Ezeket látta már?

Mire jó az aszalt alma, hölgyeim?

A "naponta egy alma a doktort távol tartja" mondás igazságát egy amerikai vizsgálat tudományosan is megerősítette. A tanulmányt ismertető előadás Washingtonban az Experimental Biology 2011 kongresszuson hangzott el.

Az alma finom, az év bármely időszakában elérhető gyümölcs. Nemcsak rostokat és vitaminokat tartalmaz, de állatkisérletes adatok szerint a benne lévő pektin és polifenolok javítják a zsíranyagcserét és csökkentik a szervezetben a gyulladásos folyamatokat, melyek közül az érelmeszesedés a legveszélyesebb.

Mire jó az aszalt alma, hölgyeim?

A floridai Bahram H. Arjmandi és Margaret A. Sitton táplálkozáskutatók a közmondás bizonyítására - hogy a kedvező állatkísérletes eredményeket humán vizsgálatokban is megerősítsék - a változókor utáni, 45-65 éves női önkénteseket véletlenszerűen két csoportba osztottak. A 160 résztvevő egyik csoportja egy éven keresztül naponta 75 gramm aszalt almát fogyasztott, a másik csoport ugyanennyi aszalt szilvát evett minden nap. A harmadik, hatodik és 12. hónapban az alanyokat részletes kivizsgálásnak vetették alá.

Arjmandi az eredmények értékelésekor azt mondta: "hihetetlen változást észleltünk, mert az almát fogyasztók +rossz+ koleszterin vérszintje már félévi almafogyasztás után 23 százalékkal csökkent". A koleszterinnek két változata van: a "rossz" LDL koleszterin, mely a koszorúérbetegség legfőbb okozója, illetve a "hasznos" HDL koleszterin, mely szívvédő hatású.

A kutatók további meglepetésére a HDL koleszterin szintje is négy százalékkal növekedett, és a vérben lévő gyulladásra utaló eltérések is mérséklődtek. További kedvező változás, hogy miközben a naponta elfogyasztott gyümölcs 240 kilokalória bevitelét jelentette, a vizsgálati résztvevők átlagosan két kilót fogytak.

A tanulmány előadója kiemelte, hogy "a testsúly csökkenése az aszalt alma rendszeres fogyasztásának további kedvező hatása". A kutatók szerint ebben az alma pektintartalmának lehet szerepe, amely teltségérzetet okoz.

A kongresszus résztvevői egyetértettek abban, hogy ezeket a kezdeti eredményeket további nagyobb léptékű vizsgálatokkal kell megerősíteni.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához