Hirdetés

Tüdőnk réme, amely a vízpermetből támad

Megisszuk, fürdünk benne, ugyanakkor mégsem betegszünk meg tőle. Ha azonban belélegezzünk, akár bele is halhatunk a Legionella baktérium által terjesztett kórba. Mire kell figyelnünk?

A Legionella vízkedvelő baktérium, mindenhol előfordul, ahol pangó meleg víz van. A kórokozó megtalálható a háztartási melegvíz-rendszerek 90 %-ában, akár a zuhanyzófejben is.

Lehetséges fertőző források a szökőkutak, a klímaberendezések, hűtőtornyok, párásító berendezések, pezsgőfürdők, az akvárium, a kerti locsoló és a spriccflaskák. Érintkezhetünk vele, csak a tüdőbe ne jusson. Ha porlasztott formában belélegezzük a léghólyagocskákig jutva atípusos tüdőgyulladást okozhat.


A légkondícionáló berendezések főként az irodistákat veszélyeztetik

Mik a legionella tünetei?

A betegség az esetek döntő többségében enyhe lefolyású és észre sem vehető, nincs olyan egyéni jellege, amely könnyűvé tenné a felismerést.

Enyhe formája, amely lázzal, fejfájással és végtagfájdalommal jár, spontán rendeződik. Súlyosabb esetben a tüdőgyulladás mellé hasmenés is társul és a beteg furcsán viselkedik, aluszékony lesz, száraz köhögés gyötri.

A baktériumot háromféleképpen lehet kimutatni: vérből, légúti váladékból és vizeletből.

Tudta, hogy a legionellát sokan összekeverik az egyszerű tüdőgyulladással? Nézze meg a pontos tüneteket itt!

Ez utóbbiból egy gyors diagnosztikai teszt segítségével kapunk eredményt. A vizelet felszívódik a pálcára és azt a tesztbe helyezik. Ennek szűrőpapírján ellenanyag található, ami felszívja az antigént. Az előhívás 15 percig tart és vörös csík jelzi az eredményt, ha két csík jelenik meg, akkor az eredmény pozitív.

A légúti váladék is árulkodik a baktérium jelenlétéről, de alig 10 mikroliter vérsavóból is kimutatható.

Tények a Legionelláról 

  • 1976-ban, egy ex legionárius gyűlésen, egy szállodában 182 ember betegedett meg, 29-en meghaltak, ugyanis a légkondicionáló párásítójában megtalálták a Legionellát.​
  • Úgy tűnik pusztán szerencse kérdése ki betegszik meg a Legionella baktériumtól. Súlyos esetekben a terápiát leginkább az befolyásolja, hogy időben megkezdik-e a gyógykezelést.
  • 2-3 hetes kezeléssel elérhető a gyógyulás. A legionellózist megelőzni ugyan nem lehet, de egy kis körültekintéssel és odafigyeléssel a fertőzés veszélye csökkenthető.

Prof. Dr. Ludwig Endre
infektológus

Forrás:Infopress.hu

További tartalmak fertőző betegség témában

További tartalmak bakteriális fertőzés témában

Aktuális hírek

Pattanást és rosaceát is okozhat a bőratka

A pattanásoktól, rosaceától szenvedők közül sokan már beazonosítani vélték, hogy bőratka okozza a problémájukat, esetleg már be is szerezték az otthoni kezelésre alkalmas szereket. Miért veszélyes...

Így jelzi a szervezete, ha vashiányos

Úgy érzi nincs elég energiája a napi feladatokhoz? Fáradékony, gyenge, gyakran fázik ok nélkül? Valószínűleg a vashiány kellemetlen tüneteitől szenved. Íme a legfontosabb tudnivalók a nők...

Mellkasi fájdalom? Ezek a szükséges vizsgálatok!

Szorító, szúró vagy bizonytalan fájdalom a mellkasban? Számos betegségre utalhat az ilyen jellegű tünet, amelynek kivizsgálási lehetőségeiről Dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont szakorvosa...

Laktózmentes vagy vegán fagyi? Nem mindegy!

Az áruházak mélyhűtőiben egyre több különböző jelölésű fagylaltot találhatunk: vegán, laktózmentes, paleo, cukormentes. Melyik típust válasszuk ételintolerancia vagy diéta esetén?

Tényleg nehezebb 35 éves kor után teherbe esni?

Ma sok nő a harmincas évei közepére jut el oda, hogy megszülje első gyermekét, míg a babát tervező 35 év feletti párok másik fele hiába próbálkozik. Ketyeg az a bizonyos biológiai óra, de vajon...

5 betegség, ami fehér foltokat okozhat a mandulákon

Milyen esetben fontos mindenképp orvoshoz fordulni, ha fehér foltokat látunk a mandulánkon?  

további cikkek >>