Jelenlegi hely

Hirdetés

Méhnyakrák: tünetek és diagnózis

Hirdetés

Melyek a méhnyakrák tünetei?
A legtöbb nő, akinek valamilyen kóros sejtelváltozása van, jól érzi magát, semmilyen tünetet nem tapasztal. Rendszertelen vérzés, szexuális együttlét utáni kellemetlen érzés vagy vérzés, szokatlan hüvelyi váladékozás, kismedencei fájdalom, duzzadt lábak esetleg hátfájás lehetnek a méhnyakrák tünetei. Ezek a tünetek utalhatnak más, gyakoribb eltérésre, de ajánlott felkeresnie orvosát.

Méhnyakrák vizsgálat, szűrés.Milyen vizsgálatok végezhetőek?
Számos vizsgálatot végezhető, mellyel azonosíthatóak a méhnyak elváltozásai vagy a méhnyakrák. Lehet, hogy ezek a tesztek nem túl kellemesek, de gyorsak és amennyire lehet, fájdalmatlanok. Segíthet Önnek, ha jelen van partnere, vagy barátja.

Ha felmerül méhnyakrák gyanúja, vagy már diagnosztizálták is azt, fel kell keresnie egy szakembert, aki nőgyógyászati tumorokra specializálódott – a nőgyógyászati onkológust.

Kolposzkópia - hüvelytükrözés
Ha a rákszűrés alkalmával valamilyen kóros eltérést találtak, szükség lesz egy kolposzkópia (hüvelytükrözés) nevű vizsgálatra. Ennél a vizsgálatnál az orvos egy kolposzkóp nevű eszközt használ, ami egy állványon lévő távcsőre hasonlít. A kolposzkóppal az orvos a méhnyakat nagyító alatt látja, így még jobban meg tudja ítélni az esetleges elváltozás természetét és kiterjedtségét. Mint ahogy a rákszűrés alkalmával is, az orvos a vizsgálat alatt lapocot helyez a hüvelyébe, hogy a falakat kissé elemelje egymástól.

Előfordulhat, hogy a vizsgálat alkalmával szövettani mintát vehetnek a területből.

Tűbiopszia vagy célzott biopszia
Kolposzkópia során egy szövetminta - körülbelül akkora, mint egy gyufa feje - kerül eltávolításra a méhnyakból, amit szövettani vizsgálatra küldenek. Ha úgy érzi, a mintavétel fájni fog, kérje meg az orvosát, hogy szóljon, amikor a biopsziát végzi. Orvosa tanácsokkal látja majd el - ha szükséges -, hogy meddig ne éljen nemi életet, vagy kerülje a tampon használatát.

A kolposzkópia elvégzésekor orvosa megoszthatja Önnel elképzelését a várható diagnózisról. Mindazonáltal a hivatalos orvosi diagnózis néhány napot, esetleg hosszabb időt is igénybe vehet, ami feszültséget okozhat. Beszélgessen valakivel, akivel nem érzi magát feszélyezve, vagy lépjen kapcsolatba méhnyakrákban szenvedőket támogató csoporttal.

Konizáció
A nők egy részénél további vizsgálatok szükségesek a diagnózis felállításához.
Konizáció során a méhnyak kúp alakú kimetszése történik, ez nagyobb szövetdarabot tartalmaz, mint biopszia esetében. A konizációt helyi érzéstelenítésben, vagy altatásban végzik és általában 1-2 napos kórházi bent tartózkodást igényel.

További vizsgálatok
Ha a diagnózis dysplasia (rendellenes sejtek), további vizsgálat nem szükséges. Mindamellett kezelésre szükség lesz, mellyel a kóros sejtek eltávolíthatóak a méhnyakból. Ha a diagnózis mikroinvazív, vagy invazív méhnyakrák, az alábbiak közül szükség lesz még néhány – vagy az összes – vizsgálatra.

méhnyakrák, nemi szervek betegségeiIntravénás vesemedence festés
A vesemedence-festés a vesék, a húgyhólyag és a húgyvezetékek (a vezeték, ami a veséket összeköti a húgyhólyaggal) speciális röntgenfelvétele. A vizsgálatot megelőzően javasolhatják alacsony rosttartalmú táplálék fogyasztását, esetleg hashajtó bevételét.

A vizsgálat előtt egy röntgenfelvételen jól ábrázolódó speciális festékanyagot kap karjába vénásan. Ez a festék a vesékben, a húgyvezetékekben és a hólyagban koncentrálódik, így, ha rendellenesség van, a felvétel kimutatja. A művelet nem jár mellékhatásokkal. Egyes szakemberek inkább ultrahang-vizsgálat – egy másik módszer, mellyel ellenőrizhető a vesék állapota - elvégzését javasolják.

CT (computer tomográfia)
A vizsgálatot rendszerint kórházban, vagy speciális intézményben végzik, melynek során több különböző irányból készült röntgen-felvételből építhető fel a test 2-, és 3-dimenziós képe.

Érzéstelenítés alatti vizsgálatok
Ez a vizsgálat ambulánsan történik. Érzéstelenítés alatt az orvos nagyon óvatosan megvizsgálja a hólyagot, a beleket, a hüvelyt és a kismedencei régiót. Szövettani mintavétel is történhet a méhnyakból.Hirdetés