Ezeket látta már?

Ez is az agyban dől el: mit eszünk, mit együnk?

2011.05.27. Módosítva: 2016.08.10.

A Yale Egyetem kutatásai szerint az emberek étkezésről és ételekről alkotott elképzelései komoly befolyással vannak arra, mennyire érzik magukat jóllakottnak és elégedettnek egy étkezés után, és előre jelezheti azt is, mekkora az esélye, hogy két étkezés között nassolnak.

A kutatók elsősorban a grelin, a gyomor nyálkahártyában termelődő éhség-hormon szintjét mérték a kutatásban részt vevőknél, ez a hormon felelős ugyanis az éhségérzet kialakulásáért. A grelin-szint jellemzően magasabb étkezés előtt, és alacsonyabb az étkezést követően. Minél magasabb a szervezet grelin-szintje, annál nagyobb a túlevés valószínűsége.

Ez is az agyban dől el: mit eszünk, mit együnk?

A Yale kutatói egy 380 kalóriát tartalmazó turmixot adtak az önkénteseknek, akiket két csoportra osztottak, és az egyik csoport tagjainak azt mondták, hogy a turmix vagy egy 620 kalóriát tartalmazó "kényeztető" turmix, a másik csoport tagjainak pedig, hogy ez egy 140 kalóriás "diétás" turmix. Meglepő módon azok esetében, akik azt hitték, hogy a kalóriadús turmixot isszák, a grelin-szint drámainak csökkent a turmix elfogyasztását követően, míg a zsírszegény, csökkentett kalóriatartalmú turmix esetében a grelin-szint csak kis mértékben csökkent. Vagyis a résztvevők grelin-szintje olyan mértékben csökkent, mintha ténylegesen a kalóriában gazdag, vagy a kalóriaszegény turmixot fogyasztották volna el.

"Ebből is látszik, hogy érzéseink és elképzeléseink az ételekkel kapcsolatban mekkora befolyással vannak fizikai állapotunkra - nyilatkozta Alia J. Crum, a Yale Egyetem pszichológiai tanszékének munkatársa - Agyunk tehát becsapható, hiszen a teltségérzet nem attól függ, mit eszünk, hanem attól, hogy mik az elképzeléseink az adott ételről."

Mivel a magas grelin-szint elhízást és fokozott kalória-bevitelt eredményezhet, a mostani kutatás, a pszichológiai folyamatok étkezésben betöltött szerepének feltárásával új utakat nyithat meg az elhízás elleni küzdelemben. "Ami a leginkább érdekes az az, hogy épp az tesz jót, ha azt hisszük, az adott étel egészségtelen, hiszen akkor grelin-szintünk gyorsabban és nagyobb mértékben csökken" - nyilatkozta Dr. Crum.

A kutatás részletes leírása a Health Psychology című online szaklapban olvasható.

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához