással rendelhető szer.
50x vényköteles Orvosi rendelvényhez kötött készítmények. 1 786 Ft 179 Ft Bizonyos betegségekben 90%-os OEP támogatással rendelhető szer.
1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A TIMONIL RETARD TABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?
A Timonil hatóanyaga, a karbamazepin kémiailag az ún. triciklikus antidepresszánsok rokona. A karbamazepin epilepsziás görcsrohamot gátló hatása mellett az alábbi terápiás hatásokat fejti ki: hangulatstabilizáló hatás (mánia és depresszió ellen), a neuralgiás fájdalmak (neuralgia: egy adott ideg ellátási területén hirtelen kialakuló erős, néhány másodpercig tartó, általában valamivel provokálható fájdalom), az agresszivitás és a szorongás csökkentése.
A Timonil retard tablettát az alábbi betegségek kezelésére adják:
- epilepszia kezelésére,
- neuralgiának nevezett speciális fájdalomtípusok kezelésére, mint heves idegfájdalom az arcban: "arcidegzsába", az ötödik agyideg fájdalma (trigeminusz neuralgia); a hátsó garatfalban, a mandulákban, a nyelvgyökön és a középfülben ismételten jelentkező idegfájdalom: a kilencedik agyideg fájdalma (glosszofaringeusz neuralgia),
- fájdalmas diabéteszes neuropátia (cukorbetegség szövődményeként kialakuló idegbántalom) esetén,
- szklerózis multiplex (az idegrendszer legkülönbözőbb helyein körülírt gócokban jelentkező, a velőshüvely elvesztésével járó kórfolyamat) okozta neuralgia esetén,
- heveny mániás időszakok kezelésére és bipoláris affektív zavarok fenntartó kezelésére (a mániás-depressziós epizódok megelőzésére és a visszaesések számának csökkentésére),
- alkoholelvonásos állapotokban a görcsrohamok megelőzésére,
- nagy mennyiségű vizelettel és olthatatlan szomjúsággal járó anyagcserezavarok esetén pl. vízkór (diabétesz inszipidusz).
2. TUDNIVALÓK A TIMONIL RETARD TABLETTA SZEDÉSE ELŐTT
Ne szedje a Timonil retard tablettát
- ha allergiás (túlérzékeny) a karbamazepinre, ill. az ahhoz szerkezetileg hasonló triciklikus antidepresszánsokra, vagy a Timonil retard tabletta egyéb összetevőjére.
- ha az ún. monoamino-oxidáz-gátlók (MAO-gátlók) csoportjába tartozó, depresszióellenes gyógyszert szed vagy szedett az utóbbi két hétben,
- ha korábban a csontvelő működésével problémák voltak vagy ha jelenleg vannak,
- ha pitvar-kamrai ingerületvezetési zavarral járó szívritmuszavara van,
- ha porfirin-anyagcserezavara van (a porfirin egy pigment, ami fontos a májműködésben és a vérképzésben).
A Timonil retard tabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
- ha vérképzőszervi betegsége van (beleértve azokat, amelyeket más gyógyszerek okoztak), mert a karbamazepin kezelés csökkentheti a fehérvérsejtek, a vörösvértestek és a vérlemezkék számát is a vérben.
- ha az oxkarbazepin vagy egyéb gyógyszer (pl. fenitoin) szedése során valaha bármilyen szokatlan túlérzékenységi reakciót (kiütést vagy más allergiás tüneteket) észlelt. Fontos, hogy ha Ön túlérzékeny a karbamazepinre, akkor 1:4-hez (25%) az esélye, hogy túlérzékeny az oxkarbazepinnel szemben is.
- ha kórelőzményében szív-, máj- vagy vesebetegség szerepel.
- ha a nátrium-anyagcsere zavarában szenved, mert a karbamazepin-kezelés alacsony nátrium-szintet okozhat.
- ha megnövekedett szemében a belnyomás, azaz zöldhályogban szenved (glaukóma).
- ha az orvosa azt mondta, hogy ún. pszichózisnak (mentális betegség) nevezett pszichiátriai betegsége van, amely zavartsággal és izgatottsággal járhat.
- ha Ön nő és hormonális fogamzásgátló tablettát (antikoncipienst) szed. A Timonil hatástalanná teheti ezt a fogamzásgátlót. Ezért, ha Timonil retard tablettát szed, más típusú vagy kiegészítő nem-hormonális fogamzásgátlási módszert kell alkalmaznia. Ez segíthet a nemkívánatos terhesség megelőzésében.
Azonnal tájékoztassa orvosát, ha rendszertelen hüvelyi vérzést vagy pecsételő vérzést észlel. Ha ezzel kapcsolatban bármilyen kérdése merülne fel, kérdezze meg orvosát vagy a nővért.
Kérjük, forduljon kezelőorvosához, ha korábban bármikor a fent említett állapotok valamelyikében szenvedett.
A Timonil retard tabletta csak fokozott elővigyázatossággal alkalmazható kevert típusú epilepsziás görcsrohamok esetén (többek között absence-t /ejtsd: ábszansz/ is magában foglaló görcsrohamok esetén: rövid ideig tartó öntudathiány). Minden ilyen esetben a Timonil retard tabletta súlyosbíthatja a görcsrohamokat. A görcsrohamok súlyosbodása esetén forduljon kezelőorvosához, mert lehet, hogy a kezelés abbahagyására van szükség.
Amennyiben láz, torokfájás, allergiás bőrreakciók, mint bőrkiütés, nyirokcsomó-megnagyobbodás és/vagy influenzaszerű tünetek, illetve májgyulladásra (hepatitisz) jellemző tünetek, mint pl. fáradtság, étvágytalanság, hányinger, a bőr sárgás elszíneződése vagy a máj megnagyobbodása jelentkezik a karbamazepinnel végzett kezelés alatt, azonnal forduljon kezelőorvosához. Súlyos túlérzékenységi reakciók esetén a karbamazepin szedését azonnal fel kell függeszteni.
A karbamazepin használatával összefüggésben súlyos bőrkiütések (Stevens-Johnson szindróma, toxikus epidermális nekrolízis) előfordulásáról számoltak be. A bőrkiütés gyakran magába foglalja a száj, torok, orr, nemi szervek fekélyesedését, valamint kötőhártya-gyulladást idézhet elő, melynek tünetei a vörös és bedagadt szemek. Ezeket a súlyos bőrkiütéseket gyakran influenza-szerű tünetek, úgymint láz, fejfájás és testszerte jelentkező fájdalom előzi meg. A kiütések súlyosbodása kiterjedt hólyagosodást és bőrhámlást is előidézhet. A súlyos bőrreakciók előfordulásának kockázata a kezelés első hónapjaiban a legnagyobb.
A súlyos bőrreakciók gyakrabban fordulhatnak elő néhány ázsiai országból származó embernél. Ezeknek a reakcióknak a kockázata han kínai és thai származású egyéneknél vérvizsgálat segítségével felmérhető. Orvosa tájékoztatni fogja, amennyiben vérvételre van szükség a karbamazepin kezelés megkezdése előtt.
Amennyiben Önnél kiütés vagy a fenti bőrtünetek alakulnak ki, hagyja abba a karbamazepin szedését és forduljon azonnal kezelőorvosához.
Ha Önnél a Timonil használata során Stevens-Johnson szindróma vagy toxikus epidermális nekrolízis alakult ki, a Timonilt tilos Önnél újra alkalmazni.
A Timonil retard tabletta szedése során ritkán súlyos bőrreakciók léphetnek fel (toxikus epidermális nekrolízis és Stevens-Johnson szindróma). Han kínai és thai származású személyeknél a kockázat vérvizsgálattal előre jelezhető. Amennyiben Ön kínai vagy thai származású, beszélje meg kezelőorvosával, mielőtt elkezdené alkalmazni a Timonil retard tablettát.
A karbamazepinhez hasonló antiepileptikumokkal kezelt betegek csekély hányadánál önbántalmazási vagy öngyilkossági gondolatok fordultak elő. Ha bármikor hasonló gondolatai támadnak, azonnal forduljon kezelőorvosához.
A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is. Ez a Timonil retard tabletta esetében különösen fontos, mivel sok más gyógyszerrel kölcsönhatásba lép.
Szükséges lehet az adagolás módosítása vagy egyes esetekben ezen gyógyszerek egyikének a megvonása.
A karbamazepin hatása az egyidejűleg adott egyéb gyógyszerekre
A karbamazepin növelheti bizonyos májenzimek aktivitását, és ezáltal csökkentheti más gyógyszerek vérplazmaszintjét. Emiatt csökkentheti, vagy akár meg is szüntetheti néhány olyan, a karbamazepinnel együtt adott gyógyszer hatását, amely a karbamazepinnel azonos módon bomlik le. Ezért fontos, hogy tájékoztassa kezelőorvosát, milyen gyógyszereket szed.
- Fájdalomcsillapítók, gyulladáscsökkentő gyógyszerek: metadon, paracetamol, fenazon (antipirin), tramadol.
- Antibiotikumok: doxiciklin.
- Véralvadásgátlók: szájon át szedhető véralvadásgátlók (pl. warfarin, fenprokumon, dikumarol és acenokumarol).
- Depresszió elleni gyógyszerek: bupropion, citaloprám, nefazodon, trazodon, triciklusos antidepresszánsok (pl. imipramin, amitriptilin, nortriptilin, klomipramin). A karbamazepin használata nem ajánlott monoamino-oxidáz-gátlókkal (MAO-gátlókkal) kombinációban; a karbamazepin alkalmazása előtt a MAO-gátlók szedését minimum két héttel vagy még előbb abba kell hagyni, ha a beteg állapota ezt megengedi (lásd fentebb "Ne szedje a Timonil retard tablettát" fejezet).
- Epilepszia elleni gyógyszerek: klobazám, klonazepám, etoszuximid, felbamát, lamotrigin, oxkarbazepin, primidon, tiagabin, topiramát, valproinsav, zoniszamid. A vérplazma fenitoinszintjének mind emelkedéséről, mind csökkenéséről beszámoltak karbamazepin kezelés kapcsán. Ritkán a plazma mefenitoin szintjének emelkedését észlelték.
- Gombaellenes szerek: itrakonazol.
- Féregellenes szerek: prazikvantel.
- Daganatellenes szerek: imatinib.
- Pszichiátriai gyógyszerek: klozapin, haloperidol és bromperidol, olanzapin, quetiapin, riszperidon, zipraszidon, aripiprazol.
- Vírusellenes szerek: HIV kezelésére alkalmazott proteáz-gátlók (pl. indinavir, ritonavir, szakvinavir).
- Nyugtatók: alprazolám, midazolám.
- Hörgőtágítók és asztmaellenes szerek: teofillin.
- Fogamzásgátlók: hormonális fogamzásgátlók (nem-gyógyszeres fogamzásgátlás megfontolandó).
- Szív-érrendszeri gyógyszerek: kalciumcsatorna-blokkolók (dihidropiridin csoport) pl. felodipin;
digoxin.
- Szteroidok: kortikoszteroidok (pl. prednizolon, dexametazon).
- Immunrendszert elnyomó gyógyszerek: ciklosporin, everolimusz.
- Pajzsmirigyre ható gyógyszerek: levotiroxin.
- Egyéb gyógyszeres interakciók: ösztrogén- és/vagy progeszteron-tartalmú hormonkészítmények.
Mivel a karbamazepin a fogamzásgátló tablettákban levő hormonok hatását csökkentheti, ezért közti vérzést vagy pecsételő vérzést tapasztalhatnak az ezt szedő nők. Így egyéb, nem-hormonális fogamzásgátló módszerek alkalmazását kell mérlegelni.
A fenitoin (egy másik epilepszia-ellenes szer) plazmakoncentrációját a karbamazepin csökkentheti vagy növelheti, ez kivételes esetben zavartsághoz vagy akár kómához is vezethet.
Gyógyszerek, amelyek növelhetik a karbamazepin plazmaszintjét
A karbamazepin plazmaszintjét is számos gyógyszer emelheti vagy csökkentheti, befolyásolva annak hatását. A karbamazepin plazmaszintjének emelkedése mellékhatásokat (pl. szédülést, álmosságot, mozgáskoordinációs zavart, kettős látást) okozhat, ezért fontos, hogy jelezze orvosának, milyen gyógyszereket szed.
- Fájdalomcsillapítók, gyulladáscsökkentő gyógyszerek: dextropropoxifén, ibuprofén.
- Nemi hormonokra ható gyógyszerek: danazol.
- Antibiotikumok: makrolid antibiotikumok (pl. eritromicin, troleandomicin, jozamicin, klaritromicin).
- Depresszió elleni gyógyszerek: fluoxetin, fluvoxamin, nefazodon, paroxetin, trazodon, viloxazin, esetlegesen a dezipramin.
- Epilepszia elleni gyógyszerek: stiripentol, vigabatrin.
- Gombaellenes szerek: azolok (pl. itrakonazol, ketokonazol, flukonazol, vorikonazol).
- Allergiaellenes gyógyszerek: loratadin, terfenadin.
- Pszichiátriai gyógyszerek: olanzapin.
- Tuberkulózis (tbc) elleni gyógyszerek: izoniazid.
- Vírusellenes szerek: HIV kezelésére szolgáló proteáz-gátlók (pl. ritonavir).
- Szénsav-anhidráz gátló gyógyszerek: acetazolamid.
- Szív-érrendszeri gyógyszerek: diltiazem, verapamil.
- Gyomor-bélrendszeri gyógyszerek: esetlegesen a cimetidin, omeprazol.
- Izomlazítók: oxibutinin, dantrolen.
- Vérlemezke-összetapadást gátlók: tiklopidin.
- Egyéb gyógyszerek: nikotinamid (felnőttekben és csak magas adagok esetén).
Gyógyszerek, melyek növelhetik a karbamazepin-10,11-epoxid plazmaszintjét
A májban a karbamazepinből karbamazepin-10,11-epoxid képződik, mely egy hatással bíró anyagcseretermék. Mivel a karbamazepin-10,11-epoxid vérplazmaszintjének emelkedése is nemkívánatos hatásokat okozhat (pl. szédülés, álmosság, mozgáskoordinációs zavar, kettős látás), az alábbi szerek egyidejű alkalmazása esetén a karbamazepin adagolása szükség szerint módosítandó és/vagy a plazmaszinteket ellenőrizni kell: loxapin, quetiapin, primidon, progabid, felbamát, valporinsav, valnoktamid és valpromid.
Gyógyszerek, melyek csökkenthetik a karbamazepin plazmaszintjét
Az alább felsorolt szerek esetében szükséges lehet a karbamazepin adagolásának módosítása.
- Epilepszia elleni gyógyszerek: felbamát, metszuximid, oxkarbazepin, fenobarbitál, fenszuximid, fenitoin és foszfenitoin, primidon, és - bár az adatok részben ellentmondóak - lehetséges a klonazepám vagy a valproinsav és a valpromid is.
- Daganatellenes szerek: ciszplatin, doxorubicin.
- Tuberkulózis (tbc) elleni gyógyszerek: rifampicin.
- Hörgőtágítók és asztmaellenes szerek: teofillin, aminofillin.
- Bőrgyógyászati szerek: izotretinoin.
- Egyéb interakciók: Hypericum perforatum (orbáncfű) tartalmú növényi kivonatok.
Izotretinoin együttadásakor a karbamazepin plazmaszintjét ellenőrizni kell.
Megfontolást igénylő gyógyszerkombinációk
Levetiracetámmal történő egyidejű alkalmazása során a karbamazepin által kiváltott mérgezőképesség növekedését észlelték.
Karbamazepin és metoklopramid együttes adása neurológiai mellékhatások előfordulását segítheti elő.
A karbamazepin csökkentheti az egyidejűleg neuroleptikus kezelésben részesülő betegeknél a szérumszintet, így csökkentve a kezelés hatásosságát.
A karbamazepin és különösen a lítium együttes adása mindkét szer idegrendszeri (neurotoxikus) mellékhatását fokozhatja. Ezért ezek egyidejű alkalmazásakor a vérszint gondos klinikai megfigyelése szükséges. A következő neurotoxikus tünetek megjelenésére kell ügyelni: zavartság, járásbizonytalanság, mozgáskoordinációs zavar, szemteke-rezgés, fokozott reflexek, izomrángás (izom faszcikuláció).
Az izoniazid májkárosító hatását a karbamazepin felerősítheti.
Karbamazepin és egyes vízhajtók (pl. hidroklorotiazid, furoszemid) együttes adása csökkentheti a vér nátriumszintjét.
Izomlazító szerek (pl. pankuronium) hatását a karbamazepin csökkentheti. Ezért az izomlazító szerekkel kezelt betegeket gondosan kell ellenőrizni, és szükség esetén ezeknek a szereknek az adagját emelni kell.
A Timonil retard tabletta egyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal
A Timonil retard tabletta a betegek alkohol toleranciáját - más pszichoaktív gyógyszerekhez hasonlóan - csökkentheti, ezért a beteg számára tanácsos tartózkodni az alkoholfogyasztástól.
Alkalmazásának, illetve hatásának tartama alatt tilos grapefruitlevet vagy grapefruitot fogyasztani, mert ezek növelhetik a Timonil retard tabletta hatását.
Terhesség és szoptatás
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Terhesség
Terhességre utaló jelek esetén forduljon kezelőorvosához. A Timonil retard tablettának káros hatása lehet a magzatra, karbamazepin-kezeléshez kapcsolódóan fejlődési rendellenességeket írtak le, beleértve a gerinchasadékot (szpína bifida): mely a gerinccsigolyaívek záródási hiánya, illetve egyéb veleszületett eltéréseket pl. koponya- és arcfejlődési rendellenességeket, szív-érrendszeri fejlődési rendellenességeket és a különböző szervek rendellenességeit. Ezek kimutatása érdekében fontos, hogy terhességi szűrővizsgálatokra járjon.
A terhesség alatt ezért csak akkor szedjen Timonilt, ha a kezelőorvosa ezt mondta. Epilepsziában szenvedő terhes nőket csak különös gondossággal szabad karbamazepinnel kezelni. Terhesség alatt nem javasolt a hatékony epilepszia elleni kezelést abbahagyni, mivel a betegség rosszabbodása káros lehet mind az anya, mind a magzat számára. A karbamazepint lehetőleg egyedüli terápiaként kell alkalmazni a legkisebb hatékony adagban és javasolt ellenőrizni a vérszintjét.
A terhesség előtt és alatt javasolt a terhes nőnek folsavat szedni. A terhesség utolsó heteiben az anyának, majd az újszülöttnek - a vérzési rendellenességek megelőzése céljából - célszerű K1- vitamint kapni.
Szoptatás
A Timonil retard tabletta bejut az anyatejbe. Mindenképpen beszélje meg kezelőorvosával, hogy a Timonil retard tabletta szedése alatt szoptathat-e.
A Timonil retard tablettát szedő anyák akkor szoptathatják gyermekeiket, ha biztosított a gyermek folyamatos orvosi ellenőrzése a lehetséges mellékhatások miatt (pl. túlzott aluszékonyság, túlérzékenységi bőrreakciók).
Termékenység
Nagyon ritkán beszámoltak a férfi nemzőképesség zavaráról, ill. kóros spermaképződésről.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Timonil retard tablettával végzett kezelés során szédülés és álmosság léphet fel mellékhatásként, különösen a kezelés elején vagy az adag emelésénél, ami csökkentheti a reakciókészséget. Ezt figyelembe kell venni, ha éberségre van szükség pl. gépjárművezetéskor vagy baleseti veszéllyel járó munka végzésekor.
Kezelőorvosa dönt arról, hogy Ön a Timonil kezelés alatt vezethet-e gépjárművet vagy kezelhet-e gépeket, figyelembe véve az Ön egyéni reakciókészségét és az adagolást.
3. HOGYAN KELL SZEDNI A TIMONIL RETARD TABLETTÁT?
A Timonil retard tablettát mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
Amennyiben a számított dózis nem adagolható, más karbamazepin tartalmú készítmény alkalmazása szükséges.
Az adag változik az életkorral és a testsúllyal és mindig egyénileg kell beállítani.
Epilepszia kezelésére
Felnőttek szokásos kezdő adagja általában napi 1-szer 150-300 mg. A kezelés folyamán az adagot lassan kell emelni, általában napi 600-1200 mg-ig (egyes betegek esetében 1600 mg, vagy akár 2000 mg napi adag is szükséges lehet), két vagy három részre elosztva.
Gyermekek szokásos kezdő adagja 4 éves illetve fiatalabb gyermekeknél 20-60 mg/nap, amit később 20-60 mg-mal ajánlatos emelni minden második nap. A 4 évnél idősebb gyermekek esetén a kezdő adag 75-150 mg/nap, később hetenként 75-150 mg-mal emelve. Gyermekek szokásos fenntartó adagja 24 óránként 10-20 mg/testtömeg kilogramm, két adagra elosztva.
Arcidegzsába kezelése
A szokásos kezdő adag 150-300 mg naponta. Ezt lassan kell emelni a fájdalom megszűnéséig (általában napi 600-900 mg-ig). Idősebb betegeknek kisebb kezdő adag napi egyszer (reggel vagy este) 150 mg ajánlott.
Heveny mánia és bipoláris affektív betegségek fenntartó kezelése
A szokásos kezdő napi adag 450-600 mg két vagy három részre elosztva, ami emelhető a napi fenntartó adagig, amely kb. 450-1500 mg.
Alkoholmegvonási szindróma kezelése
A szokásos napi adag 600-1200 mg, két adagra elosztva.
Vízkór (diabétesz inszipidusz) esetén
A felnőttek szokásos naponta kétszer-háromszor 150-300 mg.
A gyermekek adagját az életkornak és a testtömegnek megfelelően kell csökkenteni.
Cukorbetegség miatti idegbántalom esetén a szokásos napi adag 300-600 mg.
A kezelőorvos a fentiektől eltérő adagolást is előírhat. Ebben az esetben az orvos utasításait kell követni.
A retard tabletta törhető, és étkezés alatt vagy után szétrágás nélkül, kevés folyadékkal kell bevenni, vagy vízzel egyenletesen eloszlatva megiható. A retard (elnyújtott) hatás az utóbbi esetben is megmarad. A vízzel való eloszlatást (szuszpendálást) közvetlenül a gyógyszer bevétele előtt kell elvégezni.
Ha az előírtnál több Timonil retard tablettát vett be
Amennyiben több gyógyszert vett be, forduljon kezelőorvosához!
Túladagolás
A túladagolás jelei, tünetei a következők lehetnek: a központi idegrendszer működésének elnyomása, mélyülő tudatzavar, tájékozódási zavar, aluszékonyság, izgatottság, hallucináció, kóma, homályos látás, szemteke-rezgés, beszéd- és mozgászavarok, kezdetben túlzott, majd csökkent reflexkészség, görcsrohamok, pupillatágulat, alacsonyabb testhőmérséklet; a légzés gyengülése, tüdővizenyő (tüdőödéma); szapora szívverés, alacsony vagy időnként magas vérnyomás, a szívműködés zavarai: szívritmuszavar, időleges eszméletvesztés a szív megbetegedése miatt kialakuló agyi vérellátási zavar következtében, szívmegállás; hányás, késleltetett gyomorürülés, csökkent bélmozgás; a vizelet-kiválasztás (veseműködés) zavarai: vizeletvisszatartás, a vizelet mennyiségének csökkenése vagy teljes megszűnése, folyadékvisszatartás, vízmérgezés tünetei.
A túladagolásnak nincs specifikus ellenszere, az állapot kórházi kezelést igényel.
Ha elfelejtette bevenni a Timonil retard tablettát
A következő adagot a javasolt adagolási rendnek megfelelően vegye be. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
Ha idő előtt abbahagyja a Timonil retard tabletta szedését
A kezelés kezdetét, folytatását és befejezését minden esetben a kezelőorvosának kell eldöntenie.
A Timonil retard tabletta hirtelen abbahagyása rohamokat provokálhat, így a kezelés megszakítása csak orvosi javaslatra történhet.
Mit kell még figyelembe venni a Timonil retard tablettával végzett kezelés során?
Nagyon fontos, hogy kezelőorvosa ellenőrizze az Ön állapotát a rendszeres vizitek alkalmával. A kezelés ideje alatt, de különösen a kezelés kezdetén laboratóriumi ellenőrző vizsgálatokat kell végezni. Ezek rutin vizsgálatok, amelyek miatt nem kell aggódnia.
Bármilyen műtéti beavatkozás előtt, beleértve a fogorvosi és a sürgősségi ellátást is, tájékoztassa a beavatkozást végző orvost a Timonil retard tablettával végzett kezeléséről.
Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK
Mint minden gyógyszer, így a Timonil retard tabletta is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. Ezek többnyire enyhék, leggyakrabban a kezelés kezdetén észlelhetők, és általában néhány nap alatt megszűnnek.
Tüneteiről tájékoztassa kezelőorvosát!
Különösen a Timonil retard tablettával végzett kezelés kezdetén, vagy ha túl magas a kezdő adag, vagy ha időseket kezelnek, egyes mellékhatások nagyon gyakran, vagy gyakran fordulhatnak elő. Ilyenek például a központi idegrendszert érintő mellékhatások (szédülés, fejfájás, mozgáskoordinációs zavar, álmosság, fáradtság, kettőslátás); az emésztőrendszeri panaszok (hányinger, hányás); és a túlérzékenységi bőrreakciók. A dózisfüggő mellékhatások általában néhány napon belül vagy maguktól, vagy az adagok átmeneti csökkentésével rendeződnek. A központi idegrendszeri mellékhatások megjelenése viszonylagos túladagolás, vagy jelentős vérszint-ingadozás jele lehet.
A mellékhatások kockázata az alábbi kategóriák szerint került megadásra:
Nagyon gyakori (10 beteg közül egynél vagy több mint egynél fordul elő),
gyakori (100 betegből 1-10-nél fordul elő),
nem gyakori (1000 betegből 1-10-nél fordul elő),
ritka (10 000 betegből 1-10-nél fordul elő),
nagyon ritka (10 000 betegből kevesebb, mint 1-nél fordul elő),
nem ismert (a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg a gyakoriság).
Néhány mellékhatás súlyos lehet:
Azonnal forduljon kezelőorvosához, ha az alábbi mellékhatások valamelyikét észleli. Ezek a vérképzőszerv, máj, vese vagy más szervek súlyos károsodásának korai jelei lehetnek és azonnali orvosi ellátást igényelhetnek.
- Ha lázat, torokfájást, kiütést tapasztal, fekélyek vannak a szájában, nyirokcsomó-duzzanata van vagy könnyebben kap fertőző betegséget (a csökkent fehérvérsejtszám jele).
- Ha fáradt, fáj a feje, légszomja van mozgás közben, szédül, sápadt; ha gyakori fertőzései vannak, melyek lázat, hidegrázást, torokfájást, vagy szájfekélyt okoznak; ha könnyebben vérzik, illetve könnyebben alakul ki véraláfutás, vérzik az orra (bizonyos típusú vagy az összes típusú vérsejt -fehérvérsejtek ill. vörösvértestek - hiánya, beleértve a vérlemezkéket is).
- Ha pirosas elszíneződésű foltok jelennek meg többnyire az arcon, amit kimerültség, láz, és fájdalmas vagy duzzadt ízületek megjelenése kísér (bőrfarkasra - szisztémás lupusz eritematózuszra - utaló jelek).
- Ha olyan tüneteket észlel, mint a fáradtság, étvágytalanság, hányinger vagy a bőr vagy szemfehérje sárgasága (májgyulladásra vagy akár májelégtelenségre utaló tünet). Vérvételi eredményeiben a májfunkciók megemelkedhetnek.
- Ha sötét színű a vizelete (a porfirin-anyagcsere zavarára vagy májgyulladásra utaló tünet).
- Ha nagyon jelentős mértékben csökkent a vizelet mennyisége, vér vagy fehérje jelenik meg a vizeletben, láz lép fel, a folyadékvisszatartás miatt a test bármely területén duzzanat jelenik meg (veseproblémák, vesegyulladás, akár veseelégtelenség jelei). Vérvételi eredményeiben a vesefunkciók megemelkedhetnek.
- Ha súlyos hasi fájdalma van, hány, elvesztette az étvágyát (hasnyálmirigy-gyulladásra utaló tünetek).
- Ha bőrkiütést, bőrpírt tapasztal, hólyagok vannak az ajkain, szemén vagy a száján, hámlik a bőre, amelyet láz, hidegrázás, fejfájás, köhögés, fájdalmak kísérnek (súlyos bőrreakcióra utaló tünetek).
- Ha olyan tüneteket észlel, mint a láz, bőrkiütés, ízületi fájdalom és duzzadt nyirokcsomók (a késleltetett túlérzékenységi reakciók tünetei, amelyek bármely kombinációban előfordulhatnak és más szerveket is érinthetnek, úgymint a tüdőt, vesét, hasnyálmirigyet és a szívet). A tüdő túlérzékenységét láz, nehézlégzés és tüdőgyulladás jellemzi.
- Ha arc-, szem- vagy nyelvduzzanatot, nyelési nehézséget tapasztal, sípoló légzés lép fel, csalánkiütést és egész testre kiterjedő viszketést, bőrkiütést, lázat, hasi görcsöket tapasztal, mellkasi kellemetlenség-érzete van vagy nyomásérzést tapasztal, nehézlégzése van, eszméletét veszti (angioödémára és súlyos túlérzékenységi reakciókra utaló tünetek).
- Ha levertséget, hányást, fejfájást, zavartságot, izomrángást, vagy a görcsrohamok rosszabbodását tapasztalja (alacsony nátrium vérszinthez köthető tünetek).
- Ha lázat, hányingert, hányást, fejfájást, nyakmerevséget és az éles fény iránti rendkívüli érzékenységet tapasztal, amelyet izomrángás kísérhet (agyhártyagyulladásra - meningitiszre - utaló tünetek).
- Ha izommerevség, magas láz, megváltozott tudatállapot, magas vérnyomás, fokozott nyálfolyás lép fel (neuroleptikus malignus szindrómára utaló tünetek).
- Ha fájdalom, duzzanat lép fel végtagjában, az egyik lábszára vagy karja melegebb, vagy az egyik testfelében hirtelen bénulást vagy zsibbadtságot tapasztal, vagy ha hirtelen gondjai adódnak a járással, a beszéddel vagy a látással (ezek vérrögökre utaló tünetek, amelyek különböző helyeken lehetnek, mivel ezek majdnem bármely testrészbe vándorolhatnak).
- Ha már fennálló szívbetegsége van és tünetei rosszabbodnak (pangásos szívelégtelenség, a szívkoszorúér-betegség súlyosbodása), illetve szív-, vagy tüdőbetegség első tüneteit észleli; ilyen a gyors vagy rendszertelen szívverés, a légszomj, a fizikai terhelhetőség csökkenése, a mellkasi fájdalom.
- Ha elveszti az eszméletét, ha elájul.
Ha a fentiekben felsorolt mellékhatás bármelyikét tapasztalja, azonnal értesítse kezelőorvosát.
Egyéb mellékhatások:
Mielőbb forduljon kezelőorvosához, amennyiben az alábbi mellékhatások valamelyikét észleli, mivel ezek orvosi ellátást igényelhetnek:
Nagyon gyakori:
- az összehangolt izomműködés (izom-koordináció) képességének elvesztése,
- csalánkiütés, vagy más túlérzékenységi bőrreakciók.
Gyakori:
- a boka, a láb vagy a lábszár alsó részének vizenyője (ödémája),
- homályos látás, kettős látás.
Nem gyakori:
- akaratlan testmozgások pl. remegés, akaratlan szemmozgások.
Ritka:
- pszichiátriai tünetek, például depresszió, izgatottság, nyugtalanság, zavartság, hallucinációk, agresszív viselkedés,
- viszketés, duzzadt mirigyek,
- beszédzavarok, pl. elkent beszéd, zavart szemmozgások, a száj és az arc izmainak mozgászavara, a végtagok gyors csapkodó mozgása kényszerű facsaró jellegű mozgással felváltva (koreoatetózis),
- zsibbadás, a kezek és a lábak bizsergése, izomgyengeség, bénulás jelei, a környéki idegek gyulladása,
- a vérnyomás ingadozásának jelei pl. fejfájás, feledékenység, szédülés, homályos látás és hányinger.
Nagyon ritka:
- korábban fennálló pszichózis aktiválódása, ízérzési zavarok, izomgörcsök,
- hallászavarok pl. fülcsengés, halláscsökkenés, hangokra való túlérzékenység vagy a hangmagasság-érzékenység megváltozása,
- gyors vagy szokatlanul lassú szívverés, szívritmuszavar, mely időleges eszméletvesztéssel járhat; duzzanat és pirosság egy visszér mentén, amely érintésre különösen érzékeny és fájdalmas (visszérgyulladás vagy tromboflebitisz),
- szokatlan tejcsorgás, az emlő megnagyobbodása férfiakban, mely a vér prolaktin szintjének emelkedésével járhat,
- veseproblémák jelei, például gyakori vagy csökkent vizeletürítés,
- a szem viszketése vörösséggel és duzzanattal (kötőhártya-gyulladás), csökkent látás (lencsehomály miatt), nyomás-/fájdalomérzet a szemben (a szem belnyomásának növekedésére utaló tünetek),
- apró bőrvérzések, a bőr fokozott napérzékenysége,
- gyulladás a szájban vagy a torokban, piros és fájdalmas nyelv,
- a csontanyagcsere zavarai (D-vitamin hiány, alacsony kalcium-szint),
- a vérvételi eredményekben a koleszterin-szint emelkedése, beleértve a HDL-koleszterin és a triglicerid szintjének emelkedését is, illetve egy fehérje, az ún. gammaglobulin szintjének csökkenése.
- A Timonil retard tabletta használatával kapcsolatban potenciálisan életveszélyes bőrkiütéseket (Stevens-Johnson szindróma, toxikus epidermális nekrolízis) jelentettek (lásd 2. pont).
A használat során beszámoltak csontrendellenességekről, beleértve a csökkent csontállományt (oszteopénia), a csontok elvékonyodását, azaz csontritkulást (oszteoporózis) és a csonttöréseket. Beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, amennyiben Ön hosszú távú antiepileptikus kezelést kap, kórtörténetében csontritkulás szerepel, vagy szteroidokat szed.
A következő mellékhatások általában nem igényelnek orvosi beavatkozást. Mindazonáltal, ha néhány nap elteltével nem szűnnek meg, vagy aggasztják Önt, forduljon kezelőorvosához.
Nagyon gyakori:
- hányás, hányinger, szédülés, fáradtság, álmosság,
- számos vérérték változhat anélkül, hogy bármilyen tünetet okozna pl. nagyon gyakori a fehérvérsejtek számának csökkenése a vérben.
Gyakori:
- fejfájás, szájszárazság, testtömeg-gyarapodás
- az eozinofil fehérvérsejtek számának megszaporodása a vérben.
Nem gyakori:
- székrekedés, hasmenés.
Ritka:
- hasi fájdalom, étvágytalanság
- a fehérvérsejtek számának megszaporodása a vérben, folsavhiány.
Nagyon ritka:
- ízületi vagy izomfájdalom,
- fokozott izzadás, hajhullás, a test- és az arcszőrzet fokozott növekedése, a bőrpigmentáció eltérései, akne,
- a nemi működés zavarai pl. impotencia, férfi terméketlenség, a spermiumok számának és/vagy mozgékonyságának csökkenése.
Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.
5. HOGYAN KELL A TIMONIL RETARD TABLETTÁT TÁROLNI?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje a Timonil retard tablettát. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK
Mit tartalmaz a Timonil retard tabletta
- A készítmény hatóanyaga: 300 mg karbamazepin retard tablettánként (ami megfelel a névben megadott mennyiségnek a gyógyszer csomagolásán).
- Egyéb összetevők: magnézium-sztearát, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, tisztított víz, talkum, "A" típusú karboximetilkeményítő-nátrium, mikrokristályos cellulóz, "B" típusú ammónia-metakrilát kopolimer, metakrilsav-etil-akrilát kopolimer (1:1).
Milyen a Timonil készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Fehér, kerek, lapos felületű retard tabletta, egyik oldalán negyedelő törővonallal, másik oldalán "T" kódjelzéssel ellátva. A tabletta egyenlő adagokra osztható.
50 db retard tabletta buborékcsomagolásban és dobozban.
Információ

Hogyan juthatok több információhoz? A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a (beteg)tájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Információ

Egészségügyi szakemberek a gyógyszer hivatalos alkalmazási előírását a www.pharmindex-online.hu oldalon találják!

Hirdetés