Hirdetés

Fertőző betegségek – a tüdőgyulladás

A közösségben szerzett tüdőgyulladás az egyik leggyakoribb fertőző betegség, azért is fontos, mert nem csekély a vele kapcsolatos halálozás – világszerte.

Fertőző betegségek – a tüdőgyulladásA közösségben szerzett tüdőgyulladás (CAP) az "alsó légutak" gyulladása, szemben
, amely a "felső légúti" gyulladásokat mutatta be.

Mi okozhatja?

A gyakori
között tartjuk számon, kialakulásáért számos kórokozó tehető felelőssé. A CAP 80-85 százalékát okozó leggyakoribb baktériumok:
Streptococcus pneumoniae
Haemophilus influenzae
Moraxella catarrhalis

(Ritkábbak, csak az érdekesség kedvéért: Francisella tularensis, Chlamydia pneumoniae és Legionella fajok).

A CAP általában úgy alakul ki, hogy a baktérium/kórokozó inhaláció, vagy lenyelés útján bejut az alsó légutakba, a hörgőkbe, tüdőlebenyekbe.

Súlyos tüdőgyulladás

Akkor alakulhat ki, ha a betegnek pl. szív-érrendszeri, és a tüdőt is érintő egyéb betegsége van, vagy csökkent immunműködése, vagy nagyon magas a kórokozók ún. virulenciája. (Ez utóbbi még fiatal korban is igaz lehet!) Súlyos tüdőgyulladás jöhet létre, mint szövődmény pl. influenzában, legionárius betegségben, Hantavirus fertőzésben stb.

Megbetegedés és halálozás arányai

A tüdőgyulladás kockázata időskorúakon és immundeficiens (csökkent immunműködésű) betegeken a legnagyobb.

Az életkor szerepe

Fiatalokon általában ambulánsan kezelhető a tüdőgyulladás és főként a Mycoplasma pneumoniae okozza, időskorban viszont az esetek nagyobb részében kórházi kezelést igényel.

A tüdőgyulladás jellemző tünetei, és vizsgálatai

A tüdőgyulladás legjellemzőbb tünetei a láz, mégpedig magas láz, a mellkasi (szúró jellegű) fájdalomérzés, és a köhögés.
A pulzus gyorsul és a légvételek száma is.
A köhögés kellemetlen, kínzó és eleinte "improduktív", azaz köpet csak később képződik.
A köpet főleg a fenti baktériumoknál jellegzetes, esetleg vér is megjelenhet benne.
A tüdő hallgatózása érdes (reszelős) hangot mutat a lebenyek felett. Elképzelhető mellhártya-beszűrődés is (pl. állatokkal való érintkezés utáni tüdőgyulladás esetén).

Fertőző betegségek – a tüdőgyulladásA háziorvos, amennyiben a fennálló tünetek alapján úgy ítéli meg,
szakorvoshoz küldheti a pácienst.

Diagnózis

Képalkotás: itt még ma is jellemző (az egyre ritkábban alkalmazott) röntgenvizsgálat, érzékenyebb módszer természetesen a CT-vizsgálat.
Tenyésztés: általában azért nem támogatják, mert a köpetből ún. vegyes flóra tenyészik ki, tehát "egészen pontosan" nem azonosítható az egyedi kórokozó.
Mintavétel: akkor merülhet fel, ha a beteg nem reagál a (antibiotikus) kezelésre.

Elkülönítés más betegségektől
Az orvos számára fontos a tünetek és a jelek alapján (+ diagnosztikai vizsgálatokkal) a tüdőgyulladást más légúti vagy szív-érrendszeri betegségektől elkülöníteni.
Melyek ezek?

  • Akut bronchitis (hörgőgyulladás)
  • Szívinfarktus
  • Szívelégtelenség, tüdő-ödéma
  • Gyógyszerérzékenység (nitrofurantoin)
  • Gyógyszer okozta tüdőbetegség
  • Tüdőembólia
  • Hörgőrák
  • Besugárzás okozta gyulladás
  • Limfóma (nyirokrendszeri daganatos betegség)


Hogyan kezelhető a tüdőgyulladás?

A közösségben szerzett tüdőgyulladásnak nincsen "optimális" kezelése. Kezelhető egy
(monoterápia), vagy kombinációval is. Számtalan szert alkalmaznak, csak felsorolásszerűen: amoxicillin, amoxicillin/klavulánsav, makrolidek, doxiciklin. Időskorúakon ezek mellett a kinolon csoport néhány tagja alkalmazható.

Külön téma a kórházban szerzett tüdőgyulladás (HAP), amely igen veszélyes, a kórházi tartózkodás 48-72-ik órájában alakulhat ki, halálozási aránya is magas. Itt komoly kockázati tényező lehet a hosszas előzetes kórházi tartózkodás, a cukorbetegség, COPD megléte, alkoholizmus, veseelégtelenség, kóma, metabolikus acidózis (a szervezet elsavasodása). A kezelés intenzív körülményeket, gépi lélegeztetést + célzott antibiotikum terápiát igényel.

Forrás: Reese-Betts: Az antibiotikumok kézikönyve, Kerpel F.S.: Farmakoterápia

További tartalmak fertőző betegség témában

További tartalmak légúti betegség témában

További tartalmak tüdőgyulladás témában

Aktuális hírek

Ez az 5 dolog fokozza a rosacea tüneteit

A napfény és a csípős ételek provokáló hatását már a legtöbb rosaceás beteg ismeri, és igyekszik is elkerülni annak érdekében, hogy ne lángoljanak fel újra a tünetei. Most olyan dolgokra is...

Miért viszket folyton a fejbőröm?

A viszkető fejbőr nemcsak kellemetlen – sőt időnként kifejezetten fájdalmas –, de kínos is lehet. Milyen betegségek okozhatják a viszketést, és mit tehetünk ellene?

Mediterrán diéta: még a csontritkulás ellen is?

Döbbenetes, hogy még a csontritkulás kialakulásást is meg lehet vele előzni - bizonyította egy nemrégen készült kutatás. A mediterrán diétát nem olyan nehéz követni: nézzen utána!

9 tényező, amik növelik a csontritkulás esélyét

Rengeteg tényező befolyásolja a csontritkulás kialakulását. Dohányzik, esetleg helytelenül étkezik, és még a családban is volt már példa csontritkulásban szenvedőre? Akkor mindenképp olvassa el...

Gátolhatják a növekedést a növényi tejek?

Azok a gyerekek, akik alternatív tejeket, például szója-,mandula-, vagy rizstejet fogyasztanak alacsonyabbra nőnek, mint azok a társaik, akik rendes tehéntejet isznak. Tényleg lehetséges lenne?

Ha meddőség, akkor PCOS és IR?

Azok a nők, akik szembesülnek a meddőség rémével, a legtöbb esetben ezeket a kifejezéseket hallják a nőgyógyászuk szájából: PCOS, inzulin rezisztencia. De mégis mit jelentenek ezek a betegségek?...

további cikkek >>