Hirdetés

Ismeretlen eredetű láz

A láz a szervezet fertőzésekre, különböző sérülésekre adott védekező válaszának része. A hőmérséklet emelkedése kedvez a szervezet immun-mechanizmusainak, és rontja a kórokozó mikroorganizmusok szaporodásának esélyeit (pl. csökken a vér vasszintje, ezáltal egyes baktériumok növekedése is mérsékeltebb lesz). A lázas beteg kevesebbet eszik, inkább a meglévő zsír- és fehérjeforrásait éli fel, így csökken a vércukorszint – a baktériumok tudvalevően nagymennyiségű cukrot használnak testfelépítésükhöz. Ezentúl, bizonyos baktériumok hőérzékenyek, azaz magasabb testhőmérsékleten eleve csökken a fejlődésük mértéke.

lázA három héten túl is fennálló lázat nevezték el a kutatók ismeretlen eredetű láznak (FUO = fever of unknown origin). A FUO-ra jellemzőek az alábbiak:

 • Gyakori mérésre a láz magasabb, mint 38.3°C
 • A lázas állapot 3 hétnél hosszabban tart
 • A láz oka nem ismert, annak ellenére, hogy a beteg már egy hete áll kórházi kivizsgálás alatt, ill. három hete ambuláns vizsgálatokon vesz részt.
 • A láz leggyakoribb oka valamely fertőzés fennállása. Fertőzés esetén a behatoló kórokozó az immunrendszer védekező mechanizmusainak egész sorát indítja be, amelyek egyike olyan vegyületek felszabadulása, amelyek utasítást adnak a szervezetnek a testhőmérséklet emelésére. Alább felsorolunk néhány betegséget. Ezek mellett a FUO bármely egyéb bakteriális, víruseredetű, vagy gombás fertőzés következtében kialakulhat – ha a diagnózis és a kezelés késedelmet szenved.

FUO-t okozó betegségek lehetnek:

 • Tuberkulózis (tbc)
 • Mononukleózis
 • Citomegalovírus- fertőzés
 • HIV/AIDS
 • Szívbelhártya-gyulladás
 • Hisztoplazmózis (belszervi gombafertőzés)
 • Tüdőgyulladás
 • Vakbél (féregnyúlvány) gyulladás
 • Agyhártyagyulladás
 • Csonthártyagyulladás

A fel nem ismert rosszindulatú daganat is okozhat FUO-t. Leggyakoribb ezek közül a leukémia, a Hodgkin-kór és a vastagbélrák. A májat és a központi idegrendszert érintő daganatok is okozhatnak FUO-t.
Az ereket és a kötőszövetet érintő betegségek is közrejátszhatnak, pl. az ún. kollagén vaszkuláris betegség. Ez jelentős mértékben „átszőheti” a kötőszövetet, és lázzal társulhat. A polymyalgia rheumatica és az ún. óriássejtes arteritis nevű betegségek idősebb korban gyakori okai a FUO-nak, valamint középkorú nőkben a lupus szarkoidózis.

Gyógyszeres kezelés is okozhat FUO-t. Pl. antibiotikumok, antihisztaminok, barbiturátok, magas vérnyomás kezelésére alkalmazott szerek, pszichiátriai gyógyszerek (fenotiazinok, litium stb.) Ez a lázzal járó reakció bekövetkezhet akár hetekkel, hónapokkal a kezelés megkezdése után, vagy akár annak befejezése után is.
Egyéb állapotok, betegségek is okozhatnak FUO-t, pl: gyulladásos bélbetegség, tályogok, fiatalkori reumatoid artritisz.

Tünetek

A vezető tünet a 38.3°C-nál magasabb láz, amely már több, mint 3. hete fennáll. Egyéb kísérő tünetek: alsó végtagi gyengeségérzés, húgyúti fertőzés, ami csonthártyagyulladásra utalhat, főként csípőprotézis-operáltak esetében. Szívzörej észlelése szívbelhártyagyulladásra utal.

Kockázati tényezők

Ezek jelenléte is a FUO alapvető okától függ. Mivel felnőtteknél a legtöbb esetben fertőzés áll a háttérben, kerülendő lehetőség szerint a fertőzéssel, a fertőző kórokozókkal való „találkozás”.
Szerv-, vagy csontvelő-átültetésen átesett betegek esetén, vagy vértranszfúziót követően nagyobb a CMV (citomegalovírus)-fertőzés veszélye. Hasi trauma, vagy hasi műtét után a tályogképződés miatt szintén nő a FUO kialakulásának veszélye.

 

 

 

Diagnózis

Teljeskörű orvosi kórtörténet felállítása szükséges, enélkül nem tisztázható a FUO eredete. Fel kell sorolni minden korábban fennálló, lezajlott betegséget, korábbi utazásokkal kapcsolatos fertőzések lehetőségeit, a jelenleg fogyasztott gyógyszereket, állatokkal való érintkezést, kémiai anyagok jelentétét a háztartásban stb.
Az orvos részletes fizikális vizsgálatot végez, a tünetek és jelek megfigyelésére, a később pontos diagnózis céljára. Megvizsgálja az arcot, a nyirokmirigyeket, szájüregi fekélyeket, a bőrtüneteket, viszketést, rovarcsípések jelenlétét, meghallgatja a szívet a szívzörejek miatt, megvizsgálja a máj és lép méretét, a nyaki merevséget, kötöttséget, a has betapinthatóságát, fájdalomérzékenységét, és minden olyan tünetet és jelet, amely a normális állapottól eltérő.

A diagnosztikus tesztek segítenek a FUO okának tisztásában. Ha már látható az irány, akkor érdemes specifikus teszteket végezni. Elsőként végzendő vizsgálatok:

 

 

 

 • Teljes vérkép
 • Alapanyagcsere vizsgálat
 • Vérsejtsüllyedés
 • Májfunkció, enzimek
 • HIV teszt (csak betegbeleegyezés mellett)
 • Szifilisz-teszt
 • Vizeletvizsgálat, -tenyésztés
 • Köpettenyésztés
 • Székletvizsgálat
 • Vérből történő tenyésztés
 • Mellkasröntgen
 • Tuberculin-teszt
 • A további vizsgálatokat az orvos „gyanújának” iránya szabja meg. Ilyenek pl.: ultrahang, CT, izotópdiagnosztikai vizsgálat. A diagnózis felállításáig a gyógyszerek közül ki kell hagyni azt, amelyik esetleg lázkeltő mellékhatással bír.

 

Megelőzés, szűrés

El kell kerülni a fertőző betegségeket terjesztő egyéneket, betegeket. Ha ez mégsem kerülhető el, akkor fontos a gyakori kézmosás. A FUO leggyakoribb okaként a fertőző betegségek szerepelnek.

Kezelés

Sürgősségi ellátás
A FUO orvosi beavatkozást igénylő állapot. Három héten túl fennálló láz esetén okvetlenül fel kell keresni az orvost, mert ez mindig a háttérben meghúzódó súlyosabb betegséget jelez. A FUO hosszú távú kezelést, gondozást igényel. Diagnózisa összetett orvosi feladat, és hosszabb időt igényel. Ennek megállapítása ambuláns vizitek és/vagy kórházi bent tartózkodások sorát igényli, amíg a pontos diagnózis megállapításra kerül.
Amíg még nem ismeretes a FUO kiváltó oka, csak lázcsillapításra szorítkozhatunk. Erre alkalmazhatóak a szokásos, ismert lázcsillapító készítmények.

Otthon alkalmazható módszerek
Kellő mennyiségű folyadék fogyasztása, ágynyugalom és lázcsillapítók szedése.
Langyos vizes lemosás, fürdés enyhítheti a lázat.

Gyógyszeres kezelés
Csak orvosi ellenőrzés mellett folytatható bármely egyéb gyógyszeres kezelés.

 

 

 

Egyéb kezelése
A FUO kiváltó okától függően, egyéb kezelések is szükségessé válhatnak. Pl. ha a FUO mögött rejlő alapbetegség daganatos eredetű, akkor annak célzott kezelése szükséges.

Műtéti eljárások
A sebészeti beavatkozás a FUO-t kiváltó betegségtől függnek szintúgy. Pl. szívbelhártyagyulladás, vagy a szívbillentyűk fertőzéses kórképe esetén azok műtéte válhat szükségessé.

Speciális körülmények
Idős, immunkárosodott egyének esetében a FUO kezelése különös figyelmet igényel. Ha náluk pl. csökkent e fehérvérsejt-szám, HIV-fertőzés áll fenn, esetleg e kettő együttesen, akkor kórházi kezelés szükséges, főként ha ehhez delirium, elbutulásos tünetek és gyors súlyvesztés is társul. A legyengült immunrendszer mellett a szervezet sokkal érzékenyebb a betegségekre, azok gyorsabban fejlődnek, rosszabbodnak.

Az egyébként kórházban fekvő betegek számára a FUO fellépése külön kockázatot jelent. Ez az úgynevezett noszokomiális vagyis kórházi FUO. Definíciószerűen szintén 38.3°C feletti, tartósan fennálló lázra mondható, és jellemző az is, hogy a betegnek (kórházba kerülésekor) nem állt fenn fertőző betegsége.

Prognózis

A FUO prognózisa ismét csak a mögött rejlő alapbetegségtől függ. A fennálló állapot súlyossága megszabja, milyen lehet a kezelés, és az mennyire hatékony, milyen javulásra lehet majd számítani. Előfordul, hogy 6 hónapon túl fennálló FUO esetén is, a megfelelő, célzott kezelés hatására a beteg maradványtünetek nélkül gyógyulhat.

Nyomonkövetés

Amíg nincsen megállapított diagnózis, a helyzet kritikusnak tekinthető, és a beteg nyomonkövetése is. Ahogy már említettük, ismételt ambuláns és kórházi vizitek szükségesek ahhoz, hogy kialakuljon a pontos diagnózis, megtalálják a FUO kiváltó okát, tehát a háttérben lévő alapbetegséget. A folyamatosan végzett diagnosztikai vizsgálatok lehetnek csak alkalmasak arra, hogy kizárjanak minden egyéb okot, és végül szűkíthető legyen a betegségek köre, majd pontosítható milyen alapbetegségről van szó, ami a hosszan tartó, ismeretlen eredetű lázat kiváltotta.

További tartalmak gombás fertőzés témában

További tartalmak fertőző betegség témában

További tartalmak vírusfertőzés témában

További tartalmak daganatos betegségek témában

További tartalmak bakteriális fertőzés témában

Aktuális hírek

Várandósvitamin: értelmetlen pénzkidobás vagy valós segítség?

Sokszor futhatunk bele azokba a fejtegetésekbe, amik a vitaminkészítmények haszontalanságáról értekeznek. Valóban csak kipisiljük a pluszban bevitt anyagokat? Van egyáltalán értelme a várandós...

Magas a gyerek pulzusa! Mitől lehet?

A gyerekek pulzusszáma magasabb, mint a felnőtteké, ennek ellenére, ha a határértéken túli az érték, úgy érdemes szakemberhez fordulni, mivel betegséget jelezhet. Mi állhat a szapora pulzus...

Ótvar, orbánc, tályog: tünetek és kezelésük

Hogyan ismerjük fel a baktériumok okozta bőr- és lágyrész fertőzéseket, annak érdekében, hogy megelőzzük a vérmérgezést vagy a további szövődményeket?

Nátha vagy arcüreggyulladás: ezek a különbségek!

Az arc- és homloküregek gyulladása meglehetősen gyakori betegség az őszi-téli hónapokban, és gyakran az „egyszerűbb” náthával egy időben, esetleg annak szövődményeként alakul ki. Azonban a...

Így mérjük meg a pulzusunkat

A pulzus, mint fogalom mindenki számára ismert, az eltérései pedig egyre gyakrabban kerülnek a kardiológusok fókuszába. Most megtudhat többet az erős szívdobogás vélhető okairól és a pulzus...

Fájó, zsibbadó kéz: ez a neuropátia tünete

A neuropátia a perifériás idegrendszer idegeinek működési zavarát jelenti. A működési zavar jelentkezhet fájdalom, zsibbadás, érzéketlenség vagy görcsök formájában is. Milyen problémák, betegségek...

további cikkek >>