Jelenlegi hely

Hirdetés

Dr. Fischer Gábor: Potenciazavarok

Egy felmérés szerint a felnőtt magyar férfiak 47 százaléka küzd különböző szexuális problémákkal. Ezek közül a merevedési zavar a legáltalánosabb, amely a magyar férfiak 10 százalékát, mintegy 400 ezer embert érint.
Valójában mikor is beszélhetünk merevedési zavarról?

Hirdetés

Dr. Fischer GáborDr. Fischer Gábor, urológus: „Merevedési zavarnak, tehát erektilis diszfunkciónak azt nevezzük, hogy ha a férfiban a szexuális aktushoz szükséges merevedés nem jön létre vagy nem kellő fokú, vagy nem tart megfelelő ideig. Gyakori eltérés, amely az életkorral változik. Fiatal férfiakban is előfordul, 30 éveseknél 2-3 százalékban, idősebb korban, pl. 80 éveseknél a férfiak 50%-ánál jelentkezik ilyen panasz."

Mivel egy hormonális szabályozás alatt álló, az érrendszert és idegrendszert is alkalmazó folyamatról van szó, éppen ezért a zavarok okai is sokrétűek.

Dr. Fischer Gábor: „... a leggyakoribbak a keringési zavarok, minden olyan állapot, ami a keringési rendszer betegségéhez, eltéréséhez vezet, az a merevedési zavar oka lehet: magas vérnyomás betegség, cukorbetegség...dohányzás..."

Idegrendszeri, anatómiai, hormonális, vagy pszichés okok szintén állhatnak a merevedési zavar hátterében. Gyógyszerek tartós szedése, stressz és dohányzás is okozhat problémát.
Fontos a pontos kórelőzmény felvétele a pszichiátriai és a fizikai vizsgálat is.

Dr. Fischer Gábor: „A fizikális vizsgálat során nyilván egy urológus elsősorban húgyutakat vizsgál és keresi azokat az okokat, amelyek a tünetekhez vezetnek. 50 év feletti férfiaknál fontos a prosztata vizsgálata, de a fizikális vizsgálatba a vérnyomásmérés és a pulzusszámolás is beletartozik. Tehát közelebb juthatunk a megoldáshoz, ha ezeket ismerjük."

„Laborleletek között a vércukor vizsgálat, az u.n. lipidprofil és a reggeli tesztoszteron vizsgálat a fontos, és hogy ha ebben észlelünk eltéréseket, akkor lehet részletesebb hormonvizsgálatot kérni."

A merevedési zavarok kezelésének két fő iránya van. Az egyik, ha megtalálják, hogy mi az a betegség, probléma, ami ehhez a tünethez vezet, és azt kezelik.
A másik, amikor a zavar tüneteit csökkentik, különböző szerekkel. Ez utóbbi megoldáscsoportba tartozik a gyógyhatású készítmények fogyasztása.

Dr. Fischer Gábor: „A szájon keresztül szedhető gyógyszerekre az jellemző, hogy ezek u.n.foszfodieszterek, u.n. Enzimgátlók, tehát 1 olyan enzim gátlás révén érik el a hatásukat, aminek következtében az érfalak simaizomzata ellazul, az erek kitágulnak, bővebb lesz a vér beáramlása, és így jön létre a merevedés."

Az erekciós zavarról beszélni még mindig tabutémának számít. A férfiak sokszor még a szakorvosnak sem merik bevallani problémájukat. Pedig a segítség olyankor csak karnyújtásnyira van.

Tekintse meg a témához kapcsolódó videónkat!

Forrás: Freepress.euHirdetés