2014. július 29. kedd, Márta, Flóra napja van
Nyitólap  >  Keresők  >  Gyógyszer / gyógytermék kereső  >  Gyógyszer adatlap
Továbbküldés
Tartalom címe: Gyógyszer adatlap

VITAMIN B6 EGIS 20 mg tabletta

VITAMIN B<sub>6</sub> EGIS 20 mg tabletta
VITAMIN B<sub>6</sub> EGIS 20 mg tabletta
Hatóanyag(ok):  pyridoxine (vitamin B<->6<->)
Forgalmazó: EGIS
Súlyosan beszűkült májfunkció esetén alacsonyabb adag alkalmazása ajánlott. A készítmény szoptató anyáknak történő adagolására vonatkozó adatok nem állnak rendelkezésre, ezért általános óvatosságból a B6-vitamin alkalmazása a napi maximális 2,5 mg - étrend kiegészítésként tolerálható - adagnál nagyobb mennyiségben nem ajánlott ezen életszakaszban
Kiszerelés Kiadhatóság Fogyasztói ár Fizetendő ár
20x vény nélküli Orvosi rendelvény nélkül is kiadható készítmények. 489 Ft 489 Ft Tájékoztató jellegű ár
1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A VITAMIN B6 TABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?
A B6-vitamin a vízoldékony vitaminok közé tartozó gyógyszer, mely a B6-vitamin hiányával összefüggő tünetek megelőzésére és kezelésére szolgál. A tünetek a B6-vitamin elégtelen bevitele, felszívódási zavara, fokozott igény vagy kórosan megnövekedett szükséglet (ún. piridoxin dependencia) következtében jöhetnek létre.
2. Tudnivalók a Vitamin B6 TABLETTA szedése előtt
Ne szedje a Vitamin B6 tablettát:
- ha allergiás a hatóanyagra vagy a készítmény egyéb összetevőjére.
A Vitamin B6 tabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét
- ha Ön a Parkinson-kór kezelésére szolgáló bizonyos típusú gyógyszert szed (levodopa).
A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
A Vitamin B6 tabletta óvatosan adható a Parkinson-kór kezelésére szolgáló bizonyos gyógyszerek (levodopa) szedése esetén - azok hatását gyengítheti.
Tájékoztassa továbbá orvosát, ha a következő gyógyszerek valamelyikét szedi: egyes fogamzásgátlók és TBC ellenes szerek, az immunrendszer működését befolyásoló szerek, nehézfém mérgezés gyógyszerei (vitamin igénye nőhet). Nagy adagban szedett Vitamin B6 tabletta a rángógörcs (epilepszia) elleni egyes gyógyszerek (fenitoin) hatását gyengítheti.
Terhesség és szoptatás
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A Vitamin B6 tabletta terhes és szoptató anyáknak történő adagolására vonatkozó adatok nem állnak rendelkezésre, ezért általános óvatosságból a készítmény alkalmazása a napi maximális 25 mg - étrend kiegészítésként tolerálható - adagnál nagyobb mennyiségben nem ajánlott ezen életszakaszban. Tehát a tablettából naponta legfeljebb egyet vehet be.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Nem ismert a Vitamin B6 tabletta ezen képességeket befolyásoló hatása.
Fontos információk a Vitamin B6 tabletta összetevőiről
A Vitamin B6 tabletta tejcukrot (laktózt) tartalmaz, ezért amennyiben kezelőorvosa már korábban figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
3. HOGYAN KELL SZEDNI A VITAMIN B6 TABLETTÁT?
A Vitamin B6 tablettát csak az előírtaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
Felnőttek:
Vitamin B6 hiány megelőzésére naponta 5 mg (1/4 tabletta). Vitamin B6 hiányállapotokban szokásos adagja napi 60-120 mg (3x 1-2 tabletta). A pontos adagolást egyénileg kell meghatározni a tünetek súlyosságának megfelelően. Kórosan megnövekedett Vitamin B6 szükséglet kezelésére általában napi 50-100 mg ajánlott.
4 éves kor feletti gyermekek:
Vitamin B6 hiányállapotokban szokásos adagja napi 5-20 mg (1/4-1 tabletta). A pontos adagolást egyénileg kell meghatározni a tünetek súlyosságának megfelelően. Kórosan megnövekedett Vitamin B6 szükséglet esetén általában napi 10-100 mg ajánlott
A tablettát összerágás nélkül, kevés folyadékkal vegye be.
Ha az előírtnál több Vitamin B6 tablettát vett be:
Ne vegye be az esedékes következő adagot, hanem mielőbb forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez a további teendők megbeszélése érdekében!
Ha elfelejtette bevenni a Vitamin B6 tablettát:
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
Ha idő előtt abbahagyja a Vitamin B6 tabletta szedését:
Amennyiben a tervezettnél hamarabb abbahagyja a Vitamin B6 tabletta szedését, ennek nem lesz káros következménye, csak a betegség tünetei térnek vissza.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, a Vitamin B6 tabletta is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Mellékhatásokat csak a B6 vitamin hosszantartó adagolása során észleltek, de ez esetben is ritkán. Ilyenek: végtagzsibbadás, mely a szer elhagyásakor általában visszafejlődik. Előfordulhat még a meglevő bőrbetegség rosszabbodása, vagy ekcémás tünet (viszkető apró bőrkiütés) megjelenése.
Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.
5. HOGYAN KELL A VITAMIN B6 TABLETTÁT TÁROLNI?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.
A fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó!
A dobozon feltüntetett lejárati idő után ne szedje a Vitamin B6 tablettát!
A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Ne szedje a készítményt, ha a bomlás látható jeleit (pl. elszíneződés) észleli.
A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy a szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK
Mit tartalmaz a Vitamin B6 EGIS 20 mg tabletta?
- A készítmény hatóanyaga: 20 mg piridoxin-hidroklorid tablettánként
- Egyéb összetevők: magnézium-sztearát, karboximetil-keményítő-nátrium, 85,9 mg laktóz-monohidrát, 85,9 mg cellaktóz (laktóz, mikrokristályos cellulóz)
Milyen a Vitamin B6 EGIS 20 mg tabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Fehér vagy csaknem fehér színű, szagtalan, vagy enyhén jellegzetes szagú, kerek, lapos, peremes, metszett élű, egyik oldalán B6 felirattal ellátott tabletta.
2x10 db tabletta PVC/PVDC/AI buborékcsomagolásban és dobozban.
Információ

Hogyan juthatok több információhoz? A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a (beteg)tájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Információ

Egészségügyi szakemberek a gyógyszer hivatalos alkalmazási előírását a www.pharmindex-online.hu oldalon találják!

Hirdetés

Űzd el a leégést!

A nyár egyet jelent a napozással, a felhőtlen sütkérezéssel. Sokan, már az évszak elején szeretnének szép barna bőrszínt maguknak, ezért, a gyorsabb barnulás reményében inkább mellőzik a fényvédő krémek használatát, vagy a veszélyesebb időszakban is bátran kifekszenek a napra. Ennek következménye a napozást követő órákban tapasztalható, kellemetlen égő érzéssel és bőrpírral járó leégés, amelynek káros hatásai akár évekkel később is jelentkezhetnek.