2014. április 20. vasárnap, Tivadar napja van
Nyitólap  >  Keresők  >  Gyógyszer / gyógytermék kereső  >  Gyógyszer adatlap
Továbbküldés
Tartalom címe: Gyógyszer adatlap

VITAMIN B6 EGIS 20 mg tabletta

VITAMIN B<sub>6</sub> EGIS 20 mg tabletta
VITAMIN B<sub>6</sub> EGIS 20 mg tabletta
Hatóanyag(ok):  pyridoxine (vitamin B<->6<->)
Forgalmazó: EGIS
Súlyosan beszűkült májfunkció esetén alacsonyabb adag alkalmazása ajánlott. A készítmény szoptató anyáknak történő adagolására vonatkozó adatok nem állnak rendelkezésre, ezért általános óvatosságból a B6-vitamin alkalmazása a napi maximális 2,5 mg - étrend kiegészítésként tolerálható - adagnál nagyobb mennyiségben nem ajánlott ezen életszakaszban
Kiszerelés Kiadhatóság Fogyasztói ár Fizetendő ár
20x vény nélküli Orvosi rendelvény nélkül is kiadható készítmények. - -
1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A VITAMIN B6 TABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?
A B6-vitamin a vízoldékony vitaminok közé tartozó gyógyszer, mely a B6-vitamin hiányával összefüggő tünetek megelőzésére és kezelésére szolgál. A tünetek a B6-vitamin elégtelen bevitele, felszívódási zavara, fokozott igény vagy kórosan megnövekedett szükséglet (ún. piridoxin dependencia) következtében jöhetnek létre.
2. Tudnivalók a Vitamin B6 TABLETTA szedése előtt
Ne szedje a Vitamin B6 tablettát:
- ha allergiás a hatóanyagra vagy a készítmény egyéb összetevőjére.
A Vitamin B6 tabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét
- ha Ön a Parkinson-kór kezelésére szolgáló bizonyos típusú gyógyszert szed (levodopa).
A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
A Vitamin B6 tabletta óvatosan adható a Parkinson-kór kezelésére szolgáló bizonyos gyógyszerek (levodopa) szedése esetén - azok hatását gyengítheti.
Tájékoztassa továbbá orvosát, ha a következő gyógyszerek valamelyikét szedi: egyes fogamzásgátlók és TBC ellenes szerek, az immunrendszer működését befolyásoló szerek, nehézfém mérgezés gyógyszerei (vitamin igénye nőhet). Nagy adagban szedett Vitamin B6 tabletta a rángógörcs (epilepszia) elleni egyes gyógyszerek (fenitoin) hatását gyengítheti.
Terhesség és szoptatás
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A Vitamin B6 tabletta terhes és szoptató anyáknak történő adagolására vonatkozó adatok nem állnak rendelkezésre, ezért általános óvatosságból a készítmény alkalmazása a napi maximális 25 mg - étrend kiegészítésként tolerálható - adagnál nagyobb mennyiségben nem ajánlott ezen életszakaszban. Tehát a tablettából naponta legfeljebb egyet vehet be.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Nem ismert a Vitamin B6 tabletta ezen képességeket befolyásoló hatása.
Fontos információk a Vitamin B6 tabletta összetevőiről
A Vitamin B6 tabletta tejcukrot (laktózt) tartalmaz, ezért amennyiben kezelőorvosa már korábban figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
3. HOGYAN KELL SZEDNI A VITAMIN B6 TABLETTÁT?
A Vitamin B6 tablettát csak az előírtaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
Felnőttek:
Vitamin B6 hiány megelőzésére naponta 5 mg (1/4 tabletta). Vitamin B6 hiányállapotokban szokásos adagja napi 60-120 mg (3x 1-2 tabletta). A pontos adagolást egyénileg kell meghatározni a tünetek súlyosságának megfelelően. Kórosan megnövekedett Vitamin B6 szükséglet kezelésére általában napi 50-100 mg ajánlott.
4 éves kor feletti gyermekek:
Vitamin B6 hiányállapotokban szokásos adagja napi 5-20 mg (1/4-1 tabletta). A pontos adagolást egyénileg kell meghatározni a tünetek súlyosságának megfelelően. Kórosan megnövekedett Vitamin B6 szükséglet esetén általában napi 10-100 mg ajánlott
A tablettát összerágás nélkül, kevés folyadékkal vegye be.
Ha az előírtnál több Vitamin B6 tablettát vett be:
Ne vegye be az esedékes következő adagot, hanem mielőbb forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez a további teendők megbeszélése érdekében!
Ha elfelejtette bevenni a Vitamin B6 tablettát:
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
Ha idő előtt abbahagyja a Vitamin B6 tabletta szedését:
Amennyiben a tervezettnél hamarabb abbahagyja a Vitamin B6 tabletta szedését, ennek nem lesz káros következménye, csak a betegség tünetei térnek vissza.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, a Vitamin B6 tabletta is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Mellékhatásokat csak a B6 vitamin hosszantartó adagolása során észleltek, de ez esetben is ritkán. Ilyenek: végtagzsibbadás, mely a szer elhagyásakor általában visszafejlődik. Előfordulhat még a meglevő bőrbetegség rosszabbodása, vagy ekcémás tünet (viszkető apró bőrkiütés) megjelenése.
Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.
5. HOGYAN KELL A VITAMIN B6 TABLETTÁT TÁROLNI?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.
A fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó!
A dobozon feltüntetett lejárati idő után ne szedje a Vitamin B6 tablettát!
A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Ne szedje a készítményt, ha a bomlás látható jeleit (pl. elszíneződés) észleli.
A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy a szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK
Mit tartalmaz a Vitamin B6 EGIS 20 mg tabletta?
- A készítmény hatóanyaga: 20 mg piridoxin-hidroklorid tablettánként
- Egyéb összetevők: magnézium-sztearát, karboximetil-keményítő-nátrium, 85,9 mg laktóz-monohidrát, 85,9 mg cellaktóz (laktóz, mikrokristályos cellulóz)
Milyen a Vitamin B6 EGIS 20 mg tabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Fehér vagy csaknem fehér színű, szagtalan, vagy enyhén jellegzetes szagú, kerek, lapos, peremes, metszett élű, egyik oldalán B6 felirattal ellátott tabletta.
2x10 db tabletta PVC/PVDC/AI buborékcsomagolásban és dobozban.
Információ

Hogyan juthatok több információhoz? A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a (beteg)tájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Információ

Egészségügyi szakemberek a gyógyszer hivatalos alkalmazási előírását a www.pharmindex-online.hu oldalon találják!

Hirdetés