Jelenlegi hely

Hirdetés

Ismeretlen eredetű láz

A láz a szervezet fertőzésekre, különböző sérülésekre adott védekező válaszának része. A hőmérséklet emelkedése kedvez a szervezet immun-mechanizmusainak, és rontja a kórokozó mikroorganizmusok szaporodásának esélyeit (pl. csökken a vér vasszintje, ezáltal egyes baktériumok növekedése is mérsékeltebb lesz). A lázas beteg kevesebbet eszik, inkább a meglévő zsír- és fehérjeforrásait éli fel, így csökken a vércukorszint – a baktériumok tudvalevően nagymennyiségű cukrot használnak testfelépítésükhöz. Ezentúl, bizonyos baktériumok hőérzékenyek, azaz magasabb testhőmérsékleten eleve csökken a fejlődésük mértéke.

Hirdetés

lázA három héten túl is fennálló lázat nevezték el a kutatók ismeretlen eredetű láznak (FUO = fever of unknown origin). A FUO-ra jellemzőek az alábbiak:

 • Gyakori mérésre a láz magasabb, mint 38.3°C
 • A lázas állapot 3 hétnél hosszabban tart
 • A láz oka nem ismert, annak ellenére, hogy a beteg már egy hete áll kórházi kivizsgálás alatt, ill. három hete ambuláns vizsgálatokon vesz részt.
 • A láz leggyakoribb oka valamely fertőzés fennállása. Fertőzés esetén a behatoló kórokozó az immunrendszer védekező mechanizmusainak egész sorát indítja be, amelyek egyike olyan vegyületek felszabadulása, amelyek utasítást adnak a szervezetnek a testhőmérséklet emelésére. Alább felsorolunk néhány betegséget. Ezek mellett a FUO bármely egyéb bakteriális, víruseredetű, vagy gombás fertőzés következtében kialakulhat – ha a diagnózis és a kezelés késedelmet szenved.

FUO-t okozó betegségek lehetnek:

 • Tuberkulózis (tbc)
 • Mononukleózis
 • Citomegalovírus- fertőzés
 • HIV/AIDS
 • Szívbelhártya-gyulladás
 • Hisztoplazmózis (belszervi gombafertőzés)
 • Tüdőgyulladás
 • Vakbél (féregnyúlvány) gyulladás
 • Agyhártyagyulladás
 • Csonthártyagyulladás

A fel nem ismert rosszindulatú daganat is okozhat FUO-t. Leggyakoribb ezek közül a leukémia, a Hodgkin-kór és a vastagbélrák. A májat és a központi idegrendszert érintő daganatok is okozhatnak FUO-t.
Az ereket és a kötőszövetet érintő betegségek is közrejátszhatnak, pl. az ún. kollagén vaszkuláris betegség. Ez jelentős mértékben „átszőheti” a kötőszövetet, és lázzal társulhat. A polymyalgia rheumatica és az ún. óriássejtes arteritis nevű betegségek idősebb korban gyakori okai a FUO-nak, valamint középkorú nőkben a lupus szarkoidózis.

Gyógyszeres kezelés is okozhat FUO-t. Pl. antibiotikumok, antihisztaminok, barbiturátok, magas vérnyomás kezelésére alkalmazott szerek, pszichiátriai gyógyszerek (fenotiazinok, litium stb.) Ez a lázzal járó reakció bekövetkezhet akár hetekkel, hónapokkal a kezelés megkezdése után, vagy akár annak befejezése után is.
Egyéb állapotok, betegségek is okozhatnak FUO-t, pl: gyulladásos bélbetegség, tályogok, fiatalkori reumatoid artritisz.

Tünetek

A vezető tünet a 38.3°C-nál magasabb láz, amely már több, mint 3. hete fennáll. Egyéb kísérő tünetek: alsó végtagi gyengeségérzés, húgyúti fertőzés, ami csonthártyagyulladásra utalhat, főként csípőprotézis-operáltak esetében. Szívzörej észlelése szívbelhártyagyulladásra utal.

Kockázati tényezők

Ezek jelenléte is a FUO alapvető okától függ. Mivel felnőtteknél a legtöbb esetben fertőzés áll a háttérben, kerülendő lehetőség szerint a fertőzéssel, a fertőző kórokozókkal való „találkozás”.
Szerv-, vagy csontvelő-átültetésen átesett betegek esetén, vagy vértranszfúziót követően nagyobb a CMV (citomegalovírus)-fertőzés veszélye. Hasi trauma, vagy hasi műtét után a tályogképződés miatt szintén nő a FUO kialakulásának veszélye.

 

 

 

Diagnózis

Teljeskörű orvosi kórtörténet felállítása szükséges, enélkül nem tisztázható a FUO eredete. Fel kell sorolni minden korábban fennálló, lezajlott betegséget, korábbi utazásokkal kapcsolatos fertőzések lehetőségeit, a jelenleg fogyasztott gyógyszereket, állatokkal való érintkezést, kémiai anyagok jelentétét a háztartásban stb.
Az orvos részletes fizikális vizsgálatot végez, a tünetek és jelek megfigyelésére, a később pontos diagnózis céljára. Megvizsgálja az arcot, a nyirokmirigyeket, szájüregi fekélyeket, a bőrtüneteket, viszketést, rovarcsípések jelenlétét, meghallgatja a szívet a szívzörejek miatt, megvizsgálja a máj és lép méretét, a nyaki merevséget, kötöttséget, a has betapinthatóságát, fájdalomérzékenységét, és minden olyan tünetet és jelet, amely a normális állapottól eltérő.

A diagnosztikus tesztek segítenek a FUO okának tisztásában. Ha már látható az irány, akkor érdemes specifikus teszteket végezni. Elsőként végzendő vizsgálatok:

 

 

 

 • Teljes vérkép
 • Alapanyagcsere vizsgálat
 • Vérsejtsüllyedés
 • Májfunkció, enzimek
 • HIV teszt (csak betegbeleegyezés mellett)
 • Szifilisz-teszt
 • Vizeletvizsgálat, -tenyésztés
 • Köpettenyésztés
 • Székletvizsgálat
 • Vérből történő tenyésztés
 • Mellkasröntgen
 • Tuberculin-teszt
 • A további vizsgálatokat az orvos „gyanújának” iránya szabja meg. Ilyenek pl.: ultrahang, CT, izotópdiagnosztikai vizsgálat. A diagnózis felállításáig a gyógyszerek közül ki kell hagyni azt, amelyik esetleg lázkeltő mellékhatással bír.

 

Megelőzés, szűrés

El kell kerülni a fertőző betegségeket terjesztő egyéneket, betegeket. Ha ez mégsem kerülhető el, akkor fontos a gyakori kézmosás. A FUO leggyakoribb okaként a fertőző betegségek szerepelnek.

Kezelés

Sürgősségi ellátás
A FUO orvosi beavatkozást igénylő állapot. Három héten túl fennálló láz esetén okvetlenül fel kell keresni az orvost, mert ez mindig a háttérben meghúzódó súlyosabb betegséget jelez. A FUO hosszú távú kezelést, gondozást igényel. Diagnózisa összetett orvosi feladat, és hosszabb időt igényel. Ennek megállapítása ambuláns vizitek és/vagy kórházi bent tartózkodások sorát igényli, amíg a pontos diagnózis megállapításra kerül.
Amíg még nem ismeretes a FUO kiváltó oka, csak lázcsillapításra szorítkozhatunk. Erre alkalmazhatóak a szokásos, ismert lázcsillapító készítmények.

Otthon alkalmazható módszerek
Kellő mennyiségű folyadék fogyasztása, ágynyugalom és lázcsillapítók szedése.
Langyos vizes lemosás, fürdés enyhítheti a lázat.

Gyógyszeres kezelés
Csak orvosi ellenőrzés mellett folytatható bármely egyéb gyógyszeres kezelés.

 

 

 

Egyéb kezelése
A FUO kiváltó okától függően, egyéb kezelések is szükségessé válhatnak. Pl. ha a FUO mögött rejlő alapbetegség daganatos eredetű, akkor annak célzott kezelése szükséges.

Műtéti eljárások
A sebészeti beavatkozás a FUO-t kiváltó betegségtől függnek szintúgy. Pl. szívbelhártyagyulladás, vagy a szívbillentyűk fertőzéses kórképe esetén azok műtéte válhat szükségessé.

Speciális körülmények
Idős, immunkárosodott egyének esetében a FUO kezelése különös figyelmet igényel. Ha náluk pl. csökkent e fehérvérsejt-szám, HIV-fertőzés áll fenn, esetleg e kettő együttesen, akkor kórházi kezelés szükséges, főként ha ehhez delirium, elbutulásos tünetek és gyors súlyvesztés is társul. A legyengült immunrendszer mellett a szervezet sokkal érzékenyebb a betegségekre, azok gyorsabban fejlődnek, rosszabbodnak.

Az egyébként kórházban fekvő betegek számára a FUO fellépése külön kockázatot jelent. Ez az úgynevezett noszokomiális vagyis kórházi FUO. Definíciószerűen szintén 38.3°C feletti, tartósan fennálló lázra mondható, és jellemző az is, hogy a betegnek (kórházba kerülésekor) nem állt fenn fertőző betegsége.

Prognózis

A FUO prognózisa ismét csak a mögött rejlő alapbetegségtől függ. A fennálló állapot súlyossága megszabja, milyen lehet a kezelés, és az mennyire hatékony, milyen javulásra lehet majd számítani. Előfordul, hogy 6 hónapon túl fennálló FUO esetén is, a megfelelő, célzott kezelés hatására a beteg maradványtünetek nélkül gyógyulhat.

Nyomonkövetés

Amíg nincsen megállapított diagnózis, a helyzet kritikusnak tekinthető, és a beteg nyomonkövetése is. Ahogy már említettük, ismételt ambuláns és kórházi vizitek szükségesek ahhoz, hogy kialakuljon a pontos diagnózis, megtalálják a FUO kiváltó okát, tehát a háttérben lévő alapbetegséget. A folyamatosan végzett diagnosztikai vizsgálatok lehetnek csak alkalmasak arra, hogy kizárjanak minden egyéb okot, és végül szűkíthető legyen a betegségek köre, majd pontosítható milyen alapbetegségről van szó, ami a hosszan tartó, ismeretlen eredetű lázat kiváltotta.Hirdetés