Hirdetés

Fehérjefogyasztással a vérnyomáscsökkentésért

Vérnyomáscsökkentő hatása van több fehérje fogyasztásának! Sokan szeretnék gyógyszerek szedése nélkül csökkenteni az emelkedett vérnyomást és az általánosan ismert, hogy kevesebb konyhasó fogyasztása fontos tényező, de most újabb táplálkozási szempont szerepére derült fény: a fehérjfogyasztás jelentőségére.

New Orleansban dolgozó orvoscsoport Jiang He vezetésével arra volt kíváncsi, hogy az étkezés, közelebbről a napi, rendszeres fehérjefogyasztás hogyan befolyásolja a vérnyomás alakulását. Arra sok adat utalt, hogy a magas vérnyomásban nagy szerepe van éppen az erősen sózott húsféléknek, felvágottaknak, de ezt döntően a konyhasó-terhelés következményének tartották.

A munkacsoport éveken keresztül foglalkozott ezzel a témával. Klinikájukon 352 felnőtt embert vizsgáltak, akiknél ismételt vizsgálat igazolta, hogy kezdődő magas vérnyomásuk van, mely kezelést igényel. A tanulmányban résztvevők nyolc héten keresztül ettek speciálisan készített ételeket. A háromféle diéta sorrendjét sorsolás határozta meg és az egyes étrendek között háromhetes szünetet tartottak.

Az önkéntesek egyik étrendje gondosan megszabott kosztja mellett napi 40 gramm szénhidrátot is tartalmazott. A másik két ételsorba ugyanannyi sovány tejből eredő fehérje vagy szójából előállított fehérjekészítmény került. A vérnyomást mindhárom diéta fogyasztása során rendszeresen ellenőrizték.

A szénhidráttal kiegészített ételekhez képest mindkét fehérjével dúsított diéta statisztikailag értékelhető mértékben csökkentette a vérnyomás első, szisztolés értékét. A második, a diasztolés "per" érték is csökkent, de csak kis mértékben. A kétféle eredetű fehérje kiegészítés között különbség nem volt.

A kutatók rámutatnak arra, hogy mindegy, hogy honnan ered a fehérje, növényi vagy tejtermékből származik, a fehérje evés kedvező irányban mozdítja el a vérnyomás alakulását. Önmagában ez a hatás már kialakult magas vérnyomás esetén nem elégséges, de jól kiegészítheti a betegség kezelését. Véleményük szerint hasznos, ha az ilyen betegek, szénhidrát fogyasztásuknak legalább egy részét sovány fehérjére váltják át.

További tartalmak diéta témában

További tartalmak terápia témában

További tartalmak magas vérnyomás témában

Aktuális hírek

Veszélyesebb a fogkő, mint a szuvas fog?

Sokan nem tudják, hogy a fogkő és az ínygyulladás szívbetegséget, gócbetegségeket (hajhullást, bőrgyulladásokat, nőgyógyászati gyulladásokat, szembetegségeket, stb.) és koraszülést is okozhat....

Vastagbélrák: ezek az árulkodó tünetek

A vastagbél rákmegelőző állapotának felismerése nagyon fontos: minél korábbi a daganatos elfajulás kimutatása, annál jobbak a gyógyulás esélyei. Milyen jelekre figyeljünk?

Életet menthet az anyajegyszűrés? Igen!

A  bőrgyógyász-kozmetológus szerint a daganatáttétek kockázata miatt ne halogassuk a szűrővizsgálatot, hiszen akár hónapok alatt is kialakulhat a melanóma. Mikor és milyen időközönként...

Fertőzhet is a fülzsír: így pucoljuk ki

A hallójárati fülzsír sokak életét keseríti, sőt betegségek melegágya, de nem mindegy hogyan, milyen eszközökkel távolítjuk el.

Pattanást és rosaceát is okozhat a bőratka

A pattanásoktól, rosaceától szenvedők közül sokan már beazonosítani vélték, hogy bőratka okozza a problémájukat, esetleg már be is szerezték az otthoni kezelésre alkalmas szereket. Miért veszélyes...

Így jelzi a szervezete, ha vashiányos

Úgy érzi nincs elég energiája a napi feladatokhoz? Fáradékony, gyenge, gyakran fázik ok nélkül? Valószínűleg a vashiány kellemetlen tüneteitől szenved. Íme a legfontosabb tudnivalók a nők...

további cikkek >>