Hirdetés

Fehérjefogyasztással a vérnyomáscsökkentésért

Vérnyomáscsökkentő hatása van több fehérje fogyasztásának! Sokan szeretnék gyógyszerek szedése nélkül csökkenteni az emelkedett vérnyomást és az általánosan ismert, hogy kevesebb konyhasó fogyasztása fontos tényező, de most újabb táplálkozási szempont szerepére derült fény: a fehérjfogyasztás jelentőségére.

New Orleansban dolgozó orvoscsoport Jiang He vezetésével arra volt kíváncsi, hogy az étkezés, közelebbről a napi, rendszeres fehérjefogyasztás hogyan befolyásolja a vérnyomás alakulását. Arra sok adat utalt, hogy a magas vérnyomásban nagy szerepe van éppen az erősen sózott húsféléknek, felvágottaknak, de ezt döntően a konyhasó-terhelés következményének tartották.

A munkacsoport éveken keresztül foglalkozott ezzel a témával. Klinikájukon 352 felnőtt embert vizsgáltak, akiknél ismételt vizsgálat igazolta, hogy kezdődő magas vérnyomásuk van, mely kezelést igényel. A tanulmányban résztvevők nyolc héten keresztül ettek speciálisan készített ételeket. A háromféle diéta sorrendjét sorsolás határozta meg és az egyes étrendek között háromhetes szünetet tartottak.

Az önkéntesek egyik étrendje gondosan megszabott kosztja mellett napi 40 gramm szénhidrátot is tartalmazott. A másik két ételsorba ugyanannyi sovány tejből eredő fehérje vagy szójából előállított fehérjekészítmény került. A vérnyomást mindhárom diéta fogyasztása során rendszeresen ellenőrizték.

A szénhidráttal kiegészített ételekhez képest mindkét fehérjével dúsított diéta statisztikailag értékelhető mértékben csökkentette a vérnyomás első, szisztolés értékét. A második, a diasztolés "per" érték is csökkent, de csak kis mértékben. A kétféle eredetű fehérje kiegészítés között különbség nem volt.

A kutatók rámutatnak arra, hogy mindegy, hogy honnan ered a fehérje, növényi vagy tejtermékből származik, a fehérje evés kedvező irányban mozdítja el a vérnyomás alakulását. Önmagában ez a hatás már kialakult magas vérnyomás esetén nem elégséges, de jól kiegészítheti a betegség kezelését. Véleményük szerint hasznos, ha az ilyen betegek, szénhidrát fogyasztásuknak legalább egy részét sovány fehérjére váltják át.

További tartalmak diéta témában

További tartalmak terápia témában

További tartalmak magas vérnyomás témában

Aktuális hírek

Várandósvitamin: értelmetlen pénzkidobás vagy valós segítség?

Sokszor futhatunk bele azokba a fejtegetésekbe, amik a vitaminkészítmények haszontalanságáról értekeznek. Valóban csak kipisiljük a pluszban bevitt anyagokat? Van egyáltalán értelme a várandós...

Magas a gyerek pulzusa! Mitől lehet?

A gyerekek pulzusszáma magasabb, mint a felnőtteké, ennek ellenére, ha a határértéken túli az érték, úgy érdemes szakemberhez fordulni, mivel betegséget jelezhet. Mi állhat a szapora pulzus...

Ótvar, orbánc, tályog: tünetek és kezelésük

Hogyan ismerjük fel a baktériumok okozta bőr- és lágyrész fertőzéseket, annak érdekében, hogy megelőzzük a vérmérgezést vagy a további szövődményeket?

Nátha vagy arcüreggyulladás: ezek a különbségek!

Az arc- és homloküregek gyulladása meglehetősen gyakori betegség az őszi-téli hónapokban, és gyakran az „egyszerűbb” náthával egy időben, esetleg annak szövődményeként alakul ki. Azonban a...

Így mérjük meg a pulzusunkat

A pulzus, mint fogalom mindenki számára ismert, az eltérései pedig egyre gyakrabban kerülnek a kardiológusok fókuszába. Most megtudhat többet az erős szívdobogás vélhető okairól és a pulzus...

Fájó, zsibbadó kéz: ez a neuropátia tünete

A neuropátia a perifériás idegrendszer idegeinek működési zavarát jelenti. A működési zavar jelentkezhet fájdalom, zsibbadás, érzéketlenség vagy görcsök formájában is. Milyen problémák, betegségek...

további cikkek >>