Hirdetés

Tüdőnk réme, amely a vízpermetből támad

Megisszuk, fürdünk benne, ugyanakkor mégsem betegszünk meg tőle. Ha azonban belélegezzünk, akár bele is halhatunk a Legionella baktérium által terjesztett kórba. Mire kell figyelnünk?

A Legionella vízkedvelő baktérium, mindenhol előfordul, ahol pangó meleg víz van. A kórokozó megtalálható a háztartási melegvíz-rendszerek 90 %-ában, akár a zuhanyzófejben is.

Lehetséges fertőző források a szökőkutak, a klímaberendezések, hűtőtornyok, párásító berendezések, pezsgőfürdők, az akvárium, a kerti locsoló és a spriccflaskák. Érintkezhetünk vele, csak a tüdőbe ne jusson. Ha porlasztott formában belélegezzük a léghólyagocskákig jutva atípusos tüdőgyulladást okozhat.


A légkondícionáló berendezések főként az irodistákat veszélyeztetik

Mik a legionella tünetei?

A betegség az esetek döntő többségében enyhe lefolyású és észre sem vehető, nincs olyan egyéni jellege, amely könnyűvé tenné a felismerést.

Enyhe formája, amely lázzal, fejfájással és végtagfájdalommal jár, spontán rendeződik. Súlyosabb esetben a tüdőgyulladás mellé hasmenés is társul és a beteg furcsán viselkedik, aluszékony lesz, száraz köhögés gyötri.

A baktériumot háromféleképpen lehet kimutatni: vérből, légúti váladékból és vizeletből.

Tudta, hogy a legionellát sokan összekeverik az egyszerű tüdőgyulladással? Nézze meg a pontos tüneteket itt!

Ez utóbbiból egy gyors diagnosztikai teszt segítségével kapunk eredményt. A vizelet felszívódik a pálcára és azt a tesztbe helyezik. Ennek szűrőpapírján ellenanyag található, ami felszívja az antigént. Az előhívás 15 percig tart és vörös csík jelzi az eredményt, ha két csík jelenik meg, akkor az eredmény pozitív.

A légúti váladék is árulkodik a baktérium jelenlétéről, de alig 10 mikroliter vérsavóból is kimutatható.

Tények a Legionelláról 

  • 1976-ban, egy ex legionárius gyűlésen, egy szállodában 182 ember betegedett meg, 29-en meghaltak, ugyanis a légkondicionáló párásítójában megtalálták a Legionellát.​
  • Úgy tűnik pusztán szerencse kérdése ki betegszik meg a Legionella baktériumtól. Súlyos esetekben a terápiát leginkább az befolyásolja, hogy időben megkezdik-e a gyógykezelést.
  • 2-3 hetes kezeléssel elérhető a gyógyulás. A legionellózist megelőzni ugyan nem lehet, de egy kis körültekintéssel és odafigyeléssel a fertőzés veszélye csökkenthető.

Prof. Dr. Ludwig Endre
infektológus

Forrás:Infopress.hu

További tartalmak fertőző betegség témában

További tartalmak bakteriális fertőzés témában

Aktuális hírek

Ez az 5 dolog fokozza a rosacea tüneteit

A napfény és a csípős ételek provokáló hatását már a legtöbb rosaceás beteg ismeri, és igyekszik is elkerülni annak érdekében, hogy ne lángoljanak fel újra a tünetei. Most olyan dolgokra is...

Miért viszket folyton a fejbőröm?

A viszkető fejbőr nemcsak kellemetlen – sőt időnként kifejezetten fájdalmas –, de kínos is lehet. Milyen betegségek okozhatják a viszketést, és mit tehetünk ellene?

Mediterrán diéta: még a csontritkulás ellen is?

Döbbenetes, hogy még a csontritkulás kialakulásást is meg lehet vele előzni - bizonyította egy nemrégen készült kutatás. A mediterrán diétát nem olyan nehéz követni: nézzen utána!

9 tényező, amik növelik a csontritkulás esélyét

Rengeteg tényező befolyásolja a csontritkulás kialakulását. Dohányzik, esetleg helytelenül étkezik, és még a családban is volt már példa csontritkulásban szenvedőre? Akkor mindenképp olvassa el...

Gátolhatják a növekedést a növényi tejek?

Azok a gyerekek, akik alternatív tejeket, például szója-,mandula-, vagy rizstejet fogyasztanak alacsonyabbra nőnek, mint azok a társaik, akik rendes tehéntejet isznak. Tényleg lehetséges lenne?

Ha meddőség, akkor PCOS és IR?

Azok a nők, akik szembesülnek a meddőség rémével, a legtöbb esetben ezeket a kifejezéseket hallják a nőgyógyászuk szájából: PCOS, inzulin rezisztencia. De mégis mit jelentenek ezek a betegségek?...

további cikkek >>