Hirdetés

Hogyan terjed és mik a tbc tünetei?

Ha a diagnosztikai tesztek alapján Önnél kimutatták a tbc, azaz aktív tuberkulózis fennállását, ismertetjük, melyek e betegség sajátságai és hogyan kezelhető. Tudnia kell, hogy a tbc súlyos betegség, amelyet megfelelő módon, és gyógyszeres úton kell kezelni. A tbc a betegről átterjedhet (e tekintetben) egészséges emberekre is.

Hirdetés

Hogyan terjed a tbc-fertőzés?

Bárki elkaphatja a tbc-t. A legegyszerűbb módon, cseppfertőzés útján. A beteg közelében lévő személybe belégzéskor bekerülnek a tbc baktériumai, az ún. Mycobacteriumok. Más kontakt, tehát pl. kézfogás, étel, élelmiszerek, ruházat, személyes tárgyak útján nem terjed.

A szervezetbe bekerült Mycobacteriumok latenssé, tehát lappangó válnak egy időre. Ez a lappangás néhány héttől több évig is terjedhet. Adott pillanatban azonban aktivizálódnak, és akut fellángolás következik be, tehát a beteg ekkor már „produkálja” a tbc tüneteit: ez az aktív tbc.

Mely szerveinket érintheti a tbc?

Általában a tüdőkre terjed a tuberkulózis, de érinthet más szerveket, pl. a mellhártyát, a nyirokcsomókat, vesét, esetleg a gerincet, és az agyvelőt.

A leggyakoribb tünetek a következőek:

Hogyan diagnosztizálható a tbc?

  • Az ún. Mantoux-teszt (bőrpróba) felhelyezésével
  • Mellkasröntgen-vizsgálattal
  • A köpet mikrobiológiai tenyésztésével

Tudta? Így védekezzünk a tbc ellen! Kattintson!  

Milyen kezelési lehetőségek vannak?

  • A kezelőorvos tbc-re ható gyógyszereket rendel, amelyek kifejezetten a Mycobacteriumokat pusztítják el.

  • A Mycobacterium tuberculosis kórokozó erős, ellenálló és nehezen pusztítható el. A gyógyszeres kezelés megkezdését követően több hét után kezdenek csak szűnni, javulni a tünetek. Tudnunk kell, hogy legalább 6-9 hónapos kezelés szükséges ahhoz, hogy a rendkívül ellenálló baktériumok elpusztuljanak.

  • A kezelés időszaka alatt fontos, hogy a beteg havonta keresse fel a kezelőorvost, egészen a kezelés befejezéséig. Az orvos által végzett diagnosztikus tesztek alapján mérhető a javulás, mód nyílik a gyógyszeradagolás változtatására, problémák megbeszélésére.

Mi történik, ha abbamarad, megszakad a tbc gyógyszeres kezelése?

A tbc baktériuma rendkívül ellenálló. Ha a gyógyszeres kezelés valamilyen ok miatt megszakad, a betegség újra fellángol, és átterjedhet másokra is.
A gyógyszerszedésnél szigorúan be kell tartani az orvos utasításait a gyógyulás érdekében. Ha a gyógyszerszedés megszakad, a tbc súlyosabbá válhat, szükséges lehet ilyen esetben az erősebb (hatásosabb, de több mellékhatással bíró) gyógyszer adása – és hosszabb ideig, mint a korábban tervezett.

A tbc átterjedése másokra

A tüdő-tbc a köhögés, a baktériumok levegőbe kerülése révén fertőző lehet másokra nézve, az egyéb tbc-típusok (pl. vesetuberkulózis) viszont nem. Az orvos, vagy a nővér ebben a tekintetben tud felvilágosítást adni a betegnek, hogy meddig fertőző (kontagiózus), illetve hogy a kezelés melyik időszakában térhet más vissza normális napi tevékenységéhez, munka, iskola, barátok stb.


Tudnunk kell, hogy a tbc cseppfertőzés útján terjed 

Mit kell tudnunk a tbc gyógyszereiről?

A tbc kezelésében alkalmazott antibiotikumok, kemoterápiás szerek általában biztonságos készítmények, de mellékhatásaik természetesen lehetnek. Néhány fontosabb mellékhatás, amelyet haladéktalanul jelezni kell a kezelőorvosnak:

Még néhány hasznos tanács a gyógyszerszedéshez:

  • A gyógyszereket minden nap lehetőleg azonos időszakban kell bevenni

  • A gyógyszerszedést csak az orvosi ellenőrzést követően, az ő utasítására lehet abbahagyni.

  • A tbc-gyógyszerek mellett az alkoholtartalmú italok fogyasztása kerülendő!

TBC: hazai és nemzetközi adatok

A hazai tuberkulózis felszámolása az 50-es évektől egészen 1990-ig töretlenül zajlott. 1995-ig évente kb. 19%-kal emelkedett az új esetek száma (34/100.000 lakos 1990-ben, ill. 42/100.000 lakos 1995-ben.) A 94-es Nemzeti Tuberkulózis Program bevezetésével már 1996-tól csökkent az esetszám. Ebben a programban a betegek nyomon követése, a számítógépes nyilvántartás, a diagnosztika és terápiás tevékenység ellenőrzése voltak a legfontosabb pontok.
Évente mintegy háromszázzal kevesebben betegszenek meg jelenleg is hazánkban. (OKTPI adatok, 2004.)

Nemzetközi téren:

A volt szovjet utódállamokban magas a tbc-ben megbetegedettek száma, és a gyógyszer-rezisztensek aránya is. Az adatok nem pontosak, de Oroszországban pl. 105/100.000 lakos az arány (v.ö. a magyar adatokkal!), és érdekes módon a 25-34 éves korcsoportban a legmagasabb. Az AIDS és a tbc előfordulások között is észlelhető (természetesen) összefüggés.
A Balkánon és Törökországban is hasonlóak magas az előfordulás (pl. Romániában 146/100.000 lakos, Bulgáriában 50/100.000 lakos). Itt a 45-64 éves korcsoportban a leggyakoribb.
Nyugat-Európában és az EU államokban (2004.) 13/100.000 lakost érint új tbc-fertőzés. Az ott élő külföldi populációban (bevándorlók) ez a szám jóval magasabb, 57/100.000 lakos, míg az „őslakosságban” ez az adat akár 5/100.000 értékre is csökken. (World TB day: European countries report over 400.000 TB cases in 2004.)

További tartalmak fertőző betegség témában

További tartalmak légúti betegség témában

További tartalmak tbc témában

Forrás: 

Aktuális hírek

Hasra hízik? Ez az oka!

A hason megjelenő zsírpárnák nemcsak esztétikai problémát okoznak, egyre több tudományos bizonyíték van arra, hogy a hasi típusú elhízás jelentősen növeli néhány súlyos betegség rizikóját is....

Milyen gyógytorna jó fájó, sérült térdre?

Egy térdsérülés után, ha az alsó végtagot rögzítésbe teszik, legyen az gipsz, brace vagy csak fáslis támasztás, a rögzítési idő letelte után elengedhetetlenül fontos, hogy ne csak a hétköznapi...

A vesekő típusa mondja meg, mi a helyes étrend

Vesekő esetén az életmódra vonatkozóan vannak általános szabályok, például a bőséges vízfogyasztás, a helyes étrend azonban nagyban függ attól, mitől képződött a nemkívánt kő. Ezeket tekintjük...

Ez a fekély a bokáról indul

Fájdalmas, nehezen gyógyul és nemcsak az életminőségen ront, hanem az egész szervezet számára veszélyt jelent a lábszárfekély, amely továbbterjedéssel megfertőzhet más testrészt is. A betegség,...

Ha eldugul a vese: az kávéfőzés filter nélkül

A vesék szerepe létfontosságú: a szervezet szűrőjeként kiválasztják a salakanyagokat és fontos szerepük van a szervezet só- és folyadékegyensúlyának fenntartásában. A vesebetegségek eleinte nagyon...

Lassan, biztosan gyilkolnak a vérrögök

Akár az artériában, akár a vénában alakulnak ki vérrögök, mindkét esetben életveszélyes állapotról van szó, melynél nagy hangsúly van mind az akut ellátáson, mind pedig a prevención. A...

további cikkek >>