2015. szeptember 5. szombat, Viktor, Lőrinc napja van
Nyitólap  >  Keresők  >  Orvosi szótár
Továbbküldés
Tartalom címe: Orvosi szótár

Orvosi szótár találatok

Orvosi szótár
b.i.d. (bis in die) naponta kétszer adandó gyógyszer
Ba A bárium vegyjele
Babesia A Babesiideae baktériumcsaládba tartozó legfontosabb neme, kórokozó, amely a babesiosis (piroplasmosis) nevű betegséget okozza háziállatokban, két faja egészséges, ill. lépirtott emberben is betegséget kelt, köztigazdái (vektorok) a kullancsok.
Babesiideae A Sporozoea osztályba tartozó baktériumcsalád, különböző emlősfajok vérében fordulnak elő. Átvitelükben fontos hordozók a kullancsok.
babesiosis A Babesia fajok által okozott betegség. A baktériumot kullancsok terjesztik. Állatokban a betegségre jellemző a láz, rossz közérzet, kedélyállapot romlása és súlyos anaemia, haemoglobinuria.
bacampicillin félszintetikus penicillin-származék
Bacillaceae Aerob vagy fakultatív anaerob, spóraképző, normális esetben mozgékony baktériumok (Eubacteriales rend), Gram-pozitív pálcák. Bizonyos fajai betegségeket okoznak. A Bacillus nem mellett ide tartozik még pl. a Clostridium nem is.
bacillaemia Bacillusok jelenléte a véráramban.
bacilliform Bacillus-, azaz pálcika alakú (képződmény).
bacillin A Bacillus subtilis által termelt anitibiotikum.
bacillosis Bacillusok által okozott általános (a teljes szervezetet érintő) fertőzés.
bacilluria Bacillusok jelenléte a vizeletben.
Bacillus Aerob ill. fakultatív anaerob baktérium-nem, általában mozgékony, Gram-pozitív baktériumok alkotják. A spórák vastag falúak, a Gram festődés gyenge, kemoheterotróf szervezetek, főként a talajban találhatóak meg. Néhány fajuk állatokban kórokozó, jellemző fajuk a B. subtilis.
Találatok Magyarázat
Bacillusanthracis Az anthraxot, másnéven lépfenét okozó bacillus, marhában, sertésben, nyúlban, terngerimalacban, egérben okozza jellemzően ezt a betegséget, virulens plazmidokat tartalmaz, toxintermelésre alkalmas.
Bacillus brevis a talajban, levegőben, szálló porban, tejben, sajtban fordul elő, egyes törzsei termelik a gramicidin ill. tyrocidin nevű antibiotikumot.
Bacillus cereus Emberben a hányással és hasmenéssel járó ételmérgezést okoz, egyéb emlősökben is okozhat fertőző megbetegedést. Szemsérülés esetén súlyos fertőzést kelthet.
Bacillus haemolyticus korábbi nevén Clostridium haemolyticum.
Bacillus megaterium tudományos kutatásban alkalmazott szaprofita baktériumtörzs.
Bacillus polymyxa a talajban, vizekben, tejben, székletben, lebomló növényi részekben előforduló baktérium, egyes törzsei a polymyxin nevű antibiotikumot termelik.
Bacillus sphaericus rovartörzseken kórokozó baktériumtörzs, egyes emlős- és emberi fertőzések okozója, különösen immundefektus esetén, emberben meningitist, endocarditist és ételmérgezést okozhat.
Bacillus subtilis a talajban és a lebomló élő anyagokban található baktérium, egyes törzsei a subtilin, subtenolin, bacillomycin antibiotikumot termelik. Főként immunrendszeri zavarokban szenvedőeken okoz fertőzést, ill. ételmérgezést.
Bacillus thuringiensis rovartörzseken kórokozó, hordozó vektor emlős-, és emberen okozott fertőzésekben. Laboratóriumban tévesen B. cereusnak azonosíthatják.
Bacillus Calmette-Guérin (BCG) A Mycobacterium bovis törzs legyengített kórokozóiból készült védőoltás, gyógyászatban a tuberculosis elleni immuznizációra alkalmazzák, valamint daganatos betegségek kemoterápiájában is.
bacitracin ún. polipeptid antibiotikum, aerob, Gram-pozitív spóraképző baktériumok termelik, A B. subtilis csoport tagjai. Hatásos a haemolyzáló Streptococcusok és Staphylococcusok ellen, valamint helyi kezelésben is.
baclofen gerincsérülés, ill. sclerosis multiplex kezelésében alkalmazott izomrelaxáns, a GABAb receptorokon hat.
bacteraemia Baktériumok jelenléte a véráramban, lehet átmeneti pl. fogászati vagy egyéb kisebb beavatkozás után fellépő, ill. lehet állandó jellegű, vagy rekurrens, egy általánosabb fertőzés eredményeképpen.
bactericid A baktériumokat ölő ágens, vegyület általános megnevezése.
bacterioagglutinin a baktériumokat agglutináló, kicsapó antitest neve.
bacteriochlorin a baktériumok klorofilljának alapvegyülete.
bacteriochlorophyll a fotoszintézist végző baktériumok klorofilljának általános neve.
bacteriocinok egyes baktériumok által termelt fehérjék, amelyek bacteriocinogén plazmidekkel bírnak, és a közeli baktériumtörzseket ennek révén elpusztítják. Ez a hatás az antibiotikumokénál szűkebb spektrumú, de jóval hatásosabb.
bacteriofluorescein baktériumok által termelt fluoreszkáló festékanyag.
bacteriogén baktérium/ok által okozott (jelenség, betegség stb.)
bacterioidosis Bacteroides fertőzés
bacteriolysin A baktériumsejtekkel, mint antigénekkel összefüggésben létrejött antitest, komplement jelenlétében lysist, sejtfeloldódást okoz.
bacteriolysis A baktériumok feloldódása, pl. enzimek, hipotóniás oldatok, speciális antitestek vagy komplement jelenlétében.
bacteriolytikus A baktériumok lysisével, feloldódásával kapcsolatos (képesség, sajátság)
bacteriopexia Fagocitasejtek által okozott baktérium-immobilizáció.
bacteriophag Baktériumok iránt speciális affinitással bíró vírus. Mint az egyéb vírusok, DNS-t, vagy RNS-t tartalmaz, alakja az egyszerű filamentosustól a bonyolult farki résszel bíró típusig terjedhet.
bacteriophagia a baktériumok lebomlása bacteriophagok működését követően.
bacteriophytoma növényi szövetek baktériumok okozta elfajulása, növedéke
bacteriosis helyi, vagy generalizált (szétterjedt) bakteriális fertőzés
bacteriospermia a spermában, ejakulátumban baktériumok találhatóak
bacteriostasis a baktériumok növekedésének megáll/ít/ása
bacteriostaticum a baktériumok növekedését megállító vegyület, ágens
bacteriotoxicus a baktériumokra nézve mérgező hatású (ágens)
bacteriotrop a baktréiumokra mutatott affinitással bíró szer, ágens
bacteriotropin a vérben lévő speciális antitest, (opsonin) amely a baktériumsejtekkel kombinálódva érzékennyé teszi azokat a fagociták számára.
bacteriotrypsin baktériumok által termelt tripszin-szerű enzim (pl. a Vibrio cholerae termeli).
bacterium, baktérium egysejtű, prokarióta mikroorganizmus, osztódással szaporodik, sejtfallal bír. Lehet csoportosítani az alábbiak szerint: aerob, ill. anaerob; motilis vagy nem motilis; szabadon élő, szaprofita, parazita ill. patogén.
bacteriuria baktériumok jelenléte a vizeletben
bacteroid baktériumokra emlékeztető (pl. alak)
Bacteroidaceae obligát anaerob mikroorganizmusok családja, az Eubacteriales rendbe tartoznak. Spórát nem képeznek, Gram-negatív pálcák, méretük széles tartományban változik. Sok fajuk veszt részt pl. a szénhidrátok lebontásában. Kórokozók is lehetnek, jellemző nemük a Bacteroides.
Bacteroides obligát, anaerob, spórát nem képező baktériumok neme, Gram-negatív pálcák. Néhány fajuk részt vesz a szénhidrát- metabolizmusban. Patogén faj: Bacteroides fragilis
Bacteroides fragilis az emberi és állati béltraktusban található baktérium. Számos, a béltraktust érintő betegség kórokozója: pl. hasi tályogok, peritonitis, végbéltályog, hasműtét utáni sebfertőzés, húgyúti fertőzés. β-laktamázt termel, így a β-laktám típusú antibiotikumok vele szemben nem hatnak.
Baculoviridae rovarokban szaporodó víruscsalád.
bakteriológia A baktériumokkal foglalkozó tudományág, kutatási ágazat neve.
bakteriológiai a baktériumokkal, bakteriológiával foglalkozó (valamely személy, fogalom).
bakteriológus A baktériumok tanulmányozásával foglalkozó személy.
balanicus a glans penishez ill. a glans clitoridishoz tartozó
balanitis a glans penis ill. a clitoris gyulladása
Találatok Magyarázat
balanitis diabetica a galns gyulladása diabeteses betegek húgyúti fertőzésekor
balanoplastica a glans penis sebészi helyreállítása
balanoposthitis a glans penis és azt borító fityma (preputium) gyulladása
balantidiasis A vastagbél betegsége, amelyet a Balantidium coli okoz, jellemzője a hasmenés, dysenteria, esetleg fekélyképződés.
Balantidium főként az emlősállatok emésztőtraktusában megtalálható baktérium-nem.
balanus a glans penis másnéven
ballismus akaratlan mozgástípus, a contralateralis subthalamicus magvak sérülése okozza. Jellemzője a végtagok, főleg a láb rángatózó, rúgó mozgása, általában az egyik testfélre korlátozódik. (hemiballismus)
ballon orvosi értelemben: felfújható, gömb-, vagy ovoid alakú eszköz, általában erek tágítására alkalmazzák (ballonkatéterezés).
ballotálás kopogtatás, kocogtatás, a fizikális vizsgálat része. Alkalmas lehet pl. a felszíntől távolabb eső szervek vizsgálatára, vagy ízületek, vesekövesség, hasi kórképek stb. vizsgálatára is.
balneoterápia gyógyvizek terápiás alkalmazása gyógyfürdő formájában, mozgásszervi betegségekben.
bancroftiasis a Wuchereria bancrofti által okozott fertőzés.
bányász-asthma bányászoknál jelentkező nehézlégzés anthracosis vagy más pneumoconiosis miatt
bányász-betegség Szin.: ancylostomiasis, bányászok nystagmusa
bányász-görcs izzadás következtében kialakult nagymértékű sóvesztés okozta görcs
bányász-könyök bursa olecrani gyulladása folyadékképződéssel
bányászok nystagmusa megvilágítási, és más viszonyok miatt előforduló szemrezgés szénbányászok között a 19. században
bányásztüdő Szin.: anthracosis
baragnosis/barognosis a kezünkben tartott tárgyak súlyának megbecslési képességének elvesztése, ill. a beteg képtelen megállapítani a testek súlyát. Ha az elsődleges érzékelés érintetlen, akkor az ellenoldali parietalis (fali) lebeny sérülése okozza.
barbituralismus a barbiturátok által okozott krónikus abúzus, mérgezés. Jellemző tünetei a bőr berepedezése, fejfájás, hőemelkedés, láz.
barbiturátok barbitursav származékok, jellemző példa a fenobarbitál nevű vegyület. Ez központi idegrendszeri nyugtató hatású szer, ismert görcsgátló, ma már kevéssé alkalmazzák.
baresthesia a nyomás, légnyomás érzékelése
baritosis báriumtartalmú por okozta tüdőbetegség, pneumoconiosis.
baro- nyomással, súllyal kapcsolatos
baroreceptor nyomásérzékeny receptor, főként a szívben, a vena cava-ban, az aortában, a carotis sinusban található receptor, az érfali nyomásváltozásra (nyomásemelkedésre) érzékeny.
barosinusitis az (orr) melléküregek nyálkahártyájának gyulladása, amely nyomáskülönbségen alapul, magasságváltozás, és a melléküreg obstrukciója okozhatja.
barotaxis az élő szövet reagálása a nyomásváltozásra.
barotitis media a középfül nyálkahártyájának gyulladása, amely magasság- és légnyomásváltozás következményeképpen jön létre.
barotrauma korábban a középfül, ill. az orrmelléküregek légnyomásváltozásra bekövetkezett sérülését leíró kifejezés volt. Ma már a tüdőt érintő légnyomásváltozást követő mechanikus sérülést jelenti, amely bekövetkezhet pl. lélegeztetőgépen, ha a beteget magas légnyomásnak teszik ki (pulmonalis barotrauma).
barrier gát, pszichiátriában jelenthet gátlást is, amely a személyes problémákkal való megküzdésben jelentkező gátló mechanizmusra utal.
Találatok Magyarázat
vér-agy barrier speciális, szelektív mechanizmus, endotheliuma többszörös, fizikális (tight junction-ok), metabolikus, enzimatikus szűrőt alkot a mikrokeringés és az agyszövet között. Az agyi kapilláris endothel e transzport-reguláló funkciója mellett szabályozza az agy haemostasis profilját, a mikrokeringést. Hasonló működés található a retinában, az iris, a belső fül területén, és a perifériás idegek endoneuriumában.
vér-liquor barrier a plexus choroideus nevű anatómiai képlet körüli epithel tight junction-jein keresztül működő szűrőrendszer.
bartholinitis a vulvovaginalis Bartholin-mirigy gyulladása
Bartonella emberben és rovar-vektorokban megtalálható baktériumnem. Kicsiny, Gram-negatív coccillobacilláris mikroorganizmus, főként HIV betegekben indolens, progresszív fertőző betegséget okozhat.
Találatok Magyarázat
Bartonella henselae a macskakarmolásos láz kórokozója, AIDS betegeken pedig bacillaris angiomatosist okozhat.
bartonellosis A Bartonella nembe tartozó baktériumfajok egyike okozta fertőző betegség.
baryto- báriumot tartalmazó ásványt jelölő előtag.
basalioma Lassan növekvő, rosszindulatú daganat, mely a bőr alsó, ún. bazális rétegéből indul ki. Első leírója Krompecher Ödön, magyar pathologus volt.
basalis 1. Anatómiailag alap, alapi, alappal összefüggésben álló fogalom. Jelentheti még élettani szempontból valamely működés alap, tehát normál állapotát, értékét. (pontosabban: nem a minimumértéket, hanem a normálisnak tekintett értéket.)
Basedow-kór, morbus Basedow a struma egyik (kolloid) formája, amelyben a pajzsmirigy túlműködése jód túlfogyasztás következtében alakul ki. Mánéven jód-Basedow jelenség.
basedowos Basedow-kórban szenvedő (beteg.)
basic life support (BLS) angol kifejezés, a sürgősségi gyakorlatban, a cardiopulmonalis újraélesztés, a vérzéscsillapítás, a shock, az acidosis és a mérgezéses állapot kezelése, a sérülések, sebek első ellátása és az elsősegély tartozik e fogalomkörbe.
basicranium koponyaalap
basicus bázishoz, alaphoz tartozó
Basidiomycetes a gombák egyik osztálya, spóraképző szervük a bazídium , amelynek bunkós végeiről négy bazídiospóra fűződik le (exogén spóraképződés). Tipikus, differenciált ivarszerveik nincsenek. Az osztályt igen nagy számú,változatos életmódú és megjelenésű faj alkotja, a közismert, termesztett gombák is ide tartoznak. Egyetlen patogén fajuk a Cryptococcus neoformans.
basidiospóra A Basidiomycetes gombaosztályba tartozó egyedeken fejlődő spóra megnevezése.
basidium A basidiospórákat hordozó anatómiai képlet a Basidiomycetes gombaosztályba tartozó fajokon.
basifacialis az arc alsó részéhez tartozó (képlet, anatómiai rész).
basilaris alapi, agyalapi (rész, anatómiai képlet)
basilateralis/basolateralis alapra és oldali részre egyszerre utaló (rész)
basilemma alapmembrán
basilicus valamely anatómiai rész jelentőségére, fontosságára utal.
basioccipitalis a nyakszirt processus basilaris-ához tartozó
basiphobia járástól, sétálástól való beteges félelem
basis/bázis alap, valamely anatómiai rész alapja, alsó ill fenéki része. Kémiában a basis/bázis lúgos kémhatású anyag, amely kationokat képez és savas, tehát anionos vegyületekkel sóképző. Gyógyszerészetben egy keverék, elegy alapvető hatóanyaga. Szerves kémiában a nitrogéntartalmú vegyületeket jelöli: pl. purinok, pirimidinek, aminok, alkaloidok. (néhány példa az anatómiából:)
Találatok Magyarázat
basis/bázis cerebri agyalap
basis/bázis cordis a szív alapja
basis/bázis cranii a koponya alapja
basis/bázis ossis metacarpalis kézközépcsont alapja
basis/bázis ossis sacri medencealap
basis/bázis patellae térdkalács alapja
basis/bázis phalangis ujjpercek alapja
basis/bázis prostatae a prosztata alapja
basis/bázis stapedis a kengyel alapja (belső fül)
basitemporalis alapra és halántéki oldalra utaló (rész).
basivertebralis a gerinc alapjára utaló
basocyta basophil leukocyta
basocytopenia basophil leukocytopenia
basocytosis basophil leukocytosis
basoerythrocyta basophil degenerációt mutató erythrocyta, pl. basophil granulák megjelenése.
basoerythrocytosis a basophil degenerációt mutató vörös vértestek szaporulata
basometachromophilia festődés, lúgos kémhatású festékkel
basopenia basophil leukopenia
basophil 1. lúgos kémhatású festékkel festődő sejtek. 2. a vér fagocita fehérvérsejtjeinek egyik típusa, heparint, hisztamint és leukotréneket tartalmazó granulákban gazdag sejtek, hasonlít a hízósejtekhez.
basophilia 1. a vérben a normálisnál nagyobb mértékű a basophil leukocytaszám, ill. egy szervben a parenchymatosus basophil sejtalakok száma. 2. egyes betegségekben, pl. leukaemiák, előrehaladott anaemiák, malaria, ólommérgezés, a keringő vérben basophil vörösvértestek jelenléte. 3. éretlen vörösvértestek reakciója bázikus festékekre (basophilismus).
basophilocyta basophil leukocyta
basoplasma a cytoplasma bázikus festékekkel jól festődő része
bathochrom a fényelnyelési spektrum eltolódása a magasabb hullámhosszok felé.
bathophobia mélységtől való kóros félelem
bathyanesthesia az ún. mélyérzés képességének elvesztése (pl. izmok, szalagok, csontok, inak, ízületek).
bathygastria gastroptosis, gyomorsüllyedés
bathyhyperesthesia a mélyérzés kóros fokozódása (pl. a vázizmok felől)
batrachotoxin a kolumbiai nyílméregbéka (Phyllobates) neurotoxinja.
Baylisascaris emlősök béltraktusában élősködő féregnem.
Be berillium
Bechterew-kór spondylitis ankylopoetica (arthritis, osseitis deformans)
becquerel a radioaktivitás SI egysége, 1 dezintegráció/sec, azaz 1 Bq=0,027x10-9 Ci
behavior (ang.) viselkedés, válasz (pl:)
Találatok Magyarázat
adaptív behavior a helyzethez vagy a környezethez való alkalmazkodás
averzív behavior elkerülő viselkedés
behaviorizmus magatartáslélektan, a pszichológia ágazata, módszeres megfigyelésen és tudományos vizsgálatokon alapul. Vezető tézise, hogy állandó környezeti hatásoknak vagyunk kitéve, és az ingerek a szervezet részéről kiváltanak valamilyen kondicionált választ. Figyelmen kívül hagy olyan központi fogalmakat, mint tudat, akarat, szándék.
Behçet-kór ismeretlen okokra visszavezethető szisztémás vasculitis, visszatérő száj- és genitális (ivarszervi) fekélyekkel, a szemek, ízületek, bőr, erek és az idegrendszer érintettségével.
belladonna atropa belladonna, maszlagos nadragulya, a növény atropint és azzal rokon alkaloidokat tartalmaz.
belonephobia tűktől és más hegyes tárgyaktól való kóros félelem.
Bence-Jones protein a szérumban, ill. vizeletben előforduló, egy-két antitestből álló könnyűláncú fehérje, egyes betegségekben jellemző, pl. myeloma multiplex.
benignus jóindulatú (betegség)
bentonit kolloid szilícium-alumínium hidroxid, hasmenés, és egyes bőrbetegségek kezelésében alkalmazható.
benzidin víz analízisben szulfátok kimutatására alkalmas vegyület, vér jelenlétét is igazolja.
benzilpenicillin a penicillinek alaptípusa
benzodiazepinek pszichoaktív vegyületcsoport megnevezése. Az ide tartozó szerek szorongásoldó, nyugtató, altató és görcsgátló hatással bírnak.
benzoesav tartósítószerként, és gombaölőszerként alkalmazott vegyület.
benzotiadiazidok diuretikus hatású vegyületcsoport, növelik a Na+, Cl- és víz kiválasztását.
benzpirének környezeti karcinogének, jelen vannak a kipufogógázokban, dohányfüstben és a szénen grillezett húsokban, erőteljes enziminduktor hatásúak.
beri beri, beriberi táplálkozási hiánybetegség, főleg Dél- és Kelet-Ázsiában, jellemzője a fájdalmas polyneuritis, B-vitamin hiány.
berylliosis akut tüdőgyulladással járó berillium mérgezés, krónikus interstitialis tüdőfibrosis is kísérheti.
bestialitás zoophilia, állatokkal kapcsolatos szexuális deviancia
béta-blokkolók a béta-adrenerg receptorokat blokkoló, kardiológiában alkalmazott gyógyszercsoport megnevezése.
betametazon félszintetikus glukokortikoid szer, erős gyulladásgátló hatású.Alkalmazása a többi glukokortikoidhoz hasonlóan igen széleskörű.
betatron nagyenergiájú elektronok vagy rtg sugárzás előállítására alkalmas részecskegyorsító.
bezoar állatok, esetleg az ember bélcsatornájában kialakuló megkövesedett jellegű lerakódások: szőr, haj, növényi rostok stb. alkothatják. Egy időben mágikus hatalmat tualjdonítottak ezeknek.
Bi bizmut
biarticularis két ízületet érintő
biauricularis két pitvart érintő (nemcsak a szívre vonatkozóan)
bibliomania kóros könyvgyűjtési szenvedély
bicephalus/dicephalus kétfejű
biceps kétfejű karizom (m. biceps)
bicipitalis kétfejű
biclonalitás betegségre, állapotra vonatkozó jelző, egyes sejtek az egyik, mások másik markert hordoznak (pl. biclonalis leukaemia).
bicornus kétszarvú, kétirányú kiterjedéssel bíró.
bicuspidalis kéthegyű, két csúccsal rendelkező (pl. billentyű)
bidactylia több ujj ill. lábujj veleszületett hiánya (ectrodactylia).
bidiscoid két korongra emlékeztető (alakú)
bifascicularis a szív kamrai ingerületvezető rendszerének két kötegét, nyalábját jellemző hatás, jelenség stb. neve.
Bifidobacterium Anaerob, Gram-pozitív pálcák, nem mozognak és nem képeznek spórákat. Patogenitásuk ritka.
bifocalis két fókuszú (pl. lencse)
bifunctionalis kettős működésű
bifurcatio villaszerű, kétágú
bigemin kettős-, iker-
bigeminia kettős, kóros ütés a szívműködésben (pl:)
Találatok Magyarázat
atrialis bigeminia pitvari kettős ütés
atrioventricularis, junctionalis bigeminia pitvarkamrai, egy dominás ütést tartalmaz
escape bigeminia kóros ütést követő normál ütés többféle típusa
nodalis bigeminia ld. atrioventricularis, junctionalis
bilateralis kétoldali
Bilharzia a Schistosomia nevű élőskődő féreg korábbi elnevezése
bilharziasis Schistosomiasis, féregbetegség, parazitosis. Súlyos betegség, a féregpeték a venulákban és a máj portális keringésében fejlődnek, portalis hypertensio és nyelőcső varix alakul ki, valamint cirrhosishoz vezető májkárosodás.
biliaris az epére, ill epeutakra vonatkozó
biligenesis epetermelődés
bilirubin nátrium bilirubinát, sárga epefesték, több típusa van.
Találatok Magyarázat
konjugált bilirubin másképpen direkt bilirubinˇ
delta bilirubin az albuminhoz kötött bilirubin frakció
direkt bilirubin a glukuronsavval konjugált bilirubin, közvetlenül reagál az Ehrlich-reagenssel.
indirekt bilirubin máj- és haemolytikus betegségben felszaporodó típus
bilirubinaemia felszaporodott bilirubin jelenléte a vérben, együttjár a vörösvértestek fokozott bomlásával.
bilirubinuria több bilirubin jelenléte a vizeletben
biliuria különféle epesók, ill epe jelenléte a vizeletben
biliverdin a hem oxidációjával képződő zöld epefesték, a bilirubinhoz hasonló kémiai szerkezetű vegyület.
bilobectomia valamely szerv két lebenyének egyidejű eltávolítása
bilobularis két lebenyre kiterjedő
biloma A has üregében található letokolt epegyülem. Származhat epevezeték megtöretéséből, vagy laparoszkópos epeműtét szövődménye is lehet. (e: bile+oma, tumor)
bimanualis két kézzel egyidejűleg végzett (nőgyógyászati) vizsgálat
bimaxillaris az áll mindkét felére-, vagy a felső állkapocs két felére vonatkozó
bimodalis két csúcsot tartalmazó felvételi görbe
binauralis mindkét fülre vonatkozó
binocularis mindkét szemre vonatkozó
Binswanger-encephalopathia a multi-infarct dementia egyik oka, a fehérállományban sok elhalás, infarctus és lacuna látható.
binuclearis kétmagvú (pl. sejt)
bioassay biological assay, (ang.) tudományos vizsgálattípus. Lehet kvalitatív, ez esetben egy anyag, vegyület hatásait figyeli élő szervezetekben, mennyiségi meghatározás nélkül. A kvantitatív bioassay pedig meghatározza adott anyag, vegyület koncentrációját is, az általa kiváltott biológiai válasszal összefüggésben.
bioavailability (ang.) a szervezetben a gyógyszermolekula élettani elérhetősége, tehát hogy mennyi szívódik fel a szisztémás keringésbe a beadott dózisból.
biochrom, biokróm természetes festékanyag az élő szervezetben
biodegradábilis biológiai úton lebomlásra képes (anyag, vegyület)
biodegradáció biológiai úton történő lebomlás
biofarmácia a gyógyszerek fizikai és kémiai sajátságaival foglalkozó tudományág, amely figyelembe veszi a dózist, a hatáskezdetet, hatástartamot, a gyógyszerhatás intenzitását, beleértve a ható- és segédanyagokat, és a gyógyszer technológiai előállíátását is.
biofeedback (ang.) újabb keletű kifejezés: a szervezet autonóm, vegetatív működései feletti akaratlagos kontroll elsajátításának technikája, pl. a testhőmérséklet változtatása, izomműködések kontrollja stb.
bioflavonoidok természetes flavon- ill. kumarinszármazékok, főleg citrusfélékben fordulnak elő, az ún. P-vitamin aktivitással bírnak, azaz érvédő hatásúak (rutin, esculin).
biokompatibilitás kívülről bejuttatott anyagok, vegyületek azon sajátsága, hogy az élő szervezet biológiai egyensúlyára jótékonyan hatnak.
biolysis szerves anyag lebomlása az élő szervezetben
biomedikális orvosbiológiai, orvostudományi, azzal kapcsolatos
biometria biológiai, orvostudományi kutatások eredményeinek matematikai statisztikáját kidolgozó tudományág.
biopsia a beteg szervezetéből diagnosztikai célra használt szövetminta vétele. Néhány jellemező típusa:
Találatok Magyarázat
aspirációsbiopsia másnéven tűbiopsia
kefebiopsia a sérült vagy érintett felületről finom kefével történő mintavétel
chorionbiopsia transabdominalis mintavétel a terhesség idején
tűbiopsia vékony tűvel ill trokárral, a bőr átszúrásával mélyebb rétegből történő szövettani mintavétel
biotin másnéven H-vitamin, kéntartalmú, négy karboxiláló enzim koenzime. A zsírsavak előállításában, a szénhidrátfelhasználásban, és az aminosavanyagcserében jelentős.
biotóp az a legkisebb földrajzi terület, ahol azonosak az életkörülmények.
biotranszformáció a molekulák szervezetbeni átalakulása, gyógysezerk esetén ez farmakológiai hatás növekedéssel/csökkenéssel is járhat, ld. még biodegradáció.
biparietalis a koponya mindkét parietalis (fal) csontjához tartozó
bipennatus kéttollú, az izomhoz tartozó ín tollszerűen kétfelé ágazik el.
bipolaris kétpólusú (pl. anatómiai rész, betegség)
bisaxillaris mindkét hónaljárokhoz tartozó
bismuthosis krónikus bizmutmérgezés.
biszexuális orvosi szempontból: mindkét nem gonádjaival bíró egyed, szexológiai értelemben: mindkét nemmel egyaránt szexuális kapcsolatot kezdeményező személy.
biszfoszfonátok szintetikus pirofoszfát-analóg vegyületek, a terápiában csontritkulás esetén alkalmazzák: gátolják az osteoclastok reszorpcióját.
bitemporalis mindkét halántékcsonthoz tartozó
bivalens/divalens kémiailag két vegyértékkel bíró, sejttani értelemben két páros homológ kromoszóma, amelyek két ún, sister chromatidra bomlanak.
biventer kéthasú (izom).
Bk berkelium
blast éretlen vagy prekurzor sejt általános elnevezése.
blastema 1. csíraanyag, amelyből adott szövet, vagy szerv fejlődik. 2. olyan sejt-klaszter, amely alkalmas egy sérült, károsodott struktúra pótlására.
blasto- csírázásra, sarjadzásra utaló előtag.
blastocysta emlős embriók fejlődésének azon fázisa, amikor belső sejttömeg és vékony trophoblast réteg zárja körül a blastokelét. (ld. ott)
blastocyta az embriófejlődés morula vagy blastula fázisának nem differenciált blastomer típusa.
blastoderma csíralamez, a fiatal embrió vékony, korong alakú sejttömege
blastodermalis az embrionális csíralemezhez tartozó
blastogenesis 1. egysejtű organizmusok sarjadzással történő szaporodása. 2. Az embrió fejlődése, csíralamezek képződése.
blastokele a fejlődő embrió blastula-ürege.
blastolysis a blast sejtek károsodása, pusztulása.
blastomer a petesejt osztódásának következetében létrejövő sejt (embrionális sejt).
Blastomyces dimorf gombafaj, a blastomycosis nevű betegség kórokozója.
blastomycosis krónikus, granulomatózus betegség, a Blastomyces dermatidis gombafaj okozza. Inhaláció útján jut a szervezetbe, ahol főként tüdő-, csont-, és bőrfertőzést okoz.
Találatok Magyarázat
dél-amerikai blastomycosis másnéven paracoccidioidomycosis
cutan blastomycosis verrucával ill. a bőr kifekélyesedésével kísért fertőzés
blastula csírahólyag, az embriófejlődés korai formája, a morula-fázis blastomerjei kör, ill. gömbszerű elrendeződésbe alakulnak át.
blastulatio az embrió morula-fázidsból csírahólyaggá, blastulává történő átalakulása.
blennophthalmia conjunctivitis, kötőhártyagyulladás.
blennorrhea 1. a vaginából, ill. a női húgycsőből történő váladékozás. 2. szemészetben a conjunctivitisre utaló elnevezés.
blepharadenitis a szemhéj ún. Meibom-mirigyeinek gyulladása.
blepharectomia a szemhéj részleges vagy teljes eltávolítása.
blepharitis a szemhéj gyulladása.
blepharo- szemhéjra utaló előtag.
blepharoadenoma a szemhéj mirigyeinek daganatos elfajulása.
blepharoclonus a szemhéj klónusos görcsös állapota.
blepharoconjunctivitis szemhéj-, és kötőhártyagyulladás.
blepharooedema a szemhéjt érintő oedema.
blepharoplastica a szemhéjat érintő korrekciós, plasztikai műtét.
blepharospasmus a szemhéj görcsös állapota, a m. orbicularis oculi spazmusának következtében.
blister (ang.) orvosi értelemben: folyadékkal telt hólyag.
bolus 1. egyszeri, nagyobb mennyiségben beadott gyógyszer (pl intravénás bolus injekció). 2. nagyenergiájú, célzott terápiás besugárzás.
booster (ang.) gyógyszerdózis, amelyet a kezdő dózist követően adnak, telítés céljából, pl. vakcináció esetén.
borax nátrium borát, bórax.
borborygmus a gyomor-bél traktusban gáz ill. folyadék hatására külső fél számára is érzékelhető korgó hangok.
Bordet-Gengou baktérium másnéven Bordetella pertussis (ld. ott)
Bordetella aerob baktériumok neme, Gram-negatív nem spóraképző coccobacillusok.
Találatok Magyarázat
Bordetella pertussis a szamárköhögésnek nevezett fertőző betegség kórokozója. A légúti betegség csecsemőkben és kisgyermekekben életet veszélyeztető állapot lehet. Paroxysmalis formája 7-10 napon belül alakul ki, a pertussis toxin képződését követően.
Borrelia 8-16 µ hosszúságú, szabálytalan alakú baktériumok neme. Paraziták, haematophyták, vektoraik a rovarok.
Találatok Magyarázat
Borrelia burgdorferi a Lyme-kór nevű betegség kórokozója. Emlősállatokban és emberben keltik e megbetegedést. Az Ixodes kullancsfajok terjesztik. (Egyéb fajok még: Borrelia hispanica, Borrelia persica, Borrelia recurrentis).
borreliosis A Borrelia baktérium nem valamely faja által okozott fertőző betegség.
Találatok Magyarázat
Lyme borreliosis másnéven Lyme-kór.
borsóka 1. Taenia solium lárvája (Cyticercus cellulosae), sertés galandféreg 2. Taenia saginata lárvája (Cysticercusbovis), szarvasmarha galandféreg
bothriocephaliasis féregbetegség, másnéven diphyllobothriasis.
Botryomyces a botryomycosis gombabetegséget okozó gombák neve.
botryomycosis krónikus, granulomás gombabetegség, nagy háziállatokon és emberen fordul elő. Az elváltozások az actinomycosisra és mycetomára emlékeztetőek.
botulin másnéven botulinus toxin
botulismus a Clostridium botulinum baktérium neurotoxinja által okozott ételmérgezés. Közrejátszik ebben az ételek nem megfelelő tárolása vagy tartósítása. Főként a háziállatokat és az embert érinti, jellemzője a paralysis kialakulása, és fatális is lehet.
bougie (fr.), sebészeti eszköz, gyertyához hasonló alakú. A szervezetben cső alakú szervek, pl. nyelőcső, húgycső, végbél vizsgálatára, tágítására alkalmas.
bovin- szarvasmarha eredetű (főként vakcina).
Bowman-tok glomerularis capsula, tok: a vese glomerulusokat körülvevő képlet.
Bq becquerel, a radioaktivitás mérésnek egysége. (ld ott)
Br bróm
brachialgia a felkar fájdalma
brachialis a felkarhoz tartozó
brachio- felkart jelentő előtag
brachiocephalicus a felkart és a fejet egyaránt érintő
brachiocruralis a felkarra és combra vonatkozó
brachiocubitalis a felkarra és könyökre, ill. fel- és alkarra vonatkozó
brachiogram az a. brachialis pulzusának felvétele
brachium kar
brachy- előtagként: rövid
brachycardia ld. bradycardia
brachycephalia a fej aránytalansága, a koponya cephalikus indexe 80 feletti. Amerikában és Délkelet-Ázsiában gyakoribb.
brachycheilia az ajkak átlagosnál kisebb volta.
brachycnemia a végtagok (lábak) rövidültsége
brachycrania magas cephalikus indexszel járó fejaránytalanság, kisfejűség (index 80-85 között).
brachydactylia kórosan megkisebbedett ujjak
brachyglossalis rövidebb nyelvű (egyed).
brachymetacarpia a kézközépcsontok megrövidült volta
brachymetatarsia a lábközépcsontok megrövidülése.
brachyoesophagus a nyelőcső kóros megrövidülése
brachyonychia rövidebb körmök, a körömágy és a köröm szélessége a hosszánál nagyobb.
brachyphalanxia az ujjpercek rövidebbek.
brachytherapia sugárterápiás eljárás, ahol a sugárforrás a testhez egészen közel, vagy a daganatos szerv üregébe kerül behelyezésre.
bradyarrhythmia bradycardia, a szívfrekvencia percenként 50 ütés alatti.
bradyarthria elkent, lassú, nehezen érthető beszéd (ld. még dysarthria).
bradycardia bradyarrhythmia, szívfrekvencia percenként 50 ütés alatti. (pl:)
Találatok Magyarázat
centrális bradycardia a központi idegrendszer betegsége miatt fennálló bradycardia.
esszenciális bradycardia kimutatható ok nélküli bradycardia.
sinus bradycardia a sinus csomó által generált bradycardia.
bradykinesia kóros mozgásszegénység, lelassultság, a Parkinson-kór jellemző kísérője.
bradykinin a kallikreinből képződő fehérje, normálisan inaktív a vérben. Erős vazodilatátor hatású kinin, az anafilaxiás reakció egyik fontos mediátora.
bradylexia meglassult olvasási képesség.
bradypepsia meglassult emésztési képesség.
bradypnoe meglassult légzés.
bradyuria meglassult vizelés.
Branhamella aerob, nem mozgó, spórát nem képező Gram-negatív coccusok neme. A Moraxella baktériumnemhez hasonlóak. Jellemző felső légúti betegséget keltő kórokozó: Branhamella catarrhalis.
brevicollis rövidnyakúság.
brevis rövid
Brock-szindróma középső tüdőlebeny idült gyulladása, a lebeny légtelenségével, ami a középső lebenyi hörgő összenyomásának következtében egy megnagyobbodott nyirokcsomó által alakul ki, ami lehet tuberkulózisos, legfőbb tünetei: idült köhögés, sípoló légzés, visszatérő fertőzések, véres köpet, mellkasi fájdalom, rossz közérzet, fáradékonyság, fogyás, időnként nehéz megkülönböztetni a lebenyek között felszaporodott folyadéktól az oldalfelvételen
bromelain peptidhidroláz enzimek csoportja, természetben az ananászban taláható meg. Lágyszöveti ödéma és gyulladás kezelésére alkalmazható.
bromhexin nyákoldó, köptető, bronchodilatátor hatású szer.
bromidrosis kellemetlen szagú izzadás, verejtékezés.
bromismus krónikus brómmérgezés, fejfájás, szédülés, konfúzió, zavartság jellemzi, valamint izomgyengeség, szívműködés lassulása és légzészavarok.
brómkrezolzöld szövettani eljárásokban alkalmazott festék.
bromocriptin félszintetikus ergot-származék, lelaasítja a dopamin-turnovert, gátolja a prolactin-elválasztást. Hyperprolactinemia és hipofízistumorok kezelésében alkalmazható.
bromoderma bróm túlérzékenység következtében kialakult akne- ill. granulomaszerű bőrelváltozás.
bronch- előtagként hörgő, hörgi-.
bronchialis a hörgőkhöz, bronchusokhoz tartozó.
bronchiectasia a bronchusok, bronchiolusok kóros, krónikus tágulata, általában gyulladás vagy obstrukció következtében. Pl: congenitalis bronchiectasia, cystás bronchiectasia , saccularis bronchiectasia, varicosus bronchiectasia.
bronchiolitis a hörgőcskék gyulladása, gyakran bronchopneumoniával szövődik.
bronchiolo- előtagként: bronchiolushoz tartozó.
bronchiolus kishörgő, hörgőcske, átmérője kisebb, mint 1 mm, falában nincsen porcszövet. Pl:
Találatok Magyarázat
respiratorikus bronchiolus legkisebb bronchiolusok
terminalis bronchiolus a légutak végén található hörgőcskék
bronchiopulmonalis a bronchusokhoz és a tüdőhöz tartozó.
bronchiostenosis hörgőszükület
bronchitis a bronchusok nyálkahártyájának gyulladása. Pl.:
Találatok Magyarázat
asthmás bronchitis bronchospasmust keltő, vagy azt súlyosbító bronchitis.
krónikus bronchitis köhögéssel, hypersecretioval, és fokozott köpetürítéssel járó betegség, gyakori a légút fertőzés, és/vagy a környezeti ártalom (por, mérgező gázok jelenléte stb.)
haemorrhagiás bronchitis spirocheta fertőzés következtében kialakult krónikus bronchitis, másnéven bronchospirochetosis.
bronchocavernosus bronchushoz, bronchiolushoz és a tüdőhöz tartozó.
bronchoconstrictio hörgőszűkület, asthmával ill. emphysemával járó folyamatra utal.
bronchoconstrictor olyan szer, vegyület, amely hörgőszűkületet okoz (pl. hisztamin, acetilkoliin).
bronchodilatatio a bronchus/ok tágulata.
bronchodilatátor hörgtágító gyógyszer (pl. epinephrin, formoterol stb.)
bronchofiberoszkóp ld. még bronchoszkóp, a hörgők megtekintésére alkalmas száloptikás eszköz.
bronchographia a bronchusok jódtartalmú kontrasztanyaggal végzett radiológiai vizsgálata, ma már kevéssé alkalmazzák, kiszorította a CT vizsgálat.
bronchokele egy bronchus körülírt tágulata.
broncholith a hörgőben képződött kő, kövesség
broncholithiasis kőképződés a hörgőben
bronchomalacia a hörgő kötőszövetének és elasztikus rostjainak degenerációja.
bronchomycosis a hörgők gombás megbetegedése.
bronchooedema hörgi oedema.
bronchophonia hallgatózásos vizsgálatkor a hörgők felett hallható intenzívebb és rezonanciában gazdagabb hang/zás.
bronchoplasztika a bronchusok műtéti úton történő rekonstrukciója.
bronchopneumonia a bronchusoktól az alveolusokig terjedő akut hörgő- és tüdőgyulladás, lehet konfluens és haemorrhagiás típusú.
Találatok Magyarázat
posztoperatív bronchopneumonia általában a has felső kvadránsait érintő műtétet követő gyulladás, a csökkent diafragma-mozgás, a belégzési fájdalom, a hypoventilatio következtében csökken a secretum kiürítése, fokozottabb a fertőzésveszély.
bronchorrhea a bronchialis nyálkahártya fokozott működése, viszkózus köpetürítés. Oka lehet bronchoalveolaris daganat, vagy pulmonalis proteinosis.
bronchospasmus a hörgők simaizomzatának kóros kontrakciója.
bronchospirometer a bronchusok és a tüdő működésének vizsgálatára alkalmazott eszköz, a légáramlás volumenét, sebességét méri.
bronchospirometria a bronchusok és a tüdő működésének vizsgálatára alkalmazott eljárás, módszer: a légáramlás volumenét, sebességét méri.
bronchostaxis haemoptysis, vér ürítése, felköpése a hörgőkből.
bronchostenosis a hörgők kóros szűkülete.
bronchostomia a bronchuson ejtett bemetszés.
bronchoszkóp bronchofiberoszkóp, a hörgők megtekintésére alkalmas száloptikás eszköz.
bronchovascularis Röntgen fogalom. A mellkasfelvételeken a tüdő parenchyma mellett kirajzolódó hörgők és nagyerek rajzolata.
bronchus hörgő, a légcső, a trachea kettéágazása után következő szakaszok neve.A két főhörgő lobaris, segmentalis és intrasegmentalis bronchusokra oszlik.
brontophobia kóros félelem a mennydörgéstől
Brucella tokkal bíró, nem motilis baktériumnem, rövid, pálcika alakú,coccoid Gram-negatív mikroorganizmusokból áll. Paraziták, ismert patogén fajaik a Brucella abortus, Brucella canis, Brucella suis.
brucellosis a Brucella fajok által okozott baktériumfertőzés, jellemzi a láz, izzadás, gyengeség, fájdalomérzés. Emberre a fertőzött hús, tej, sajt révén terjed. Főleg az állatokkal foglalkozók kitettek e betegség veszélyeinek.
Brugia féregfertőzés, emberre, főemlösökre és macskaféle ragadozókra a moszkitók viszik át. Jellemző parazita faj a Brugia malayi.
bruxismus fogcsikorgatás, általában az éjszakai alvás időszakára jellemző.
BSE bovin spongiform encephalitis.
bubo egy vagy több nyirokcsomó fájdalmas gyulladása, gyüleme, általában gennyképződéssel is jár. Pl.
Találatok Magyarázat
bubo indolens az inguinalis nyirokcsomó fájdalmas gyulladása
bubo malignus a pestissel összefüggő bubok megjelenése
bubo primer venerealis fertőzés első jeleként jelenik meg.
bucca arc
buccalis archoz tartozó, arccal kapcsolatos
buccocervicalis az archoz és nyakhoz tartozó
buccogingivalis az archoz és az ínyhez tartozó
buccolabialis az archoz és az ajakhoz tartozó, fogászatban: arra utal, hogy a száj (ajak) és pofa belső felszínén lévő nyálkahártya folyamatos átmenetet képez a fogsorív nyálkahártyájával
buccolingualis az archoz és a nyalevhez tartozó
buccopharyngealis az archoz, szájhoz és garathoz tartozó
bulbopontin a hátsóagy (rhombencephalon) hídból és azon fekvő tegmentumból álló részére utaló
bulbospinalis a nyúltvelőre és gerincvelőre vonatkozó
bulbus általános értelemben hagyma-, ill. golyószerű anatómiai képződmény. Pl.:
Találatok Magyarázat
bulbus aortae az aorta kezdeténél lévő dilatáció, az aortabillentyűkkel és aortaöböllel.
bulbus duodeni a nyombél gyomorkapuval határos része
bulbus oculi szemgolyó
bulbus olfactorius szaglógumó
bulbus urethrae a férfi húgycső hátsó vastagabb része
bulimia nervosa krónikusan fennálló étkezési zavar. Kontrollálatlan "rohamokból" álló falási és önhánytatási epizódok egymásutánja, valamint hashajtók, diuretikumok szedése és önsanyargató diéta a súlynövekedés megelőzésére. Bűntudat és önértékelési zavarok kísérik.
bulla folyadékkal, ill. levegővel telt hólyag, ált. 10 cm-nél nagyobb átmérővel, körülírt területként mutatkozik. Pl.
Találatok Magyarázat
emphysemás bulla levegővel telt terület a tüdőben, átmérője nagyobb, mint 1 cm, a tüdő kompressziójakor súlyosabb tüneteket okozhat.
bullectomia a folyadékkal, levegővel telt hólyag eltávolítása a tüdőből (ld. emphysemás bulla)
bullosus hólyagszerű képletre utaló
BUN karbamid nitrogén
Bunyaviridae több, mint 200 vírust magába foglaló víruscsalád (arbovírusok), jellemző nemeik pl. a Bunyavirus, Hantavirus, Nairovirus, Phlebovirus. A virionok 80-120 nm átmérőjűek, zsíroldó szerekre és detergensekre érzékenyek.
Bunyavirus a Bunyaviridae víruscsalád neme, kb. 160 faja ismert, ezek közül jellemző kórokozó a kaliforniai- és a La Cross encephalitis vírus.
buphthalmia csecsemőkorban, az intraocularis nyomás megnövekedése miatt a szemgolyók kidülledése (congenitalis glaucoma).
Burkholderia motilis, spórát nem képező, Gram-negatív pálcák. Jellemző humán patogén fajaik vannak, korábban ezeket a Pseudomonas nembe sorolták.
Találatok Magyarázat
Burkholderia cepacia cystás fibrosisos betegek köpetében található meg
Burkholderia mallei lóban, szamárban okoz fertőzést
Burkholderia pseudomallei melioidosist, takonykórt okoz állatokban
bursa synovialis hártyával határolt, zsákszerű képlet, ízületi nyálkatömlő. Általában mechanikus hatásnak, ártalomnak kitett helyeken alakul ki. Pl:
Találatok Magyarázat
bursa mucosa nyálkatömlő (ált.)
bursa omentalis cseplesztömlő
bursa laryngealis a gége subcutan nyálkatömlője
bursalis bursára, nyáktömlőre utaló
bursectomia nyálkatömlő sebészi eltávolítása
bursitis nyálkatömlő gyulladás pl:
Találatok Magyarázat
kalcifikáló bursitis kalciumsók lerakódásával járó gyullaadás
bursolith bursa-kő, nyálkatömlő kövesség
bursopathia nyálkatömlő kóros elváltozása, betegsége
bursotomia nyálkatömlő eltávolítása sebészi úton
bypass (ang.) ált: átjáró, sönt, orvosi értelemben műtéti érpótlás, amely két szerv, szövet között a károsodott keringés pótlását biztosítja. Pl:
Találatok Magyarázat
cardiopulmonalis bypass nyitott szívműtét alkalmával az extracorporalis keringés fenntartására alkalmazott eljárás
coronaria bypass vénás-, vagy az a. mammaria-ból nyert graft alkalmazásával létrehozott bypass, az aorta és a. coronariae ágai közé iktatva.
byssinosis obstruktív légúti betegség, gyapotszedőkön kialakuló por- és endotoxin-ártalom. Nevezik még hétfő reggeli asthmának is, tekintve, hogy hétvégén javuló tendenciát mutat.
Amennyiben nem találta meg a keresett kifejezést, jelezze a hiányt szerkesztőinknek:
Információ

Orvosi szótár rovatunkban a gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol) orvosi szavak, kifejezések szerepelnek. Magyar szavakat és kifejezéseket nem tárgyalunk, a betegségek és gyógyszerek neveit pedig az oldal Betegség- és tünetkereső, ill. Gyógyszer/gyógytermék kereső rovata tartalmazza.
A helyesírást illetően: (csak néhány általános példa írásmódra: f=ph, i=y, k=c, ó=o, ú=u, , sz=s). A szavakat (különböző írásmódokat) érdemes megnézni beküldés előtt, az elütéseket, ha lehet, kérjük javítani. Mondatokból kiragadott kifejezésekre (pl. zárójelentésből, leletekből) lehet, hogy vissza kell kérdeznünk, tehát érdemesebb beküldeni a mondatot, megjelölve a kérdéses kifejezést.

Hirdetés

Ha ezt Kleopátra tudta volna!

Tegye fel a kezét, aki ragyogó, feszes és fiatalosan üde arcbőrre vágyik! Az Önök számára fantasztikus hírünk van! A TIENS két olyan innovatív arcmaszkot hozott a piacra, amely a SPA kényeztető simogatását nyújtja az otthoni környezet nyugalmában. 15 perc relaxáció és bőre ujjá éled. Járjon bőre kedvében és helyezzen fel egy TIENS Time Shadow Arcmaszkot!

Tovább a cikkre