2015. augusztus 31. hétfő, Erika, Bella napja van
Nyitólap  >  Keresők  >  Orvosi szótár
Továbbküldés
Tartalom címe: Orvosi szótár

Orvosi szótár találatok

Orvosi szótár
K (1). Kálium (potassium (angol); phylloquinon (K vitamin) ; Kelvin. (2). lysine; optikában a szaruhártya rigiditásának koefficiense. (3). Kontaktlencse illesztésekor a corneacsúcs leglaposabb meridiánjának görbületi sugara.
k kiló
k konstansok jelölése. L. constant.
kak-, kako- L. caco-
kal-, kali- káliummal kapcsolatos (potassium); gyakran helytelenül kalio-ként fordul elő (L. kálium, potassium)
kala azar Szinonímája visceralis leishmaniasis (hindu kala = fekete, azar = méreg).
kalaemia kálium jelenléte a vérben
kaliberingadozás Lefutása mentén változó tágasságú üreges szerv (ér, petevezető, hasnyálmirigyvezeték, epevezeték stb.). Leggyakrabban a változó tágasságú szemfenéki erek leírására használt kifejezés, mely a magasvérnyomás betegség egyik jellemző tünete lehet.
kaliopenia a vérben káliumhiány (L. kalium, görög penia = szegénység)
kaliopenic kaliopéniás, kaliopéniával kapcsolatos
kalium (K) szinonímája az angol potassium szónak
kaliuresis Szinoníma: kaluresis; kálium vizelettel történő ürülése.
kaliuretic kaliuretikus Szinoníma: kaluretic; kálium vizelettel történő ürülése
kallak eszkimók között észlelt dermatitis pustulosa (eszkimó szó, bőrbetegség a jelentése)
kallikrein enzimek egy csoportja (plazmában, szövetekben, pancreasban, vizeletben, a submandibularis mirigyben), amelyek a kininogént proteolysissel bradykininné, illetve kallidinné alakítják át; a tripszin és a plazmin ugyancsak képesek erre az átalakításra; a plasma k. aktiválja a Hageman-faktort és hat a kininogénra. Szinonímák: kininogenáz, kininogenin.
kaluresis a kálium fokozott kiválasztása a vizelettel. Szinoníma: kaliuresis (latin kalium és görög ouresis = vizelés)
kalureticus kaluresissel kapcsolatos, kaluresist okozó vagy kaluresissel jellemezhető. Szinoníma: kaliuretikus.
kaodzera Zimbabwéban (régebben Rhodesiában) endémiás betegség, hasonló az álomkórhoz. A Trypanosoma rhodesiense okozza. L. még rhodesiai trypanosomiasis.
kaolinosis pneumoconiosis, amelyet agyagpor belégzése vált ki
kappa Lásd kappa
kappa (() (1) a görög ABC tizedik betűje. (2) A kémiában a karboxil-, vagy más funkcionális csoporttól a 10. atomnál lévő szubsztituens jele. (3) A nem véletlen megegyezés fokának a mértéke a megfigyelők vagy az ugyanazon kategóriába tartozó mérések között.
kardiologia A szív-érrendszer betegségeival foglakozó orvosi szakág (főként a szív betegségeivel)
karyo - nucleus, nucleo-, maghoz tartozó (görög karyon = mag)
karyocyta, fiatal, éretlen normoblast (görög karyo = mag, kystos = sejt)
karyogamia Két sejt magjának fúziója, ez a fertilizáció citológiai lényege, illetve a valódi conjugatióban ez van jelen (görög gamos = házasság).
karyogamiás: a karyogamiával kapcsolatos
karyogenesis a sejtben a mag képződése (görög genesis= képződés)
karyogenicus kariogenezissel kapcsolatos, magképződéssel kapcsolatos
karyologia a citológia ága, amely a sejtmaggal, annak organellumaival, struktúrájával és működésével foglalkozik
karyolysis a sejtmag tönkremenése előbb duzzadással, a kromatin bázikus festékek iránti affinitásának elvesztésével, majd a mag feloldódása (görög lysis: feloldódás)
karyolyticus a karyolysissel kapcsolatos
karyomorphismus (1) A sejtben a mag kialakulása, (2) a sejtmag alakjának leírása, különösen a leukocytáké (görög morphé = forma)
karyon Szinoníma: nucleus, mag.
karyophag karyophag intracelluláris parazita, amely a sejtmaggal táplálkozik (görög phago = falni)
karyoplast a sejt magját körülvevő keskeny membránnal ellátott citoplazma öv (görög: plastos = formált)
karyopyknosis a többrétegű elszarusodó laphám esetén a felületi vagy az elszarusodott sejtek jellemzője. A mag zsugorodik, a kromatin pedig strukturálatlan masszába kondenzálódik (görög: pyknos = vastag, zsúfolt, osis = állapot)
karyorhexis a mag fragmentálódása, amely állapotban a kromatin szabálytalanul oszlik el a citoplazmában. A necrosis stádiuma, amelyet a karyolysis stádiuma követ (görög rhexis = ruptura, hasadás)
karyosoma kromatintömeg, amely interfázisban a sejtmagban látható, a kromatin-filamentumok sűrűbb zónáját alkotja
karyotypus egy adott sejt vagy sejtvonal kromoszomális jellegzetessége, a metafázisban lévő kromoszómák szisztémás elrendezése, amelyet fotomikrográfiás felvételen egyetlen oszló sejt magjában lehet látni, ha a kromoszómákat párokba rendezzük nagyságuk, valamint a centromera helyzete szerint (görög typos = modell)
kat katalysis, katalitikus
kata- másképpen cata- lefelé a jelentése (görög kata = lefelé)
katal (kat) a katalitikus aktivitás egysége, annak az enzimnek a mennyisége, amely 1 mol szubsztrátum 1 másodperc alatti átalakulását katalizálja
kc kilociklus
kcal kilokalória
KCT : (kaolin clotting time) kaolin alvadási idő
keloid szilárd, noduláris, gyakran vonalas hyperplasticus hegszövet, amelyben szabálytalan kollagén rostnyalábok észlelhetők. Megtalálható a dermisben, rendszerint trauma, műtét, égés vagy súlyos bőrbetegség kapcsán (görög kélé = tumor, (vagy kelis folt), eidos = megjelenés)
Találatok Magyarázat
acne keloid fibrosus papula idült erupciója, amely follicularis laesio területén alakul ki, rendszeresen a tarkón a hajszélen. Szinoníma: dermatitis papillaris capillitii, folliculitis keloidalis
keloidosis multiplex keloid
keloplastica a heg, illetve keloid műtéti eltávolítása (görög plastos = alakított)
Kelvin Lord William Thomson skót fizikus, 1824-1907. L. kelvin, K fokbeosztás
kelvin (K) termodinamikai hőmérsékletegység, a víz fagyáspontjának 1/273.16 részével egyenlő. L. még Kelvin hőmérsékleti skála (Lord Kelvin)
Kendall L. Abell-Kendall módszer
keno- L. ceno (3) (görög kenos = üres)
kerat , L. kerato-
keratán-szulfát a szulfatált mukopoliszacharidák egyik típusa, amelyet a porcban, csontban, kötőszövetben, corneában, aortában, az intervertebralis discusban lehet találni. Felhalmozódása jellemző a Morquio-szindrómára. Szinoníma: kerato-szulfát
keratectomia a cornea refrakcióját megváltoztató műtét. A cornealis stroma félhold alakú darabját eltávolítják és a cornea sebét szuturázzák. Ez az eljárás a corneát meredekebbé teszi és a tengelyben a nagyítását növeli (görög: ektomé = kimetszés)
keraticus Szinoníma: szaru- (görög keras = szaru).
keratin scleroprotein vagy albuminoid, amely a szőrzetben és a körömben található; relatíve nagy mennyiségben tartalmaz ként, a gyomornedvben oldhatatlan. Gyakran tabletták bevonására használják, ha azt akarják, hogy csak a vékonybélben oldódjék ki belőle a hatóanyag.
keratinázok hidroláz enzimek, amelyek a keratin hidrolízisét katalizálják.
keratinizáció keratinképződés vagy szaruréteg kialakulása; de használják annak kifejezésére is, hogy a keratin idő előtt képződik. Szinoníma: cornificatio.
keratinocyta epidermissejt, de az orális epithel is tartalmaz hasonló sejtet, amely keratint képez a differenciálódása alatt, miközben tovább alakul elhalt és teljesen elszarusodott stratum corneum sejtté.
keratinosoma Többrétegű elszarusodó epithelium stratum spinosum felső rétegének sejtjeiben lévő granulum. Szinoníma: membránt borító szemcse.
keratinosus (1) Keratinnal kapcsolatos. (2) Szinoníma: szarusodott.
keratitis corneagyulladás. L. még keratopthia (görög itis = gyulladás
Találatok Magyarázat
dendriform(is), dendritic(us) a herpeticus k. speciális alakja
disciform(is) a cornea stromájának centrális, vagy paracentrális régiójában nagy diszkosz alakú beszűrődés. Ez a laesio mély, nem hajlamos gennyedésre. Vírusfertőzésekben, főként herpes okozta fertőzésekben fordul elő.
expozíciós a cornea beszűrődése, amely a szem becsukásának képtelensége okozta kiszáradás és irritáció következménye
térkép a herpeses k.-ben ha a felületes laesiók térképszerűen összefolynak.
keratitis herpetica a cornea, ill. a cornea és conjunctiva gyulladása, amelyet herpes simplex vírusfertőzés okoz. Szinoníma: keratoconjunctivitis herpetica.
interstitialis a conjunctivalis stroma gyulladása, gyakorta neovascularisatióval.
metaherpeticus postinfectiosus corneagyulladás herpeticus keratitist követően. A fedőhámban erosio mutatkozik, de már nincsen vírusreplikáció.
neuroparalyticus Szinonímája: neurotrophiás keratitis.
neurotrophiás a cornea gyulladása cornealis érzéstelenítés következtében. Szinoníma: keratitis neuroparalytica.
phlyctenularis phlyctaenás keratitis. a corneát borító conjunctiva gyulladása, kis kerek lymphoid szövetből álló csomócskák (phlyctaenulae) képződésével a cornealis limbus mellett.
sclerotizáló keratitis sclerotisans a cornea gyulladása scleritisszel szövődve, jellemzője a cornealis stroma tejszerűvé válása
trachomatosus trachomás k. L. pannus, cornealis pannus
kerato-, kerat- (1) cornea (2) szarusodott szövet vagy sejt. L. még cerat-, cerato- (görög keras = szaru)
kerato-szulfát Szinoníma: keratán-szulfát.
keratoacanthoma gyorsan növő tumor, közepén besüppedéssel. Rendszerint a bőr exponált területén jelenik meg, betör a dermisbe, de lokalizált marad és általában spontán visszafejlődik. (görög akantha = tüske, -oma = tumor)
keratocele a Descemet-membrán herniája a cornea külső rétegének defektusán át (görög kele = hernia)
keratoconjunctivitis A conjunctiva és a cornea gyulladása
Találatok Magyarázat
atopiás a conjunctiva krónikus papillaris gyulladása Trantas-pontokat (meszes csomócskák a limbusban) mutatva olyan betegeken, akik anamnesisében hypersensitivitas fordul elő.
epidemiás , epidemica follicularis conjunctivitist követő subepithelialis cornealis infiltratum. Gyakran az Adenovirus 8 okozza, de okozhatják ritkábban más vírusok is. Szinoníma: vírus-keratoconjunctivitis.
herpeticus , herpetica Szinoníma: herpeszes keratitis.
infectiosus bovin , fertőzéses bovin a szarvasmarhák betegsége, amelyet a Moraxella bovis baktérium okoz. Jellemzője a blepharospasmus, conjunctivitis, könnyezés, a cornea homályosodása és kifekélyesedése. Szinoníma: fertőző szemgyulladás (angolban pinkeye)
superior limbicus, felső limbikus a felső corneo-scleralis limbus gyulladásos oedemája
UV, ultraibolya intenzív ultraibolya-sugárzásnak kitett szemen fellépő gyulladás
vírusv Szinoníma: epidemiás keratoconjunctivitis.
keratoconus a cornea krónikus előboltosulása, amelyet a stroma elvékonyodása idéz elő. Rendszerint kétoldali. Szinoníma: conicus cornea (görög konos = kúp)
keratocysta odontogén cysta, amely a megmaradt dentalis lemezből ered és egyszeri vagy többszörös radiotranszlucens (röntgensugarat áteresztő, árnyékot nem adó) területként látszik. Az állkapocs kiszélesedését okozhatja. Társulhat gerinchasadékkal, illetve ezzel együtt megjelenő bazálsejtes nevus szindrómával.
Találatok Magyarázat
odontogenicus a foglemezből származó cysta igen nagymértékben hajlamos kiújulásra, barázdált parakeratin felülettel, egyformán vékony epitheliummal és bazálréteggel körülhatárolva. Egyik megnyilvánulása a bazálsejtes nevus szindróma.
keratocyta a cornea fibroblastból származó stroma sejtje
keratoderma (1) Felületes, elszarusodó növedék. (2) Az epidermis szarurétegének generalizált megvastagodása. (görög: derma = bőr)
Találatok Magyarázat
mutiláló A végtagokon észlelhető diffúz k. gyerekkorban kialakuló szorító fibrosus kötegek a kéz- vagy lábujjak középső perce körül spontán amputációt okozhatnak.
keratoectasia a cornea előboltosulása.
keratoepithelioplastica sebészi eljárás a tartósan fennálló corneahiány fedésére. A corneát fedő hámot eltávolítják és apró hámmal fedett donor corneadarabokat letapasztanak a corneoscleralis határon. (görög plastos = alakított).
keratogenosus keratogén sejtek növekedését előidéző hatás, amely sejtek keratint képeznek és elszarusodó szövetek kialakítását idézik elő, mint pl. a köröm, a pikkely, a toll.
keratoglobus veleszületett anomália, a szem elülső szegmentumának megnagyobbodása. Szinoníma: megalocornea. (görög globus = labda).
keratohyalin a bőr stratum granulosumában lévő nagy basophil granulákban elhelyezkedő anyag.
keratoid (1) Szinoníma: szaruból álló, (2) a cornea szövetéhez hasonló. (görög eidos = emlékeztető).
keratoleptynsis (1) Szinoníma: a cornea-dystrophia műtéti megoldása, (2) kozmetikai műtét, amelynek kapcsán a cornea felületes részét eltávolítják, a bulbaris conjunctivával pótolják (görög: leptynsis = elvékonyít).
keratoleukoma a cornea fehér opacitása (görög leuko = fehér, -oma = növekedés).
keratolysis (1) a bőr szarurétegének eltávolítása vagy fellazítása. (2) olyan betegség, amelyben a bőr többé-kevésbé szabályos időközönként lehámlik (vedlés) (görög lysis = lazulás).
Találatok Magyarázat
pitted , ragyás a talp nem gyulladásos, Gram-pozitív bakteriális fertőzése, amelynek következtében a szarurétegben mélyedések jönnek létre. Gyakran vizes környezet vagy erős verítékezés van a háttérben.
keratolyticus a keratolysissel kapcsolatos
keratom a cornea bemetszésére alkalmas szike. Szinoníma: keratotom.
keratoma (1) Szinoníma: bőrkeményedés, (2) elszarusodó daganat.
keratoma hereditarium mutilans autoszomális domináns öröklődésű, a végtagokon jelentkező diffúz keratoderma, gyermekkorban kezdődő összehúzódó rostos kötegek kialakulása a kéz-, és lábujjak középső ujjperce körül spontán csonkoláshoz vezethet Szin.: Vohwinkel-szindróma
keratomalacia a cornea kiszáradása, kifekélyesedése, átfúródása, amelyet főleg cachexiás gyerekeken lehet észlelni. Súlyos A-vitamin-hiány áll a háttérben. (görög malakia = lágyulás)
keratometer az elülső corneafelület görbületének mérésére alkalmas műszer. Szinoníma: ophtalmometer. (görög metron = mér)
keratometria a corneagörbület sugarainak mérése
keratomileusis a törési hiba műtéti megváltoztatása a cornea mély rétegének alakmódosításával. Az elülső lemezt visszahántják, fagyasztják és rágörbítik hátsó felszínével egy eszközre; vagy a cornea stromájából valamennyit eltávolítanak az ágyából szikével vagy lézersugárral. (görög: smileusis = faragás)
keratopathia valamilyen corneabetegség, károsodás vagy diszfunkció, illetve abnormalitás (görög pathos = betegség)
Találatok Magyarázat
band shaped szalag formájú k. függőleges, szürke cornea-opacitás hypercalcaemiában, krónikus iridocyclitisben és Still-betegségben
bullosus a cornea stromájában és hámjában kialakult oedema. Fuchs-féle epithelialis dystrophiában, előrehaladott glaucomában és iridocyclitisben, valamint néha intraocularis lencsebeültetés esetén lép fel.
neuroparalyticus k. neuroparalytica corneagyulladás vagy fekélyesedés, amely a trigeminus ramus ophtalmicus diszfunkciójához csatlakozik.
keratophakia donor cornea implantációja vagy műanyag lencsének a beültetése a cornea stromájába, hogy a törési hibát korrigálják (görög phakos = lencse)
keratoplastica a corneával történő bármilyen műtéti változtatás. A corneán homályos folt eltávolítása és valahonnan azonos méretű corneadarab beültetése. Szinoníma: cornea graft (görög plasso = alakít)
Találatok Magyarázat
optikai átlátszó corneadarabka beültetése, pótolva a leukomát vagy heges területet, amely a látást zavarja
refractiv bármely eljárás, amely a cornea alakját változtatja, ezzel kijavítva a szem törési hibáját. Példa: ha a cornea laposabbá válik, a szem myopiája csökken. Lásd: keratophakia, keratomileusis, radiális keratotomia
tectonicus corneadarab beültetés a hiányzó corneaszövet pótlására
keratoprosthesis az elhomályosodott cornea centrális területének műanyaggal történő helyreállítása (görög prosthesis = pótlás)
keratorhexis, keratorrhexis a cornea rupturája trauma vagy perforáló fekély következtében (görög: rhexis= repedés)
keratoscleritis a cornea és a sclera gyulladása
keratoscope keratoszkóp olyan eszköz, amelyen vonalak vagy körök vannak, amelyekkel a corneareflex vizsgálható (görög skopeo = vizsgál)
keratoscopia keratoszkópia (1) a cornea elülső felületéről a fényvisszaverődés vizsgálata a cornealis astigmatismus jellegének és mértékének meghatározása végett, (2) ezt a szakkifejezést először Cuignet alkalmazta az általa kidolgozott retinoszkópiás módszerre
keratosis a bőr minden olyan elváltozása, amelyet a szaruréteg körülírt túlnövekedése jellemez (görög -osis = állapot)
Találatok Magyarázat
actinicus keratosis actinica premalignus heges bőrlaesio, amely az arc, a kezek napfénynek kitett területén mutatkozik idős, vékony bőrű egyéneken. A hyperkeratosis bőrszarvat képezhet (cornu cutaneum) és elszarusodó sejtes alacsony malignitású carcinoma fejlődhet ki a kezeletlen esetek kis részében.
keratosus keratosissal kapcsolatos, keratosissal jellemezhető
keratotom Szinoníma: keratome
keratotomia (1) Bármilyen bemetszés a corneán. (2) Olyan műtét, amely részlegesen vastag bemetszést végez a corneán annak lelapítása végett, ezzel csökkentve a cornea ívének görbületét (görög tomé = bevágás)
Találatok Magyarázat
radiál(is) a keratotomiát a világos centrális zóna körül végzik el. Ezt a myopia kezelésében alkalmazzák.
refractiv a cornea görbületének módosítása a corneán végzett bemetszésekkel, így csökkentve a hyperopiát, a myopiát vagy az astigmatismust. Az ilyen típusú műtét végett alkalmazhatnak excimer lézert, a cornea kis szeleteit helyi érzéstelenítésben kimetszik. Az ennek következtében kialakuló hegek átformálják a corneát.
kerion granulomás, másodlagosan befertőződött elváltozás, amelyet a szőrzet gombás fertőzöttsége is bonyolít; típusosan kiemelkedő, puha laesio. (görög: kerion = méhsejt; bőrbetegség kóros jelentése: méhviasz)
kernicterus magicterus. A bazális ganglionok sárgára festődése és degenerációja, amely a nem konjugált bilirubin igen magas szintje mellett észlelhető újszülötteken; olyan haemolyticus esetekben mutatkozik, mint Rh- vagy AB0-erythroblastosis esetén vagy G6PD-hiányban, vagy neonatalis sepsisben vagy Crigler-Najjar-szindrómában. Jellemzi az opisthotonus, magas hangú sírás, letargia, gyenge szopási készség, abnormális vagy hiányzó Moro-reflex, a felfelé tekintés hiánya. Késői következményekhez tartozik a süketség, cerebrális bénulás, egyéb szenzoneurális kiesések, mentális retardáció. Szinoníma: bilirubin encephalopathia, nuclearis sárgaság (német Kern = mag, Ikterus = sárgaság)
keroid Szinoníma: elszarusodott (görög keroeides = szaruszerű)
ketal hidrált keton, amelyben a hidroxil-csoportok alkoholokkal eszterifikálódnak
keto olyan vegyülethez tartozó kiegészítés, amelyben keton-csoport is van. A szisztémás nomenklaturában oxo-előtaggal nevezik el.
ketoacid (ketosav) olyan sav, amelyben a savi csoport mellett keto(-CO-)-csoport is van.
ketoacidosis diabetesben vagy éhezés alkalmával észlelt acidosis, amely a ketontestek fokozott termelésével kapcsolatos.
ketoaciduria a vizeletben igen magas a ketosavak koncentrációja.
ketogenesis ketonok, ketontestek anyagcsere általi képződése.
ketogenicus ketogén a metabolizmusban ketont produkáló.
ketoheptóz hét szénatomot tartalmazó cukor, amelyben keton-csoport is van.
ketohexóz hat szénatomot és ketoncsoportot tartalmazó cukor, mint a fruktóz. Szinoníma: hexulóz.
ketol olyan keton, amely a CO-csoport mellett OH-csoporttal is rendelkezik. Szinonímája az indolnak.
ketol csoport 2-ketóznak az 1. és 2. szénatomjai (HOCH2CO-).
ketolytic(us) keton-, vagy aceton-vegyületek felbontására szolgáló; általában a glükóz és rokonvegyületei oxidációs termékeit bontja.
keton két szénatomhoz karbonil-csoporttal kapcsolódó vegyület; az orvostudományban legfontosabb egyben a legegyszerűbb is, a dimetil-keton (aceton).
ketonaemia ketontestek jelenléte kimutatható koncentrációban a plazmában (görög: haima = vér).
ketonuria a ketontestek fokozott vizeletbeni kiválasztása.
ketosis ketontestek fokozott termelődése, amilyet diabetes mellitusban vagy éhezésben látunk (görög -osis = állapot)
ketoticus ketontestekkel kapcsolatos; acidosis jelenléte ketontestek felszaporodása esetén, amit insulin dependensben, de nem megfelelően kezelt diabetes mellitusban is látunk.
ketóz szénhidrát, amely a ketonra jellemző karbonil-csoportot tartalmazza.
kevert agglutinatiós reakció, teszt immunagglutinatio, melyben közös antigén tulajdonsággal rendelkező, két különböző sejt aggregálódik, ha isoantigének azonosítása történik, a teszt sejtek megfelelő isoantitestek hatásának tesznek ki, majd kimosás utána a jelzett vörösvérsejtekkel keverik össze, melyek a tesztsejtekhez kacsolt isoantitestek szabad végéhez kapcsolódnak
kevert aphasia Szin.: globalis aphasia
kevert astigmatismus astigmia, melyben az egyik meridián hyperopicus, míg a jobb szöglethez tartozó myopicus
kevert bőrdaganat Szin.: chondroid syringoma
kevert chancre syphilis és chancroid együttes megjelenése
kevert esotropia mind az akkomodatios és nem akkomodációs faktorok jelen vannak
kevert glioma két vagy több rosszindulatú részletből álló glioma, leggyakrabban astrocytoma és oligodendroglioma
kevert hyperlipaemia emelkedett VLDL és chylomicron szint a plazmában Szin.: familiáris hyperlipoproteinaemia V. típus
kevert hypoglycaemia több okra visszavezethető alacsony vércukorszint
kevert ideg afferens és efferens rostokat tartalmazó ideg
kevert infectio több különböző patogén mikroorganizmus okozta fertőzés
kevert kötőszöveti betegség több szisztémás kötőszöveti betegség jellegzetességeit és szérum antitestjeit mutató, átfedő betegség
kevert lymphocytas kultúra reakció, teszt HLA-antigének hisztokompatibilitási vizsgálata, a donor és recipiens lymphocyta tenyészet összekeverése után vizsgáljuk az inkompatibilitás mértékét, amit a mitosison vagy transzformáción átesett sejtek száma, vagy az izotóppal jelzett radioaktivitás felvétel mutat Szin.: MLC teszt
kevert mesodermalis tumor idősebb nőknél előforduló méhtestből kiinduló sarcoma, ami több mint egy mesenchymalis szövetből áll, különösen a harántcsíkolt izomból
kevert mirigy serosus és mucosus egyben, vagy exocrin és endocrin egyben (mint a hasnyálmirigy)
kevert nyálmirigydaganat a nyálmirigy epithelium és rostos kötőszövetből álló daganata, nyálkaszerű és porcos területekkel Szin.: pleomorph adenoma
kevert paralysis kombinált motoros és sensoros paralysis
kevert sejtes leukaemia ritkán használt elnevezése a granulocytás leukaemiának, amikor különböző myeloid alakok fordulnak elő (neutrophil, eosinophil, és basophil granulocyták), ellentétben viszonylag egyforma sejtekkel lymphocytás és monocytás leukaemia esetén
kevert thrombus lemezes vérrög, a különböző korú rétegek színe és konzisztenciája különbözik
kevert ütés Szin.: fúziós ütés
kg kilogramm
Kiel-féle osztályozás L. osztályozás címszó alatt.
kilo- (k) az SI- és a metrikus rendszerben alkalmazott előtag, jelentése 1000 (103) (görög chiloi = ezer)
kilocaloria (kcal) Szinoníma: nagy kalória.
kilocycle kilociklus (kc) másodpercenként 1000 ciklus
kilogramm (kg) az SI-rendszerben a tömeg egysége, vagyis 1000 g, egyenlő 15,432.358 grainnel (gr), 2.2046226 fonttal vagy 2.6792289 nemesfém fonttal
kilogramm-méter a kifejtett energia vagy az elvégzett munka akkor, ha 1 kg tömeget 1 m magasba emelünk fel; egyenlő az SI rendszerben 9.80665 J-lal
kilovolt (kV) az elektromos potenciál, a potenciál-differencia vagy az elektromotoros erő egysége, egyenlő 103 volttal
kimográf hullámszerű mozgások regisztrálására alkalmas műszer. Lényege egy dob, amelyet óramű forgat és amelyet kormozott papír borít, ezen a görbét egy mutató rajzolja fel. (görög kyma = hullám, grapho = regisztrál).
kinanesthesia a mély érzékelés zavara, amikor a mozgásnak sem irányát, sem mértékét nem érzi a beteg. Eredmény: ataxiás mozgás. (görög: kinesis= mozgás, an = fosztóképző, aisthesis = érzékelés)
kináz (1) enzim, amely egy proenzimnek aktívvá történő katalízisét végzi. (2) enzim, amely foszfát-csoport átvitelét katalizálja, így trifoszfátokat hoz létre (pl. ATP-t). Az egyes kinázok saját nevükön szerepelnek.
kindred (rokonság) genetikailag rokon személyek összessége; származás alapján megkönböztetett csoport, amelyet k-ként jelölünk (régi angolban kynrede, vagyis cyn = rokon, rede = állapot)
kinematika Az élettanban az a tudományág, amely a szervezet egyes részeinek mozgását írja le (görög: kinematica = mozgó dolog)
kineplastics Szinoníma: cineplasticus amputálás.
kinesalgia izommozgás okozta fájdalom. Szinoníma: kinesialgia. (görög kinesis = mozgás, algos = fájdalom).
kinesi- kinesio-, kineso mozgással kapcsolatos.
kinesia Szinoníma: mozgás kiváltotta betegség. (tengeri betegség, motion sickness, kinetosis)
kinesialgia Szinoníma: kinesalgia.
kinesiatrics Szinoníma: kinesitherapia, mozgásterápia. (görög kinesis = mozgás, iatrikos = orvosi tevékenységgel kapcsolatos)
kinesics a nonverbális, testmozgáson alapuló kommunikáció tanulmányozása
kinesio lásd kinesi
kinesiologia kineziológia, a mozgás tudománya vagy tanulmányozása, amely foglalkozik az aktív és a passzív struktúrák viselkedésével
kinesiotherapia kinezioterápia, kezelési forma, amely a mozgás gyógyító hatását alkalmazza. Lásd: mozgás. Szinoníma: kinesiatria
kinesis, -kinesis mozgás. Utótagként jelzi a mozgást, vagy aktivációt, főleg egy megadott ingerlésre kiváltódót.
kineso- lásd kinesi-
kinesthesia (1) A mozgás felfogásának érzete; az izom érzékelése. (2) olyan illuzió, mintha a térben mozogna az illető. (görög kinesis = mozgás, aisthesis = érzékelés)
kinesthesiometer olyan műszer, amellyel az izomban keletkező érzetet lehet mérni
kinesthetic(us) a kinesthesiával kapcsolatos
kinesthetic(us) awareness tudatosság Szinoníma: testséma.
kinetic(us) a mozgással kapcsolatos
kinetica a mozgás, a gyorsulás, a változás mértékének tanulmányozása
kineto- mozgás
kinetochor A kromoszómának azon strukturális pontja, amelyhez a microtubulus hozzátapad. Vesd össze: centromera. (görög chora = tér).
kinetogenicus mozgást kiváltó, okozó.
kinetokardiográf a szív mozgása keltette mellkasfali mozgás regisztrálására szolgáló eszköz. A fekvő páciensen a mellkasfal egy adott pontjának egy fixált referenciaponthoz történő relatív elmozdulását regisztrálja.
kinetokardiogram a cardialis aktivitás okozta mellkasfali vibráció regisztrálása.
kinetoplast Egy extranuclearis, intenzíven festődő DNS-struktúra, amelyet a flagellum bázisának közelében az ostoros parazitákban találunk. Elektronmikrográfia szerint ez része egy óriási mitochondriumnak, amely az ostoros véglények citoplazmájának nagy részét kitölti. Lásd még parabazális test.
kineziméter eszköz, amellyel a mozgás kiterjedését lehet mérni. Szinoníma: kineziométer
kineziométer Szinoníma: kineziméter.
Kingella a Neisseriaceae család újabban felfedezett tagja; egy Gram-negatív coccus, amelynek tenyésztéséhez fokozott szén-dioxid légkör szükséges.
Találatok Magyarázat
Kingellaindologenes szemfertőzést vagy endocarditist okoz (műbillentyű jelenléte esetén) emberben.
Kingellakingae emberen endocarditist okoz. Lásd HACEK csoport
kininek biológiailag hatékony vegyületek. Köztük vannak polipeptidek, amelyek a vérben képződnek bizonyos patológiai események kapcsán. Ezek a zsigerek simaizmait ingerlik, de a vascularis simaizmokat relaxálják, vagyis értágulatot idéznek elő. (görög kineo = mozgat)
kininogén a plazma kininglobulin prekurzora
Találatok Magyarázat
high molecular weight , HMWK) nagy molekulasúlyú kininogén, plazmaprotein, amelynek 110.000 a molsúlya, normálisan a plazmában együtt található, komplexkötéssel 1:1 arányban a prekallikreinnel. A komplex kofaktora a XII. alvadási faktornak. Ha ezek reakcióba lépnek, akkor a XIIa jön létre, amely viszont a prekallikreint kallikreinné aktiválja.
kininogenáz Szinonímája: kallikrein.
kininogenin Szinonímája: kallikrein.
kino- mozgás
kinocilium cilium, csilló, mozgékony, kilenc perifériás kettős mikrotubulussal és két egyszerű centrálissal rendelkezik.
kinship genetikai rokonságban lévő állapot
Klebsiella aerob, illetve fakultatív anaerob, nem mozgó, spórát nem képező baktériumok egy neme (az Enterobacteriaceae családhoz tartozik). Gram-negatív, tokos pálcák, amelyek egyenként vagy párosával fordulnak elő, de képezhetnek rövid láncot is. Ezek a mikroorganizmusok acetil-metilkarbinolt, valamint lizin-dekarboxilázt vagy ornitin-dekarboxilázt termelnek. Általában a zselatint nem tudják elfolyósítani. Képesek a citrátot és a glukózt egyedüli szénhidrátforrásként hasznosítani. Az idetartozó mikroorganizmusok lehetnek patogének és apatogének is. Az emberi légző, emésztő és urogenitalis rendszerből mutathatók ki, de jelen vannak a talajban, a vízben és a gabonaszemen is. A species típusos tagja a K. pneumoniae.
Találatok Magyarázat
Klebsiella pneumoniae ezt a speciest fellelték a talajban, a vízben, a gabonaszemeken, az emberi és állati bélcsatornában. Fellelhető súlyos kórfolyamatokban, mint vizelettraktus-fertőzések, köpet, széklet, a kancák méhgyulladása. 1,2,3 kapszuláris típusa felelős az általa okozott pneumoniáért. Régebben az Aerobacter aerogenes törzsként azonosított baktériumot újabban a K-hoz sorolják.
kleptomania az indíték ellenőrzésének zavara, amelyet kóros lopási kényszer jellemez (görög klepto = lopni, mania = elmezavar).
kleptomaniákus azon személy, aki kleptomániában szenved.
kloroformizmus Kloroform rendszeres belehelése, illetve az ennek következtében jelentkező tünetek.
knee (térd) (1) Szinoníma: genu. (2) Bármely olyan struktúra, amely behajlított térdre emlékeztet.
Találatok Magyarázat
housemaid"s (apácatérd) foglalkozási ártalomként mutatkozó bursitis praepatellaris, amely a tuberositas tibiae felett található, és térdepléskor a padlóval érintkezik. Nem tévesztendő össze az infrapatellaris bursitisszel.
locked (elreteszelt térd) kóros állapot, amely nem enged sem teljes extensiót, sem teljes flexiót a térdízületben, mivel az ízületi szerkezet elváltozása van jelen. Ez pedig gyakran a medialis meniscus szakadása.
kneecap (térdkalács) Szinoníma: patella.
knitting (csontok összeforradása) a tört csontok végeinek egyesülése, illetve a sebszéleken alkalmazott varrat
knock-knee (X-láb) Szinoníma: genu valgum.
knot (1) Megcsomózása két fonálnak, két szalagnak, suturának stb. oly módon, hogy spontán ne tudjanak szétválni; vagy pedig hasonló összecsomózása tovafutó módon a fonálnak. (2) Anatómia vagy patológia terminusaként csomó, ganglion, körülírt duzzanat, amely (nyirok)csomóra emlékeztet.
Találatok Magyarázat
granny (nagymamacsomó) kettős bog, amelyben a második bognak a szabad végei aszimmetrikusak és nem ugyanazon síkba esnek, mint az első bog szabad végei.
laparoscopiás A csomót a testen belül a laparoszkópos eszközzel kötik. Magát a bogot extracorporálisan is köthetik, majd a kanülön át a testbe vezetik és belül húzzák meg.
primitív Szinoníma: primitív csomó.
surgeon"s (sebészi csomó) első bogja kettős hurokkal készül, szemben az egyszeri hurokkal készülő primitív csomóval. A második bog már csak egy hurokkal készül és négyzetes csomó módján helyezik el, a szabad végét az első bog síkjában tartják.
syncytialis a syncytiotrophoblast magok felhalmozódása a placenta villusaiban korai terhességben.
knuckle (1) Egy ujj ízülete, amely előemelkedik, amikor a tenyér ökölbe van szorítva, főleg a metacarpophalangeális ízületre mondják. (2) Hurok vagy kacs a bélen, mint herniában.
koilocyta elszarusodott sejt, gyakran kettős maggal és perinukleáris hálóval. Jellegzetes condyloma acuminatum esetén. (görög koilos = üres)
koilocytosis perinukleáris vakuolizáltság. L. koilocyta.
koilonychia a körmök abnormális alakja, a külső felszínük konkáv. Gyakran vashiányt vagy olajjal történt foglalkozási érintkezést sejtetnek. Szinoníma: kanálköröm. (görög koilos = üreges, onyx, onych = köröm)
kolp- l. colpo-
kolytic(us) gátló hatást jelez (görög: kolyo = gátolni)
koniocortex az agykéreg azon régiója, amelyet igen erősen fejlett belső granuláris réteg jellemez (4. réteg). Az agykéreg ezen típusa a vizuális kéregterület primer szenzoros area 17-ben, a szomatikus szenzoros cortex area 1-3-ban és az auditoricus cortex area 41-ben található. L. cerebral cortex. (görög konis = por, latin cortex = kéreg)
kopro- L. copro-
középagy Szin.: mesencephalon
középagyi hólyag Szin.: mesencephalon
középagyi tegmentum Szin.: mesencephalicus tegmentum
Középbél 1. a bélcsatorna középső része: distalis duodenum. vékonybél, és proximalis colon 2. az embrionalis bélcsatorna a fejbél és ősbél közötti része, ami eredetileg a peteburok felé nyitott
középdiastoles zörej a szív elernyedésekor, az A-V billentyűk záródása, a második szívhang után kezdődő zörej, mint mitralis stenosis zörej esetén
középfül Szin.: auris media, Lásd még cavum tympani
középkori krízis középkorú egyén életében megtörtént események sorozatának egy szakasza, amikor a korábbi vagy azt követő eseményeken elmélkedik, beleértve a személyes, munkahelyi é szexuális elégedetlenséget
középső ujj a harmadik ujj Szin.: digitus medius, tertius
Kr kripton
kraurosis vulvae a hüvely hámjának atrophiája és zsugorodása, gyakran társul a mélyebb szövetek krónikus gyulladásával, miként a lichen sclerosusban. (görög: krauros = száraz, törékeny)
kringle (perecszerű) bizonyos proteinekben kialakuló struktúra, amely egy nagyobb kacsba hajlik, amelyet diszulfid-kötések stabilizálnak. Fontos strukturális alakzat az alvadási faktorokban (német: Kringel = fürt)
krónikus obstruktív légúti betegség COPD, a kiváltó októl független, élettanilag meghatározott krónikus légáramlási akadály miatt kialakuló tüdőbetegség/ek.
krymo-, kryo- L. crymo, cryo.
krypton (Kr) egyike azon nemesgázoknak, amelyek az atmoszférában kis mennyiségben vannak jelen (1.14 ppm száraz volumenre számítva). Atomszáma 36, atomsúlya 83.80. A 85Kr-izotópot szívbetegségekben alkalmazzák diagnosztikus céllal. (görög kryptos = rejtett)
kuru progresszív, fatális spongiformis encephalopathia, amely Új-Guineában endémiás és prionok okozzák. Terjedését összekapcsolják a rituális kannibalizmussal. L. prion. (a kuru új-guineai szó, félelem vagy hideg miatti borzongást jelent)
Kussmaul -Kussmaul Syn c. diabeticum.
Találatok Magyarázat
Kussmaul metabolicum A neuronok anyagcserefolyamatainak általános zavara következtében kialakuló coma, mely az ideg- vagy a gliaszövet intrinsic anyagcsere-betegsége, illetve intoxicatiot vagy elektrolit-zavarokat előidéző extracerebralis folyamatok eredményeként alakul ki.
Kussmaul uraemicum Veseelégtelenségben kialakuló metabolikus encephalopathia.
kV kilovolt
kVp (kilovolt csúcs) a pillanatnyilag kialakuló legnagyobb energia, amely a röntgencsőben mérhető. Megfelel a csőben a röntgensugár által szolgáltatott legnagyobb energiának.
kwashiorkor Afrikában 1-3 éves gyerekeken észlelt betegség, amely táplálkozási elégtelenség következménye, főleg proteinhiányé (protein, energia malnutritio). Jellemzi a jelentős hypoalbuminaemia, anaemia, oedema, elődomborodó, pocakos has, a bőr depigmentációja, a haj és szőrzet kihullása, a haj színének megvörösödése. A nagy tömegű székletben emésztetlen táplálék van jelen. (A szó afrikai eredetű, vörös fiút vagy elcserélt gyereket jelent.)
ky- Ezzel a prefixszel kezdődő szót, ha máshol nem lelhető, keresse a cy- kezdetűeknél.
kymatism(us) Szinoníma: myokymia. Az izom egyes részeiben tartós kontrakció-sorozat, az izom mozgása nélkül (görög kyma = hullám).
kymogram kimográffal felvett grafikus görbe.
kymographia kimográfia kimográf alkalmazása.
kynurenic acid kinurensav az L-triptofán anyagcsereterméke. Piridoxinhiány esetén a vizeletből kimutatható.
kynurenine a triptofán metabolizmusának terméke, a vizeletben megjelenik
kyphos púp, a kyphosisban észlelt konvex kiemelkedés a gerincoszlopon
kyphoscoliosis púp, amelyben a kyphosis és a scoliosis együttesen van jelen. Késői szövődmény pangásos szívelégtelenség lehet
kyphosis a csigolyák deformitása, túlzott mértékű flexió jellemzi (görög: kyphos = púp)
kyphotic(us) kyphosisban szenvedő, kyphosishoz kapcsolódó
kyto- L. cyto
Amennyiben nem találta meg a keresett kifejezést, jelezze a hiányt szerkesztőinknek:
Információ

Orvosi szótár rovatunkban a gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol) orvosi szavak, kifejezések szerepelnek. Magyar szavakat és kifejezéseket nem tárgyalunk, a betegségek és gyógyszerek neveit pedig az oldal Betegség- és tünetkereső, ill. Gyógyszer/gyógytermék kereső rovata tartalmazza.
A helyesírást illetően: (csak néhány általános példa írásmódra: f=ph, i=y, k=c, ó=o, ú=u, , sz=s). A szavakat (különböző írásmódokat) érdemes megnézni beküldés előtt, az elütéseket, ha lehet, kérjük javítani. Mondatokból kiragadott kifejezésekre (pl. zárójelentésből, leletekből) lehet, hogy vissza kell kérdeznünk, tehát érdemesebb beküldeni a mondatot, megjelölve a kérdéses kifejezést.

Hirdetés

Ha ezt Kleopátra tudta volna!

Tegye fel a kezét, aki ragyogó, feszes és fiatalosan üde arcbőrre vágyik! Az Önök számára fantasztikus hírünk van! A TIENS két olyan innovatív arcmaszkot hozott a piacra, amely a SPA kényeztető simogatását nyújtja az otthoni környezet nyugalmában. 15 perc relaxáció és bőre ujjá éled. Járjon bőre kedvében és helyezzen fel egy TIENS Time Shadow Arcmaszkot!

Tovább a cikkre