Jelenlegi hely

Hirdetés!

Meditációval a lélek egészségéért

Ahogy mondják, a meditáció jót tesz a testnek és léleknek. Ugyanakkor egyre gyakoribb módja a különféle egészségügyi problémák kezelésének.

Hirdetés

Nem tisztázott, milyen változásokat okoz a meditáció az emberi testben, gyakorlása számos tanulmány szerint hatásos módszer a stressz levezetésének és a szorongás okozta fizikai mellékhatások leküzdésének.

Hétköznapi nyelven meditációnak nevezzük azoknak a technikáknak az összességét, amelyeket különböző okokból, mint pl. fizikai relaxiáció, belső nyugalom, pszichikai egyensúly elérése, betegségek leküzdése vagy csak általános jó közérzet miatt gyakorolnak.

A jelenre összpontosítás a kulcs a lelki egészséghez

Két gyakori formája van a meditációnak. Az egyik a figyelmet koncentráló, amely buddhista tanításokon alapszik, melynek célja a jelenre összpontosítani, csak csendben ülni, figyelni a lélegzést és figyelni a gondolatokat, amelyek jönnek-mennek.

A másik a transzcendentális meditáció, amely során a gyakorló egy mantrát kántál napi 15-20 percen keresztül.A legtöbb meditációt naponta kell végezni, általában ugyanabban az időpontban, étkezés előtt inkább, és olyan helyen, ami semmi másra sem szolgál csak meditálásra.

Bizonyíték: a lelki egészség létszükséglet

Két tanulmányt is bemutattak a Society of Behavioral Medicine éves konferenciáján, amely alátámasztotta, hogy a transzcendentális meditáció csökkeni a depressziós tüneteket az idősebb felnőtteknél, akik valamilyen szív és érrendszeri betegségben szenvednek.

Az egyik tanulmányt a Charles Drew University, a másikat pedig University of Hawaii folytatta le. Mindkét tanulmány esetén azoknál a résztvevőknél, akik meditációs technikákat alkalmaztak, jelentős mértékben csökkentek a depresszió tünetei azokkal szemben, akik nem meditáltak.

„Minden olyan gyógymódot, amely nem igényel plusz gyógyszer alkalmazását, szívesen kipróbálnak és alkalmaznak az emberek.” – mondta Dr. Gary P. Kaplan, New York University orvosi fakultásának neurológus professzora.

A legjobban a szabadban tud az ember feltöltődni, meditálni.

Egy másik tanulmány, amely a Psychological Science folyóiratban jelent meg, leírja, hogy a naponta végzett meditáció növeli az ember koncentrációs képességének időtartamát. 30 résztvevő 3 hónapon keresztül rendszeresen meditált. Időről-időre tesztelték koncentrációs képességüket egy számítógépes program segítségével.

Az derült ki, hogy minél több ideje meditáltak, annál jobb volt ez a képességük.„Mivel a feladat nagyon unalmas és semleges, igencsak próbára teszi a koncentrációs képességet, ezért nagyon jó mércéje a meditációs tréningnek.” – mondta Katharine MacLean, a California-Davis Egyetemen, a tanulmányon dolgozó hallgató.

Vigyázzunk lelki egészségünkre

A meditációt egyre gyakrabban alkalmazzák a fájdalom és az ízületi gyulladás kezelésében. A Pain című folyóirat júniusi számában jelent meg egy tanulmány, amely arról számolt be, hogy azok az emberek, akik rendszeresen meditáltak sokkal kevésbé ijedtek meg, amikor a nagy fájdalommal járó lézeres kezelést bemutatták nekik.

„A meditáció arra neveli az agyat, hogy sokkal inkább a jelenre koncentráljon, és ez által kevesebbet foglalkozzon a jövő lehetséges rossz eseményeivel. Ezért is lehetséges, hogy a meditáció csökkenti a depressziót, amely a krónikus fájdalmat csak még elviselhetetlenebbé teszi.” – mondta Dr. Christopher Brown, a Manchester-i Egyetem kutatója.

Az agy felveszi az információt és az elme ad neki értelmet. Ha az ember abba tudja, hagyni az aggódást, az elme elcsendesedik, és az agy visszatérhet a munkához.Hirdetés